Mια συγκέντρωση κατά των πλειστηριασμών κατέληξε στη σύλληψη και την παραπομπή σε δίκη ενός 39χρονου διαδηλωτή, σε μια πρωτοφανή επίδειξη ωμής ασυδοσίας. Ακόμη ένα παράδειγμα ποινικοποίησης της κοινωνικής δράσης, αυτή τη φορά από το περιβόητο Τμήμα Προστασίας Πολιτεύματος, το οποίο με τη δικογραφία που συνέταξε σε βάρος του Γ.Α. αποδίδει αξιόποινο χαρακτήρα σε ένα… αυτοκόλλητο με αντικατασταλτικό περιεχόμενο.
Θα μπορούσε να θεωρηθεί μια κακοστημένη φάρσα, αν δεν αφορούσε δίωξη που όχι μόνο στερείται οποιαδήποτε τεκμηρίωση, αλλά βασίζεται αποκλειστικά στο φρόνημα και στην αναρχική ιδεολογία. Ολα ξεκίνησαν όταν ο Γ.Α. βρέθηκε το μεσημέρι της Τρίτης μαζί με αλληλέγγυο κόσμο σε διαδήλωση έξω από σπίτι στον Βύρωνα του οποίου η ιδιοκτήτρια κινδύνευε με έξωση.
Μετά τη συγκέντρωση, κι ενώ ο Γ.Α. πήγαινε προς τον χώρο εργασίας του, προσήχθη από αστυνομικούς με πολιτικά. Ο λόγος ήταν πως, σύμφωνα πάντα με τους αστυνομικούς, κόλλησε ένα αυτοκόλλητο πολιτικού περιεχομένου, όπου αναγραφόταν «ας πεθάνει και κανένας μπάτσος», σε μια στάση λεωφορείου. Του έκαναν σωματικό έλεγχο και βρήκαν αυτοκόλλητα και τρικάκια με πολιτικό περιεχόμενο. Και αυτό ήταν αρκετό για να θεωρηθεί υπόλογος για αξιόποινες πράξεις.
Ο Γ.Α. οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ. Αργότερα, με εισαγγελική εντολή και χωρίς να τον ενημερώσουν ότι βρίσκεται υπό καθεστώς σύλληψης, αστυνομικοί με πολιτικά και πάνοπλοι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ μπήκαν στο σπίτι του, όπου ήταν η οικογένειά του. Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν, μεταξύ άλλων, και βιβλία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία ως «ενοχοποιητικά» στοιχεία. Αργότερα ενημερώθηκε πως ο αρμόδιος εισαγγελέας είχε αποφασίσει την άσκηση ποινικής δίωξης αλλά και την κράτησή του στη ΓΑΔΑ. Χθες βρέθηκε, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, στην Ευελπίδων να δικάζεται από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Συγκατηγορούμενοί του, σύμφωνα με τη δικογραφία, είναι «έτεροι δράστες, οι οποίοι αναζητούνται».
Το δικαστήριο αναβλήθηκε χθες, ωστόσο ο Γ.Α. οδηγείται ως κατηγορούμενος με μια δικογραφία όπου ο όρος «αναρχία» επαναλαμβάνεται διαρκώς για το πλημμέλημα της «απειλής διάπραξης εγκλημάτων». Το εν λόγω άρθρο (190 Π.Κ.) αναφέρει πως «όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου απειλεί ότι θα διαπραχθούν εγκλήματα και δημιουργεί έτσι φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων» απειλείται με ποινή φυλάκισης έως δύο χρόνια. Μια κατηγορία που προφανώς οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. θεώρησαν πως στοιχειοθετείται.
Αστυνομικοί
Ποιον φόβισε το εν λόγω αυτοκόλλητο; Το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., που, σύμφωνα με τη δικογραφία, απειλείται με διάπραξη αδικημάτων σε βάρος των αστυνομικών. Οι αστυνομικοί επικαλούνται μάλιστα πως φοβούνται «λόγω και του πρόσφατου περιστατικού θανάσιμου τραυματισμού αστυνομικού της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης κατά τη διάρκεια αγώνα βόλεϊ, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη». Αγνωστο πώς μια υπόθεση που αφορούσε οπαδούς του Ολυμπιακού έχει κάποια σχέση με την κοινωνική δράση και τον χώρο των κινημάτων.
Ωστόσο, δεν διώκεται μόνο για το συγκεκριμένο αυτοκόλλητο. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Πολιτεύματος βρήκαν κι άλλες παρεμβάσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στη δικογραφία και αφορούν τη ρίψη φυλλαδίων με κινηματικό και αντικατασταλτικό περιεχόμενο. Μεταξύ των «ευρημάτων» είναι και τρικάκια με ονόματα θυμάτων αστυνομικής βίας, όπως των Ρομά Νίκου Σαμπάνη, Κώστα Φραγκούλη και Χρήστου Μιχαλόπουλου.
Τρικάκια
Πρόκειται για παρεμβάσεις σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής (Αθήνα, Γαλάτσι, Αργυρούπολη, Ζωγράφου, Βύρωνα) μέσα σε διάστημα πέντε ημερών, από τις 11 ώς τις 16 Ιανουαρίου. Κανένα στοιχείο δεν υπάρχει που να υποδηλώνει πως ο Γ.Α. έριξε τα συγκεκριμένα τρικάκια ή πως ήταν καν στις συγκεκριμένες περιοχές εκείνες τις μέρες. Αυτό που είναι εμφανές ωστόσο είναι πως οι αστυνομικοί, αφού πήγαιναν στα σημεία όπου είχαν πέσει τα τρικάκια, τα περισυνέλεγαν και τελικά, μετά τη σύλληψη του Γ.Α., τα έστειλαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.
Ο υπερβάλλων ζήλος της ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται και από τους πόρους και τις εργατοώρες που προτίθεται να κατασπαταλήσει για να πάει την «έρευνά» της ένα βήμα παραπέρα με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών: Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι αστυνομικοί ζητούν από το Τμήμα Ανάλυσης Βιολογικού Υλικού να εξετάσει τα εν λόγω τρικάκια που εντόπισε σε όλη την Αθήνα για ίχνη βιολογικού υλικού, να τα συγκρίνει με άλλες υποθέσεις που βρίσκονται στο αρχείο της ΕΛ.ΑΣ. και να τα συσχετίσει σε περίπτωση ταύτισης.
Ζητά ακόμη από το Τμήμα Εργαστηρίων Δικαστικής Γραφολογίας και Πλαστότητας Εντύπων και Αξιών να εξετάσει χειρόγραφες σημειώσεις του Γ.Α. που κατασχέθηκαν για να δει αν υπάρχει ταυτοποίηση με άλλα χειρόγραφα που βρίσκονται σε υποθέσεις που διερευνούν. Ολα αυτά, χωρίς καν να έχει προηγηθεί κάποιο σχετικό στοιχείο ή παράνομη πράξη.
