Σε κινήσεις απόγνωσης που φανερώνουν και την αδυναμία διαχείρισης του προσφυγικού ρεύματος προς τα νησιά καταφεύγει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Προκειμένου να ελευθερώσει θέσεις στις Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές, ώστε να υποδεχθεί νεοεισερχόμενους στη χώρα αιτούντες άσυλο, αδειάζει βιαστικά και άκριτα τα νησιωτικά κέντρα, μεταθέτοντας το πρόβλημα υπερπληθυσμού σε άλλες δομές και αφήνοντας μετέωρους για πολλούς μήνες αιτούντες που θα μπορούσαν να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία στο χρονικό διάστημα που παραμένουν στα νησιά. Απαξιώνουν έτσι μια θετική για τους πρόσφυγες πρόβλεψη που τους βοηθά να απομακρύνονται από τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν σε αυτά τα camp-φυλακές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο J.Tc. από το Καμερούν. Ο 34χρονος Αφρικανός είναι ένας από αυτούς που επιλέχθηκαν να φύγουν άμεσα από τη Χίο και τη ΒΙΑΛ, μαζί με αρκετούς ακόμα, αφού διαθέτει το λεγόμενο «προσφυγικό προφίλ», δηλαδή τα χαρακτηριστικά εκείνα που επιτρέπουν στον ίδιο και στους αρμόδιους να πιστεύουν ότι η τελική κρίση της Υπηρεσίας Ασύλου θα είναι θετική ως προς το αίτημά του για διεθνή προστασία.
Ο J.Tc. έφτασε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Χίο τέλη Αυγούστου. Κατέθεσε άμεσα αίτημα ασύλου και, όταν ολοκλήρωσε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, έλαβε και την πολυπόθητη ημερομηνία για συνέντευξη που θα έκρινε το μέλλον του στη χώρα. Ετσι στις 25/9 με έγγραφό της η Υπηρεσία Ασύλου, σε μια υποδειγματική διαδικασία, καλούσε τον J.Tc. να παρουσιαστεί στις 23/10 στα γραφεία της για την κρίσιμη συνέντευξη. Ο J.Tc. είχε μπροστά του έναν μήνα να προετοιμαστεί τόσο για τη συνέντευξη όσο και για επόμενα βήματα στη χώρα μας.
Στο ενδιάμεσο όμως τον περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. Ξαφνικά είδε το όνομά του να περιλαμβάνεται σε μια λίστα αιτούντων άσυλο που θα έπρεπε να αποχωρήσουν άμεσα από τη Χίο με προορισμό κάποια άλλη δομή της ηπειρωτικής χώρας. Ο J.Tc. έτσι έφυγε από τη Χίο λίγες εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη συνέντευξη και πλέον περίμενε τον ορισμό νέας ημερομηνίας, μιας και η προηγούμενη δεν ίσχυε.
Ετσι, την 1η Νοεμβρίου έλαβε νέα πρόσκληση σε συνέντευξη, στον Αλιμο αυτή τη φορά, με τη διαφορά όμως ότι πλέον δεν τον χωρίζουν λίγες εβδομάδες από αυτήν αλλά σχεδόν δέκα μήνες. Το νέο ραντεβού έχει οριστεί στις 2/8/2024 και μέχρι τότε ο J.Tc. θα παραμένει μετέωρος και εγκλωβισμένος, αφού κανείς δεν φρόντισε να κοιτάξει την περίπτωσή του.
Σύμφωνα δε με πληροφορίες, σε αυτή τη θέση έχουν βρεθεί και αρκετοί ακόμα αιτούντες.
