Δεύτερη πανωλεθρία του «επιτελικού κράτους», ανοχύρωτες Μαγνησία, Φθιώτιδα και Εύβοια
Επανάληψη του εφιάλτη σε Μαγνησία, Βόρεια Εύβοια, Φθιώτιδα, Λάρισα ● Δραματική η κατάσταση στον Βόλο. ● Αποκλεισμένα χωριά, αδύνατη η πρόσβαση στο νότιο Πήλιο ● Στη βόρεια Εύβοια, δοκιμάζονται οι περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2021 ● Εγκλωβισμένοι κάτοικοι στο Μαντούδι ● Στην «ατυχία» αποδίδει τη νέα καταστροφή ο υπ. Επικρατείας ● Από το απόγευμα κατεβαίνουν προς Αττική οι βροχές

Λάρισα: ποτάμια και λίμνες στη θέση δρόμων και καλλιεργειών
Παραμένει το πρόβλημα με την έλλειψη νερού στον Βόλο
Στην πρωτεύουσα της Μαγνησία παραμένει το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης νερού.
Αιτία, οι καταστροφές που προκλήθηκαν. Η ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου ανακοίνωσε ότι τηλέφωνο εκτάκτου ανάγκης είναι το 6977420835, σε θέματα που αφορούν την ύδρευση.
Στον Αχιλλέα Μπέο ο συντονισμός για την αποκατάσταση των ζημιών
Ευρεία σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου, με τη συμμετοχή του Β. Κικίλια, του Γ. Μπρατάκου, του Κ. Αγοραστού, της Δωροθέας Κολυνδρίνη και του Αχ. Μπέου πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι τον γενικό συντονισμό για την αποκατάσταση των ζημιών από τη δεύτερη αλλεπάλληλη θεομηνία (πλην των παρεμβάσεων σε χειμάρρους και ποτάμια που είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας) και την επαναφορά της πόλης στην κανονικότητα ανέλαβε ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος.
Η καταστροφή στον Βόλο μέσα από φωτογραφίες
ΠΑΣΟΚ: 20 μέρες μετά, ο Βόλος δοκιμάζεται ξανά
Σχόλιο για τις καταστροφές, που έπληξαν ξανά τον Βόλο μέσα σε λίγες ημέρες, έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.
Όπως είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, «είκοσι μόλις ημέρες μετά, βλέπουμε ξανά την ίδια ανοχύρωτη πόλη, της οποίας το βασικό πρόβλημα, σύμφωνα με τη δημοτική της αρχή, ήταν αν θα είναι στολισμένη τα Χριστούγεννα. Βλέπουμε ξανά τις υποδομές της πόλης να δοκιμάζονται και μελέτες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να μένουν στα συρτάρια εδώ και πολλά χρόνια».
Και πρόσθεσε: «Πρέπει, να συζητήσουμε κατεπειγόντως για πραγματική πολιτική προστασία με έμφαση στην πρόληψη. Υπάρχει η επιστημονική γνώση, δεν πρέπει να την αμφισβητούμε, και πρέπει να χαράξουμε όλες και όλοι μαζί την πορεία μας προς ένα πιο ανθεκτικό μέλλον».
Κατεστραμμένος ο δρόμος που οδηγεί από τον Βόλο στο Πήλιο
Πολίτης του Βόλου καταγράφει την κατάσταση της οδού Ιωλκού, του δρόμου που οδηγεί στο Πήλιο πριν και μετά την καταστροφή
Meteo: 260 χιλιοστά βροχής στη Βατερή Ευβοίας, 226 στην Ιστιαία
«Πνίγηκε» η Εύβοια από τον όγκο βροχής που καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο. Σύμφωνα με στοιχεία των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στην Εύβοια στη Βατερή (260 χιλιοστά), στην Ιστιαία (226 χιλιοστά) και στη Μακρυκάπα (203 χιλιοστά).
Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται το αθροιστικό ύψος βροχής έως το απόγευμα της Τετάρτης 27/09.
Η κλιματική κρίση τα εξηγεί όλα για τον Β. Κικίλια
Δηλώσεις χωρίς ουσία και μία από τα ίδια από τον αρμόδιο υπουργό Πολιτικής Προστασίας, που επισκέφθηκε τον Βόλο. Για τον Βασίλη Κικίλια, για όλα φταίνε τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η κλιματική κρίση. Δεν έκανε καμία αναφορά στην απουσία μέτρων πρόληψης, παρά το μάθημα από την κακοκαιρία Daniel.
«Είναι η δεύτερη φορά, δυστυχώς, μέσα λίγες μέρες που έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία, κυρίως στον Βόλο αλλά και στη Βόρεια Εύβοια αλλά και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας», είπε.
«Εδώ και κάποιες μέρες όταν υπήρχαν οι προγνώσεις βρέθηκαν όλα τα σώματα ασφαλείας, το Πυροσβεστικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, ο μηχανισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης σε κόκκινο συναγερμό και πρέπει να πω ότι επιχείρησαν όλοι και ρίχτηκαν στη μάχη με αυταπάρνηση. Μόνο χτες το βράδυ στην πόλη του Βόλου είχαμε 257 διασώσεις συμπολιτών μας, 99 πυροσβεστικά, 280 πυροσβέστες, 2 ΕΜΟΔΕ, οι μισές ΕΜΑΚ της χώρας ήταν και είναι ακόμα εδώ», πρόσθεσε.
Και αφού υποσχέθηκε ότι θα στηριχθούν οι πληγέντες, πρόσθεσε: «Οι τεράστιες ποσότητες, οι πρωτοφανείς ποσότητες βροχοπτώσεων πάλι μέσα σε λίγες μέρες μας δείχνουν, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η κλιματική κρίση είναι πλέον εδώ στη Μεσόγειο, είναι στην Ελλάδα».
«Η κλιματική κρίση είναι εδώ και πρέπει με όλες μας τις δυνάμεις, το κράτος, πολιτικοί, επιστήμονες, πολίτες, ο καθένας ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα οποία με πάσα βεβαιότητα έρχονται στο μέλλον», κατέληξε.
ΚΚΕ: Κριτήριο ψήφου η καταδίκη της ακραίας εγκληματικής πολιτικής
Σχολιάζοντας τις νέες καταστροφές σε Εύβοια, Φθιώτιδα, Βόλο, το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «οι νέες καταστροφές, οι πλημμυρισμένες πόλεις και χωριά, ακόμα και νοσοκομεία, οι άνθρωποι που βρίσκονται ξανά εγκλωβισμένοι πριν προλάβουν να επουλώσουν τις πληγές τους από την προηγούμενη κακοκαιρία, “πνίγουν” στις λάσπες την προπαγάνδα της κυβέρνησης περί “ακραίων καιρικών φαινομένων” που συμβαίνουν “μια φορά στα χίλια χρόνια”. Ακραία εγκληματική είναι μόνο η πολιτική τους, η ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων και άλλων μέτρων πρόληψης και η εγκατάλειψη των πληγέντων στη μοίρα τους».
Και εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, επισημαίνει:
«Γι' αυτόν τον λόγο, μαζί με την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα και της αλληλεγγύης, πρέπει να γίνει κριτήριο ψήφου στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές η καταδίκη αυτής της πολιτικής και όσων την εκφράζουν, ενισχύοντας τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" σε Δήμους και Περιφέρειες».
Πνίγεται ακόμη μία φορά η Μήλινα Πηλίου
Βίντεο με το νερό που πνίγει το παραθαλάσσιο χωριό
Η Greenpeace για τη νέα φυσική καταστροφή
Σημαία η δημοσιονομική σταθερότητα κι ας περιμένουν οι πληγέντες
Στον Πλατύκαμπο οι κάτοικοι έσκαψαν μόνοι τους για να φύγει το νερό
Απουσία κρατικού μηχανισμού, στην περιοχή του Πλατύκαμπου-Χάλκης στη Λάρισα, οι κάτοικοι της περιοχής έσκαψαν με μηχανήματα τον δρόμο στον Γκουσμπασανιώτη για να εκτονωθεί η πίεση του νερού.
Τι φταίει που πνίγεται ο Βόλος ξανά;
Μητσοτάκης στην Κ.Ο. της ΝΔ: Μοίρασε τις ευθύνες και για τη νέα καταστροφή
«Η σκέψη μας σήμερα είναι στον Βόλο και στην Βόρεια Εύβοια», είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, που μίλησε για μια ακόμη φορά για «επιθέσεις της κλιματικής αλλαγής».
Και στο γνωστή επιχείρηση μοιράσματος των ευθυνών, είπε ότι «το κράτος είναι παρόν μαζί με τους κατοίκους και θα σταθούμε και πάλι δίπλα σε όσους επλήγησαν».
Μακριά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη η όποια αυτοκριτική φυσικά για τις καταστροφές, και αφού τόνισε ότι «η έπαρση και η αλαζονεία παραμένουν οι εχθροί μας», πρόσθεσε:
«Είμαστε μια χώρα η οποία μπορεί πια να αντιστέκεται και να μένει όρθια στις απρόβλεπτες αντιξοότητες. Είμαστε πιο αποφασισμένοι από ποτέ να απαντήσουμε στα λάθη του παρελθόντος και τα λάθη του μέλλοντος. Ο εθνικός ορίζοντας παραμένει καθαρός. Η ΝΔ η μόνη παράταξη που εγγυάται την ασφαλή πορεία του τόπου προς αυτόν».
Η λύση για την αποκατάσταση των μεταφορών
Για γέλια και για κλάματα...
Στις Γουβιές το νερό σαρώνει τα πάντα
Πλημμύρες και καταστροφές και στις Γούβες Αρτεμισίου με τα νερά να παρασύρουν ακόμη και αυτοκίνητα.
Η πλατεία των Γουβιών
Υπέρεια Φαρσάλων: χείμαρρος οι δρόμοι
Ζητά βοήθεια από τον «φλώρο» που κάνει «αρπαχτές»
Εγκλωβισμένοι σε Πήλι και Μαντούδι
Τη δραματική κατάσταση στην Εύβοια περιέγραψε στο evima.gr ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας, Γιώργος Κελαϊδίτης. Όπως είπε, «στο κόκκινο για υπερχείλιση είναι ο ποταμός Κηρέας με ευθεία απειλή για το Μαντούδι. Έχουμε εγκλωβισμένους στο χωριό Πήλι και προσπαθούμε να προσεγγίσουμε εκεί. Πρόκειται για οικογένειες που βρίσκονται στα σπίτια τους, αλλά ευτυχώς δεν κινδυνεύουν».
«Στον δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού είναι τα πάντα πλημμυρισμένα, το βράδυ πλημμύρισαν σπίτια και επιχειρήσεις στην Ιστιαία», πρόσθεσε.
Υπερχείλισε ο Κραυσίδωνας, πλημμύρισαν τα υπόγεια του Νοσοκομείου
Σημαντικές ζημιές έχει υποστεί το «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου, όπου πλημμύρισαν τα υπόγεια του νοσηλευτικού ιδρύματος και άλλοι χώροι του. Ασφαλείς είναι οι ασθενείς σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για την απάντληση των υδάτων.
Δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα υπερχείλισε στον Βόλο ο Κραυσίδωνας, που ξήλωσε τις γραμμές του τρένου, σχεδόν διέλυσε τη γέφυρα και κατέκλυσε την οδό Παπαδιαμάντη, τον Άγιο Παντελεήμονα, τα Παλαιά, το Παλαιό Λιμεναρχείο, τη Νεάπολη και τους Αγίους Αναργύρους.
Από την υπερχείλιση του Άναυρου, στα ανατολικά του Βόλου, τα νερά κατέκλυσαν τις χαμηλότερες περιοχές της Νέας Δημητριάδας.
Εύβοια: ποιες περιοχές δεν έχουν ρεύμα
Πολλές περιοχές παραμένουν χωρίς ρεύμα από το πρωί της Πέμπτης. Μεταξύ αυτών το Μετόχι, το Σπαθάρι, το μισό Μαντούδι και το μισό Προκόπι.
Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Καντζούρας έχει ενημερώσει ήδη τους αρμόδιους ζητώντας να σπεύσουν συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ.
Τέσσερα χωριά έχουν αποκοπεί στον δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού
Στη Βόρεια Εύβοια τέσσερα χωριά στον δήμο Ιστιαίας- Αιδηψού αποκόπηκαν μετά τις έντονες βροχοπτώσεις, ενώ τόνοι λάσπης απειλούν κατοικίες και υποδομές. Σύμφωνα με το evima.gr, η έδρα του δήμου δεν είναι δυνατόν να προσεγγιστεί, ενώ το περασμένο βράδυ κάτοικοι της Ιστιαίας, οικογένειες με μικρά παιδιά, αναγκάστηκαν να ανεβαίνουν πάνω σε βάρκες για να σωθούν από τα ορμητικά νερά.
Το ύψος του νερού σε περιοχές του δήμου έχει σκεπάσει τα πάντα και δεν επιτρέπει σε σωστικά συνεργεία και κλιμάκια της πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας να πλησιάσουν ώστε να απεγκλωβίσουν κόσμο.
Προεκλογικό πικρό χιούμορ
Μέσα στην καταστροφή που πλήττει τη χώρα, οι χρήστες του Twitter (ή Χ αν θέλετε), επιστρατεύουν το πικρό χιούμορ για να σχολιάσουν την κρατική αβελτηρία και ανικανότητα, εν όψει και των επικείμενων εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση
Πλημμυροπαθής στην ΕΡΤ: Η Θεσσαλία διαλύθηκε
Συγκλονιστική μαρτυρία πλημμυροπαθούς στην ΕΡΤ για τη νέα καταστροφή που έπληξε τη Θεσσαλία.
Λάσπη και πλημμύρες σε όλο τον Βόλο
Πολλές συνοικίες του Βόλου και τα προάστιά του έχουν κατακλυστεί από νερά και λάσπη: Παλαιό Λιμεναρχείο, Παπαδιαμάντη, Άγιος Παντελεήμονας, μέρος του κέντρου και της παραλίας του Βόλου, τα Παλαιά, οι Αγιοι Ανάργυροι, το Νέο Δέλτα, η Νεάπολη, το Πολυτεχνείο.
Όλα τα προάστια του Βόλου με κατεύθυνση προς το παραλιακό Πήλιο έχουν αποκλειστεί λόγω των ρεμάτων που κατέστρεψαν δρόμους και κάθε είδους υποδομές. Οι εικόνες είναι τραγικές στην Αγριά όπου έχουν καταστραφεί όλοι οι δρόμοι, πολλά σπίτια έχουν πλημμυρίσει, επιχειρήσεις στο παραλιακό μέτωπο έχουν καταστραφεί, αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα, το σιδηροδρομικό δίκτυο έχει υποστεί ζημιές. Ίδιο σκηνικό και στα Άνω και Κάτω Λεχώνια και στα Πλατανίδια.
Στην Παιδόπολη και στην Αγριά και στο Νότιο Πήλιο δεν υπάρχει οδική σύνδεση με τον Βόλο. Τραγικές εικόνες επίσης σε Αλυκές, Πευκάκια, Κριθαριά, Άγιο Γεώργιο Κυνηγών και Μάραθο.
Έσκασε ο δρόμος, βγήκε έξω ο αγωγός
Τραγική η κατάσταση στην Αγριά Βόλου, όπου εξαιτίας της κακοκαιρίας έσκασε ο δρόμος και βγήκε έξω ο αγωγός.
Μήνυμα 112 για τον Παλαμά Καρδίτσας
Κανονικά και από τα δύο ρεύματα η κυκλοφορία στην εθνική στην Αιγιάλεια
Κανονικά και από τα δύο ρεύματα κίνησης διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία των οχημάτων σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Αθηνών, στο ύψος της Αιγιάλειας, αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την αποκατάσταση των προβλημάτων που είχαν προκαλέσει την περασμένη Δευτέρα οι λασπορροές και τα φερτά υλικά από καμένες περιοχές.
Μέχρι την αποκατάσταση των προβλημάτων η κίνηση των οχημάτων με κατεύθυνση προς Αθήνα, από το σταθμό διοδίων του Ελαιώνα στο 163,5ο χιλιόμετρο, έως το 160,6ο χιλιόμετρο, γινόταν μέσω αμφιδρόμησης του ρεύματος κυκλοφορίας προς Πάτρα.
Ελικόπτερο έχει χαθεί από τα ραντάρ από τις 10.30
Απεγκλωβισθέντες στον Βόλο διανυκτέρευσαν σε πλοίο
Στο λιμάνι του Βόλου, στο πλοίο «Super Star» διανυκτέρευσαν 18 άτομα που απεγκλωβίστηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ παραμένουν στο πλοίο πέντε από αυτά.
Ανεκτέλεστα παρέμειναν τα σημερινά πρωινά δρομολόγια των επιβατηγών-οχηματαγωγών «Super Star» και «Εξπρές Σκιάθος», όπως και του επιβατηγού «Ερατώ». Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι Βόρειοι- Βορειοανατολικοί 5-6 Μποφόρ.
Χαλάει ο καιρός στην Αθήνα
Θα επιμείνει η κακοκαιρία, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη
Τεράστιος όγκος νερού έπεσε στο Βόλο (300 χιλιοστά) και στη Βόρεια Εύβοια (500 χιλιοστά) σε σύντομο χρονικό διάστημα λόγω της κακοκαιρίας Elias, ενώ αντίστοιχα και σήμερα αναμένεται επίσης έντονη βροχόπτωση στις περιοχές αυτές, μέχρι και το απόγευμα, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.
Μάλιστα, ο μετεωρολόγος του Open αναφέρει: «Πιστεύω πως το φαινόμενο αυτό είχε μεγαλύτερη ένταση από τον Daniel αλλά μικρότερη διάρκεια. Αν έμενε περισσότερο χρονικό διάστημα ο πυρήνας καταιγίδων -που πέρασε από τη Β. Εύβοια και κατέληξε στην περιοχή της Μαγνησίας και στη συνέχεια κινήθηκε μέχρι την κεντρική Στερεά- τότε θα μιλούσαμε για μεγαλύτερο όγκο νερού. Είναι ένα φαινόμενο που δεν το παρατηρούμε πολύ συχνά».
Οι βροχές και οι καταιγίδες θα επιμείνουν σήμερα μέχρι και αργά το μεσημέρι – απόγευμα και στη συνέχεια θα υποχωρήσει. Τα δυτικά θα είναι καλύτερος ο καιρός, ενώ στο Αιγαίο επίσης θα είναι πιο δυνατά τα φαινόμενα.
Πρόσκαιρες τοπικές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στην Αττική, μέχρι και το απόγευμα και η θερμοκρασία θα φτάσει τους 28 βαθμούς. Αντίστοιχη θα είναι η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη.
Ο άστατος καιρός θα επιμείνει τουλάχιστον μέχρι και την Κυριακή, με κατά διαστήματα έντονες βροχές και καταιγίδες κυρίως σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές της ανατολικής και νότιας Ελλάδας.
«Δεν μας εγκαταλείπει η κακοκαιρία, θα πάμε έτσι μέχρι την Κυριακή και από Δευτέρα θα έχουμε πιο ουσιαστική βελτίωση του καιρού», κατέληξε ο μετεωρολόγος.
Αγωνία και στους δήμους Κιλελέρ και Φαρσάλων
Μεγάλα τα προβλήματα από τις πλημμύρες σε πολλές περιοχές του νομού Λάρισας, κυρίως στους Δήμους Κιλελέρ και Φαρσάλων. Τελευταίο χωριό που εκκενώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν το Αχίλλειο Φαρσάλων, ενώ αρκετά ήταν τα χωριά της Λάρισας που χρειάστηκε χθες βράδυ μέχρι σήμερα τα ξημερώματα να εκκενωθούν.
Από χθες τη νύχτα, συνεχείς ήταν οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τα νέα πλημμυρικά φαινόμενα.
Χθες εστάλη και νέο μήνυμα από το 112 ώστε να εκκενωθούν αρκετά χωριά. Η ενεργοποίηση του 112 αφορούσε τις περιοχές Ανωχώρι, Κατωχώρι, Βασιλή, Υπέρεια, Μικρό Ευύδριο, Μεγάλο Ευύδριο, Πυργάκια, Πολυνέρι και Σταυρός για εκκένωση προς Φάρσαλα, λόγω πλημμυρικών φαινομένων.
Η στάθμη του νερού του Πηνειού έχει ανέβει επικίνδυνα περίπου στα 4 μέτρα, ενώ ξεπέρασε τα 6 μέτρα στην λίμνη Κάρλα, προκαλώντας ανησυχία.
Στον Παλαμά τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Καρδίτσα
Για δεύτερη φορά τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι περιοχών των Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας και Τρικάλων, αν και δεν έχουν προλάβει να επουλώσουν ακόμα τις πληγές που άφησε πίσω η κακοκαιρία Daniel, ήρθαν αντιμέτωποι - αυτή τη φορά - με τις καταστροφικές συνέπειες της νέας κακοκαιρίας «Elias». Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, είχαν ως αποτέλεσμα χωριά του Δήμου Παλαμά να βρεθούν σε κίνδυνο νέων πλημμυρών.
Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Κωνσταντίνου Νούσιου, το χωριό Ορφανά του Δήμου Παλαμά, πλημμύρισε, με το νερό να έχει κατακλύσει κάθε σημείο του χωριού, ενώ όλη τη νύχτα γινόταν παρεμβάσεις για να αποφευχθούν πλημμύρες και σε άλλα χωριά. Όπως τονίζει επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου, η κατάσταση στον δήμο μέχρι τώρα είναι διαχειρίσιμη, «αλλά μέσα στην ημέρα δε γνωρίζουμε τι θα γίνει καθώς έρχονται νερά». Είμαστε σε επιφυλακή για όλα τα χωριά, τονίζει επίσης ο ίδιος.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και στον Δήμο Τρικκαίων δεν εκδηλώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, όπως με την κακοκαιρία Daniel, με τον δήμαρχο Τρικκαίων κ. Νίκο Σακκά να τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πώς όλα είναι καλά, ελεγχόμενα χωρίς προβλήματα.
Η κατάσταση στην Λαμία
Στη Λαμία όλη τη νύχτα προσπαθούν να ενισχύσουν τα αναχώματα στο Σπερχειό για να αποφύγουν την πλημμύρα σε μία ευρύτερη περιοχή.
Δεκάδες φορτηγά ξεφορτώνουν υλικό και ενισχύουν τα αναχώματα σε κρίσιμα σημεία με συνέπεια μέχρι στιγμής να έχουν συγκρατήσει την ορμή του ποταμού.
Σε αυτό βοήθησε μία ύφεση για περίπου έξι ώρες στην ένταση της βροχόπτωσης με συνέπεια να μην υπάρξει υπέρμετρα μεγάλος όγκος νερού. Όμως από τις τέσσερις το πρωί βρέχει καταρρακτωδώς τόσο στη Λαμία όσο και στη Δυτική Φθιώτιδα και η αγωνία έχει ξεκινήσει και πάλι για το Σπερχειό.
Οι κάτοικοι του χωριού Κόμμα που αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο, βρίσκονται από χθες το βράδυ σε μία διαρκή ετοιμότητα, έτσι ώστε όταν δοθεί το σύνθημα της εκκένωσης να φύγουν γρήγορα, για να μην εγκλωβιστούν από τα νερά. Προληπτικά, 15 περίπου οικογένειες, με ευάλωτα μέλη, έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία αλλά και συγγενικά τους πρόσωπα. Χωματουργικά μηχανήματα παλεύουν όλη νύχτα στα αναχώματα και πολλοί από τους κατοίκους παραμένουν συγκεντρωμένοι μαζί με τις αρχές στο κοινοτικό γραφείο. Λεωφορεία περιμένουν κοντά στο χωριό για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των ανθρώπων, ενώ οικόσιτα ζώα έχουν ήδη μεταφερθεί από χθες σε ασφαλή σημεία.
Ο καιρός σήμερα
Χιλιάδες τόνοι νερού έπεσαν από Μαντούδι μέχρι Ιστιαία
Πολύ δύσκολες είναι οι τελευταίες ώρες στη Κεντρική και Βόρεια Εύβοια, καθώς το κύμα της κακοκαιρίας έχει παραμείνει πάνω από την περιοχή για περισσότερο από έξι ώρες, «αδειάζοντας» χιλιάδες τόνους νερού από το Μαντούδι μέχρι την Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο στην Ιστιαία έχουν πέσει 400 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα.
Από τα μεσάνυχτα και μετά, σε δεκάδες περιστατικά έχει κληθεί η πυροσβεστική για να βοηθήσει, σε απεγκλωβισμούς ανθρώπων. Η συγκοινωνία είναι προβληματική, καθώς δρόμοι έχουν κλείσει από καταπτώσεις ή καταστροφές στο οδικό δίκτυο, κορμοί δέντρων και καλώδια είναι πεσμένα στο έδαφος. Το νερό σε πολλές περιπτώσεις έχει ξεπεράσει και το 60 εκ., καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων.
Ο δρόμος από το Μαντούδι προς Πευκί είναι αδιάβατος, μετά από καταπτώσεις που έχουν σημειωθεί. Το ίδιο από την Κήρινθο προς την Λίμνη. Σε πολλές περιπτώσεις, τα σωστικά συνεργεία που καλούνται για απεγκλωβισμούς αδυνατούν να φτάσουν στα χωριά.
Από τα μεσάνυχτα και μετά κλήθηκαν σε δεκάδες περιστατικά τόσο στην Κεράμεια όσο και ενδιάμεσα από το Μαντούδι μέχρι Κεράμεια για να βοηθήσουν οικογένειες, ακόμη και για να ανέβουν σε ανώτερο όροφο για ασφάλεια, αφού τα νερά είχαν ξεπεράσει και τα 60 cm.
Πολύ δύσκολες είναι οι τελευταίες ώρες στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή, αφού οι διασώσεις και οι απεγκλωβισμοί ανθρώπων είναι συνεχείς. Ανάμεσά τους οι πυροσβέστες χρειάστηκαν να παρέμβουν για να απεγκλωβίσουν μία μητέρα και ένα μικρό παιδί στο Ασμήνιο, που τους είχαν κυκλώσει τα νερά. Επίσης επιχειρούν με βάρκες και στο Πευκί, τις Γούβες, το Προκόπι και άλλα χωριά της κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας, ενώ οι εκκλήσεις είναι συνεχείς από παραλιακά χωριά της Ιστιαίας.
Ακόμη και η μετακίνηση πυροσβεστικών δυνάμεων από το κέντρο της Χαλκίδας στη Βόρεια Εύβοια είναι αδύνατη, καθώς οι δρόμοι δεν το επιτρέπουν, ενώ χωματουργικά μηχανήματα εργάζονται όλη τη νύχτα για να μπορέσουν να ανοίξουν δίοδο να περάσουν τα σωστικά συνεργεία.
Στο ίδιο...καταστροφικό έργο θεατές οι κάτοικοι του Βόλου
Εικόνες μεγάλης καταστροφής αντικρίζουν τα συνεργεία των δήμων της Μαγνησίας και της περιφέρειας στη δοκιμαζόμενη περιοχή του Βόλου, αλλά και σε ολόκληρο τον νομό.
Σε εξέλιξη προσπάθειες να επιστρέψει το ηλεκτρικό ρεύμα και η υδροδότηση στο πολεοδομικό συγκρότημα.
Πολίτες όλο το βράδυ βρίσκονταν παγιδευμένοι από την επέλαση της κακοκαιρίας Elias, και δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ πραγματοποιούσαν ολονύκτιους απεγκλωβισμούς. Πολλά σπίτια και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τους ορμητικούς χειμάρρους, ενώ μεγάλες είναι οι ποσότητες λάσπης.
Σημειώνεται πως από χθες ο Κραυσίδωνας «είχε σπάσει», με αποτέλεσμα τεράστιοι όγκοι νερού να διοχετεύονται μέσα στους δρόμους της πόλης.
Ο περιφερειακός δρόμος του Βόλου δεν ήταν προσβάσιμος σε πολλά σημεία, ενώ σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν στον κόμβο προς την Αγριά του Βόλου όπου οι δρόμοι είχαν γίνει ποτάμια. Συνολικά η πόλη αντιμετώπιζε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, με τους δρόμους να γίνονται απροσπέλαστοι.
Συνεχείς ήταν οι κλήσεις στην Πυροσβεστική υπηρεσία για απεγκλωβισμούς ατόμων σε διάφορα σημεία του Βόλου, ενώ περισσότεροι από 330 άνθρωποι οδηγήθηκαν σε ασφαλή σημεία.
Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται μέσα στην πόλη του Βόλου, όπως επίσης στις Aλυκές και την Αγριά.
Οι δρόμοι είχαν μετατραπεί σε χειμάρρους και το νερό σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά και τα 50 εκατοστά.
Σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας στον Βόλο
Νέο μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής υπενθυμίζοντάς τους ότι εξακολουθεί να απαγορεύεται η κυκλοφορία στην πόλη του Βόλου, με εντολή της ελληνικής αστυνομίας. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη του Βόλου με εντολή της ΕΛΑΣ λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων».