Δεμένα θα παραμείνουν σήμερα τα πλοία όλων των κατηγοριών στα λιμάνια της χώρας μετά την 24ωρη πανελλαδική απεργία που εξήγγειλε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) με αφορμή «τα αποτρόπαια γεγονότα στο πλοίο «Blue Horizon», τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο του επιβάτη Αντώνη Καργιώτη». Η ΠΝΟ στην έκτακτη συνεδρίασή της την περασμένη Παρασκευή αποφάσισε και την έμπρακτη στήριξή της στην οικογένεια του Αντώνη.
Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι «η μη ορθή εφαρμογή των νόμων και των κανονισμών που αναφέρονται στην ασφάλεια της ναυτιλίας και των λιμανιών μπορεί να οδηγήσει και οδηγεί σε ολέθρια αποτελέσματα» και αναφέρει ότι το πάγιο καθεστώς της υπερεργασίας των ναυτικών και η παραβίαση των ορίων και ωρών απασχόλησης-ανάπαυσης από τον μη εξορθολογισμό των δρομολογίων οδηγούν μαθηματικά στη διακινδύνευση της ασφάλειας των ίδιων των πλοίων και των επιβατών. «Οι σχετικές διατάξεις και μάλιστα από τις Διεθνείς Συμβάσεις είναι σαφείς και δεν πρέπει να εφαρμόζονται ευκαιριακά και με χαλαρότητα, ώστε να διαιωνίζεται το πρόβλημα της μη ορθής και μη ασφαλούς εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού» τονίζει.
Το ναυτεργατικό σωματείο ΠΕΝΕΝ κάνει λόγο για «24ωρη πανελλαδική ναυτεργατική απεργία καταδίκης για το έγκλημα στο «Blue Horizon»», τονίζει πως «η εγκληματική ενέργεια σημειώθηκε από μεμονωμένα άτομα στο «Blue Horizon»» και διευκρινίζει ότι «η απεργία δεν έχει σκοπό μόνο να διαχωρίσει ο ναυτεργατικός κόσμος τη θέση του από αυτό το ειδεχθές έγκλημα, αλλά ταυτόχρονα να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια στα πλοία, στη ναυσιπλοΐα και την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα». Τέλος, μιλά για «τεράστιες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, του υπουργείου Ναυτιλίας και των Λιμενικών Αρχών, που ευθύνονται για την καταστρατήγηση της νομοθεσίας στην ασφάλεια των πλοίων και των ναυτεργατικών δικαιωμάτων».
Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ καταδικάζουν «τις δολοφονικές ενέργειες μελών του πληρώματος εμπλεκόμενων σε αυτήν την κτηνωδία» και διευκρινίζουν ότι «οι εγκληματικές ενέργειες των ναυτεργατών που συμμετείχαν στο θάνατο του Αντώνη δεν μπορούν να συγκαλυφθούν και να σπιλώσουν το σύνολο των ναυτεργατών, που δίνουν καθημερινά αγώνα για την προστασία και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα». Τέλος, επισημαίνουν ότι δεν εφαρμόζεται, από το σύνολο των ακτοπλοϊκών εταιρειών ακόμα και αυτή η νομοθεσία που καθορίζει τις διαδικασίες απόπλου-κατάπλου των πλοίων.
