Αθήνα, 27°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
29.6° 25.8°
3 BF
55%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
29.6° 26.3°
3 BF
39%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
26°C
28.8° 25.5°
3 BF
61%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.9° 23.9°
4 BF
43%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
26.9° 24.9°
2 BF
50%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
30.0° 22.9°
2 BF
60%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
26°C
26.4° 26.4°
2 BF
24%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
29°C
29.1° 29.1°
2 BF
44%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
27°C
29.4° 24.9°
2 BF
64%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
27°C
26.9° 24.6°
2 BF
69%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
26.8° 21.6°
3 BF
78%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
24°C
24.0° 23.7°
2 BF
69%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.9° 23.9°
4 BF
60%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
31.9° 31.9°
2 BF
22%
Λαμία
Αίθριος καιρός
30°C
30.5° 26.5°
2 BF
35%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
32.1° 26.6°
3 BF
55%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
29.8° 27.5°
4 BF
32%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
25.3° 23.3°
3 BF
68%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
24°C
27.7° 23.6°
3 BF
64%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
3 BF
59%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
Λόφος Στρέφη, έργα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Οι εργασίες έχουν βλάψει το ριζικό σύστημα δέντρων
Αυτοψία της «Εφ.Συν.» στον πολύπαθο λόφο της Αθήνας

Η δωρεά στου Στρέφη «χάρισε» μόνο προβλήματα

Εικόνα εγκατάλειψης, υποβάθμισης και μη αναστρέψιμες βλάβες στο φυσικό τοπίο του λόφου έχει προκαλέσει το έργο-δωρεά της εταιρείας επενδύσεων ακινήτων «Prodea Investments», σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων • Ο Δήμος Αθηναίων καθησυχάζει για το τελικό αποτέλεσμα, αλλά η Διεύθυνση Δασών διαφωνεί • Η υπόθεση αναμένεται να έχει συνέχεια στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Με έναν δεύτερο «Μεγάλο Περίπατο» της δημοτικής αρχής Κ. Μπακογιάννη παρομοιάζουν κάτοικοι της περιοχής τις εργασίες που εξελίσσονται στον Λόφο του Στρέφη. Το έργο-δωρεά της εταιρείας επενδύσεων ακινήτων «Prodea Investments» προς τον Δήμο Αθηναίων, σύμφωνα με διαμαρτυρίες κατοίκων έχει φέρει μεγαλύτερα προβλήματα από τις λύσεις που υπόσχεται, υποβαθμίζοντας το πράσινο του λόφου και προκαλώντας μη αναστρέψιμες βλάβες στο φυσικό τοπίο, φέρνοντας ταλαιπωρία, σκόνη, «απαγορευτικά» εισόδου σε όσους θέλουν να επισκεφτούν τον χώρο και ένα κλίμα αστυνομοκρατίας «που δεν σταμάτησε στιγμή».

Το έργο ήρθε στην επικαιρότητα τον Ιανουάριο του 2021, οπότε έγινε γνωστή η πρόταση της εταιρείας real estate για δωρεά του έργου συντήρησης και αναβάθμισης του λόφου στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την Πόλη σου» - πρόγραμμα που εστιάζει στην αναβάθμιση δημόσιων χώρων της πρωτεύουσας με συμπράξεις δήμου και ιδιωτικής πρωτοβουλίας και βασίζεται στο δόγμα «ό,τι είναι δημόσιο δεν είναι και κρατικό».

Aπορρίμματα από το εργοτάξιο, παρατημένα σε σημείο του λόφου

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την ολοκλήρωση του έργου ώς την 1η Ιουλίου 2023. Μεσολάβησαν αντιπαραθέσεις με τους κατοίκους που έφτασαν ακόμη και στις δικαστικές αίθουσες. Προσφάτως εγκρίθηκε το αίτημα της εταιρείας για παράταση του χρονοδιαγράμματος ώς τις 29/2/2024 (και απώτερη προθεσμία αποπεράτωσης στις 31/12/2024, σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν έχει εκδοθεί κάποια απαιτούμενη άδεια, σύμφωνα με τους όρους της σχετικής σύμβασης).

Ποια είναι η υφιστάμενη κατάσταση στον Λόφο του Στρέφη; Σε επίσκεψη της «Εφ.Συν.» την περασμένη Τετάρτη κάτοικοι υπέδειξαν ξεραμένα δέντρα και θάμνους, εκσκαφές που έχουν κόψει ρίζες δέντρων, απορρίμματα εργοταξίου παρατημένα «εδώ και μήνες» -όπως μας περιγράφηκε-, σκεπασμένα από χώματα μονοπάτια, σκόνη. Τα παραπάνω, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, έχουν αποτυπωθεί και σε μήνυση που κατέθεσε τον περασμένο Μάιο η Δασοφυλακή της Διεύθυνσης Δασών Αθηνών κατά του Δήμου Αθηναίων και της «Prodea» (δεν έχει λάβει ακόμη ημερομηνία εκδίκασης) και -συνοπτικά- περιγράφει υποβάθμιση του λόφου.

Ξεραμένα δέντρα. Ο λόφος σπάνια ποτίζεται, αναφέρουν κάτοικοι

Η Διεύθυνση Δασών έχει απευθυνθεί ουκ ολίγες φορές στις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες για τις εν εξελίξει εργασίες, είτε με αφορμή καταγγελίες κατοίκων είτε έπειτα από δικές της αυτοψίες στον λόφο. Στέλεχος της δασικής υπηρεσίας, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», περιγράφει διαφωνίες εντός της υπηρεσίας για το εάν οι εξελισσόμενες εργασίες συμβαδίζουν με τη διαχειριστική μελέτη του λόφου και εκφράζει και ο ίδιος την άποψη ότι οι εργασίες έχουν επιφέρει βλάβες στο ριζικό σύστημα δέντρων, σε σπάνια ενδημικά φυτά (κρόκος του Κάρτραϊτ, Σιλήνη η ακανθώδης, είναι δύο από τα παραδείγματα που ανέφερε) και συνολικά έχουν «υποβαθμίσει το περιβάλλον». Ο Λόφος Στρέφη, επισήμανε, έχει ανάγκη από έργα, αλλά «η υπερβολή ποτέ δεν έκανε κάτι καλό» σχολίασε.

Πηγές από την υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων αντιτείνουν αφενός μεν ότι οι εργασίες «έχουν εγκριθεί από το Δασαρχείο», αφετέρου δε ότι με την ολοκλήρωση των εργασιών όλες οι επιπτώσεις στη φύτευση θα έχουν αποκατασταθεί είτε με τις προβλεπόμενες ενισχυμένες φυτεύσεις, είτε με την αναγέννηση αυτοφυών ειδών και διαβεβαιώνουν ότι εν τέλει το ισοζύγιο πρασίνου στον λόφο θα είναι ενισχυμένο.

Σκαλοπατάκια που έχουν σκεπαστεί από το χώμα του εργοταξίου και έχουν αφεθεί έτσι «επί μήνες», σύμφωνα με μαρτυρίες

«Στόχος είναι να εμπλουτιστεί η φύτευση και να σταματήσει η διάβρωση. Η κορυφογραμμή υφίσταται μεγάλη διάβρωση τα τελευταία χρόνια, ο λόφος έχει κατέβει 60-70 εκατοστά. Η κορυφογραμμή ερημοποιείται σιγά σιγά και θα καταστραφεί αν δεν γίνουν έργα» αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο απερχόμενος (λόγω συνταξιοδότησης) διευθυντής των υπηρεσιών Πρασίνου του δήμου, Δ. Κυριακάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υφίσταται αναντιστοιχία μεταξύ έργων και διαχειριστικής μελέτης, ενώ σε συνεργασία με το Δασαρχείο επήλθαν βελτιώσεις, π.χ. μειώθηκαν τα χαντάκια για το δίκτυο φωτισμού, πυρόσβεσης και άρδευσης από τρία αρχικά προβλεπόμενα σε ένα, προκειμένου να μην προκληθούν βλάβες στο ριζικό σύστημα δέντρων.

Κάτοικοι πάντως με τους οποίους συνομίλησε η «Εφ.Συν.» λένε ότι σήμερα ο Λόφος Στρέφη δίνει εικόνα μεγαλύτερης εγκατάλειψης από ό,τι στο παρελθόν. «Οι παρεμβάσεις που γίνονται είναι αχρείαστες. Παρότι ήταν εγκαταλειμμένος ο λόφος, δεν ήταν τόσο εγκαταλειμμένος. Τα στοιχειώδη στο παρελθόν, όπως η καθαριότητα, γίνονταν από τους κατοίκους, όχι από τον δήμο που ήταν υπεύθυνος, και υπήρχε μια καλύτερη εικόνα» περιγράφει κάτοικος.

Στη διάρκεια των εργασιών οι κάτοικοι έχουν έρθει αντιμέτωποι ουκ ολίγες φορές με την αγριότητα των ΜΑΤ -χαρακτηριστικό παράδειγμα η σύλληψη και ο ξυλοδαρμός γονέα μπροστά στα παιδιά του στο μπασκετάκι του λόφου τον περασμένο Οκτώβριο-, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που τους απαγορεύτηκε το… συναθροίζεσθαι ακόμη και στα εκτός εργοταξίου σημεία.

Οι προσφυγές κατοίκων στη Δικαιοσύνη κατά του έργου δεν ευδοκίμησαν. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε η απόφαση του Πρωτοδικείου που απέρριψε την κύρια αγωγή των κατοίκων, το σκεπτικό της ωστόσο δημιουργεί σε έναν αναγνώστη απορίες για το εάν κυριαρχούν περισσότερο εικασίες παρά δεδομένα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την απόφαση, «δεν πιθανολογήθηκαν» ελλείψεις στις μελέτες, «ούτε πιθανολογήθηκε» ότι η εφαρμογή των μελετών θα οδηγήσει σε υπερδιαστασιολογήσεις και λάθη, «δεν πιθανολογήθηκε» ότι η μελέτη φύτευσης είναι αόριστη και ελλιπής και «δεν πιθανολογείται» ότι το έργο θα επιφέρει ανεπίτρεπτες από τον νόμο βλαπτικές αλλοιώσεις στο περιβάλλον. Από τους κατοίκους που έλαβαν την απορριπτική για την προσφυγή τους απόφαση δεν σχολιάστηκαν τόσο οι παραπάνω διατυπώσεις, όσο το ότι από την ψηφιοποιημένη απόφαση που τους διανεμήθηκε λείπει η σελίδα που καταγράφει την επιχειρηματολογία τους…

Η υπόθεση αναμένεται να έχει συνέχεια στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο προσέφυγαν πρόσφατα 19 κάτοικοι και αναμένουν να λάβουν ημερομηνία εκδίκασης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η δωρεά στου Στρέφη «χάρισε» μόνο προβλήματα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας