Στον απόηχο του θορύβου που έχει προκαλέσει η υπόθεση εμπορίας ωαρίων στα Χανιά, η «Εφ.Συν.» φέρνει σήμερα στο φως ένα στοιχείο που προκαλεί πολλά ερωτήματα. Στη συγκεκριμένη κλινική, που, σύμφωνα με την αστυνομία, αποτελούσε την έδρα ενός κυκλώματος εκμετάλλευσης ανθρώπων, είχε επιβληθεί ποινή ανάκλησης της άδειας για έξι μήνες αλλά και πρόστιμο στον ιδιοκτήτη της (σήμερα βασικό κατηγορούμενο).
Η απόφαση αυτή προέκυψε έπειτα από αυτοψία που είχε πραγματοποιήσει στην κλινική στα Χανιά κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΥΑ) στις 19 Απριλίου 2019.
Με βάση τα ευρήματα εκείνης της αυτοψίας, τα μέλη του κλιμακίου συνέταξαν εισήγηση (την 1η Αυγούστου 2019). Τελικά, έναν χρόνο μετά, στις 23.7.2020 η Αρχή αποφάσισε την επιβολή προστίμου 1.500 ευρώ στον ιδιοκτήτη της κλινικής αλλά κυρίως την αναστολή της άδειάς της για έξι μήνες. Η απόφαση αυτή, αν και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (3679Β/3.9.2020), δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο επιβλήθηκε αυτή η ποινή, αλλά κυρίως γιατί δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αφού η κλινική ουδέποτε σταμάτησε να λειτουργεί, από το 1995 που ιδρύθηκε, όπως αναφέρει και η ίδια στη σελίδα της. Το ακόμα πιο περίεργο είναι πως μέλος του κλιμακίου που έκανε την αυτοψία στην κλινική ήταν ο Νικόλαος Βραχνής, κατοπινός πρόεδρος (μέχρι και σήμερα) της ΕΑΙΥΑ.
Ο κ. Βραχνής την Τετάρτη εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή τις αποκαλύψεις, αναφερόμενος όμως σε άλλα ζητήματα και συγκεκριμένα για να παράσχει διαβεβαιώσεις ότι έχουν ληφθεί μέτρα για τη διαφύλαξη του γεννητικού υλικού που κρυοσυντηρείται στη συγκεκριμένη μονάδα, καθώς και την εκπλήρωση όλων των εν εξελίξει ιατρικών διαδικασιών. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται απλά πως η Εθνική Αρχή βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου για τη λειτουργία της εν λόγω κλινικής. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, ο ίδιος ο κ. Βραχνής ήδη από το 2019 έχει διαπιστώσει πως υπάρχει πρόβλημα ως προς τη λειτουργία της μονάδας, αφού ο ίδιος είχε εισηγηθεί την ανάκληση της άδειάς της και την επιβολή προστίμου.
Η «Εφ.Συν.» προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, εκθέτοντας τόσο στον ίδιο όσο και στη γραμματέα του ακριβώς τα στοιχεία του ρεπορτάζ, ωστόσο δεν λάβαμε καμία απάντηση. Το ερώτημα βεβαίως δεν απευθύνεται μόνο στην ΕΑΙΥΑ αλλά σε κάθε αρμόδια αρχή που θα έπρεπε να είχε φροντίσει για την ανάκληση της άδειας ίσως και για τη διακοπή λειτουργίας της δομής.
Η υπόθεση θυμίζει την ιστορία του γηροκομείου «Αγία Σκέπη» και πάλι στα Χανιά, όπου, παρά τις αποφάσεις σφραγίσματος λόγω του πλήθους των παρατυπιών, εντούτοις, με διάφορες παρεμβάσεις, η δομή συνέχιζε να λειτουργεί και χάθηκαν εκατοντάδες ηλικιωμένοι (και η υπόθεση αυτή παραπέμπεται σύντομα στο ακροατήριο).
