• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.2°C / 31.3°C
  3 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.5°C / 30.7°C
  2 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 27.6°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 29.0°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 25.4°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 27.5°C
  2 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  3 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 25.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  3 BF
  39%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 29.9°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  5 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 31.5°C
  2 BF
  25%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.3°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 27.7°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 25.5°C
  2 BF
  50%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Είκοσι μία αθωώσεις αγωνιστών για τις εξορύξεις στις Σκουριές

 • A-
 • A+
Επειτα από μηνύσεις της «Ελληνικός Χρυσός», κάθισαν στο εδώλιο κάτοικοι της Μεγάλης Παναγιάς που σταμάτησαν γεωτρήσεις της εταιρείας πριν από έξι χρόνια ● Το «ενορχηστρωμένο» κατηγορητήριο, ωστόσο, κατέρρευσε στο ακροατήριο και οι πολίτες απηλλάγησαν από κάθε μομφή.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δύο δίκες σε μία μέρα για τους κατοίκους της Μεγάλης Παναγιάς στη Χαλκιδική που αντιδρούν στις εξορύξεις της εταιρείας χρυσού. Συνολικά 21 άτομα βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, για να αθωωθούν τελικά από το κατηγορητήριο που είχαν ενορχηστρώσει τα «συμφέροντα» εναντίον τους.

Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλονίκη, το Εφετείο Κακουργημάτων ανέβαλε για έκτη φορά τη δίκη δύο στελεχών τής «Ελληνικός Χρυσός» για υποβάθμιση περιβάλλοντος.

Οι υποθέσεις που δικάστηκαν χθες στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου αφορούσαν στη μία περίπτωση 18 και στην άλλη 3 αγωνίστριες και αγωνιστές που αντιδρούν στο «εξορυκτικό ξεκοίλιασμα» της ΒΑ Χαλκιδικής εδώ και έξι χρόνια.

Τα γεγονότα για τα οποία αθωώθηκαν και στις δύο περιπτώσεις διαδραματίστηκαν στο δάσος της Τσικάρας κατά το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου του 2017 και είχαν οδηγήσει στη ματαίωση του δειγματοληπτικού γεωτρητικού προγράμματος της εταιρείας χρυσού. Αποτέλεσμα της δράσης τους ήταν να γίνουν μόλις τρεις από τις εξήντα προγραμματισμένες γεωτρήσεις στην περιοχή.

Η εταιρεία υπέβαλε μηνύσεις επιφυλασσόμενη των «νομίμων δικαιωμάτων» της για αποζημιώσεις για διαφυγόντα κέρδη, ενώ στήθηκαν ποινικές δικογραφίες και απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παράνομη βία, παρακώλυση συγκοινωνιών και καταστροφή εθνικών συμβόλων! Δήλωσε μάλιστα παράσταση πολιτικής αγωγής, την οποία όμως χθες απέσυρε. Αλλά και οι μάρτυρες της εταιρείας χθες στα δικαστήρια αναίρεσαν τις αρχικές καταθέσεις τους. Από το «είμαι βέβαιος πέραν πάσης αμφιβολίας» προανακριτικά πήγαν στο «δεν είμαι βέβαιος», «ίσως…», «δεν μπορώ να πω με σιγουριά»!

Μα και οι κατηγορούμενοι, που υποτίθεται ότι πρωταγωνίστησαν σε επεισόδια, έμειναν έκπληκτοι βλέποντας ανθρώπους που δεν είχαν ξαναδεί ποτέ τους να εμφανίζονται ως μάρτυρες κατηγορίας! «Μετά έξι χρόνια αναβολών και ταλαιπωρίας στα δικαστήρια τελικά αθωωθήκαμε, αυτό έχει σημασία. Ο αγώνας συνεχίζεται» δήλωσε κάτοικος της Μεγάλης Παναγιάς που βρέθηκε κατηγορούμενος.

«Η Eldorado είναι μια από τις πιο τοξικές εταιρείες που έχουν κυκλοφορήσει στον ελλαδικό χώρο από το 2010 και εντεύθεν. Τοξική κοινωνικά γιατί με την άφιξή της εν μέσω μνημονίων το 2012 δημιούργησε συνθήκες εμφύλιας σύρραξης μεταξύ νεο-στρατολογημένων εργαζόμενων και ντόπιων αντιδρώντων στην εξορυκτική καταστροφή (20 Μαρτίου 2012). Τοξική οικονομικά γιατί η μετοχή της από την άφιξή της μέχρι τον Ιούλιο του 2019 είχε πάει αρκετές φορές στον πάτο.

»Διπλά τοξική οικονομικά αλλά και κοινωνικά γιατί ενώ από τον Σεπτέμβρη του 2019 δήλωνε οικονομική αδυναμία για την πραγματοποίηση της “επένδυσης” και ενώ βρισκόταν σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή (που δεν βρέθηκε ποτέ), κατάφερε με ανοιχτές “έξωθεν” παρεμβάσεις και τις μεγαλόστομες ευλογίες των Αδωνη, Μητσοτάκη κ.λπ. να αναθεωρήσει τη σύμβασή της με το ελληνικό δημόσιο μέσω του αποικιοκρατικού νόμου 4785/2021.

»Και σαν να μην έφτανε αυτό, η πραγμάτωση του “ελληνικού” εξορυκτικού ονείρου της Eldorado, ως αμιγώς ξένη επένδυση, θα προκύψει με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και δάνειο από την Εθνική και την Πειραιώς ως ξένο κεφάλαιο! Τοξική και υβριστική περιβαλλοντικά γιατί ξεριζώνει ένα αρχέγονο δάσος και χυδαία και υποκριτικά διαβεβαιώνει πολιτικούς και εργαζόμενους πως θα το αποκαταστήσει με τις ψαροδάφνες και την υδρολίπανση του “μεγαλύτερου φυτωρίου στην Ευρώπη” που έχει στήσει στην Ολυμπιάδα. (...) Η Eldorado πρέπει να φύγει. Η Eldorado πρέπει να φύγει και να μην έρθει άλλη» γράφει η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Μεγάλης Παναγιάς.

Στο μεταξύ στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων χθες αναβλήθηκε για έκτη φορά, για τις 20 Μαΐου 2024, η δίκη δύο πρώην στελεχών της εταιρείας χρυσού για υποβάθμιση του περιβάλλοντος κατ' εξακολούθηση στις περιοχές του Στρατωνίου και της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής. Το αδίκημα αφορά την περίοδο 2012-2014 με κατηγορούμενους τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας και την άλλοτε εντεταλμένη υπεύθυνη για το περιβάλλον.

Η δίωξη ασκήθηκε ύστερα από καταγγελίες πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη και σχετική επιστολή του δήμου αναφορικά με πιθανολογούμενη ρύπανση υδάτων. Η Εισαγγελία ακολούθως παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση με την έρευνα να περιλαμβάνει στοιχεία των επιθεωρητών Περιβάλλοντος αλλά και της ίδιας της εταιρείας που προσκομίστηκαν κατά την ανάκριση. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής, οι κατηγορούμενοι με περισσότερες από μία πράξεις και με πρόθεση προκάλεσαν υποβάθμιση στο περιβάλλον, με παραλείψεις που αντιβαίνουν τους νόμους υπό την επιβαρυντική διάταξη του προσπορισμού οικονομικού οφέλους στην «Ελληνικός Χρυσός».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταρρέει το κατηγορητήριο για τις Σκουριές
H φράση «καταρρέει σαν χάρτινος πύργος» βρίσκει την πλήρη εφαρμογή της στο κατηγορητήριο της «μεγάλης δίκης» των Σκουριών, όπου 21 αθώοι πολίτες, έντιμοι οικογενειάρχες, επαγγελματίες που ποτέ δεν έδωσαν...
Καταρρέει το κατηγορητήριο για τις Σκουριές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εισαγγελέας και για δεύτερο θάνατο εργάτη στις Σκουριές
Αυτεπάγγελτη επέμβαση για το δυστύχημα με θύμα υλοτόμο. Η συγκλο­νιστική περιγραφή αυτόπτη μάρτυρα, η μήνυση της οικογένειας, η ηχηρή απουσία της εταιρείας, η οποία βαρύνεται για ελλιπή μέτρα προστασίας των...
Εισαγγελέας και για δεύτερο θάνατο εργάτη στις Σκουριές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Οι Σκουριές είναι μια προδιαγεγραμμένη καταστροφή»
Το κίνημα ενάντια στην εξορυκτική δραστηριότητα στη βορειοανατολική Χαλκιδική είναι ζωντανό και το απέδειξε, χθες, στην πρώτη, ύστερα από τρία ολόκληρα χρόνια, συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε...
«Οι Σκουριές είναι μια προδιαγεγραμμένη καταστροφή»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απόφαση-νίκη κατά της εξόρυξης χρυσού από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου
Δηκτική απόφαση προς την Κομισιόν από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πέτυχε το Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χαλκού - χρυσού με αναφορά που είχε καταθέσει το 2018.
Απόφαση-νίκη κατά της εξόρυξης χρυσού από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η δίκη αναβλήθηκε, η οργή των κατοίκων όχι
Τον Ιούνιο του '20 η δίκη δυο άλλοτε στελεχών της «Ελληνικός Χρυσός» για μόλυνση των νερών. Σύμφωνα με το βούλευμα, οι δύο κατηγορούμενοι με πρόθεση προκάλεσαν υποβάθμιση στο περιβάλλον, με παραλείψεις που...
Η δίκη αναβλήθηκε, η οργή των κατοίκων όχι
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σαθρό κατηγορητήριο με αστυνομικά... ευτράπελα
Πρόωρο... τέλος για τους μάρτυρες κατηγορίας στη «μεγάλη δίκη των Σκουριών» και επίσπευση της διαδικασίας από το δικαστήριο. Αρκετοί αστυνομικοί δεν εμφανίστηκαν να καταθέσουν στο ακροατήριο ενώ η έδρα...
Σαθρό κατηγορητήριο με αστυνομικά... ευτράπελα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας