ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Εύα Παπαδοπούλου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ολοένα και περισσότερες και ετερόκλητες αντιδράσεις έχει προξενήσει η νέα τροπολογία που αφορά το προσωπικό 7 Ανεξάρτητων Αρχών και που αναμένεται να ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο που ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή. Το περιεχόμενο της τροπολογίας έχει εξαρχής προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στις τάξεις στελεχών των Ανεξάρτητων Αρχών και αυτό γιατί, όπως τονίζαμε σε ρεπορτάζ τις προηγούμενες ημέρες, διαμορφώνεται ένα νέο σκανδαλώδες καθεστώς προσλήψεων «αρεστών» εργαζομένων-επιστημόνων, χωρίς αξιοκρατικές διαδικασίες («Προσλήψεις “αρεστών” σε 7 Ανεξάρτητες Αρχές», 3.3.2023, «Εφ.Συν.»).

Στην τροπολογία -το προσχέδιο της οποίας βρίσκεται στην κατοχή της «Εφ.Συν.»- πέρα από τις διατάξεις που αφορούν τη διαδικασία πρόσληψης των εργαζομένων, προβλέπεται μεταξύ άλλων και ένα νέο σύστημα κινήτρων, ανταμοιβών και μισθολογικών παροχών, ειδικά για τους νεοδιορισθέντες εργαζόμενους. Η συγκεκριμένη διάταξη προκάλεσε την αντίδραση του σωματείου Επιστημονικού Προσωπικού της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που, δίνοντας μία επιπλέον διάσταση, κάνει λόγο για «απαξίωση» των συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξάρτητων Αρχών. Και αυτό γιατί η διάταξη προβλέπει μισθολογικές παροχές μόνο για το νεοδιόριστο προσωπικό επτά εκ των μη συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξάρτητων Αρχών (μεταξύ των οποίων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της ΡΑΕ), αφήνοντας «εκτός» τις άλλες Αρχές, παρά το γεγονός πως πρόκειται για διεκδίκηση όλων των εργαζομένων.

Το σωματείο της ΑΠΔΠΧ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του πως έχει επανειλημμένα απευθυνθεί στα δύο συναρμόδια υπουργεία, Δικαιοσύνης και Οικονομικών, χωρίς όμως ανταπόκριση. Μάλιστα, η ανάγκη για μισθολογική παροχή (ύψους περίπου 200-400 ευρώ) αφορά 13 νέους εργαζόμενους και έχει εκφραστεί με επιστολή και από τον πρόεδρο της Αρχής, Κωνσταντίνο Μενουδάκο. Η απάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν πως το αίτημα θα υλοποιηθεί όταν κατατεθεί στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο, χωρίς όμως κάποια εξέλιξη.

Οι εργαζόμενοι τονίζουν πως, αν και επιφορτισμένη με ευρείες αρμοδιότητες, η Αρχή είναι υποστελεχωμένη επί σειρά ετών, διαθέτει λιγότερους από 30 ειδικούς επιστήμονες-ελεγκτές και πως τώρα, με την εξαίρεση των κατοχυρωμένων συνταγματικά Αρχών από την τροπολογία δημιουργούνται εργαζόμενοι Α’ και Β’ κατηγορίας. Σύμφωνα με το σωματείο, «είναι αδιανόητο να παραλείπονται οι Α.Α. με συνταγματική κατοχύρωση από τις μισθολογικές παροχές, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται Ανεξάρτητες Αρχές διαφορετικών κατηγοριών, εντάσσοντας Αρχές που προβλέπονται στο Σύνταγμα αλλά και από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, όπως η Αρχή στην οποία υπηρετούμε, σε Β’ κατηγορία Αρχών και προτάσσοντας την όποια ρύθμιση της αγοράς σε σχέση με την προστασία συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων».

Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν πως αν το αίτημά τους δεν ικανοποιηθεί, θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και ενδεχομένως σε προσφυγές για παράβαση του Ενωσιακού Δικαίου.