• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    23°C 20.2°C / 24.7°C
    2 BF
    52%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 18.6°C / 24.4°C
    2 BF
    61%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    22°C 21.0°C / 22.0°C
    2 BF
    69%
  • Ιωάννινα
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 17.9°C / 20.0°C
    1 BF
    65%
  • Αλεξανδρούπολη
    Αίθριος καιρός
    20°C 19.9°C / 21.3°C
    2 BF
    64%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    22°C 19.0°C / 22.0°C
    0 BF
    54%
  • Κοζάνη
    Αραιές νεφώσεις
    15°C 15.4°C / 18.4°C
    2 BF
    77%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    22°C 21.7°C / 21.7°C
    1 BF
    61%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 21.0°C / 22.2°C
    2 BF
    66%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 19.6°C / 21.9°C
    1 BF
    88%
  • Ερμούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 19.8°C / 22.2°C
    2 BF
    73%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    22°C 21.7°C / 22.3°C
    1 BF
    64%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 21.9°C / 21.9°C
    2 BF
    78%
  • Λάρισα
    Ελαφρές νεφώσεις
    16°C 15.9°C / 20.7°C
    0 BF
    77%
  • Λαμία
    Αραιές νεφώσεις
    22°C 20.6°C / 22.7°C
    1 BF
    54%
  • Ρόδος
    Σποραδικές νεφώσεις
    22°C 21.8°C / 22.1°C
    4 BF
    86%
  • Χαλκίδα
    Αίθριος καιρός
    22°C 19.9°C / 24.9°C
    2 BF
    48%
  • Καβάλα
    Σποραδικές νεφώσεις
    21°C 18.3°C / 21.0°C
    2 BF
    73%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    20°C 18.7°C / 22.8°C
    1 BF
    70%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    18°C 17.7°C / 17.7°C
    1 BF
    81%
EUROKINISSI

Η ιστορία των «ματωμένων» Τεμπών - Οι πολύνεκρες τραγωδίες με επιβάτες

  • A-
  • A+

Η περιοχή των Τεμπών έχει αιματοβαμμένο παρελθόν, σύμφωνα με το ιστορικό αρχείο, το οποίο ανασύρθηκε σήμερα με αφορμή το πολύνεκρο τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης με τη μετωπική σύγκρουση ενός επιβατικού με ένα εμπορικό τρένο.

Η απώλεια δεκάδων ζωών στα Τέμπη έχει μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη, όχι μία αλλά δύο φορές και η περιοχή είναι συνυφασμένη με τραγικές στιγμές στη συνείδηση του κόσμου.

Τα δύο περιστατικά με νεκρούς που συνέβησαν στο παρελθόν προέκυψαν από τροχαίο δυστύχημα με δεκάδες επιβάτες το καθένα, το 1999 και το 2003. Και στις δύο περιπτώσεις έχασαν τη ζωή τους κατά βάση νέοι άνθρωποι εντελώς απρόοπτα.

Οι αδικοχαμένοι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ

Στις 4 Οκτωβρίου 1999, ο ΠΑΟΚ είχε φύγει με το αποτέλεσμα της ισοπαλίας από ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό και οι φίλοι του «δικεφάλου» χαρούμενοι με το αποτέλεσμα, πήραν το δρόμο της επιστροφής. Περίπου δύο χιλιόμετρα πριν από τα Τέμπη, το λεωφορείο του ΣΦ ΠΑΟΚ Κορδελιού συγκρούστηκε με φορτηγό που ερχόταν από το αντίθετο ρεύμα, με αποτέλεσμα να πέσει σε χαράδρα οκτώ μέτρων. Από τα συντρίμμια ανασύρθηκαν νεκροί οι Χαράλαμπος Ζαπουνίδης (20 ετών), Δημήτριος Ανδρεαδάκης (25 ετών), Χριστίνα Τζιόβα (18 ετών), Αναστάσιος Θέμελης (22 ετών), Γεώργιος Γκανάτσιος (22 ετών), Κυριάκος Λαζαρίδης (17 ετών), όλοι τους φίλοι του ΠΑΟΚ που επέβαιναν στο μοιραίο πούλμαν, όπως επίσης και ο οδηγός του φορτηγού, Αστέριος Αγκζιώτης (68 ετών). Επτά άνθρωποι έχασαν τότε τη ζωή τους. Από τότε και κάθε χρόνο, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ τιμά τα παιδιά που χάθηκαν.

INTIME NEWS

Το κομμένο νήμα της ζωή 21 μαθητών

Στις 13 Απριλίου 2003, ημέρα Κυριακή λίγο πριν τις 19:30, 21 μαθητές που επέστρεφαν στο Μακροχώρι Ημαθίας από σχολική εκδρομή στην Αθήνα χάνουν ακαριαία τη ζωή τους σε ένα από τα σοβαρότερα τροχαία δυστυχήματα που έγιναν ποτέ στην Ελλάδα.

Το λεωφορείο, στο οποίο επέβαιναν οι μαθητές, βρισκόταν στην κοιλάδα των Τεμπών με κατεύθυνση την Θεσσαλονίκη. Στο αντίθετο ρεύμα κινούνταν ένα φορτηγό που ερχόταν από τον Προβατώνα του Έβρου και μετέφερε νοβοπάν. Ο οδηγός έχασε τον έλεγχό του και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο.

Από τη μοιραία σύγκρουση σκοτώνονται ακαριαία 21 μαθητές και τραυματίζονται άλλοι 9. Τα σωστικά συνεργεία που έφτασαν στο σημείο έκαναν πάνω από δύο ώρες να απεγκλωβίσουν νεκρούς και τραυματίες.

EUROKINISSI
EUROKINISSI

Τα ονόματα των αδικοχαμένων παιδιών:

  • Ευαγγελία Θ. Γάτου - Ετών 16
  • Αναστασία Π. Παυλίδου - Ετών 16
  • Περιστερά Ι. Ουστά - Ετών 16
  • Γεωργία Δ. Τραπεζανλή - Ετών 16
  • Σταύρος Δ. Κανελλόπουλος - Ετών 15
  • Ηλίας Π. Τσολερίδης - Ετών 16
  • Παναγιώτης Κων. Μουρατίδης - Ετών 16
  • Ανδρέας Χ. Αθανασιάδης - Ετών 16
  • Χριστίνα Ε. Σταματέλλου - Ετών 16
  • Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλίδης - Ετών 16
  • Βασίλειος Ν. Παπαδόπουλος - Ετών 16
  • Ευανθία Κ. Ψαλίδα - Ετών 16
  • Δημήτριος Α. Κοσμίδης - Ετών 15
  • Κωνσταντίνος Α. Θαλαλαίος - Ετών 16
  • Γεσθιμανή Ζ. Σταφυλίδου - Ετών 16
  • Σάββας Λ. Παναγιωτίδης - Ετών 16
  • Αθανάσιος Μαρκανταράς - Ετών 16
  • Γιώργος Κ. Μήτσκας - Ετών 16
  • Ιωάννα Θ. Καστίδου - Ετών 16
  • Δημήτριος Θ. Σίγγας - Ετών 16
  • Όλγα Β. Αγγελίνα - Ετών 15

Η δίκη έγινε πέντε χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 2008. Ο οδηγός του λεωφορείου αθωώθηκε, ενώ ο οδηγός της νταλίκας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών. Οι ιδιοκτήτες της νταλίκας αλλά και του εργοστασίου νοβοπάν, καταδικάστηκαν από 4 έως 14 χρόνια. Η εταιρεία κατέβαλλε επίσης ως αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων το ποσό των 8.500.000 ευρώ.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε»: Η Επιτροπή παρέδωσε το πόρισμα για τα Τέμπη
Μέσα σε ενάμιση μήνα και με βάση το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει ο ίδιος ο Γιώργος Γεραπετρίτης, η διορισμένη Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την έρευνά της για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
«Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε»: Η Επιτροπή παρέδωσε το πόρισμα για τα Τέμπη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τιμή σε έναν από τους ήρωες του τρένου
Η Ενωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων τίμησε τον 20χρονο σπουδαστή Μιχάλη Κλάψη, που με αυτοθυσία διέσωσε συνεπιβάτες του, ανάμεσά τους και ένα βρέφος.
Τιμή σε έναν από τους ήρωες του τρένου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
SOS Τροχαία Εγκλήματα: Ανακοινώστε τα ονόματα των νεκρών στα Τέμπη
Παρέμβαση για το έγκλημα των Τεμπών από τον Πανελλήνιο Σύλλογο SOS Τροχαία Εγκλήματα, ο οποίος απαιτεί την επίσημη ανακοίνωση της ταυτότητας των θυμάτων.
SOS Τροχαία Εγκλήματα: Ανακοινώστε τα ονόματα των νεκρών στα Τέμπη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βαθιά οδύνη στις κηδείες των θυμάτων - Μνημόσυνο έγινε σε όλους τους ναούς
Απαρηγόρητοι συγγενείς και φίλοι είπαν το «τελευταίο αντίο» σε νέες κοπέλες, που έχασαν άδικα τις ζωές τους στα Τέμπη. Στην επιμνημόσυνη δέηση της Μητρόπολης Αθηνών ο πρωθυπουργός
Βαθιά οδύνη στις κηδείες των θυμάτων - Μνημόσυνο έγινε σε όλους τους ναούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καμία «συγγνώμη» και καμία ανάληψη ευθύνης από τη Hellenic Train
Έπρεπε να περάσουν τέσσερις μέρες από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, πριν η εταιρεία Hellenic Train προβεί στην πρώτη αναλυτική ανακοίνωσή της για όσα συνέβησαν στα Τέμπη
Καμία «συγγνώμη» και καμία ανάληψη ευθύνης από τη Hellenic Train

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας