• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.2°C / 24.7°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.6°C / 24.4°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 22.0°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 20.0°C
  1 BF
  65%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.3°C
  2 BF
  64%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 22.0°C
  0 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 18.4°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  1 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 22.2°C
  2 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 21.9°C
  1 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 22.2°C
  2 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 22.3°C
  1 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 20.7°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 22.7°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  4 BF
  86%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.9°C / 24.9°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.3°C / 21.0°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 22.8°C
  1 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  1 BF
  81%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η «τιμωρητική μετακίνηση-δίωξη» ενός δασάρχη

 • A-
 • A+
«Πληρώνει» την υποχρέωσή του να διαφυλάξει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου σε δασικές περιοχές. ● Από τη Λευκάδα, με απόφαση του υπουργού ΠΕΝ Κ. Σκρέκα, μετακινήθηκε στην Κυπαρισσία. ● Τι αποκαλύπτει η παράταξη Αυτόνομη Δημοκρατική Συνεργασία.

Ηρθε σε σύγκρουση, προεκλογικά, με τοπικούς παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας και βρέθηκε με δυσμενή μετάθεση σε απόσταση 350 χιλιομέτρων... Ο λόγος για τον έως τώρα δασάρχη Λευκάδας, που πληρώνει με αυτόν τον τρόπο την υποχρέωσή του να διαφυλάξει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου σε δασικές περιοχές.

Η δυσμενής μετάθεση του Δασάρχη «διότι δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις» καταγγέλλεται ευθέως από τη συνδικαλιστική παράταξη Αυτόνομη Δημοκρατική Συνεργασία, της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ). Παράλληλα αποκαλύπτεται το παρασκήνιο πίσω από την εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) Κ. Αραβώση για την οποία έγραψε η «Εφ.Συν.» την περασμένη εβδομάδα («Δάση: τέλος στο τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου», 17/2/23). Οπως αναφέραμε και στο δημοσίευμα, με μια απλή εγκύκλιο ανατρέπεται το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου για δασωμένους αγρούς, δάση και δασικές εκτάσεις.

Εως τώρα, όταν μια περιοχή είχε χαρακτήρα δασικό, οι δασάρχες κατέθεταν εκ προοιμίου δήλωση κυριότητας εκ μέρους του Δημοσίου. Εάν υπήρχε ιδιώτης που θεωρούσε ότι έχει δικαιώματα στην ίδια έκταση, έπρεπε να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους και η τελική απόφαση λαμβανόταν από το Κτηματολόγιο μέσω των αρμοδίων οργάνων. Με το νέο καθεστώς, οι δασάρχες καλούνται να μην υποβάλουν καν δήλωση κυριότητας, εκτός εάν ανακαλύψουν τίτλους που μπορεί να ανάγονται στις εποχές της Τουρκοκρατίας.

Ο δασάρχης που μετατέθηκε με απόφαση του υπουργού ΠΕΝ Κ. Σκρέκα από τη Λευκάδα στην Κυπαρισσία είχε καταθέσει δήλωση υπέρ του Δημοσίου πριν εκδοθεί αυτή η εγκύκλιος. Μάλιστα, όπως αναφέρει η παράταξη Αυτόνομη Δημοκρατική Συνεργασία, πρόκειται για «εμφανή τιμωρητική μετακίνηση-δίωξη» του υπαλλήλου για την οποία ενημερώθηκε όταν αναρτήθηκε η απόφαση Σκρέκα στη Διαύγεια. Ο μετακινούμενος ήταν ο μοναδικός δασολόγος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στη Διεύθυνση Δασών Λευκάδας στην οποία τώρα τοποθετείται ως προϊστάμενος δασοπόνος Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, ενώ στην Κυπαρισσία υπηρετούν ήδη δύο δασολόγοι και δεν υπάρχει κενή οργανική θέση.

«Ο λόγος δίωξης του συναδέλφου δεν αποτελεί μυστικό. Ο συνάδελφος εκδιώχθηκε και τιμωρήθηκε ως αποδιοπομπαίος τράγος, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε στην τοπική κοινωνία της Λευκάδας από τη δήλωση εμπραγμάτων δικαιωμάτων του Δημοσίου με βάση τον δασικό χαρακτήρα εκτάσεων στο νησί», αναφέρει η παράταξη. Το είχε πει, άλλωστε, από μόνος του ο γ.γ. Δασών του ΥΠΕΝ Κ. Αραβώσης με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα στις 16/2:

«Μετά το θέμα που δημιουργήθηκε στη Λευκάδα με την απόφαση του Δασαρχείου να θεωρήσει ότι οι δασικές εκτάσεις της Λευκάδας ανήκουν -μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου- στο Δημόσιο, μαζί με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά είχαμε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά και στη συνέχεια με τους υπόλοιπους βουλευτές του Ιονίου, Στέφανο Γκίκα, Διονύση Ακτύπη και Παναγή Καπάτο, και δώσαμε οριστική λύση στο θέμα του ιδιοκτησιακού για τα Δασικά με την εκδοθείσα σήμερα νέα ερμηνευτική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δασών». Στην ίδια λογική, ο βουλευτής Ζακύνθου της Ν.Δ. Ακτύπης έγραψε υμνητική ανάρτηση για την κυβέρνηση, η οποία «μετά τις αντιδράσεις των βουλευτών Ιονίων Νήσων» επιλήφθηκε και συνέταξε νέα εγκύκλιο βάσει της οποίας «το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου δεν έχει καμία ισχύ».

«Είναι η πρώτη φορά που δημόσιος δασικός υπάλληλος μετακινείται σε τέτοια χιλιομετρική απόσταση από το σπίτι του» επειδή δεν ήταν αρεστός στη διοίκηση, τονίζει στην ανακοίνωσή της η Αυτόνομη Δημοκρατική Συνεργασία και ζητά την ανάκληση της μετακίνησης, κλείνοντας την ανακοίνωση με τη φράση: «Δεν υποχωρούμε γιατί ξέρουμε ότι έρχεται η σειρά μας!»

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δάση: τέλος στο τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου
Με μια απλή εγκύκλιο στο εξής, δεν θα πρέπει οι ιδιώτες να αποδεικνύουν εκείνοι τη δική τους κυριότητα αλλά θα αποσύρεται το Δημόσιο εάν δεν διαθέτει τίτλους.
Δάση: τέλος στο τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και υφυπουργός και μελετητής σε ιχθυοκαλλιέργειες ο κ. Οικονόμου
Δύο δήμαρχοι θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για τις «βιομηχανικές περιοχές ιχθυοκαλλιέργειας» διαπίστωσαν ότι ο μελετητής του έργου και ο αρμόδιος του υπουργείου είναι το ίδιο πρόσωπο.
Και υφυπουργός και μελετητής σε ιχθυοκαλλιέργειες ο κ. Οικονόμου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναβάλλεται το Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ παρά την παραπομπή μας στο Ευρωδικαστήριο
Νέα, δεύτερη παράταση αποφάσισε η κυβέρνηση για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για το πού εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά.
Αναβάλλεται το Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ παρά την παραπομπή μας στο Ευρωδικαστήριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποιος έθιξε τα ιερά τοτέμ;
Απαντητικό δελτίο Τύπου από τον «γαλάζιο» πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, Δ. Παπαστεργίου, για το χτεσινό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» που αποκάλυπτε το ρουσφέτι στη σύζυγο του πρωθυπουργού.
Ποιος έθιξε τα ιερά τοτέμ;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το άρθρο-ρουσφέτι της Μαρέβας άνοιξε την όρεξη της ΚΕΔΕ
Η ΚΕΔΕ επικαλείται την αρχή της ισότητας και ζητά «τη δέσμευση όλων των κομμάτων» για άμεση νομοθετική ρύθμιση, με την οποία να συμπεριληφθούν στο άρθρο 120 του ν. 5043/2023 όλες οι περιοχές με χρήσεις γης...
Το άρθρο-ρουσφέτι της Μαρέβας άνοιξε την όρεξη της ΚΕΔΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δικαίωση των πλημμυροπαθών στο χωριό Κόμμα Φθιώτιδας
Δικαιωμένοι δηλώνουν οι πλημμυροπαθείς από το χωριό Κόμμα Φθιώτιδας, μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Λαμίας επί της προσφυγής τους κατά του ελληνικού Δημοσίου και της παραχωρησιούχου του αυτοκινητόδρομου...
Δικαίωση των πλημμυροπαθών στο χωριό Κόμμα Φθιώτιδας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας