• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.4°C / 19.5°C
  2 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 16.0°C
  2 BF
  67%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.6°C
  1 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 15.0°C
  1 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 15.0°C
  2 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 11.4°C
  0 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 21.4°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.1°C / 17.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.8°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.7°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  63%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 15.0°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.5°C
  1 BF
  95%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 21.0°C
  1 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 19.7°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 14.3°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 14.4°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  66%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δύο ευάλωτοι άνθρωποι χάνουν τις κατοικίες τους

 • A-
 • A+
Η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει τις ξεχωριστές αλλά παρόμοιες περιπτώσεις δύο ευάλωτων ατόμων με σοβαρά προβλήματα υγείας, που λόγω μικρών χρεών βρίσκονται στο χείλος της αστεγίας ● Καρκινοπαθής ο ένας, εκβιάστηκε από εργοδότη να μπει εγγυητής σε επιχειρηματικό δάνειο ● Καρδιοπαθής ο άλλος, χαμηλοσυνταξιούχος δάσκαλος, βλέπει σήμερα το σπίτι του να εκπλειστηριάζεται.

H απανθρωπιά κατά των δανειοληπτών συνεχίζεται με πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και μάλιστα σε βάρος ανθρώπων με σοβαρά προβλήματα υγείας. Σε απόγνωση βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ένας 51χρονος καρκινοπαθής, πατέρας δύο παιδιών, ενώ άλλος, καρδιοπαθής χαμηλοσυνταξιούχος δάσκαλος, βλέπει σήμερα το σπίτι του να βγαίνει στο σφυρί!

Ο Πέτρος Κουλελάκης από το Κορδελιό, πατέρας δύο παιδιών, με σοβαρά προβλήματα υγείας (αναπηρία 85%), ανεβαίνει τον δικό του Γολγοθά κινδυνεύοντας να μείνει άστεγος, παρά τη διάθεση αλληλεγγύης συγγενών και φίλων που κάνουν ό,τι μπορούν για να τον βοηθήσουν. Βλέπετε, οι τράπεζες και τα funds δεν έχουν καμία διάθεση ανθρωπισμού και αλληλεγγύης όταν πρόκειται για χρήμα.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Παναγιώτη Γεωργιάδη, ο 51χρονος καρκινοπαθής «έμπλεξε» όταν μπήκε εγγυητής εντελώς εκβιαστικά από τον εργοδότη του σε ένα επιχειρηματικό δάνειο εταιρείας στην οποία εργαζόταν και μετά έκλεισε! Για 40 χιλιάδες ευρώ του ζητούν τώρα 97 χιλιάδες με τα πανωτόκια... Παρά την προσπάθεια κάποιας λογικής ρύθμισης που έκανε, έχουν βάλει «στο μάτι» το σπιτάκι του των 54 τετραγωνικών στη δυτική Θεσσαλονίκη.

«Η αντικειμενική αξία του σπιτιού είναι 23 χιλιάδες ευρώ. Ο εντολέας μου δανείστηκε δεξιά-αριστερά από συγγενείς και φίλους και συγκέντρωσε 20 χιλιάδες ευρώ τα οποία πρότεινε να τους δώσει για να κλείσει το χρέος. Ομως εκείνοι τον είχαν δήθεν στη διαπραγμάτευση, του αντιπρότειναν κάποιες δόσεις για όλη την υποτιθέμενη οφειλή και τον καθυστερούσαν, ενώ από πίσω δούλευαν τον πλειστηριασμό. Ξεκάθαρα ο σκοπός τους ήταν να του πάρουν το σπίτι», τόνισε στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος του. Μάλιστα, επειδή το ακίνητο είναι καταχωρισμένο λάθος στο Κτηματολόγιο και φαίνεται ένα τμήμα του σπιτιού της αδελφής του, έβγαλαν στο σφυρί και το δικό της μισό σπίτι! Να σημειωθεί ότι οι διαταγές πληρωμής που έβγαιναν για το χρέος του 51χρονου καρκινοπαθή δεν κοινοποιούνταν στον ίδιο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιδράσει έγκαιρα. Οταν ήρθε στα χέρια του η κατασχετήρια έκθεση του σπιτιού του (και μέρους της οικίας της αδελφής του) ήταν πια πολύ αργά.

Εκατοντάδες άνθρωποι σαν τον Πέτρο Κουλελάκη βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των τραπεζών και των funds που αγοράζουν «κόκκινα» δάνεια και για μερικές χιλιάδες ευρώ βγάζουν στο «σφυρί» σπίτια ευάλωτων, φτωχών ανθρώπων. Η πρώτη κατοικία και η προστασία της από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις αποτελεί στις μέρες μας ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά προβλήματα στη χώρα μας, ωστόσο μετά το τέλος του νόμου Κατσέλη οι δανειολήπτες δεν έχουν κανένα πραγματικό όπλο προστασίας.

Ο δάσκαλος

Ανάλογη και η περίπτωση χαμηλοσυνταξιούχου δασκάλου από τους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, το σπίτι του οποίου εκπλειστηριάζεται σήμερα. Χθες, δεκάδες αλληλέγγυοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο υποκατάστημα τράπεζας επί της οδού Λέοντος Σοφού, αλλά ματαίως.

Ο άνθρωπος, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, απειλείται με απώλεια της πρώτης κατοικίας του λόγω στεγαστικού δανείου 84 χιλιάδων ευρώ. Κι αυτό, ενώ έχει υποστεί μείωση της σύνταξής του κατά 50% τα χρόνια των μνημονίων. Παράλληλα υποβλήθηκε σε μια εγχείρηση καρδιάς, μια εγχείρηση στομάχου και μια εγχείρηση χολής. Ομως θέλουν να του πάρουν το σπίτι!

«Βρέθηκα εδώ για να σταθούμε πλάι στον συνάδελφό μας συνταξιούχο δάσκαλο, ώστε να μην περάσει ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας του. Θα συμπαρασταθούμε με όλο το εργατικό κίνημα, με όλα τα σωματεία για να μη γίνει αυτός ο πλειστηριασμός, να μην πάει στα χέρια τραπεζίτη κανένα σπίτι εργαζόμενου και συνταξιούχου», δήλωσε στο πλαίσιο της συγκέντρωσης το μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Συνταξιούχων Δημοσίου νομού Θεσσαλονίκης, Απόστολος Σκούφας.

«Τράπεζες και funds συνεχίζουν ακάθεκτοι το έργο τους με τις ευλογίες της κυβέρνησης και του κάθε κόμματος που έχει κυβερνήσει, ώστε να βάζουν χέρι στη λαϊκή περιουσία, την περιουσία χαμηλοσυνταξιούχων, εργαζομένων και μακροχρόνια ανέργων», σχολίασε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων, Γιώργος Μπρανίκας. Από χθες έως και τις 30 Δεκεμβρίου, δηλαδή μέσα σε πέντε βδομάδες περίπου, έχουν προγραμματιστεί να γίνουν 5.004 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, πολλοί εκ των οποίων αφορούν πρώτες κατοικίες. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, τη διαδικασία έχουν κινήσει funds που έχουν εξαγοράσει «κόκκινα» δάνεια έναντι πινακίου φακής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπάρχει στάλα κοινωνικής ευαισθησίας στην τράπεζα;
Τσουνάμι αλληλεγγύης για τη διάσωση της πρώτης κατοικίας τετραμελούς οικογένειας στη Θεσσαλονίκη ● Ο ιδιώτης που πήρε το σπίτι στον πλειστηριασμό δέχεται να αποσύρει την προσφορά του, εφόσον η Eurobank το...
Υπάρχει στάλα κοινωνικής ευαισθησίας στην τράπεζα;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακυρώθηκε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας στις Συκιές
Δεν θα γίνει τελικά, καθώς φαίνεται, ο πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας μιας 63χρονης με προβλήματα υγείας που ζει στις Συκιές, όπως διαβεβαίωσε η διευθύντρια της Ε΄ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης τα μέλη του Κινήματος...
Ακυρώθηκε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας στις Συκιές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπηρεσία προστασίας... τραπεζικών συμφερόντων
Κάθε Τετάρτη, στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, πολίτες και αλληλέγγυοι που προσπαθούν να ματαιώσουν πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας έρχονται αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ, όσο ξεπουλιούνται τα σπίτια δανειοληπτών....
Υπηρεσία προστασίας... τραπεζικών συμφερόντων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απετράπη προσωρινά πλειστηριασμός τετραμελούς οικογένειας στο Περιστέρι
Νέα μικρή νίκη των συγκεντρωμένων που απαίτησαν να μην μείνει στο δρόμο η οικογένεια, που δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει το υψηλό ποσό των 25.000 ευρώ που της προτάθηκε για να γίνει διακανονισμός
Απετράπη προσωρινά πλειστηριασμός τετραμελούς οικογένειας στο Περιστέρι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μια βίαιη έξωση που έπεσε πάνω σε ανθρώπινο τείχος
Ενα ποτάμι κόσμου εμπόδισε χτες το πρωί τις Αρχές να βγάλουν τη χαμηλοσυνταξιούχο δημοσιογράφο Ιωάννα Κολοβού και τον γιο της από το σπίτι τους στου Ζωγράφου
Μια βίαιη έξωση που έπεσε πάνω σε ανθρώπινο τείχος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας