• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.6°C / 19.1°C
  2 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 16.6°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.0°C
  1 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.9°C
  2 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.0°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 11.4°C
  1 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 20.2°C
  2 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 16.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.8°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.7°C
  2 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 15.0°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.5°C
  1 BF
  93%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 19.3°C
  0 BF
  50%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 13.8°C
  3 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 16.2°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  1 BF
  66%
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Επιστολή της ΕΛΕΤΑΕΝ για ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» και η απάντηση του συντάκτη της μελέτης

 • A-
 • A+
Συκοφαντικός και ανυπόστατος ο ισχυρισμός πως αιολική ενέργεια και πυρκαγιές έχουν σχέση τονίζει η εταιρεία.

Η δημοσιοποίηση της μελέτης του πρώην υπαρχηγού της Πυροσβεστικής Ανδριανού Γκουρμπάτση, που αποδεικνύει ότι οι πυρκαγιές και τα Αιολικά πάρκα είναι σε άμεση σχέση προκάλεσε τη αντίδραση της ΕΛΕΤΑΕΝ.

Με επιστολή της υποστηρίζει ότι είναι συκοφαντικό και ανυπόστατος ο ισχυρισμός πως αιολική ενέργεια και πυρκαγιές έχουν σχέση.  Στις θέσεις αυτές απαντά ο κ Γκουρμπάτσης.

Αναλυτικά  η ΕΛΕΤΑΕΝ στη επιστολή της αναφέρει:

Με λύπη και προβληματισμό διαπιστώνουμε ότι, σε μια κρίσιμη περίοδο που τα αιολικά πάρκα στηρίζουν αποφασιστικά την Ευρώπη και τη χώρα μας στον αγώνα για ενεργειακή αυτονομία και απεξάρτηση από τα ακριβά και ρυπογόνα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, όσοι δογματικά αντιτίθενται στην ανάπτυξη και τη λειτουργία τους, «εμπλουτίζουν» τις θεωρίες τους με παντελώς αναξιόπιστες «μελέτες» που φτάνουν μέχρι του σημείου να συσχετίζουν τα αιολικά πάρκα με την εκδήλωση πυρκαγιών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μελέτη του απόστρατου αξιωματικού της Πυροσβεστικής κ. Ανδριανού Γκουρμπάτση, που παρουσιάστηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» την 24.9.2022. 

Μολονότι για κάθε στοιχειωδώς καλόπιστο πολίτη ο ισχυρισμός αυτό φαντάζει εξωφρενικός, θέλουμε για μία ακόμα φορά να τον αντικρούσουμε με τη δύναμη των επιχειρημάτων και της λογικής, επαναλαμβάνοντας τα ακόλουθα:

Η ισχύουσα νομοθεσία (άρθρα 45-57 του νόμου 998/1979) έχει καθορίσει μια σειρά έργων που επιτρέπεται να εγκαθίστανται εντός δασών και δασικών εκτάσεων. Μεταξύ των πολλών αυτών έργων περιλαμβάνονται και έργα Α.Π.Ε., δηλαδή και αιολικά πάρκα, κατόπιν φυσικά ειδικής μελέτης και άδειας. Το επιτρεπτό της εγκατάστασης έχει κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας σε πολλές αποφάσεις του. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένας λόγος ή κίνητρο να καταστραφεί μια δασική έκταση, δεδομένου ότι η εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου ούτως ή άλλως επιτρέπεται στην περιοχή.

Αντιθέτως, η καταστροφή μιας δασικής έκτασης οδηγεί υποχρεωτικά στην άμεση κήρυξή της ως αναδασωτέας. Αυτό συνεπάγεται, εύλογα, αυξημένες προϋποθέσεις και περισσότερους όρους για την εγκατάσταση εντός αυτής ενός επιτρεπόμενου έργου, όπως τα αιολικά πάρκα. Άρα, μια πυρκαγιά όχι μόνο δεν διευκολύνει την εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου, αλλά αντιθέτως αυξάνει το βαθμό δυσκολίας τόσο ως προς το εύρος των απαραίτητων μελετών όσο και ως προς τα έργα που πρέπει να γίνουν μετά.

Σε ό,τι αφορά στη συγκεκριμένη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα σας, αυτή βρίθει αντιφάσεων, ανακριβειών και αυθαίρετων συμπερασμάτων. Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ο συντάκτης της μελέτης αναφέρει (σελ. 71-72 και 46 της μελέτης) ότι αν και πιστεύει από το 2001 ότι υπάρχει συσχέτιση πυρκαγιών-αιολικών, εν τούτοις δεν μπόρεσε να αποδείξει. Παραδέχεται όμως (σελ.14 της μελέτης) ότι νομικά οι πυρκαγιές δυσκολεύουν και δεν διευκολύνουν την εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Παρ' όλα αυτά, για να υποστηρίξει την αρχική γνώμη του προσπαθεί να αντλήσει επιχειρήματα από τα όσα έχουν συμβεί στην περιοχή της Καρυστίας τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Με τη διαφορά ότι όσα επισημαίνει και παραθέτει αποδεικνύουν τελικά ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της αιολικής ενέργειας και των δασικών πυρκαγιών. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από τα όσα ισχυρίζεται. Ενδεικτικά: 

Ο βασικότερος ισχυρισμός της μελέτης στον οποίο στηρίζει τη θεωρία της συσχέτισης, δηλαδή ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχουν αιολικά πάρκα και ηλεκτρικό δίκτυο στο βόρειο τμήμα του Δήμου Καρύστου και εξ αυτού δεν υπάρχουν πυρκαγιές εκεί, είναι λανθασμένος, όπως ξεκάθαρα προκύπτει και από τους χάρτες που η ίδια η μελέτη περιλαμβάνει. 

Όλα τα σημεία από τα οποία ξεκίνησαν οι πυρκαγιές για τις οποίες στοχοποιούνται συγκεκριμένα αιολικά πάρκα, βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση (έως και 10 χλμ) από αυτά τα αιολικά πάρκα.  

Η συντριπτική έκταση των αιολικών πάρκων είναι εκτός των περιοχών πυρκαγιάς. Μάλιστα, η μελέτη στοχοποιεί αιολικά πάρκα, η περιοχή των οποίων δεν έχει καεί ποτέ σύμφωνα με την ίδια την μελέτη.

Μια μελέτη που στηρίζεται σε καταφανώς λανθασμένα δεδομένα, στερείται κάθε αξιοπιστίας.

Όλα αυτά, οι λοιπές αυθαιρεσίες της μελέτης και το άτοπο των συλλογισμών της, τεκμηριώνονται αναλυτικά στο συνημμένο σημείωμα που μπορεί να βρεθεί και εδώ: www.eletaen.gr/pyrkagies 

Ως Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι τα αιολικά πάρκα όχι μόνο δεν απειλούν αλλά αντιθέτως προστατεύουν το δασικό περιβάλλον, καθώς: 

α) Αποτελούν όπλο ενάντια στην κλιματική αλλαγή που απειλεί τα δάση. Είναι ενδεικτικό ότι τα αιολικά πάρκα που λειτουργούν στην Ελλάδα εξοικονομούν CO2 αντίστοιχο με αυτό που εκπέμπει το 73% των αυτοκινήτων της χώρας.

β) Με τα έργα που εκτελούν τόσο εντός της θέσης του πάρκου (διανοίξεις δρόμων, αποκαταστάσεις) όσο και στην ευρύτερη περιοχή του (αναδασώσεις, δασοτεχνικά έργα κ.α), τα οποία υλοποιούνται πάντα με την επίβλεψη και τις προδιαγραφές των δασικών υπηρεσιών, προστατεύουν και αναβαθμίζουν το δασικό περιβάλλον κάθε περιοχής. 

Κύριε Διευθυντά, 

Επειδή όλα τα ανωτέρω είναι εξόχως σοβαρά κρίνουμε αναγκαία για την σφαιρική και αντικειμενική ενημέρωση των αναγνωστών σας, την δημοσίευση της παρούσας επιστολής μας. Επίσης σας αποστέλλουμε αναλυτικότερο σημείωμα, για την ηλεκτρονική σας έκδοση, το οποίο αποδομεί πλήρως τα όσα ανυπόστατα και συκοφαντικά αναφέρει η εν λόγω μελέτη. 

Είμαστε στη διάθεσή κάθε καλόπιστου ερευνητή ή συνομιλητή για την παροχή όλων των σχετικών επιστημονικών και πραγματολογικών δεδομένων. 

Με τιμή,

Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ


Η επιστολή-απάντηση του Ανδριανού Γκουρμπάτση

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Σκρέκας ρίχνει την ευθύνη στη ΡΑΕ
Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις στη Βόρεια Εύβοια για νέες άδειες αιολικών πάρκων ακόμη και σε περιοχές που κάηκαν στις πρόσφατες πυρκαγιές, η κυβέρνηση σπεύδει τώρα να εξαγγείλει την ακύρωσή τους, ρίχνοντας όλη...
Ο Σκρέκας ρίχνει την ευθύνη στη ΡΑΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Άδειες για ανεμογεννήτριες και σε πυρόπληκτες περιοχές της Εύβοιας
Μία από τις 17 αποφάσεις της ΡΑΕ δίνει άδεια για εγκατάσταση 13 ανεμογεννητριών συνολικής σε βουνό που σώθηκε. Mε αγώνα μέχρι τέλους απαντά ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού.
Άδειες για ανεμογεννήτριες και σε πυρόπληκτες περιοχές της Εύβοιας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσφυγές κατά των ανεμογεννητριών στα καμένα της β. Εύβοιας
Οι Δήμοι Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας και Διρφύων - Μεσσαπίων κατέθεσαν προσφυγές κατά των αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για τη δημιουργία αιολικών πάρκων στην περιοχή που επλήγη από τις...
Προσφυγές κατά των ανεμογεννητριών στα καμένα της β. Εύβοιας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκτός Κιβωτού τρεις στενοί συνεργάτες πατρός Αντωνίου και πρεσβυτέρας
Με ομόφωνη απόφαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της δομής απολύθηκαν τρία στελέχη της, ο Ιρακινός κι ένα ζευγάρι από το παράρτημα της Πωγωνιανής Ιωαννίνων.
Εκτός Κιβωτού τρεις στενοί συνεργάτες πατρός Αντωνίου και πρεσβυτέρας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας στα σπίτια του π. Αντωνίου και της πρεσβυτέρας
Σε εξέλιξη βρίσκεται η έφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας στα σπίτια των δύο αυτών προσώπων, στις μεζονέτες σε Ραφήνα και Βραυρώνα.
Έφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας στα σπίτια του π. Αντωνίου και της πρεσβυτέρας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας