• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 3.6°C / 9.0°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.6°C / 8.2°C
  3 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.0°C / 7.7°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.9°C / 3.8°C
  2 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 6.3°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.0°C / 5.7°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -1.6°C / 1.2°C
  1 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 11.4°C
  4 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 5.9°C
  2 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.2°C / 10.4°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  3 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.5°C / 11.5°C
  3 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 3.4°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 1.5°C / 7.2°C
  1 BF
  59%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  3 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.8°C / 8.2°C
  2 BF
  71%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 3.3°C / 7.7°C
  2 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.7°C / 7.7°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.7°C / 2.7°C
  1 BF
  73%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο δήμαρχος Αθηναίων στρέφεται κατά των δημοτών του

 • A-
 • A+
Υπερασπιστής της «Prodea Investments» στο Πρωτοδικείο στη σημερινή συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν 16 κάτοικοι για να σταματήσουν κάθε είδους εργασίες στον λόφο ● Στο αίτημά τους υποστηρίζουν ότι με τις επικείμενες «μη ενδεδειγμένες» παρεμβάσεις θα επέλθουν μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές βλάβες, ενώ αμφισβητούν την επάρκεια των μελετών των εργασιών

Σε θέση αντιδικίας με τους ίδιους τους δημότες του επιλέγει να βρεθεί ο Δήμος Αθηναίων. Επειτα από κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων από 16 κατοίκους της περιοχής του λόφου του Στρέφη κατά των έργων που έχουν δρομολογηθεί στο πλαίσιο της δωρεάς της εταιρείας επενδύσεων ακινήτων «Prodea Investments», η δημοτική αρχή Κ. Μπακογιάννη πήρε απόφαση να παραστεί στο δικαστήριο υπέρ της εταιρείας.

Το αίτημα των πολιτών να εκδοθεί προσωρινή διαταγή για την παύση και απαγόρευση κάθε είδους εργασιών στον λόφο συζητείται σήμερα (12.00) στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Η απόφαση πρόσθετης παρέμβασης από πλευράς Δήμου Αθηναίων ελήφθη μόλις χθες, σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου –όργανο στο οποίο, υπενθυμίζεται, οι δημοτικές αρχές έχουν πλασματικές πλειοψηφίες ελέω κυβερνητικών νόμων, ενώ στην περίπτωση της Αθήνας πρόεδρος είναι ο Κ. Μπακογιάννης– και μάλιστα με εισήγηση που κατατέθηκε τελευταία στιγμή, εκτός ημερήσιας διάταξης.

Στο αίτημά τους οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι με τις επικείμενες «μη ενδεδειγμένες» παρεμβάσεις θα επέλθουν μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές βλάβες στον λόφο του Στρέφη, ενώ παράλληλα εμποδίζεται η ελεύθερη πρόσβασή τους στον δημόσιο χώρο. Αμφισβητούν δε την επάρκεια των μελετών των εργασιών. Συνοπτικά και μεταξύ άλλων:

■ Κάνουν λόγο για παρεμβάσεις γεωτεχνικής φύσεως καταστρεπτικές για το περιβάλλον, τη χλωρίδα και την πανίδα του λόφου. «Τυπικά και ουσιαστικά η εν λόγω γεωτεχνική μελέτη κατ’ επίφαση μπορεί να χαρακτηριστεί μελέτη, καθώς επί της ουσίας είναι μια απλή έκθεση αυτοψίας», αναφέρουν. Ομοια κριτική ασκούν και για την τεχνική μελέτη.

■ Προειδοποιούν ότι οι κατασκευαστικές εργασίες θα είναι μεγάλης κλίμακας και ότι περιλαμβάνουν επεμβάσεις με βαριά σκαπτικά μηχανήματα «στη βάση μιας επί της ουσίας απλής έκθεσης δεδομένων, ενώ οφείλει να γίνει μια εμπεριστατωμένη μελέτη και από εκεί να προκύψει η επιλογή των κατάλληλων έργων».

■ Εγείρουν θέμα «ενδεχόμενου λανθασμένου σχεδιασμού» που «μπορεί να οδηγήσει σε υπερδιαστασιολογήσεις, εκλογή λανθασμένων θέσεων», «άρα και μεγαλύτερων αποψιλώσεων ποώδους και θαμνώδους βλάστησης».

■ Εκτιμούν ότι οι εργασίες θα αφαιρέσουν «περί το 10% της χλωρίδας του λόφου» και τονίζουν ως «πλήρως αναιτιολόγητο να κοπούν δέντρα και μεγάλοι θάμνοι τα οποία η γειτονιά των Εξαρχείων έχει ανάγκη ως πνεύμονα πρασίνου. Αυτή η ενέργεια, σε συνδυασμό με τη μαζική κοπή όλων των δέντρων της πλατείας Εξαρχείων λόγω των έργων του Μετρό, θα επιφέρει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που ευαγγελίζεται η φυτοτεχνική μελέτη της Prodea», συμπληρώνουν.

■ Επισημαίνουν ότι ο λόφος είναι καταφύγιο προστατευόμενων από τον νόμο πουλιών και χελωνών, είδη τα οποία «έχουν καταγραφεί κι εν τούτοις σε κανένα σημείο των εκθέσεων (σ.σ. της εταιρείας) δεν αναφέρονται, ούτε λαμβάνονται υπόψη για τις εργασίες».

Μάλιστα, στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων οι κάτοικοι δεν παραλείπουν να καυτηριάσουν τη διαχρονική απουσία του Δήμου Αθηναίων από τον λόφο, στον οποίο «από το 1986 έως σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί από τον Δήμο Αθηναίων οποιαδήποτε παρέμβαση σε θετική κατεύθυνση, ενώ η συντήρησή του είναι μηδαμινή».

Υιοθετώντας την άποψη της νομικής της υπηρεσίας ότι ο Δήμος Αθηναίων «έχει έννομο συμφέρον και ενδείκνυται να παρέμβει προς προάσπιση των συμφερόντων του, υπέρ της εταιρείας με την επωνυμία “ΠΡΟΝΤΕΑ”», η δημοτική αρχή αποφάσισε να παραστεί στο δικαστήριο, με τον δήμαρχο -σύμφωνα με πληροφορίες- να αντιτείνει προς τα μέλη της αντιπολίτευσης ότι υπερασπίζεται το έργο και όχι την εταιρεία.

Ωστόσο, όπως τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο δημοτικός σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης» και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, Κ. Αλεξίου: «Για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου Αθηναίων ο δήμος επισήμως παρίσταται δικαστικά υπέρ ιδιωτικής εταιρείας και κατά πολιτών, χωρίς να ερευνήσει τα τεκμηριωμένα στοιχεία που αναφέρονται στο δικόγραφό τους και τα οποία δεν αφορούν το έργο αυτό καθ’ εαυτό αλλά τη διαδικασία, τον τρόπο κατασκευής του, την επιστημονική του τεκμηρίωση, επιπροσθέτως και την αστυνομοκρατία. Πάνε να κάνουν ένα έργο με το τουφέκι, διαμαρτύρονται οι άνθρωποι και ο δήμος τούς βάζει απέναντι, στοχοποιώντας τους», καταλήγει.

Η «Ανοιχτή Πόλη» καταψήφισε την εισήγηση και μετά τις χθεσινές εξελίξεις δήλωσε με ανακοίνωσή της ότι θα σταθεί στο πλευρό των κατοίκων. Μάλιστα, η αντιπολιτευόμενη παράταξη θυμίζει ότι εκτός από τους κατοίκους έχουν αντιδράσει στην «υιοθεσία» του λόφου του Στρέφη «ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών του δήμου, πιο πρόσφατα ο Σύνδεσμος Γεωλόγων Μηχανικών Ελλάδος που επιφυλάσσεται για νομικές ενέργειες, αλλά και μέλη του ίδιου του Δ.Σ. του Σωματείου «Σύμπραξη για την Αθήνα», στο οποίο εντάσσεται το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την Πόλη σου», καταγγέλλοντας ότι καμία διαδικασία δεν τηρήθηκε και έμαθαν την πρόταση από τον Τύπο». «Με κάποια περίεργη λογική όλοι οι παραπάνω, κάτοικοι και θεσμικοί φορείς, αποτελούν τη “μειοψηφία”, ενώ ο δήμαρχος και η εταιρεία real estate που έφερε τα έτοιμα σχέδια κάποια “πλειοψηφία”», σχολιάζει δηκτικά η «Ανοιχτή Πόλη».

Συνεχίζονται οι καταγγελίες για την αστυνομοκρατία

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

Την ίδια στιγμή, ένα καθημερινό καθεστώς αστυνομοκρατίας επικρατεί στην περιοχή. «Η γειτονιά έχει πλημμυρίσει από πάνοπλους άνδρες της αστυνομίας, ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και ΥΜΕΤ, ενώ τα μηχανάκια της ομάδας ΔΡΑΣΗ τρέχουν στους δρόμους και στα στενά της περιοχής σαν να είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση», περιγράφει και καταγγέλλει με ανακοίνωσή του -κατόπιν πρόσφατης σύσκεψης γονέων και εκπαιδευτικών- ο νέος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 36ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών που βρίσκεται κάτω από τον λόφο.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων η στήριξη -στο προγραμματισμένο για τις 18 Οκτωβρίου δικαστήριο- του γονέα που συνελήφθη και ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς μπροστά στα παιδιά του στο μπασκετάκι του λόφου, η αποστολή εγγράφου προς τα υπουργεία Παιδείας, Προστασίας του Πολίτη και τη ΓΑΔΑ, με το οποίο θα απαιτείται η άμεση απόσυρση των δυνάμεων καταστολής, καθώς και η ανάρτηση πανό σε όλα τα σχολεία της γειτονιάς με σύνθημα: «Τα Εξάρχεια θα μείνουν γειτονιά. Μακριά η αστυνομία από τα σχολειά». «Αν η κατάσταση στα σχολεία μας συνεχιστεί έτσι, οι γονείς θα κάνουμε ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας των παιδιών γύρω από τα σχολεία μας», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Κ. Μπακογιάννης μηνύει εργολάβο του Μεγάλου Περίπατου
Σε μήνυση κατά εργολάβου που έχει εμπλακεί στα έργα του Μεγάλου Περίπατου προχώρησε ο Κ. Μπακογιάννης, με φόντο το… διαρκές εργοτάξιο της Πανεπιστημίου.
Ο Κ. Μπακογιάννης μηνύει εργολάβο του Μεγάλου Περίπατου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιλέγει την αντιδικία με τους κατοίκους Εξαρχείων ο Μπακογιάννης
Παρέμβαση ενώπιον του ΣτΕ απέναντι στην προσφυγή δημοτών του με την οποία ζητείται η αναστολή εργασιών για την κατασκευή σταθμού Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων αποφάσισε ο δήμος.
Επιλέγει την αντιδικία με τους κατοίκους Εξαρχείων ο Μπακογιάννης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Δήμος Αθηναίων πείστηκε να μειώσει τα δημοτικά τέλη
Σε μειώσεις δημοτικών τελών ανταποδοτικού χαρακτήρα (καθαριότητας και φωτισμού) σε ένα μεσοσταθμικό ποσοστό της τάξης του 5% προχωρά ο Δήμος Αθηναίων.
Ο Δήμος Αθηναίων πείστηκε να μειώσει τα δημοτικά τέλη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας