• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 17.9°C
  3 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 13.7°C
  1 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 19.3°C
  4 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.2°C
  1 BF
  65%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.5°C
  4 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 13.2°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.0°C
  0 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.3°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 11.8°C / 15.7°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 12.3°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 14.0°C
  1 BF
  93%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  2 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 18.0°C
  0 BF
  64%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.3°C
  3 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.4°C
  2 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  2 BF
  76%

Φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κυβερνητική δέσμευση για τη θέρμανση στα σχολεία

 • A-
 • A+
Τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών αποδέχτηκαν στη συνάντηση με την ΚΕΔΕ να αναλάβουν τις δαπάνες για την ενέργεια που καταναλώνουν τα σχολεία. ● Οι δήμοι θα πρέπει να αναρτούν σε πλατφόρμα όλους τους λογαριασμούς ενέργειας και καυσίμων των σχολικών μονάδων. ● Εξετάζεται νέα ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους (από κλήσεις, λογαριασμούς ύδρευσης και τέλη παρεπιδημούντων).

Ζητώντας από τους δήμους… αποδείξεις και τιμολόγια, δεσμεύτηκε η κυβέρνηση να καλύψει το κόστος θέρμανσης και ηλεκτρικής ενέργειας των σχολικών μονάδων.

Στη χθεσινή συνάντηση της ΚΕΔΕ με τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση να αναλάβει η ίδια την κάλυψη των δαπανών για την ενέργεια που καταναλώνουν τα σχολεία και συμφωνήθηκε οι δήμοι να καταγράψουν τα κόστη, αναρτώντας σε σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα όλους τους λογαριασμούς ενέργειας και καυσίμων των σχολικών μονάδων, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη, να δεσμεύεται ότι το συνολικό ποσό θα καλυφθεί από την κυβέρνηση στο 100%, σύμφωνα με στελέχη της Ενωσης.

Εκτιμήσεις από πλευράς ΚΕΔΕ αναφέρουν ότι για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους των σχολείων θα απαιτηθούν επιπλέον 50 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολικά 78 εκατ. εάν προσμετρηθούν και οι δύο δόσεις των 14 εκατ. η καθεμία που έχει ήδη εκταμιεύσει η κυβέρνηση προς τους δήμους.

Στη διάρκεια της συνάντησης το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι εξασφαλίστηκαν επιπλέον 6 εκατ. ευρώ για δαπάνες μισθοδοσίας των σχολικών καθαριστριών. Ουδεμία ανταπόκριση, ωστόσο, υπάρχει από την κυβέρνηση στο αίτημα της ΚΕΔΕ για στήριξη των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), οι οποίες σε αντίθεση με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν μείνει εκτός κρατικής επιδότησης στην τιμή της κιλοβατώρας. Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ έχει εκτιναχθεί και το επιπλέον ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν για φέτος ξεπερνά τα 80 εκατ. ευρώ, θέτοντας σοβαρά ζητήματα βιωσιμότητας ακόμη και για «νοικοκυρεμένες» δημοτικές επιχειρήσεις.

Νέα ρύθμιση χρεών

Πιθανή θεωρείται η επαναφορά ενός ευνοϊκού καθεστώτος ρύθμισης οφειλών προς τους δήμους, με διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων. Η διαφορά με προγενέστερες ρυθμίσεις 100 ή 120 δόσεων θα είναι ότι θα περιλαμβάνει λιγότερες κατηγορίες χρεών και θα αφορά οφειλές από κλήσεις για παραβάσεις ΚΟΚ, λογαριασμούς ύδρευσης και τέλη διαμονής παρεπιδημούντων. Στο συγκεκριμένο τέλος υπόκεινται ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και, σύμφωνα με αυτοδιοικητικά στελέχη, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην είσπραξή του. Για την ενίσχυση της εισπραξιμότητας του τέλους παρεπιδημούντων δρομολογούνται διαδικασίες ώστε να εισπράττεται από την ΑΑΔΕ και ακολούθως να αποδίδεται στους δήμους.

Τέλος, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να διαγράφονται στην πενταετία χρέη πολιτών από κλήσεις για παραβάσεις ΚΟΚ, αντί στην 20ετία – κάτι που θα δώσει τέλος στο φαινόμενο με τα ετεροχρονισμένα «ραβασάκια» που στέλνονται από τους δήμους για παραβάσεις που είναι πρακτικά αδύνατο να διασταυρώσουν οι πολίτες εάν όντως έγιναν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κονδύλια για τη σχολική θέρμανση μετά τις πιέσεις
Το Υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε έκτακτη χρηματοδότηση 64 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αυξημένων δαπανών της φετινής σχολικής θέρμανσης, έπειτα από συνάντηση με την ΚΕΔΕ.
Κονδύλια για τη σχολική θέρμανση μετά τις πιέσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανάσα ρευστότητας στους ΟΤΑ
Eκτακτη επιχορήγηση συνολικού ύψους 326 εκατ. ευρώ προς τους ΟΤΑ, για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών προς τρίτους (ιδιώτες, προμηθευτές κ.λπ.), με τα 250 εκατ. να προγραμματίζεται να διατεθούν μεταξύ Ιουλίου...
Ανάσα ρευστότητας στους ΟΤΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η στάγδην εξόφληση χρεών δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο
Εμπρός στον δρόμο του... συμψηφισμού οφειλών που χάραξε η ηγεσία της ΚΕΔΕ. Τέσσερις ακόμη δήμοι κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του ν. 4316/2014 για συμψηφισμό οφειλών σε Δημόσιο και ασφαλιστικά Ταμεία, με...
Η στάγδην εξόφληση χρεών δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ΚΕΔΕ εκπέμπει SOS εν όψει χειμώνα
Για έναν χειμώνα χωρίς ύδρευση και αποχέτευση, με δρόμους σκοτεινούς και σχολεία στο ψύχος προειδοποιεί η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας, ζητώντας στήριξη απέναντι στη συνεχόμενη αύξηση του ενεργειακού κόστους.
Η ΚΕΔΕ εκπέμπει SOS εν όψει χειμώνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παράταση ξανά στις ρυθμίσεις οφειλών προς τους δήμους
Προβλέπεται ρύθμιση για οφειλές που βεβαιώθηκαν ή κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2021, ενώ παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022 για να ενταχθεί κάποια οφειλή στη ρύθμιση.
Παράταση ξανά στις ρυθμίσεις οφειλών προς τους δήμους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας