Ο Δήμος Αριστοτέλη κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει άμεσα, μία ολοκληρωμένη και σαφή θέση σε ό,τι αφορά τη μεταλλευτική δραστηριότητα στις Σκουριές Χαλκιδικής, με αφορμή τις αναφορές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τους εργαζομένους στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός». Με ανακοίνωσή του, καλεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «να μην παρασύρεται από την επικοινωνιακή προπαγάνδα της μεταλλευτικής εταιρείας» για τους χιλιάδες εργαζομένους που θα χάσουν τις δουλειές τους σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η επένδυση στις Σκουριές.
«Αντιλαμβανόμαστε την πίεση που υφίσταται ο πρωθυπουργός, θέλουμε όμως να πιστεύουμε ότι ισχύουν προηγούμενες τοποθετήσεις που έκανε, τόσο ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ως πρωθυπουργός», τονίζει η δημοτική αρχή. Όπως υποστηρίζει, παρότι η μεταλλευτική δραστηριότητα ξεκίνησε με 2.000 εργαζόμενους, οι οποίοι αυξήθηκαν σημαντικά εντός ελάχιστου διαστήματος από τη στιγμή που έγινε η ανάκληση των αδειών από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στην πραγματικότητα «κανείς δεν εργάζεται στις Σκουριές, παρά μόνο συνεργεία εργολάβων για τη διαμόρφωση των υποδομών εγκατάστασης». Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ακόμη ότι ο δήμος, ήδη από το Μάρτιο του 2015, έχει ζητήσει να προσκομίσει η εταιρεία στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των εργαζομένων στην υφιστάμενη μεταλλευτική δραστηριότητα, «αλλά ακόμα δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση».
Η δημοτική αρχή τονίζει ότι πάγια θέση της είναι η αντίθεση στην επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές «γιατί μετατρέπει το σύνολο της περιοχής σε μια απέραντη μεταλλευτική ζώνη βαριάς βιομηχανικής εκμετάλλευσης, η οποία θα επιφέρει μη αναστρέψιμες βλάβες στο περιβάλλον, τον άνθρωπο και την οικονομία της περιοχής».
Η παρέμβαση του πρωθυπουργού
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο «Κόκκινο» και τον Κώστα Αρβανίτη, τήρησε ίσες αποστάσεις από το κίνημα και τους εργαζομένους. «Μα εμείς ήμασταν με τη μια πλευρά», σχολίασε ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης. «Αφήστε… είμαστε με τη μια πλευρά, αλλά ως κυβέρνηση έχεις την ευθύνη να μην οδηγήσεις 5.000 εργαζομένους στην ανεργία, αλλά να βρεις μια λύση», απάντησε ο κ. Τσίπρας (ανεβάζοντας αισθητά τον αριθμό των εργαζομένων, αφού η ίδια η «Ελληνικός Χρυσός» μιλά για 1.966).
Σήμερα, ο πρωθυπουργός παρενέβη «επί προσωπικού», στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την τοποθέτηση της βουλευτή του κόμματος Κατερίνας Ιγγλέζη, η οποία διάβασε ανακοίνωση της Οργάνωσης Μελών Ιερισσού Χαλκιδικής, στην οποία διατυπώνονται ενστάσεις για όσα είπε για τις Σκουριές ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή του ραδιοφωνική συνέντευξη. Ο πρωθυπουργός είπε κατ’ αρχήν ότι εκ παραδρομής αναφέρθηκε σε 5.000 εργαζόμενους στις Σκουριές, ενώ είναι 1.980, παραδρομή στην οποία παρεσύρθη, καθώς η προηγηθείσα ερώτηση του δημοσιογράφου αναφερόταν σε «5000 εργαζόμενους».
Σε ό,τι αφορά την ουσία του ζητήματος, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορεί η δικαίωση του αγώνα στις Σκουριές, δηλαδή η καταστροφική για το περιβάλλον επένδυση της εταιρείας στην περιοχή να ταυτίζεται με μια εκδικητική άποψη ότι αυτοί οι εργαζόμενοι πρέπει να μείνουν χωρίς δουλειά. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι τμήμα αυτών των εργαζομένων χρησιμοποιήθηκε «παίζοντας συγκεκριμένο ρόλο», ωστόσο υπογράμμισε εκ νέου ότι η λύση συνίσταται στη δικαίωση του αγώνα με ταυτόχρονη προστασία της κοινωνικής συνοχής και τόνισε ότι «η Αριστερά δεν μπορεί να είναι εκδικητική».
