• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.5°C / 19.7°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.8°C / 19.4°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 19.3°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.9°C
  1 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.2°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 22.0°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.6°C / 18.4°C
  1 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 18.8°C
  3 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.1°C / 16.9°C
  0 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  3 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.4°C / 19.9°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 15.5°C / 18.8°C
  1 BF
  35%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  4 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 19.9°C
  2 BF
  40%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 14.3°C
  1 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 16.7°C / 20.0°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  1 BF
  35%
EUROKINISSΙ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Πούτιν «βομβάρδισε» και το... Μετρό Θεσσαλονίκης

 • A-
 • A+
Με επιστολή της στις 10 Μαΐου η ΑΚΤΩΡ επισημαίνει τις ελλείψεις πρώτων υλών και την εκτίναξη των τιμών τους μέχρι και 100%, γεγονός που αποδίδεται από την εταιρεία στον πόλεμο της Ουκρανίας. ● Σημειώνει πως υπάρχουν άμεσες επιπτώσεις στον χρόνο παράδοσης των έργων στις συμφωνημένες προθεσμίες, ενώ «επιφυλάσσεται» για το κόστος.

Οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία έφτασαν στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Ελλείψεις πρώτων υλών, εκτίναξη των τιμών τους μέχρι και 100% με άμεσες επιπτώσεις και στον χρόνο παράδοσης των έργων στις συμφωνημένες προθεσμίες! Η ανάδοχος εταιρεία του έργου ΑΚΤΩΡ είναι σαφής και σχεδόν αναλυτική στην επιστολή της με ημερομηνία 10 Μαΐου 2022 που αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.».

Τιτλοφορώντας τη δισέλιδη επιστολή της «Απρόβλεπτα γεγονότα (πόλεμος στην Ουκρανία) και επιπτώσεις αυτών στις εργασίες του έργου», η εταιρεία σημειώνει αρχικά ότι «πλέον των όσων έχουμε επισημάνει στο πλαίσιο των επανειλημμένων οχλήσεων/ειδοποιήσεων που υποβάλαμε αναφορικά με τις δυσμενείς συνέπειες που έχουν επέλθει και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να επέρχονται σε βάρος του αναδόχου, ως προς τους όρους εκτέλεσης της σύμβασης για την κατασκευή του έργου, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19 (ανωτέρα βία), στα οποία εμμένουμε ρητά, με την παρούσα αναφερόμαστε και στις περαιτέρω επιπτώσεις στις εργασίες από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οπως είναι γνωστό, η ως άνω εμπόλεμη κρίση με άγνωστη διάρκεια, σε συνδυασμό με το ασταθές, διεθνώς, περιβάλλον στην αγορά ενέργειας, το οποίο αναμένεται να επιμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, έχει οδηγήσει σε σημαντικότατες ελλείψεις πρώτων υλών στη διεθνή αγορά, ενώ έχει εκτινάξει τις τιμές των τελευταίων καθώς και αυτών της ενέργειας και των υλικών, οι οποίες ήταν ήδη αυξημένες κατά τα τελευταία έτη λόγω της πανδημίας του κορονοϊού». Και γίνεται σαφέστερη σημειώνοντας πως «ειδικότερα και αναφορικά με το έργο, επισημαίνουμε τη ραγδαία αύξηση στις τιμές των καυσίμων και υλικών, σε σύγκριση με αυτές που ίσχυαν το προηγούμενο έτος, η οποία κυμαίνεται σε ποσοστό 30-100% [για παράδειγμα αύξηση στα καύσιμα (30%), στον γρανίτη δαπέδου (100%)]».

Τι σημαίνουν όλα αυτά για το έργο; «Η ως άνω μεταβολή είναι καταλυτική για την πρόοδο των εργασιών του έργου» και οι αυξήσεις τιμών «εκφεύγουν των ορίων των αυξήσεων που δύνανται να καλυφθούν από τον θεσμό της αναθεωρήσεως, επιβαρύνουν την κατασκευή, τόσο οικονομικά όσο και χρονικά, περιορίζοντας αναγκαστικά και χωρίς υπαιτιότητα και εν γένει ευθύνη τη δυνατότητα του αναδόχου να εκπληρώσει προσηκόντως μέρος των συμβατικών υποχρεώσεών του».

Ειδική αναφορά γίνεται ακολούθως «στις σημαντικές καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα» και η ΑΚΤΩΡ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι εξαιτίας αυτών των λόγων καθυστέρησε ενάμιση μήνα η παράδοση των κυλιόμενων κλιμάκων του σταθμού Αγίας Σοφίας (παραδόθηκαν Ιανουάριο 2022) και πέντε μήνες η παράδοση των πινάκων φωτισμού (παραδίδονται αυτόν τον μήνα). Επίσης για τους πίνακες χαμηλής τάσης η επόμενη παρτίδα παραδίδεται τον μεθεπόμενο μήνα (Ιούλιο 2022) «πλην των πινάκων που αφορούν τον σταθμό Βενιζέλου, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο 2022. Συνεπεία της καθυστέρησης των υπόψη πινάκων, θα καθυστερήσει εξ ανάγκης και η προμήθεια και εγκατάσταση των ροηφόρων ράβδων (busbars)».

Κι ακόμη προβλέπονται καθυστερήσεις: 1. «του συστήματος αδιάλειπτης παροχής ισχύος (UPS), για χρονικό διάστημα πλέον των 4 μηνών (αρχικά προβλεπόμενη ημερομηνία παράδοσης περί τις αρχές Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους)», 2. «των πινάκων PLC του συστήματος BACS, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών, σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό στα τέλη του προηγούμενου έτους», 3. «των πινάκων πυρανίχνευσης: του Κτιρίου 2 και του Κέντρου Ελέγχου του Αμαξοστασίου, για χρονικό διάστημα 3 μηνών, σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό (αρχικώς προβλεπόμενη ημερομηνία 30.3.2022), των σταθμών Φλέμινγκ, Ανάληψη, 25ης Μαρτίου, Βούλγαρη και Νέα Ελβετία κατά χρονικό διάστημα τουλάχιστον 2,5 μηνών σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό (αρχικώς προβλεπόμενη ημερομηνία 2.5.2022) και των σταθμών ΝΣΣ, Δημοκρατία και Αγία Σοφία, για χρονικό διάστημα 3 μηνών, σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό (αρχικώς προβλεπόμενη ημερομηνία 30.8.2022)».

Η ΑΚΤΩΡ υπογραμμίζει ότι «τα ανωτέρω γεγονότα προκαλούν δυσχέρειες στην εκτέλεση των συμβατικών υποχρεώσεων όπως έχουν διαμορφωθεί, απρόβλεπτες και αναπότρεπτες, οι οποίες δεν οφείλονται σε δική μας υπαιτιότητα, αν και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας» και κυρίως υπογραμμίζει πως «εξυπακούεται ότι για όσο χρονικό διάστημα συνεχίζονται οι απρόβλεπτες καταστάσεις, οι οποίες επιφέρουν άμεσες χρονικές επιπτώσεις στο έργο, αλλά και οικονομικές συνέπειες, καθώς και για οποιαδήποτε χρονική και οικονομική επίπτωση αναφορικά και με άλλες εργασίες, πλέον των ανωτέρω, που επηρεάζονται ή τυχόν επηρεαστούν στο μέλλον, επιφυλασσόμαστε ρητά»

Στάση εργασίας

Αν η ΑΚΤΩΡ διατυπώνει ήδη αιτήματα και ανησυχίες, δέχεται και η ίδια αιτήματα, των εργαζομένων στο έργο, οι οποίοι για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια πραγματοποίησαν στάση εργασίας, συγκέντρωση και πορεία στα γραφεία της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη. Η συγκέντρωση και η πορεία ήταν τόσο μαζικές, που εξέπληξαν ακόμη και το σωματείο τους, ενώ στους δρόμους αντηχούσε το σύνθημα «με ψέματα και λόγια δεν γίνεται Μετρό». Οπως είπε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του σωματείου Μάκης Μιχαλόπουλος, «κάναμε την πορεία από τη Βενιζέλου μέχρι τον Σιδηροδρομικό Σταθμό από το πεζοδρόμιο διότι δεν θέλαμε να προσθέσουμε κι άλλη ταλαιπωρία στους Θεσσαλονικείς σε όση τους έχει υποχρεώσει το έργο τόσα χρόνια τώρα».

Στα αιτήματα που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι πρώτα έρχονται οι αυξήσεις μισθών όλου του προσωπικού, η κάλυψη των ελλείψεων στα μέτρα ασφαλείας και στον ανεπαρκή εξοπλισμό ΜΑΠ, οι προσλήψεις για την επαρκή στελέχωση του προσωπικού προς αποφυγή κινδύνων ατυχημάτων (π.χ. ελλείψεις ηλεκτρολόγων, ηλεκτροσυγκολλητών, υδραυλικών κ.λπ.), η διασφάλιση τακτικότητας μισθοδοσίας εντός του πρώτου 10ημέρου κάθε μήνα για όλο το προσωπικό και η διόρθωση συμπεριφοράς προϊσταμένων και εργοδηγών με υποχρεωτική εφαρμογή κώδικα δεοντολογίας για όλους!

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιδιωτικοποίηση του Μετρό με παράδειγμα τον ΟΑΣΘ
Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι στο μετρό κατεβαίνουν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα σε κινητοποιήσεις, ζητώντας αυξήσεις μισθών, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και μέτρα προστασίας.
Ιδιωτικοποίηση του Μετρό με παράδειγμα τον ΟΑΣΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στάση εργασίας των εργαζομένων στο μετρό Θεσσαλονίκης
Σε στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 15:30, προχωρούν οι εργαζόμενοι του κατασκευαστικού τομέα του έργου, κάνοντας λόγο για υπερκέρδη του εργολάβου χωρίς αντίκρισμα στους μισθούς τους.
Στάση εργασίας των εργαζομένων στο μετρό Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Το μετρό δεν είναι προσωπική του επιχείρηση ή ιδιοκτησία»
Πυρ και μανία το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό Νίκο Ταχιάο, τον οποίο καταγγέλλει με εκτενή ανακοίνωση για αυταρχική συμπεριφορά αλλά και φίμωση των εργαζομένων.
«Το μετρό δεν είναι προσωπική του επιχείρηση ή ιδιοκτησία»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
27 ξαφνικές απολύσεις στο μετρό Θεσσαλονίκης
«Bράζουν» τα εργοτάξια του μετρό Θεσσαλονίκης μετά τις 24 απολύσεις εργαζομένων από τον κατασκευαστικό τομέα και άλλων τριών έκτακτων αρχαιολόγων, οι οποίες γνωστοποιήθηκαν αιφνιδιαστικά την Παρασκευή.
27 ξαφνικές απολύσεις στο μετρό Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούν προκαταβολικά πριμ!
Μπορεί το Μετρό Θεσσαλονίκης να καρκινοβατεί, ωστόσο η κατασκευάστρια εταιρεία με δύο λαλίστατα έγγραφά της επικαλείται νόμο του Ιουνίου 2022 και εγείρει αξιώσεις για πριμ αποτελεσματικότητας.
Ζητούν προκαταβολικά πριμ!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας