• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.0°C / 36.3°C
  3 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.9°C / 33.9°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 33.0°C / 37.0°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  3 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 31.3°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 23.0°C / 29.6°C
  3 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 19.2°C / 25.9°C
  4 BF
  86%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  1 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 31.0°C
  4 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 32.9°C
  4 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 30.1°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  55%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 33.4°C / 33.4°C
  4 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.5°C / 34.4°C
  3 BF
  29%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.2°C / 36.0°C
  3 BF
  13%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.5°C / 31.3°C
  3 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 31.7°C
  3 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  82%

Από αριστερά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και ο υφυπουργός του ίδιου υπουργείου Ευάγγελος Τουρνάς στη χτεσινή ενημέρωση για το σχεδιασμό της αντιπυρικής περιόδου 2022

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πυροπροστασία με αστερίσκους

 • A-
 • A+
Σώμα αερομεταφερόμενων δασοκομάντος και προεγκατάσταση περίπου 200 πυροσβεστών από 6 ευρωπαϊκές χώρες περιλαμβάνονται στα σχέδια για την αντιπυρική περίοδο 2022 που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση ● Στα 48 έτη ο μέσος όρος ηλικίας των Ελλήνων πυροσβεστών, όμως οι προσλήψεις μετατέθηκαν για... του χρόνου ● Πάνω από 80 εκατ. ευρώ το κόστος για τα εναέρια μέσα.

Εικόνα πλήρους ετοιμότητας για την αντιπυρική περίοδο παρουσίασε χθες το συνεργαζόμενο υπουργικό τρίδυμο (Χ. Στυλιανίδης, Γ. Αμυράς, Λ. Μενδώνη) στη συνέντευξη Τύπου για τον στρατηγικό σχεδιασμό και τις φετινές καινοτομίες, που μένει να δούμε σε τι βαθμό θα αποδώσουν. Ανάμεσα στα όσα θα δούμε φέτος για πρώτη φορά είναι η συμβολή του νεοσυσταθέντος σώματος των 500 αερομεταφερόμενων δασοκομάντος και η προεγκατάσταση περίπου 200 πυροσβεστών από 6 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ έχει νομοθετηθεί και η μέθοδος «αντιπύρ» (της δημιουργίας δηλαδή πρόσθετων αντιπυρικών ζωνών μέσω ελεγχόμενης καύσης κατά τη διάρκεια πυρκαγιών), που μένει να εξειδικευτεί περισσότερο ο τρόπος εφαρμογής του.

Πυροσβέστες δίνουν τη μάχη με τη φωτιά στην πυρκαγιά που κατέκαψε πέρυσι τη Βόρεια Εύβοια

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Μετά τις περσινές εικόνες απόλυτης καταστροφής σε Αττική, Βόρεια Εύβοια και αλλού και το μαύρο ρεκόρ με περισσότερα από 1.300.000 καμένα στρέμματα από δασικές πυρκαγιές, που δημιούργησαν σοβαρές ρωγμές στην εικόνα του «επιτελικού κράτους», το διακύβευμα φέτος είναι σαφώς σοβαρότερο. Οι πολίτες απαιτούν πραγματική βελτίωση και όχι απλά επικοινωνιακές εξαγγελίες.

Με την υποστελέχωση και τον προχωρημένο μέσο όρο ηλικίας στο Πυροσβεστικό Σώμα σε συνδυασμό με τα αυξημένα κόστη σε εναέρια μέσα και καύσιμα, η στρατηγική έμφασης στις δράσεις πρόληψης πυρκαγιών που εξήγγειλε ο Χρήστος Στυλιανίδης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως αποτελεί ερώτημα εάν πράγματι υπήρχε χρόνος ουσιαστικής αναδιοργάνωσης όλων των δομών και θεαματικής βελτίωσης του συντονισμού τους.

Φέτος τα χρήματα δείχνουν να έχουν βρεθεί (ακόμα και μέσω δωρεών στις οποίες αναφέρθηκε ο υπουργός) αφού το κόστος της πυροπροστασίας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 150 εκατομμύρια ευρώ (με περίπου 80 εκατ. να δαπανώνται για τη μίσθωση-συντήρηση εναέριων μέσων και 72 εκατ. σε προληπτικές δράσεις). Ο κ. Στυλιανίδης περιέγραψε το τρίπτυχο «Πρόληψη-Ετοιμότητα-Αμεση Επέμβαση», μιλώντας για τα διδάγματα από τις εμπειρίες του παρελθόντος στην Ελλάδα και αλλού και τον στόχο του περιορισμού των επιπτώσεων από τις πυρκαγιές και την αποφυγή απωλειών σε ανθρώπινες ζωές.

Σε ερώτηση σχετικά με τη διαχρονική χρηματοδότηση κατά 80% στην καταστολή των πυρκαγιών και περίπου 20% στην πρόληψη, παραδέχτηκε ότι τα ποσοστά πρέπει να αντιστραφούν, κάτι που απαιτεί μακρόχρονη προσπάθεια. Καίρια χαρακτήρισε και την ενημέρωση των πολιτών αφού το 95% των πυρκαγιών ξεκινούν από αμέλεια, γι’ αυτό και υλοποιείται διευρυμένη ενημερωτική εκστρατεία μέσω των ΜΜΕ και κατά τόπους. Ο κ. Στυλιανίδης στάθηκε ακόμη στις ασκήσεις ετοιμότητας και απομάκρυνσης πολιτών που πραγματοποιούνται σε δάση, τουριστικές περιοχές και αρχαιολογικούς χώρους με τις κωδικές ονομασίες «Πυρσός» και «Διά Πυρός».

Εκτός από τη δυσκολία αντικατάστασης των ρωσικών εναέριων μέσων, που ξεπεράστηκε με μισθώσεις μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και του μηχανισμού του ΝΑΤΟ, ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς αναφέρθηκε και στο αυξημένο κατά 30% κόστος στα εναέρια μέσα λόγω ενεργειακής κρίσης και διεθνών συγκυριών. Οι συνολικές μισθώσεις φτάνουν τις 46 έναντι 31 το 2021 και ο συνολικός στόλος εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης φτάνει τα 86 μέσα (μαζί με 40 ιδιόκτητα) και ίσως κάποια πρόσθετα από χορηγίες και τον μηχανισμό rescEU.

Παρά την παραδοχή για τον υψηλό μέσο όρο ηλικίας των 14.600 πυροσβεστών της χώρας, που αγγίζει τα 48 έτη, και την ανάγκη για προσλήψεις περίπου 3.000 ατόμων στις οποίες είχε αναφερθεί ο πρώην υπουργός Νίκος Χαρδαλιάς, ο κ. Τουρνάς μίλησε για απροσδιόριστο αριθμό προσλήψεων βάσει σχεδιασμού από του χρόνου, κλείνοντας τη σχετική συζήτηση για φέτος.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς αναφέρθηκε στην επαναθεσμοθέτηση της συνεργασίας Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας ύστερα από 24 χρόνια. Ιδιαίτερα στάθηκε στο πρόγραμμα «Antinero» ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, στόχος του οποίου είναι ο καθαρισμός 38.000 δασικών στρεμμάτων και η συντήρηση 10.700 χιλιομέτρων δασικών δρόμων και 1.625 χλμ. αντιπυρικών ζωνών. Οι εργασίες για τα 7.000 δασικά στρέμματα έχουν ήδη ξεκινήσει ενώ σε άλλα 20.000 στρέμματα ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα. Στόχος, οι προβλεπόμενοι καθαρισμοί να έχουν ολοκληρωθεί εντός τριμήνου, είπε ο κ. Αμυράς, που όταν ερωτήθηκε για τις καθυστερήσεις και το χρονοδιάγραμμα επικαλέστηκε τα οφέλη που θα υπάρχουν από την παρουσία δασεργατών μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες, εκτιμώντας ότι θα συμβάλουν στην αποτροπή πυρκαγιών και την έγκαιρη προειδοποίηση. Ακόμη 22 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στους δήμους μέσω του προγράμματος «Δρυάδες» για τον καθαρισμό περιαστικών αλσών κτλ.

Αρκετά ικανοποιημένη από το «πάντρεμα» τριών υπηρεσίων (Δασικής, Αρχαιολογίας, Πυροσβεστικής), που ήταν αυτονόητο αλλά όχι εύκολα υλοποιήσιμο, εμφανίστηκε, τέλος, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Αναφέρθηκε σε ένα πλήρες πρόγραμμα δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών και καθαρισμών σε 11 αρχαιολογικούς χώρους και σε περιαστικά δάση, όπως και την πρωτοβουλία της για τροποποίηση του οργανογράμματος του ΥΠΠΟ με την εισαγωγή νέας διεύθυνσης για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της κλιματικής κρίσης στον αρχαιολογικό-πολιτιστικό πλούτο της χώρας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εχασε τη μάχη για τη ζωή μετά από 7 μήνες ο εθελοντής δασοπυροσβέστης Πέτρος Μανιάς
Ο 55χρονος πατέρας τριών παιδιών βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση με σοβαρούς τραυματισμούς από πολλαπλά εγκαύματα από τις 5 Αυγούστου όταν και προσέφερε τις υπηρεσίες του στις πυρκαγιές της Αττικής.
Εχασε τη μάχη για τη ζωή μετά από 7 μήνες ο εθελοντής δασοπυροσβέστης Πέτρος Μανιάς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα λάθη που έφεραν την καταστροφή
Τραγικά λάθη στην αντιμετώπιση της φωτιάς που καίει εδώ και πέντε μέρες στη Δυτική Αττική, ξεκινώντας από τα Βίλια, εντοπίζει ο πρώην διευθυντής Δασών και νυν κάτοικος της περιοχής Δημήτρης Σπαθής.
Τα λάθη που έφεραν την καταστροφή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Τελικά ο βασιλιάς είναι γυμνός»
Γιώργος Παπαδιάς - πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων Δημοσίων Υπαλλήλων, στην «Εφ.Συν.»: «Προχώρησα σε μια οργισμένη ανάρτηση περί ανικανότητας των αρμοδίων. Ενώ μας έλεγαν ότι είναι...
«Τελικά ο βασιλιάς είναι γυμνός»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εύβοια: Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι εναντίον... Γολιάθ
Δεν έχει τέλος η κόλαση της φωτιάς που κατατρώει για μέρες τα δάση, τα σπίτια και τις ζωές των ανθρώπων στην Εύβοια και την Πελοπόννησο. Σύμφωνα με...
Εύβοια: Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι εναντίον... Γολιάθ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε εργοστάσιο της Μαγούλας
Δεν εμπνέει ανησυχία η φωτιά που εκδηλώθηκε το πρωί σε βιομηχανικό χώρο στην Μαγούλα Αττικής. Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε υπαίθριο χώρο των Σπάτων. Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στην Απείρανθο της Νάξου.
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε εργοστάσιο της Μαγούλας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας