Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
19°C
20.7° 14.2°
2 BF
55%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.0° 15.1°
2 BF
72%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
18°C
18.2° 12.0°
2 BF
61%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
100%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.0° 17.0°
2 BF
58%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
14°C
14.4° 13.4°
3 BF
51%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
55%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
20.2° 16.5°
4 BF
60%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
14.9° 14.6°
2 BF
67%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
19°C
19.4° 19.4°
4 BF
63%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.3° 17.3°
1 BF
75%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
40%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
10°C
14.1° 9.9°
0 BF
100%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.6° 13.5°
1 BF
57%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
20°C
19.9° 18.8°
1 BF
74%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
14°C
19.0° 12.8°
0 BF
76%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 11.3°
0 BF
77%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 12.7°
1 BF
69%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
13°C
12.6° 12.6°
2 BF
69%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ

Μένουν εκτός σχολείου τα παιδιά του Ελαιώνα

Αντιμέτωπα με τη διακοπή της φοίτησής τους σε δημόσια σχολεία, και κατ’ επέκταση της ομαλής κοινωνικής τους ένταξης, βρίσκονται 263 προσφυγόπουλα που διαμένουν στη δομή του Ελαιώνα.

Ενόψει του κλεισίματος της συγκεκριμένης δομής και της απομάκρυνσης του προσφυγικού πληθυσμού μέχρι τον Μάιο, οικογένειες έχουν αρχίσει και μετακινούνται προς άλλες δομές, χωρίς όμως να έχει διασφαλιστεί –όπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί φορείς, κοινωνικές οργανώσεις, καθώς και αντιπολιτευόμενες παρατάξεις του Δήμου Αθηναίων– η παραμονή στο εκπαιδευτικό σύστημα 213 μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και 50 μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τουλάχιστον για το υπόλοιπο της σχολικής χρονιάς.

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σημειώνουν ότι οι μετακινήσεις αυτές γίνονται αυτή τη στιγμή σε εθελοντική βάση. Ωστόσο, υπό την πίεση του κλεισίματος της δομής στο επόμενο δίμηνο, οικογένειες προσφύγων έχουν επισπεύσει τη μετακίνησή τους από τον Ελαιώνα προς τη δομή του Σχιστού, προκειμένου να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων αργότερα, χωρίς στέγη ή στεγασμένοι σε απομακρυσμένες δομές.

Μέχρι χθες, υπολογιζόταν ότι έχουν φύγει 22 μαθητές με τις οικογένειές τους και σήμερα αναμένεται να αποχωρήσουν επιπλέον 25 μαθητές. Σύμφωνα με αντιπολιτευόμενους δημοτικούς συμβούλους που βρέθηκαν χθες στον Ελαιώνα, η διοίκηση της δομής δεν ήταν σε θέση να διαβεβαιώσει ότι όλοι οι μαθητές που αποχώρησαν βρήκαν μια θέση σε σχολείο.

«Ο βίαιος τερματισμός της σχολικής χρονιάς για τα παιδιά του Ελαιώνα κινδυνεύει να διαταράξει ανεπανόρθωτα τη φοίτησή τους στο σχολείο, με άμεσες συνέπειες στην ψυχοκοινωνική κατάστασή τους, την ομαλή ανάπτυξή τους και το εν γένει βέλτιστο συμφέρον τους», τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση 30 οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του προσφυγικού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζητώντας από την κυβέρνηση να διασφαλίσει την απρόσκοπτη ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς για τα προσφυγόπουλα του Ελαιώνα, «εφόσον χρειαστεί, μέσω και της παράτασης της λειτουργίας της δομής για έναν μήνα, έως και τον Ιούνιο».

Σχετικό διάβημα κατατέθηκε χθες στη διοίκηση της δομής του Ελαιώνα από εκπαιδευτικά σωματεία. Στο σημείο βρέθηκαν προς υποστήριξη του διαβήματος δημοτικοί σύμβουλοι τριών αντιπολιτευόμενων παρατάξεων (Ανοιχτή Πόλη, Λαϊκή Συσπείρωση, Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας).

«Τόσο το αρμόδιο υπουργείο όσο και η δημοτική αρχή [Αθηναίων] θα πρέπει κάποια στιγμή να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αναγνωρίσουν ότι οι ζωές των προσφύγων μετράνε», τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Ανοιχτή Πόλη». «Μέσα στη γενική κατακραυγή για την απέλαση του Σαϊντού, του μαθητή από τη Γουινέα, έρχονται στο φως τα απαράδεκτα ρατσιστικά σχέδια αποκλεισμού εκατοντάδων άλλων προσφυγόπουλων», σχολιάζει η «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», ζητώντας την απρόσκοπτη διασφάλιση της εκπαίδευσης των παιδιών.

Πηγές του υπουργείου Παιδείας δηλώνουν στην «Εφ.Συν.» ότι οι Συντονιστές Εκπαίδευσης των δομών του Ελαιώνα και του Σχιστού βρίσκονται σε συνεννόηση, έτσι ώστε οι μαθητές του Ελαιώνα να πάρουν βεβαίωση φοίτησης από τα σχολεία που πήγαιναν μέχρι σήμερα και να εγγραφούν σε σχολεία της περιοχής του Σχιστού. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι έχουν βρεθεί σχολεία που μπορούν να δεχτούν τους μαθητές και ότι το υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση με την Περιφέρεια για να διασφαλιστεί η μετακίνηση των μαθητών από τη δομή στο σχολείο.

Ψάχνουν λύση

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η εκκρεμότητα υφίσταται και η λύση αναζητείται τελευταία στιγμή, ενώ παράλληλα μοιάζει να επιβεβαιώνεται ότι το κλείσιμο του Ελαιώνα δεν συνοδεύτηκε από έγκαιρο σχεδιασμό που να μεριμνά για την απρόσκοπτη εκπαίδευση των προσφυγόπουλων της δομής.

«Αναδεικνύεται η ανάγκη κεντρικού σχεδιασμού και εφαρμοσμένης εθνικής στρατηγικής για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων και μεταναστών, η οποία εξακολουθεί να απουσιάζει», σχολιάζει στην «Εφ.Συν.» ο διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες, Λ. Παπαγιαννάκης.

Προβληματισμός εκφράζεται γενικότερα για τη στέγαση των προσφύγων που θα κληθούν να αποχωρήσουν από τον Ελαιώνα. Η πολιτεία «οφείλει, από κοινού με τους πρόσφυγες και σε συμφωνία και με το καθολικό δικαίωμα στη στέγη, να μεριμνήσει για τη διερεύνηση εναλλακτικών και την ουσιαστική διευκόλυνση της χρήσης εναλλακτικών που να μην εξωθούν εκ νέου αυτούς τους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων οικογένειες, ηλικιωμένοι, έγκυες γυναίκες και παιδιά, στις πλατείες της Αθήνας», υπογραμμίζουν οι 30 οργανώσεις.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μένουν εκτός σχολείου τα παιδιά του Ελαιώνα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας