• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.4°C / 30.1°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.1°C / 28.3°C
  3 BF
  61%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.0°C / 28.7°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 25.0°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.9°C / 27.9°C
  2 BF
  51%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 24.3°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 20.6°C
  2 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.4°C / 25.8°C
  0 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 26.9°C
  1 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 27.8°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 27.9°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  89%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 29.9°C
  2 BF
  39%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 26.5°C / 31.7°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 29.3°C
  2 BF
  60%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.3°C / 27.1°C
  0 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 24.2°C / 27.7°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  48%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πράσινο»... για εκχερσώσεις

 • A-
 • A+
Διάταξη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών επιτρέπει με απλά μέσα τον αποχαρακτηρισμό εκτάσεων που θεωρείται ότι έγιναν δασικές λόγω εγκατάλειψης της αγροτικής καλλιέργειας. ● Αρθρα με προεκλογική οσμή για εξαιρέσεις και στην πολεοδομική νομοθεσία για οριοθέτηση οικισμών, αλλά και τακτοποίηση «βαριών» αυθαιρέτων.

«Ξεπρασινίζουν» χιλιάδες στρέμματα γης με διάταξη σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που επιτρέπει με μία ένορκη βεβαίωση ή άλλα απλά μέσα τον αποχαρακτηρισμό εκτάσεων που θεωρείται ότι έγιναν δασικές λόγω εγκατάλειψης της αγροτικής καλλιέργειας.

Πρόκειται για το άρθρο 80 του πολυνομοσχεδίου που αφορά την υπόσχεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ασχοληθεί με τους αποκαλούμενους «δασωθέντες αγρούς». Το άρθρο αυτό αντικαθιστά το άρθρο 67 του βασικού δασικού νόμου (998 του 1979) του οποίου οι προβλέψεις έγιναν πολλές προσπάθειες να αλλάξουν στα χρόνια που μεσολάβησαν. Με τις αλλαγές που προτείνονται:

● Το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας εφόσον δεν διαθέτει τίτλους, σε όλους τους δασωμένους αγρούς ανεξαρτήτως του πότε αποκτήθηκε ο τίτλος κυριότητας που επικαλείται ο ιδιώτης. Εως τώρα έπρεπε ο ιδιώτης να έχει τίτλους πριν από τις 23 Φεβρουαρίου 1946.

● Επιτρέπεται η απομάκρυνση της δασικής βλάστησης για τις δασικές εκτάσεις, κατόπιν αίτησης του προσώπου που προβάλλει δικαιώματα κυριότητας στην έκταση με στόχο τη γεωργική εκμετάλλευση.

Εως τώρα, ο ιδιώτης έπρεπε να επιδείξει τίτλους πριν από το έτος 2004, ενώ τώρα, προκειμένου να αποδείξει το έννομο συμφέρον του, συνυποβάλλει με την αίτησή του είτε συμβολαιογραφικούς τίτλους είτε δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) είτε ένορκες βεβαιώσεις είτε οποιοδήποτε άλλο στοιχείο από το οποίο να πιθανολογείται ο νομικός δεσμός του με το ακίνητο.

Η κατάργηση των χρονικών περιορισμών αλλά και η διεύρυνση των αποδεικτικών μέσων για τους ιδιώτες αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των εκχερσώσεων οπότε αναμένονται προσφυγές στο ΣτΕ με το σκεπτικό ότι η συγκεκριμένη διάταξη αντίκειται στο άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία των δασών.

Στο μεταξύ, όμως, η κυβέρνηση μπορεί να ισχυρίζεται ότι προσπαθεί να λύσει ένα πρόβλημα, όπως ισχύει και με άλλα άρθρα, αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που αναδίδουν έντονη προεκλογική οσμή, όπως:

● Το άρθρο 72 για την οριοθέτηση οικισμών, που ανοίγει νέες εξαιρέσεις στην πολεοδομική νομοθεσία. Οι ρυθμίσεις καταργούν τους γενικούς κανόνες και οδηγούν σε παρεκκλίσεις που μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες, ειδικά σε περιπτώσεις οικισμών που προστατεύονται για περιβαλλοντικούς, ιστορικούς ή αρχιτεκτονικούς λόγους και μπορεί να οδηγήσουν στην υποβάθμισή τους. Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες για κατ’ εξαίρεση επέκταση των ορίων οικισμού στο Πάπιγκο προς εξυπηρέτηση γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας που συνδέεται και με την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας.

● Τα επόμενα άρθρα με τα οποία δίνεται νέα παράταση έως τις 31/12/2022 για την τακτοποίηση αυθαιρέτων που είχαν αρχικά υπαχθεί στις προβλέψεις του νόμου 4178/2013, κατ’ επίκληση της πανδημίας covid. Το ίδιο ισχύει για την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής δικαιολογητικών αυθαιρέτων του νόμου 4495/2017 εφόσον το παράβολο της δήλωσης είχε πληρωθεί έως τις 31/12/2020.

Εάν η ημερομηνία πληρωμής παραβόλου είναι μετά την 1/1/2021 δίνεται περιθώριο 24 μηνών. Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2021, όταν έληγε τότε μία από τις παραπάνω προθεσμίες, η κυβέρνηση έδινε πάλι παράταση ενός έτους για «να ολοκληρωθεί το έργο της υπαγωγής», ύστερα από αίτημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

● Το άρθρο 77 που επιδιώκει λύση στο πρόβλημα της τακτοποίησης των «βαριών» αυθαιρέτων, με τις μεγάλες αποκλίσεις, την αποκαλούμενη «κατηγορία 5». Η πλατφόρμα υπαγωγής για τα αυθαίρετα αυτά είχε κλείσει τον Σεπτέμβριο του 2020 αλλά στη συνέχεια δόθηκε η δυνατότητα συνέχισης της διαδικασίας για όσα ακίνητα βρίσκονταν στην κατοχή τραπεζών μετά από κατάσχεση και κάποιες άλλες κατηγορίες (κληρονομούμενα, εκμισθούμενα με λίζινγκ, μεταβιβαζόμενα στην ΕΤΑΔ, ευρισκόμενα σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης). Τώρα προστίθενται και εκείνα που είχαν υπαχθεί στον αρχικό νόμο 4014/2011 ή στον 4178/2013 τα οποία μεταφέρονται στον νόμο 4495/2017.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάθε εδάφιο και ρουσφέτι στο νομοσχέδιο του υπ. Περιβάλλοντος
Εντεκα μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις εκδήλωσαν ήδη την κάθετη αντίθεσή τους με την κατάργηση πλήθους περιορισμών για παρεμβάσεις σε προστατευόμενες περιοχές που προωθείται με το νέο νομοσχέδιο του...
Κάθε εδάφιο και ρουσφέτι στο νομοσχέδιο του υπ. Περιβάλλοντος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταργείται η έγκριση των γεωλογικών μελετών σε περιοχές που πολεοδομούνται
Με τροπολογία που ήδη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, καταργείται η έγκριση των γεωλογικών μελετών σε περιοχές που πολεοδομούνται και αντικαθίσταται από απλή θεώρηση.
Καταργείται η έγκριση των γεωλογικών μελετών σε περιοχές που πολεοδομούνται
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στρατηγικές επενδύσεις χωρίς... στρατηγική
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης δέχθηκε σκληρή κριτική από φορείς όπως ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων Χωροτακτών για τις στρατηγικές επενδύσεις που προτείνει.
Στρατηγικές επενδύσεις χωρίς... στρατηγική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σκοτώνουν την απλή αναλογική
Λιγότερες παρατάξεις στην αντιπολίτευση και μείωση στους εκλεγμένους συμβούλους έως και κατά 30% φέρνει το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών με τίτλο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών...
Σκοτώνουν την απλή αναλογική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Συνήγορος του Πολίτη για το πετσόκομμα των δέντρων
Μετά τις επί μήνες διαμαρτυρίες πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, ο Συνήγορος του Πολίτη απευθύνεται στα υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και ζητά «να δρομολογηθούν οι αναγκαίες...
Ο Συνήγορος του Πολίτη για το πετσόκομμα των δέντρων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΠΕμπολούνται τα δικαιώματα των μικρών προς όφελος των μεγάλων
Νέα παράδοξα αποκαλύφθηκαν στη συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου με τις διευκολύνσεις για την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με τον υπουργό περιβάλλοντος να παραδέχεται ότι δημιουργείται...
ΑΠΕμπολούνται τα δικαιώματα των μικρών προς όφελος των μεγάλων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας