• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.7°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.0°C / 30.1°C
  3 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 29.3°C
  3 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.9°C / 27.9°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 29.0°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  0 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  2 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.1°C / 26.1°C
  2 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 26.9°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 25.8°C
  2 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  1 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  29°C 28.9°C / 29.0°C
  3 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.5°C / 29.9°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 25.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 27.7°C / 30.0°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  3 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 26.7°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  1 BF
  48%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξώδικο των Ελληνικών Ταχυδρομείων στην «Εφ.Συν.»

 • A-
 • A+

Από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), με αφορμή δημοσίευμά μας της 29ης Νοεμβρίου 2021 με τίτλο «Αντί τον αμίαντο, θέλουν να διώξουν την υπάλληλο», λάβαμε πολυσέλιδη εξώδικη διαμαρτυρία στην οποία αναφέρεται ότι:

1. Αναφέρθηκε αναληθώς ότι «οι εργασίες που έγιναν τότε καταγγέλθηκαν ως μη προβλεπόμενες, με αποτέλεσμα να παρέμβει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που επέβαλαν πρόστιμα».

Αντίθετα η αλήθεια είναι ότι η καταγγέλλουσα εργαζόμενη, η οποία ελεγχόταν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού μας για σωρεία πειθαρχικών παραβάσεων και παραπτωμάτων σε υπαλληλικό επίπεδο, στις οποίες παραβάσεις είχε υποπέσει σε προγενέστερο χρονικό διάστημα, προέβη αυτοβούλως κατά τον Αύγουστο του 2018 σε αναφορές της σε αρμόδιους φορείς, όπως το ΣΕΠΕ Πελοποννήσου, Περ. Δυτικής Ελλάδας, Εισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών, περί δήθεν διατάραξης αμιαντούχων υλικών και κινδύνου της δημόσιας υγείας, στο τεχνικό έργο που γινόταν τον Αύγουστο του 2018 στον 2ο όροφο του κτιρίου του οργανισμού μας.

Λόγω διακοπής των εργασιών του έργου και ελέγχου που έπρεπε να διεξαχθεί, από τη διενέργεια πέντε επίσημων μετρήσεων από ανεξάρτητες και πιστοποιημένες προς τούτο εταιρείες «ΠΛΙΝΙΟΣ» και «ECOSAFE», ως τις μόνες αρμόδιες να διενεργήσουν ειδικούς τεχνικούς ελέγχους, σε τρεις διαφορετικές μεταξύ τους χρονικές στιγμές, προέκυψε ότι δεν υφίσταται σε ολόκληρο το κτίριο καμία διατάραξη αμιαντούχων υλικών, ο αέρας είναι απολύτως καθαρός από αμίαντο και όλοι οι χώροι απόλυτα ασφαλείς για χρήση και εκδόθηκαν τα σχετικά Πιστοποιητικά Καθαρότητας Αμιάντου. Ολα τα πιστοποιητικά αυτά είναι στη διάθεσή σας προς επιβεβαίωση. Με βάση τις επίσημες αυτές μετρήσεις και πιστοποιητικά, οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, ήτοι το ΣΕΠΕ διά του υπ' αριθμ. 292359/24.08.2018 εγγράφου του, επέτρεψε τη συνέχιση των εργασιών και παραδόθηκαν οι χώροι ασφαλείς στους εργαζόμενους του Οργανισμού μας.

Οι αναφορές της καταγγέλλουσας που υιοθετήθηκαν χωρίς επιβεβαίωση και διασταύρωση εκ μέρους σας, ότι επιβλήθηκαν πρόστιμα από το ΣΕΠΕ και την Περιφέρεια για ύπαρξη αμιάντου, τυγχάνουν απολύτως ανακριβή, καθότι αφορούσαν διοικητικά πρόστιμα για την όλως τυπική παράλειψη εκ μέρους του εργολάβου του έργου στο ότι το επίσημο έγγραφο της Γραπτής Εκτίμησης Επαγγελματικών Κινδύνων –το οποίο είχε συνταχθεί από την Υπηρεσία μας και υπογραφεί νομίμως και αρμοδίως πριν από την έναρξη των εργασιών, ήτοι από τις 12/6/2018– δεν βρισκόταν στο χώρο των εργασιών κατά τη διενέργεια αυτοψίας και ελέγχου που διενήργησε το ΣΕΠΕ.

Για το ζήτημα αυτό το Β΄ Τριμελές Πλημμελιοδικείο Πατρών με την υπ' αριθμ. 117/26.10.20 απόφασή του, κατά τη συζήτηση της οποίας παρέστη η ως άνω υπάλληλος όχι ως μάρτυρας, αλλά ως υποστηρίζουσα την κατηγορία εναντίον του Οργανισμού μας, έκρινε παμψηφεί αθώους με τη σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελέως όλους τους κατηγορημένους –νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας μας και τεχνικό διευθυντή ως και τον εργολάβο του έργου– δεχθέν ότι το ως άνω τεχνικό έργο έγινε με τον ενδεδειγμένο τρόπο, αφού δεν υπήρχε καμία διαρροή αμιαντούχου υλικού στο περιβάλλον.

2. Αναφέρθηκε χωρίς την παρουσίαση της πλήρους αληθείας προς δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων ότι τον Απρίλιο του 2021, η Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ολγα Σμυρλή άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.

Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν υπήρξε καμία αυτεπάγγελτη ενέργεια αλλά αντίθετα η ίδια η καταγγέλλουσα, αρχικά με αίτησή της ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα Εφετών Πατρών ζήτησε αρχικά την άσκηση εκ μέρους του έφεσης κατά της αθωωτικής απόφασης, η οποία αίτηση απορρίφθηκε και εν συνεχεία η ίδια με άλλη αίτησή της προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ζήτησε την αναίρεση της αθωωτικής απόφασης.

Η δε Εκθεση Αναίρεσης της Αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, συνεπεία της ως άνω αίτησης της καταγγέλλουσας, η οποία συζητήθηκε την 1/12/2021 και αναμένεται επ' αυτής η έκδοση απόφασης, αφορά σε προσβαλλόμενο λόγω έλλειψης ειδικής αιτιολογίας και όχι στην ουσία της κρίσης περί μη διάτρησης και διατάραξης αμιαντούχων υλικών, καθόσον η κρίση αυτή δεν ελέγχεται αναιρετικά από τον Αρειο Πάγο.

3. Αναφέρθηκε ανακριβώς ότι «ενώ είχε προγραμματιστεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό κατά των εργολάβων, η διοίκηση των ΕΛΤΑ κάλεσε πριν δύο εβδομάδες την Αθηνά Σουγλέρη σε ακρόαση σήμερα, 29 Νοεμβρίου με το ερώτημα της απόλυσης για αντιπειθαρχική και προκλητική συμπεριφορά, που προκάλεσε σοβαρή ηθική βλάβη στην εταιρεία».

Αντίθετα προς τα ως άνω ανακριβή η αλήθεια είναι ότι το μεν η συζήτηση της Αίτησης Αναίρεσης δεν αποτελεί δίκη στην ουσία της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, όπως ανακριβέστατα παρουσιάστηκε, αλλά εκδίκαση περί του αν ή όχι η αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πατρών ενέχει νομικό ελάττωμα και ειδικότερα αν υφίσταται ή όχι ειδική αιτιολογία και όχι κρίση περί της ουσίας της υπόθεσης, το δε η κλήση προς ακρόαση της ως άνω εργαζομένης είχε λάβει χώρα και εντάσσεται στα πλαίσια των πολλαπλών πειθαρχικών ελέγχων που έχουν ασκηθεί σε βάρος της για σωρεία πειθαρχικών παραπτωμάτων που έχει τελέσει τόσο σε προγενέστερο χρόνο του Αυγούστου 2018 αλλά και σε μεταγενέστερο αυτού χρόνο, ουδόλως σχετιζόμενα με τις ενέργειές της κατά του Οργανισμού, καταγγελίες στον ΣΕΠΕ, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, υποστηρίζουσα την κατηγορία στην ως άνω ποινική δίκη, αίτηση για αναίρεση της απόφασης ενώπιον του Αρείου Πάγου, για την ανυπόστατη, ατεκμηρίωτη και καταρριφθείσα θέση της περί διατάραξης αμιάντου και καθόσον τα πειθαρχικά αυτά παραπτώματα αφορούν προσωπικά δεδομένα της εργαζόμενης, δεν δύνανται να αποτελέσουν αντικείμενο ανακοίνωσης.

Απάντηση συντάκτη

Είναι υποχρέωση του Τύπου και της «Εφ.Συν.» να δημοσιεύει ζητήματα όπως αυτό που προέκυψε με τον αμίαντο στο κτίριο των ΕΛΤΑ στην Πάτρα αλλά και τις περιπέτειες που αντιμετωπίζει η υπάλληλος που κατήγγειλε τα σχετικά. Το δημοσίευμα της 29ης Νοεμβρίου δεν κατέληγε σε απόφαση για το ποιος έχει δίκιο, αυτό είναι δουλειά του Αρείου Πάγου που επαναξιολογεί τη δικαστική απόφαση με την οποία αθωώθηκαν οι υπεύθυνοι των εργασιών. Η απόφαση του Αρείου Πάγου εκκρεμεί.

Η υπάλληλος που κατηγορείται επειδή κινήθηκε κατά του Οργανισμού δικαστικά και για άλλα μη κατονομαζόμενα παραπτώματα, είχε κληθεί σε απολογία με το ερώτημα της απόλυσης την ημέρα του δημοσιεύματος της «Εφ.Συν.». Ομως, η ακρόαση δεν πραγματοποιήθηκε εκείνη την ημέρα. Ρωτώντας τα ΕΛΤΑ για την αναβολή αυτή, μας απάντησαν προφορικά ότι οφείλεται σε εσωτερικές διαδικασίες του Οργανισμού.

Για το θέμα κατατέθηκαν στη Βουλή δύο ερωτήσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. (Σία Αναγνωστοπούλου - Κ. Μάρκου) και του ΚΚΕ (Ν. Καραθανασόπουλος - Ν. Παπαναστάσης). Δόθηκε γραπτή απάντηση μόνο μέσω του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόταν και στα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Περιβάλλοντος. Αξιοσημείωτο, πως στις απαντήσεις αυτές αναφέρεται ότι η υπάλληλος ήταν εκείνη που ζήτησε αναβολή της ακρόασης.

Τα ΕΛΤΑ που «εξυγιάνθηκαν» προσφάτως με χρήματα των φορολογουμένων (300 εκατ. ευρώ), αντί να στείλουν δωρεάν απάντηση την ημέρα του δημοσιεύματος, την οποία η «Εφ.Συν.» βεβαίως και θα φιλοξενούσε, επέλεξε να στείλει πληρωμένο εξώδικο έναν μήνα αργότερα.

Τον περασμένο Ιούνιο και με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, η «Εφ.Συν.» ασχολήθηκε με την προσπάθεια της κυβέρνησης, μέσω του υπουργείου Μετανάστευσης τότε, να επιβάλει σιωπητήριο στους δημοσίους υπαλλήλους, απειλώντας τους με πειθαρχικές και ποινικές διώξεις εάν καταθέτουν σε δίκες κατά του Δημοσίου. Φαίνεται πως όσα τότε αποκαλύψαμε ήταν μόνον η αρχή.

ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξώδικο στην ΕΣΗΕΑ για ανακοίνωση συμπαράστασης στην «Εφ.Συν.»
Ηλεκτρονικό εξώδικο προς την ΕΣΗΕΑ απέστειλε η εταιρεία «WRE ΕΛΛΑΣ» που έχει ασκήσει αγωγή με την οποία απαιτεί το ποσό των 225.000 ευρώ από τον δημοσιογράφο Τάσο Σαραντή και την εφημερίδα μας.
Εξώδικο στην ΕΣΗΕΑ για ανακοίνωση συμπαράστασης στην «Εφ.Συν.»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξώδικο στην «Εφ.Συν.» από τον πύραρχο Γ. Καραμανλή
Η υπόθεση αφορούσε την ανταλλαγή μηνυμάτων δυο αξιωματούχων του «Ελ. Βενιζέλος» προκειμένου να επιτραπεί ή όχι η είσοδος της Φενερμπαχτσέ μετά τη διαπίστωση ότι μέλη της αποστολής είχαν πυρετό.
Εξώδικο στην «Εφ.Συν.» από τον πύραρχο Γ. Καραμανλή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δύο εξώδικα του διοικητή Α. Μπίνη στην «Εφ.Συν.»
Σε απάντηση του νέου από 18 Ιουνίου 2020 δημοσιεύματός σας, που φέρει την υπογραφή των δεύτερου και τρίτης από εσάς με τίτλο «Ενας... governor στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας», σας δηλώνω τα κάτωθι.
Δύο εξώδικα του διοικητή Α. Μπίνη στην «Εφ.Συν.»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας