• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 0.6°C / 6.2°C
  1 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.4°C / 3.5°C
  0 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.0°C / 6.2°C
  0 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -4.1°C / 0.3°C
  0 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  2 BF
  80%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -2.0°C / 3.2°C
  2 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -4.6°C / -0.4°C
  2 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.6°C / 3.6°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.5°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.2°C / 8.5°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.5°C / 3.5°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -5.1°C / -0.7°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.5°C / 2.3°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 2.8°C / 7.8°C
  2 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.8°C / 6.4°C
  1 BF
  81%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -2.3°C / 3.6°C
  1 BF
  67%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  2 BF
  78%

Την Κυριακή 5-12-2021, μέλη και φίλοι του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Μιαούλη με αφορμή την εκδίκαση των τριών αγωγών από τις εταιρίες του ομίλου ONEX.
Σκοπός της συγκέντρωσής ήταν η ενημέρωση του κόσμου για την προσπάθεια φίμωσης των 320 μελών του Παρατηρητηρίου, κατοίκων του νησιού, επειδή ο σύλλογός ρώτησε τις αρχές πότε θα γίνει η εκτεταμένη μελέτη στο λιμάνι, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ρύπανση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξοντωτικές αγωγές για να μη ρωτάτε για τη ρύπανση

 • A-
 • A+
Ο όμιλος της Onex, διαχειρίστριας του Ναυπηγείου της Σύρου, ζητά τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ για συκοφαντική δυσφήμηση και διαφυγόντα κέρδη. ● Θύελλα αντιδράσεων για τη σκοπιμότητα των καταχρηστικών στρατηγικών αγωγών κατά της συμμετοχής στα κοινά.

Πώς θα σας φαινόταν αν ως μέλη κάποιου Περιβαλλοντικού Συλλόγου που ενδιαφέρεστε για φαινόμενα ρύπανσης της θάλασσας και νέφους σκόνης στην περιοχή σας βρισκόσασταν αντιμέτωποι με αγωγές συνολικού ύψους άνω των 3 εκατ. ευρώ από μια ιδιωτική εταιρεία; Ακριβώς αυτή είναι η συνθήκη που έχουν να αντιμετωπίσουν το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου (ΠΠΠΣ) και τα δύο εναγόμενα μέλη του, καθώς την Παρασκευή εκδικάζονται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Σύρου οι τρεις εναντίον τους αγωγές του ομίλου της Onex, διαχειρίστριας του Ναυπηγείου της Σύρου.

Η «Εφ.Συν.» είχε αναδείξει το θέμα στις 3/2/2020 («Κραυγή αγωνίας για τα βαρέα μέταλλα στο λιμάνι της Ερμούπολης»), επισημαίνοντας πως παρά τις αρχικές έρευνες της οργάνωσης Aegean Rebreath και του ΕΛΚΕΘΕ και τις αναφορές του Παρατηρητηρίου και παρότι τα όρια που θέτει ο νόμος είχαν κατά πολύ ξεπεραστεί (Ν. 3983/2011), δεν προχώρησαν οι έρευνες για τη ρύπανση από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ούτε έγιναν έλεγχοι από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, όπως συνέστησε το ΥΠΕΝ σε συνεννόηση με το ΕΛΚΕΘΕ.

Τα τοπικά ΜΜΕ, με εξαίρεση την Κοινή Γνώμη, δεν θεωρούν σκόπιμο να δημοσιεύουν την θέση του πολυπληθέστερου ίσως συλλόγου του νησιού.

Χρηματοδότηση

Τον Δεκέμβριο του 2020, καθώς δεν είχε υπάρξει καμία εξέλιξη σχετικά με την εξαγγελθείσα μελέτη, το Παρατηρητήριο απηύθυνε ερώτημα στον υπουργό Περιβάλλοντος. Ακολούθησε τον Φεβρουάριο του 2021 η πρώτη αγωγή, για συκοφαντική δυσφήμηση και διαφυγόντα κέρδη, από την Onex, η οποία αξίωνε 1 εκατ. ευρώ από το Παρατηρητήριο. Παρά τις συνολικά τρεις αγωγές που κατατέθηκαν, το ζήτημα έτυχε ελάχιστης ή μηδαμινής προβολής από τα τοπικά ΜΜΕ. Τον Μάιο του 2021 η μελέτη εξαγγέλλεται εκ νέου, αλλά, όπως γίνεται γνωστό, θα τη χρηματοδοτήσει η ίδια η Onex.

Την περασμένη βδομάδα, το ΜέΡΑ25 πήρε ξεκάθαρη θέση ενάντια στις εξωφρενικές αγωγές, καταθέτοντας στη Βουλή τροπολογία για την antiSLAPP νομοθεσία, αναδεικνύοντας τη σκοπιμότητα των καταχρηστικών στρατηγικών αγωγών κατά της συμμετοχής στα κοινά. Υπενθυμίζεται πως για το ζήτημα της ρύπανσης έχει κατατεθεί σχετικό ερώτημα στη Βουλή από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Συρμαλένιο, το οποίο συνυπέγραφαν 25 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεκάδες είναι ήδη τα ψηφίσματα συμπαράστασης προς το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, το οποίο αριθμεί περίπου 320 μέλη, από οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις από όλη τη χώρα, επιστημονικούς συλλόγους, συλλόγους εργαζομένων, δημοτικές παρατάξεις, κόμματα και άλλους τοπικούς φορείς (Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων, ΕΛΜΕ Κυκλάδων, Σύλλογοι Δασκάλων & Νηπιαγωγών Κυκλάδων, Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών, Ενωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων, Σύλλογος Υπαλλήλων των Περιφερειακών Ενοτήτων Κυκλάδων, Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ.ά.).

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επίθεση αστυνομικών σε κρατούμενους πολιτικούς πρόσφυγες μέσα σε δικαστήριο
Πάνοπλοι αστυνομικοί της Ειδικής Ομάδας Μεταγωγών επιτέθηκαν με κλοτσιές και ύβρεις στους 11 πολιτικούς πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από την Τουρκία και το Κουρδιστάν.
Επίθεση αστυνομικών σε κρατούμενους πολιτικούς πρόσφυγες μέσα σε δικαστήριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θαλάσσια ρύπανση στον κόλπο της Ελευσίνας
Στην περιοχή πραγματοποιήθηκαν εργασίες απορρύπανσης από εξειδικευμένο συνεργείο ιδιωτικής εταιρείας από ξηράς και από θαλάσσης με την τοποθέτηση απορροφητικών υλικών και την πραγματοποίηση μηχανικών...
Θαλάσσια ρύπανση στον κόλπο της Ελευσίνας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κραυγή αγωνίας για τα βαρέα μέταλλα στο λιμάνι της Ερμούπολης
Ανησυχητικός για τη δημόσια υγεία στη Σύρο είναι ο εντοπισμός βαρέων μετάλλων από δείγματα που ελήφθησαν στον πυθμένα του λιμανιού της Ερμούπολης.
Κραυγή αγωνίας για τα βαρέα μέταλλα στο λιμάνι της Ερμούπολης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρύπανση στον τάφο του Θεμιστοκλή
Περιβαλλοντική καταστροφή καταγγέλλουν δημοτικές παρατάξεις και οικολογικές οργανώσεις του Πειραιά μετά τη διάλυση της προβλήτας ΟΛΠ-Cosco που βρίσκεται δίπλα στο ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή.
Ρύπανση στον τάφο του Θεμιστοκλή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρύπανση από πετρελαιοειδή στο λιμάνι του Πειραιά
Ρύπανση, έκτασης περίπου 200 τ.μ., αποτελούμενη από διάσπαρτα μαύρα πετρελαιοειδή, διαπιστώθηκε το πρωί της Τετάρτης, μπροστά από την προβλήτα της πύλης Ε4 του λιμένα Πειραιά
Ρύπανση από πετρελαιοειδή στο λιμάνι του Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θαλάσσια ρύπανση στο λιμάνι του Κερατσινίου
Η ρύπανση προκλήθηκε μετά το τέλος της πετρέλευσης του φορτηγού πλοίου «MSC JOANNA», σημαίας Παναμά από το δεξαμενόπλοιο «ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΩΣΤΑΣ», λόγω διαφυγής πετρελαίου.
Θαλάσσια ρύπανση στο λιμάνι του Κερατσινίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας