• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 23.0°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 23.9°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 19.8°C / 22.1°C
  1 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.9°C
  2 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.9°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 22.0°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 18.4°C
  1 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 20.2°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 17.3°C / 21.9°C
  1 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.2°C / 22.8°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.7°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.9°C / 22.3°C
  2 BF
  56%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 24.9°C
  1 BF
  46%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  1 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.2°C / 23.2°C
  2 BF
  42%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.3°C / 21.0°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 23.9°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  72%

Ιστορικό οδοιπορικό των «Αναιρέσεων» στην Αθήνα για τα Δεκεμβριανά

 • A-
 • A+
Το project «Αναιρέσεις» στην Αθήνα, στα πλαίσια της επετείου από τα ιστορικά «Δεκεμβριανά» του 1944, διοργανώνει ένα ακόμα ιστορικό οδοιπορικό! Ακολουθώντας τα χνάρια μιας από τις σημαντικότερες στιγμές της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, θα περιηγηθεί μέσα από τις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, με τον ιστορικό Γιώργο Μιχαηλίδη. Το οδοιπορικό θα ξεκινήσει από το Μετρό Ακρόπολη στις 12:00 το πρωί, την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου.

«Τα Δεκεμβριανά δεν ήταν μια τυχαία εξέλιξη των πραγμάτων, αλλά ήταν η ωρίμανση της σταθερής πορείας προς τη ρήξη βάσει των αποκλίνουσων πρακτικών, τοποθετήσεων και προοπτικών οι οποίες αναδείχθηκαν μέσα από τη δράση του ΕΑΜ και μερίδας του αστικού κόσμου.

Όταν μετά το διαδοχικό αιματοκύλισμα της κεντρικής διαδήλωσης του ΕΑΜ στην Αθήνα στις 3 Δεκέμβρη και της πορείας της απεργίας που προκηρύσσεται στις 4 Δεκέμβρη ξεσπούν ένοπλες συγκρούσεις, η πόλη χωρίζεται στα δύο. Η δυναμική της σύγκρουσης που φέρει μέσα της τη συσσωρευμένη εμπειρία των 3,5 ετών της Κατοχής, ξεπερνάει τους όποιους πολιτικούς σχεδιασμούς. Απέναντι σ’ αυτούς τους δυσμενείς συσχετισμούς η μάχη της Αθήνας κράτησε 33 ημέρες», αναφέρει με ανακοίνωσή του το «Project Αναιρέσεις».

Ο σύνδεσμος της εκδήλωσης στο Facebook: Δεκεμβριανά 1944 – Ιστορικό Οδοιπορικό στους Δρόμους της Αθήνας

Ιστοσελίδα των Αναιρέσεων: https://bit.ly/3xSfMmj

Η ανακοίνωση του «Project Αναιρέσεις»

Τα Δεκεμβριανά του 1944. Μια ρωγμή στην ιστορία των ταξικών αγώνων στην Ελλάδα!

Τόσα χρόνια μετά οι συζητήσεις γύρω απ’ αυτό που ήταν και σηματοδότησε ο Δεκέμβρης του 1944 συνεχίζουν με αμείωτο ενδιαφέρον. Τα Δεκεμβριανά του ‘44 αποτέλεσαν σημείο συμπύκνωσης και κορύφωσης των ταξικών αντιθέσεων που διαπερνούσαν την τότε ελληνική κοινωνία, τις οποίες είχε οξύνει και απογυμνώσει από κάθε προκάλυμμα ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η δε έκβαση της μάχης της Αθήνας καθόρισε την πολιτική πορεία της χώρας, τουλάχιστον για τις τρεις επόμενες δεκαετίες. Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου σφραγίστηκαν και διαμόρφωσαν μεγάλο μέρος της ταυτότητάς τους.

Τα Δεκεμβριανά δεν ήταν μια τυχαία εξέλιξη των πραγμάτων, αλλά ήταν η ωρίμανση της σταθερής πορείας προς τη ρήξη βάσει των αποκλίνουσων πρακτικών, τοποθετήσεων και προοπτικών οι οποίες αναδείχθηκαν μέσα από τη δράση του ΕΑΜ και μερίδας του αστικού κόσμου. Ο φόβος της Βρετανίας και της ελληνικής αστικής τάξης λόγω της γιγάντωσης του ΕΑΜ, διαφαίνεται βάζοντας μπροστά σχέδιο αποδυνάμωσής του με διακοπή αποστολής πολεμοφοδίων και υπογράφοντας στα μέσα του 1944 τη Συμφωνία του Λιβάνου για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας όπου το ΕΑΜ θα μειοψηφεί. Η αποφυγή της «κομμουνιστοποίησης» των Βαλκανίων ορίζει και τις πολιτικές συμμαχίες των Βρετανών στο εξής. Η δράση των Ταγμάτων Ασφαλείας εντείνεται. Δεκάδες είναι οι περιπτώσεις των μπλόκων και των ολοκαυτωμάτων που σημειώνονται σε όλη την ελληνική επικράτεια το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 1944. Η ηγεσία της Αντίστασης δίνει αποφασιστικές μάχες εναντίον των Ταγμάτων Ασφαλείας και όλων των ένοπλων συνεργατών των Γερμανών, όπου σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και της χώρας προχωρούν σε σφαγές και απεριόριστη βία.

Η πολύχρονη καταπίεση, η φτώχεια κι η αιματηρή δράση των συνεργατών των ναζί κατέστησαν τις γειτονιές της Αθήνας καζάνια που κόχλαζαν. Σε αυτές κατοικούσε κόσμος που απέργησε για καλύτερους μισθούς και σταμάτησε τις απολύσεις στην κατεχόμενη Αθήνα του 1942, που με πολιτική απεργία και μαχητική διαδήλωση στις αρχές του 1943 εισέβαλε στο φρουρούμενο υπουργείο Εργασίας, έκαψε καταστάσεις και πήρε κρυμμένα τρόφιμα, τα οποία μοίρασε στο λαό της Αθήνας και τελικά ματαίωσε οριστικά την κατοχική επιστράτευση με τη διαδήλωση των 200.000 στις 5 Μάρτη στην κατεχόμενη Αθήνα του 1943. Όμως, η βρετανική αεροπορία που ξέρναγε βόμβες ισοπεδώνοντας τις γειτονιές της Αθήνας, τα τανκς και οι δεκάδες χιλιάδες Βρετανοί στρατιώτες δεν μπορούσαν να νικηθούν με τα όπλα του ΕΛΑΣ, που δεν είχε τη δυνατότητα ανεφοδιασμού. Όταν μετά το διαδοχικό αιματοκύλισμα της κεντρικής διαδήλωσης του ΕΑΜ στην Αθήνα στις 3 Δεκέμβρη και της πορείας της απεργίας που προκηρύσσεται στις 4 Δεκέμβρη ξεσπούν ένοπλες συγκρούσεις, η πόλη χωρίζεται στα δύο. Η δυναμική της σύγκρουσης που φέρει μέσα της τη συσσωρευμένη εμπειρία των 3,5 ετών της Κατοχής, ξεπερνάει τους όποιους πολιτικούς σχεδιασμούς. Απέναντι σ’ αυτούς τους δυσμενείς συσχετισμούς η μάχη της Αθήνας κράτησε 33 ημέρες.

Το project «Αναιρέσεις» στην Αθήνα, στα πλαίσια της επετείου από τα ιστορικά «Δεκεμβριανά» του 1944, διοργανώνει ένα ακόμα ιστορικό οδοιπορικό!

Ακολουθώντας τα χνάρια μιας από τις σημαντικότερες στιγμές της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, θα περιηγηθεί μέσα από τις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, με τον ιστορικό Γιώργο Μιχαηλίδη.

Το οδοιπορικό θα ξεκινήσει από το Μετρό Ακρόπολη στις 12:00 το πρωί, την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιστορικός περίπατος στο κατοχικό Παγκράτι την Κυριακή 26/6
Την Κυριακή 26 Ιουνίου στις 7 μ.μ. ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης θα πραγματοποιήσει απογευματινό περίπατο με θέμα την ανάπτυξη του αντιστασιακού κινήματος στο κατοχικό Παγκράτι. Τόπος συνάντησης η πλατεία...
Ιστορικός περίπατος στο κατοχικό Παγκράτι την Κυριακή 26/6
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για τους ανάπηρους της Λεφτεριάς
«Ανάπηροι. Οι πρωτοπόροι της Λεφτεριάς» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνει απόψε στις 7μμ η Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων «ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ» στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδη (Λεωφ. Συγγρού 387 Π....
Για τους ανάπηρους της Λεφτεριάς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιστορικός περίπατος: Δεκεμβριανά - Το συλλαλητήριο του ΕΑΜ στην Πλατεία Συντάγματος
Ιστορικό περίπατο και προβολή με θέμα τα Δεκεμβριανά και το αιματηρό συλλαλητήριο του ΕΑΜ, το 1944, θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 27 Μαρτίου το Athens History Walks.
Ιστορικός περίπατος: Δεκεμβριανά - Το συλλαλητήριο του ΕΑΜ στην Πλατεία Συντάγματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιστορικός περίπατος για τη δράση του ΕΛΑΣ στην Αθήνα
Αυτή την Κυριακή 7/11 διοργανώνεται περίπατος με θέμα «τη Μάχη στου Μακρυγιάννη», όπου οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν σε διάφορα σημεία της περιοχής του ιστορικού κέντρου, στα οποία έδρασε ο ΕΛΑΣ.
Ιστορικός περίπατος για τη δράση του ΕΛΑΣ στην Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστρέφουν οι «ιστορικοί περίπατοι»
Μετά από πολύμηνη διακοπή, λόγω πανδημίας, οι «ιστορικοί περίπατοι» στην Αθήνα επιστρέφουν με ένα ταξίδι στο χρόνο στη σημαντικότερη μάχη των Δεκεμβριανών και τον σκοτεινό κόσμο των Ελλήνων συνεργατών των...
Επιστρέφουν οι «ιστορικοί περίπατοι»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εορτασμός της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ
Στην αντίσταση κατά της ναζιστικής κατοχής, όπως αυτή εκδηλώθηκε στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, είναι αφιερωμένος φέτος ο εορτασμός της αποσιωπημένης επετείου της απελευθέρωσης της πόλης από το...
Εορτασμός της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας