• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.3°C / 22.3°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.4°C / 20.1°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 19.9°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 14.4°C
  1 BF
  85%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 17.6°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 14.0°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.5°C / 17.5°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 19.1°C
  2 BF
  93%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  3 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.1°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 19.5°C
  0 BF
  69%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  3 BF
  85%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 21.0°C
  0 BF
  69%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.7°C / 18.3°C
  2 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  0 BF
  92%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απέλυσαν τυφλή εκπαιδευτικό

 • A-
 • A+
Εικοσιεπτάχρονη φιλόλογος, με άριστη γνώση τριών γλωσσών και μεταπτυχιακές σπουδές, απολύθηκε από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών. ● Το σωματείο εργαζομένων εγκαλεί τη νέα διοίκηση για προσλήψεις «κεκλεισμένων των θυρών» και ζητά την αποκατάσταση της αδικίας.

Είναι ανάπηρη φιλόλογος που στα 27 της χρόνια, εκτός από πτυχίο Φιλοσοφικής και άριστη γνώση τριών ξένων γλωσσών, διανύει τις μεταπτυχιακές της σπουδές. Πρόσφατα απολύθηκε από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών για να προσληφθεί στη θέση της βλέπουσα εκπαιδευτικός. Η 27χρονη τυφλή εκπαιδευτικός ήταν εργαζόμενη στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης που λειτουργεί ο φορέας στην Καλλιθέα, όμως το βιογραφικό της, όπως φαίνεται, δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να ανανεώσει η Διοίκηση τη σύμβασή της.

Το πρωτοφανές, στην ιστορία του φορέα, γεγονός έφεραν στο φως οι εργαζόμενοι του ΚΕΑΤ, που σε ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν ότι η απόλυση της τυφλής εκπαιδευτικού είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, κάνοντας λόγο για κλίμα γενικότερης «αυθαιρεσίας, αδιαφάνειας, εκφοβισμού και ημετεροκρατίας».

Οπως λέει στην «Εφ.Συν.» η αντιπρόεδρος του Συλλόγου των εργαζομένων του ΚΕΑΤ, Δήμητρα Κυριαζοπούλου, με την αλλαγή της διοίκησης του φορέα τον Οκτώβριο του 2020 έχει πραγματοποιηθεί μία σειρά από απολύσεις εργαζομένων με χρόνια εμπειρία στην εκπαίδευση τυφλών ατόμων και ατόμων με αναπηρία όρασης. Η νέα διοικήτρια όχι μόνο προχώρησε σε απόλυση εκπαιδευτών με πρόσχημα τη μικρότερη προσέλευση μαθητών στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης, αλλά στη θέση τους διόρισε άτομα με ελάχιστη εμπειρία και πλήρες ταυτόχρονο ωράριο σε άλλους φορείς.

«Η απόλυση της τυφλής εκπαιδευτικού είναι αποτέλεσμα των συνθηκών πλήρους αδιαφάνειας που επικράτησαν φέτος κατά τη διαδικασία των προσλήψεων, οι οποίες έγιναν “κεκλεισμένων των θυρών”, χωρίς συνεντεύξεις και με αυθαίρετα κριτήρια», υποστηρίζει η κ. Κυριαζοπούλου. Για πρώτη φορά στα χρονικά του φορέα, αξιολόγηση των υποψηφίων έγινε, όπως υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι, εν κρυπτώ: με απλή αποστολή βιογραφικών μέσω μέιλ αλλά και χωρίς τη συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών του ΚΕΑΤ, μεταξύ των οποίων της διευθύντριας της ΑΜΚΕ στην οποία έχει υπαχθεί το ΚΔΑΠ, οι οποίοι έχουν συστήσει το ΚΕΑΤ μαζί με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών «Πρωτοπορία».

«Ο φορέας φέρει στο όνομά του την έννοια της “Αποκατάστασης” για να δίνει στους ανθρώπους με αναπηρία τη δυνατότητα, μεταξύ άλλων, και να εργαστούν. Οφείλει να ανταποκριθεί στην αποστολή του που είναι η ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία των ανθρώπων με οπτική αναπηρία», σημειώνει η κ. Κυριαζοπούλου.

«Ανάλγητη πράξη»

Οι εργαζόμενοι απαιτούν την άμεση πρόσληψη της 27χρονης φιλολόγου στο ΚΔΑΠ με απόδοση όλων των ωρομισθίων που έχει χάσει μέχρι σήμερα, αλλά και την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων του ΚΔΑΠ που δεν ανανεώθηκε φέτος η σύμβασή τους «και αποτελούν το ίδιο θύματα των αυθαιρεσιών της Διοίκησης και της κυβερνητικής πολιτικής που θέλει τους εργαζόμενους ανασφαλείς και ευάλωτους για να μπορεί να τους χειραγωγεί».

Για υποκριτική και ανάλγητη πράξη, τόσο της διοικήτριας όσο και της κυβέρνησης που τη στηρίζει, κάνει λόγο η αναπληρώτρια τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου: «Σε έναν δημόσιο φορέα που στους σκοπούς του περιλαμβάνεται η εργασιακή αποκατάσταση των ανθρώπων με οπτική αναπηρία, και ενώ η κυβέρνηση διακηρύσσει τη συμπερίληψη και την προτεραιοποίηση των αναπήρων, το κριτήριο της αναπηρίας αγνοήθηκε τελείως στην προκήρυξη. Και μάλιστα, ενώ επρόκειτο για ήδη εργαζόμενη με πείρα και τυπικά προσόντα που είναι βέβαιο ότι την έφερναν στην κορυφή της κατάταξης».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σφοδρή επίθεση στην Δ. Μιχαηλίδου για απόλυση τυφλής εκπαιδευτικού
Ο Σύλλογος ζητά να μάθει με ποια κριτήρια βαθμολογήθηκε και απορρίφθηκε η 27χρονη εκπαιδευτικός, η οποία καλύπτει όλα τα απαιτούμενα στην προκήρυξη προσόντα, όπως επίσης την άμεση επαναπρόσληψης της ίδιας, με...
Σφοδρή επίθεση στην Δ. Μιχαηλίδου για απόλυση τυφλής εκπαιδευτικού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απέλυσε εργαζόμενη με οπτική αναπηρία η Διοίκηση του ΚΕΑΤ
Οι εργαζόμενοι του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) καταγγέλλουν τη Διοίκηση για την επιλογή της να απολύσει εργαζόμενη εκπαιδευτικό με οπτική αναπηρία.
Απέλυσε εργαζόμενη με οπτική αναπηρία η Διοίκηση του ΚΕΑΤ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγελία ιδιωτικών εκπαιδευτικών στην Αχαΐα για το δώρο Πάσχα
Σε μία πολύ σοβαρή καταγγελία προχωρά ο Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Αχαΐας σχετικά με την εκβιαστική πρακτική εργοδοτών ιδιωτικών εκπαιδευτικών οργανισμών, κυρίως ιδιωτικών ΙΕΚ, ΚΕΚ και...
Καταγγελία ιδιωτικών εκπαιδευτικών στην Αχαΐα για το δώρο Πάσχα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγελία για εκδικητική απόλυση νηπιαγωγού
Εκπαιδευτικός που ζήτησε να αμείβεται ως νηπιαγωγός και όχι ως υπάλληλος γραφείου παραπέμπεται στην τριμελή ανεξάρτητη επιτροπή του υπουργείου Παιδείας. Η ΟΙΕΛΕ υποστηρίζει ότι πρόκειται για «εκδικητική...
Καταγγελία για εκδικητική απόλυση νηπιαγωγού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο δημόσιος υπάλληλος δεν είναι πια... εχθρός
Ο διάλογος του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τους δημοσίους υπαλλήλους ξεκινάει σήμερα. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ συναντώνται στις 13.00 σε μια πρώτη επαφή...
Ο δημόσιος υπάλληλος δεν είναι πια... εχθρός
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόθεση επ-ανα-πρόσ-ληψης των απολυμένων
Με τον πιο σαφή τρόπο διατυπώθηκε η απόφαση της νέας κυβέρνησης να αποκαταστήσει τους δημόσιους υπαλλήλους που απολύθηκαν στο πλαίσιο μνημονιακών πολιτικών. Τόσο ο υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής...
Πρόθεση επ-ανα-πρόσ-ληψης των απολυμένων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας