• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.9°C / 8.0°C
  2 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 6.0°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.5°C / 10.1°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / 0.9°C
  1 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 4.6°C
  2 BF
  70%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.3°C / 4.6°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.6°C / 1.8°C
  3 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.6°C / 8.6°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 11.0°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 4.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 9.1°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  5 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  0 BF
  35%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 4.9°C
  2 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.4°C / 4.5°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 7.1°C
  3 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 8.1°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 4.4°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.1°C / 6.1°C
  1 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  1 BF
  41%

Φωτογραφία Αρχείου

EUROKINISSI/ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΡΑΚΟΖΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρωτοφανής απόρριψη από το μητρώο MKO

 • A-
 • A+
Ο ειδικός γραμματέας ισχυρίζεται αυθαίρετα ότι αντίκειται στο νόμο η «ανάπτυξη δραστηριότητας υπέρ των υπό απέλαση προσώπων» από την ΜΚΟ «Υποστήριξη προσφύγων στο Αιγαίο», χωρίς να διευκρινίζει σε ποιες διατάξεις αναφέρεται.

Σοβαρούς προβληματισμούς εκφράζει η οργάνωση «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο» για την απόρριψή της από το Μητρώο ΜΚΟ του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με απόφαση του ειδικού γραμματέα Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων, Ευάγγελου - Απόστολου Κωνσταντίνου.

Η οργάνωση, μία από τις πιο έγκυρες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δραστηριοποιούνται ενεργά στο προσφυγικό τα τελευταία χρόνια, έχει ζητήσει από τον ειδικό γραμματέα να ανακαλέσει την απόφαση και να προχωρήσει κανονικά στην εγγραφή της στο Μητρώο, καθώς, όπως επισημαίνει, πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, τυπικές και ουσιαστικές.

Τονίζει επίσης πως υπάρχει θετική εισήγηση της Υπηρεσίας Ασύλου, κρίνοντας προφανώς ότι ο φάκελος ήταν πλήρης. Αλλωστε, η οργάνωση είχε εγγραφεί στο προηγούμενο Εθνικό Μητρώο ΜΚΟ του υπουργείου και παραμένει εγγεγραμμένη στο Μητρώο Διαφάνειας της Ε.Ε.

Η απόφαση του ειδικού γραμματέα βγήκε στις 25 Οκτωβρίου, ενάμιση χρόνο μετά την αίτηση της οργάνωσης να συμπεριληφθεί στο Μητρώο. Οπως αναφέρει η οργάνωση, στην απόφασή του ο ειδικός γραμματέας ισχυρίζεται ότι αντίκειται στην ελληνική νομοθεσία η διάταξη του καταστατικού της που προβλέπει «ανάπτυξη δραστηριότητας [...] υπέρ των υπό απέλαση προσώπων».

Ο ειδικός γραμματέας δεν διευκρινίζει σε ποιες συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου αναφέρεται. Αντιθέτως, η οργάνωση υπογραμμίζει ότι οι υποστηρικτικές δράσεις προς όσους τελούν υπό απέλαση «όχι απλώς δεν αντίκεινται αλλά υλοποιούν την κείμενη νομοθεσία», καθώς «το Διεθνές, Ενωσιακό και Εθνικό Δίκαιο κατοχυρώνει υπέρ αυτών δικαιώματα και εγγυήσεις στο πλαίσιο διαδικασιών απέλασης και επιστροφής».

Συγκεκριμένα, αναφέρει την αρχή της μη επαναπροώθησης του Διεθνούς Δικαίου, η οποία θεσπίζεται ρητά και στο ελληνικό Δίκαιο, όπως και την Οδηγία 2008/115/Ε.Κ., που θεσπίζει την υποχρέωση των κρατών να μεριμνούν για τη νομική συνδρομή όσων τελούν υπό απέλαση.

Επιπλέον, η ελληνική νομοθεσία (νόμος 3907/2011) θεσπίζει δωρεάν νομική συνδρομή για τα πρόσωπα υπό απέλαση και δίνει τη δυνατότητα σε οργανώσεις να τα επισκέπτονται στα κέντρα κράτησης. Αλλωστε, η διαδικασία απέλασης τελεί υπό τον έλεγχο του Συνηγόρου του Πολίτη που αποτελεί τον Εθνικό Μηχανισμό Εξωτερικού Ελέγχου των αναγκαστικών επιστροφών.

Η απόφαση του ειδικού γραμματέα «στην ουσία θέτει σε αμφισβήτηση κατοχυρωμένα δικαιώματα του ανθρώπου, συστατικά του κράτους δικαίου και δη το δικαίωμα κάθε ανθρώπου σε έννομη προστασία, το δικαίωμα σε εκπροσώπηση και σε νομικό συμπαραστάτη και το δικαίωμα σε αποτελεσματική προσφυγή», σημειώνει η οργάνωση. Και επισημαίνει ότι το καταστατικό της έχει εγκριθεί από το Πρωτοδικείο Χίου.

Αίσθηση προκαλούν και οι άλλοι ισχυρισμοί της απόφασης του ειδικού γραμματέα, ότι υπάρχουν ελλείψεις στα πιστοποιητικά που παρουσίασε η οργάνωση, χωρίς ωστόσο να το αιτιολογεί συγκεκριμένα, και ότι δεν πληρούνται «τα ουσιαστικά κριτήρια αποτελεσματικότητας», και πάλι έτσι αόριστα και χωρίς αιτιολόγηση.

Στον ισχυρισμό μάλιστα ότι δεν είχε προσκομίσει η οργάνωση πρόσφατο πιστοποιητικό μεταβολών, η «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο» σημειώνει ότι υπήρχε στον φάκελο το αρχικό έγγραφο και δεν είχε ενημερωθεί ότι πρέπει να προσκομίσει νεότερο.

Η οργάνωση υπογραμμίζει ότι η απόφαση «δεν ερείδεται στα στοιχεία του υποβληθέντος φακέλου, έρχεται, δε, σε αντίθεση με την κείμενη νομοθεσία και με τις γενικές αρχές του διοικητικού δικαίου και δη την αρχή της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης που διέπουν την έκδοση διοικητικής πράξης, καθώς και με το άρθρο 12 του Συντάγματος».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλεξανδρούπολη: Επικίνδυνα πειράματα στην υπηρεσία Ασύλου
Η αιφνιδιαστική μεταφορά του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Θράκης από την Αλεξανδρούπολη στην Καβάλα δυσκολεύει τη ζωή των προσφύγων και των 25 υπαλλήλων που διανύουν καθημερινά 300 χλμ.
Αλεξανδρούπολη: Επικίνδυνα πειράματα στην υπηρεσία Ασύλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξανά συνωστισμός και χάος έξω από τα γραφεία της υπηρεσίας Ασύλου στην Αττική
Αφού πρώτα σημειώθηκε το αδιαχώρητο έξω από τα γραφεία της Υπηρεσίας και κινδύνευσαν και ταλαιπωρήθηκαν εκατοντάδες πρόσφυγες και εργαζόμενοι, το υπουργείο ανακοίνωσε ξανά ενίσχυση της ψηφιακής εξυπηρέτησης...
Ξανά συνωστισμός και χάος έξω από τα γραφεία της υπηρεσίας Ασύλου στην Αττική
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Παράνομος ο αποκλεισμός οργάνωσης δικαιωμάτων από το Μητρώο ΜΚΟ
Ο Συνήγορος του Πολίτη βάζει φρένο στην απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και στην πολιτική στοχοποίησης οργανώσεων που επιμένουν να αναδεικνύουν τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων.
Παράνομος ο αποκλεισμός οργάνωσης δικαιωμάτων από το Μητρώο ΜΚΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ολα για τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής»
Η στρατηγική της κυβέρνησης αφορά περισσότερο την αφομοίωση των προσφύγων παρά την κοινωνική τους ένταξη με ισότιμους όρους σεβασμού της πολιτισμικής τους ταυτότητας.
Ολα για τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Θρίλερ» μόνο για τους πρόσφυγες
Η κυβέρνηση κράτησε σε ομηρία τρία μερόνυχτα σε ακυβέρνητο σκάφος 381 πρόσφυγες και μετανάστες ζητώντας από την Ε.Ε. να πιέσει την Τουρκία να τους δεχτεί πίσω.
«Θρίλερ» μόνο για τους πρόσφυγες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η δημοτική αρχή κλείνει αιφνιδιαστικά τη δομή του Ελαιώνα
Αιφνιδιασμένος βρίσκεται ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου με την απόφαση του δημάρχου Αθηναίων να θέσει την προσφυγική του Ελαιώνα σε καθεστώς εκκαθάρισης.
Η δημοτική αρχή κλείνει αιφνιδιαστικά τη δομή του Ελαιώνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας