• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.2°C / 32.8°C
  2 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.6°C / 30.7°C
  3 BF
  58%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.0°C / 31.5°C
  1 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 26.4°C
  1 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 28.0°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 24.6°C / 29.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 25.4°C
  2 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.1°C / 32.2°C
  0 BF
  35%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.1°C / 26.8°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  4 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 29.5°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 25.5°C / 29.5°C
  2 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  4 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.2°C / 33.0°C
  0 BF
  36%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.3°C
  0 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 28.3°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  0 BF
  60%

Για «πειραματικούς χειρισμούς» καταγγέλλουν οι μηχανικοί της ΕΥΔΑΠ τη διοίκηση

 • A-
 • A+

«Πειραματικούς χειρισμούς» με τους οποίους η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ζημίωσε ήδη την επιχείρηση με 54 εκατομμύρια ευρώ καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο Συλλογος Μηχανικών, ζητώντας ταυτόχρονα αλλαγή πορείας και στο άλλο μεγάλο θέμα που τελεί υπό διαπραγμάτευση και αφορά την ανάθεση σε ιδιώτες του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Μηχανικών Π.Ε και Τ.Ε. ΕΥΔΑΠ, η οικονομική ζημία προκλήθηκε από τον διαγωνισμό για την λειτουργία και συντήρηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ) για 5 έτη. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο διαγωνισμός «ολοκληρώνεται με το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς του ενός οικονομικού φορέα, που πληρούσε τις τεχνικές προδιαγραφές σύμφωνα με το πρακτικό της Ειδικής Επιτροπής του Διαγωνισμού που εφάρμοσε κατά γράμμα την διακήρυξη και τον νόμο, με συνολική έκπτωση 35,5%».

Όμως, «η διαδικασία αυτή καθυστέρησε δυο έτη λόγω των μη συμβατικών χειρισμών της Διοίκησης της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, η οποία δεν αποδέχτηκε το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής του Διαγωνισμού, το οποίο είχε ολοκληρωθεί από το 2019. Αντ' αυτού πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση των προσφορών από την Διοίκηση με επικύρωση από την πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, πράγμα που δεν προβλέπεται στην διακήρυξη».

«Για δυο έτη εγκρίθηκαν δυο απευθείας αναθέσεις, με τιμή της ισχύουσας Σύμβασης (με έκπτωση μόνο 23,3% επί του προϋπολογισμού), δίνοντας πάνω από 27 εκ. ευρώ/έτος στην ήδη εγκατεστημένη Κοινοπραξία», επισημαίνουν οι μηχανικοί. Στον διαγωνισμό είχαν έρθει τρεις ενδιαφερόμενοι και «η αξιολόγηση των προσφορών από την Διοίκηση προέβλεπε ότι και οι τρεις συμμετέχοντες γίνονται αποδεκτοί, παρόλο που δεν πληρούν τις Τεχνικές Προδιαγραφές, όπως επιβεβαίωναν το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής Διαγωνισμού και οι γνωμοδοτήσεις των Νομικών Υπηρεσιακών Παραγόντων της ΕΥΔΑΠ ΑΕ».

Σύμφωνα όμως με την ανακοίνωση, «το ΣτΕ και η Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών έκριναν την άμεση συνέχιση του Διαγωνισμού με τον έναν οικονομικό φορέα, κάνοντας δεκτούς όλους τους όρους απόρριψης (πάνω από σαράντα τον αριθμό) που αξιολόγησε η Επιτροπή για τους άλλους δύο συμμετέχοντες στον Διαγωνισμό, δικαιώνοντας την πλήρως».

Οι «πειραματικοί χειρισμοί της Διοίκησης, με την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των μελών του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ ΑΕ», κατά την άποψη του Συλλόγου Μηχανικών ΠΕ & ΤΕ «φαίνεται ότι προκάλεσαν οικονομική ζημία στην Εταιρεία και επιπλέον έπληξαν το κύρος της με τις αλλεπάλληλες δυσφημιστικές αναφορές των ΜΜΕ και χρήζει διερεύνησης από την Δικαιοσύνη».

Στο άλλο μεγάλο θέμα, τον διαγωνισμό με τον οποίο θα ανατεθεί το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) σε ιδιώτη, οι μηχανικοί επισημαίνουν ότι «η Διοίκηση διαπραγματεύεται δυο και πλέον χρόνια, την υπογραφή της Σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο για την πανάκριβη τιμή του ακατέργαστου νερού -0,11€/κμ περίπου- (8 φορές ακριβότερα από την τιμή της Θεσσαλονίκης) η οποία κατά πληροφορίες υπολογίστηκε χωρίς να αφαιρεθούν τα χρήματα των καταναλωτών, των τελών των συμβάσεων αλλά και των επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι φαίνεται ότι άμεσα θα ζημιωθεί η ΕΥΔΑΠ ΑΕ και οι καταναλωτές, ώστε να πληρωθεί ο ιδιώτης του ΣΔΙΤ για την λειτουργία και συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος, σύμφωνα με την προκήρυξη».

Με την ανάληψη του ΕΥΣ από ιδιώτη, η ευθύνη του κύκλου του νερού σπάει σε τέσσερεις φορείς, δηλαδή στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ ως αποδέκτη του νερού, στα διυλιστήρια της, στην ΕΥΔΑΠ Παγίων ως ιδιοκτήτη του ΕΥΣ, στο Υπουργείο ως Κύριο του ΣΔΙΤ και στον ιδιώτη που θα αναλάβει να "τρέξει" το ΣΔΙΤ. Παράλληλα για πρώτη φορά από το 1929 (Κατασκευή Φρ. Μαραθώνα) διαχωρίζεται η πηγή νερού από την κατανάλωση.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «η ΕΥΔΑΠ ΑΕ έχει αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργεί και να συντηρεί το ΕΥΣ, παρά την επί μία 20ετία αδιαφορία του Υπουργείου Υποδομών για την τύχη των υποδομών αυτών. Παράλληλα, στο πέρασμα των χρόνων έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει έκτακτα γεγονότα όπως πανδημίες, σεισμούς, οικονομικές κρίσεις χωρίς να λείψει στον κάτοικο της Αττικής και της ευρύτερης Στερεάς ο ζωογόνος πόρος του νερού». 

«Η σύμπραξη του Υπουργείου με τον Ιδιώτη, θα αντικαταστήσει την ΕΥΔΑΠ ΑΕ και θα προκαλέσει την απώλεια περίπου 200 θέσεων εργασίας, όσων δηλαδή εργάζονται αυτή την στιγμή στο ΕΥΣ» , αναφέρουν οι μηχανικοί θεωρώντας ότι το  Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα και η εκμετάλλευση του πρέπει να παραμείνουν εξ' ολοκλήρου στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ, σε αντίστροφη πορεία δηλαδή από αυτήν που σχεδιάζεται. «Αυτό πρέπει να γίνει όχι μόνο με στόχο την κερδοφορία της Δημόσιας Επιχείρησης, αλλά για την ομαλή παροχή του βασικού συστατικού της ζωής στο μισό πληθυσμό της χώρας, την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των υποδομών και την συνέπεια στην απόφαση 1906/2014 της Ολομέλειας του Συμβουλίου και 1223/2020 της μείζονος σύνθεσης του 4ου τμήματος του ΣτΕ».

«Η ύδρευση της Πρωτεύουσας και των ευρύτερων περιοχών της Αττικής είναι έργο Εθνικού Επιπέδου και ως τέτοιο το αντιμετώπιζε και το αντιμετωπίζει η ΕΥΔΑΠ, με την καθημερινή λειτουργία και συντήρηση, με μειωμένο ποσοστό βλαβών σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα και χωρίς καμία διακοπή επί δεκαετίες, ώστε να υπάρχει αδιάλειπτη ικανοποίηση της ζήτησης της κατανάλωσης», αναφέρει η ανακοίνωση θετοντας και ένα κρίσιμο ερώτημα: «Θα δεχθούμε στον διεθνή διαγωνισμό για τη λειτουργία, τη συντήρηση και κατασκευή νέων έργων για την υδροδότηση της πρωτεύουσας -Εθνικό Έργο- αναδόχους από τυχούσες γειτονικές χώρες;»

Το προεδρείο του Συλλόγου Μηχανικών αιτήθηκε και πραγματοποίησε στις 26/10/2021 συνάντηση με την Διοίκηση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο) όπου έθεσε τα θέματα με αναλυτικά στοιχεία και ζητά τόσο από τον φορέα και βασικό μέτοχο της επιχείρησης, όσο και από την διοίκηση της ΕΥΔΑΠ να λάβουν επίσημη θέση στα καταγγελλόμενα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολεοδομίες σε αποδρομή
Η έλλειψη προσωπικού στις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων δημιουργεί τεράστια προβλήματα με συνέπεια οι μηχανικοί του Δημοσίου να προσανατολίζονται σε πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση.
Πολεοδομίες σε αποδρομή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το νερό, ως ύψιστο δημόσιο αγαθό, πρέπει να παραμείνει δημόσιο
Απόφαση-σταθμός από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική τη μεταβίβαση της πλειονότητας των μετοχών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο.
Το νερό, ως ύψιστο δημόσιο αγαθό, πρέπει να παραμείνει δημόσιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακατάλληλα εκατοντάδες κτίρια
Συνεχίζονται οι αυτοψίες των μηχανικών στις πυρόπληκτες περιοχές με μεγάλο αριθμό κτιρίων να μην κρίνονται κατάλληλα λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί.
Ακατάλληλα εκατοντάδες κτίρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το θράσος Σαχίνη τρέχει σαν νεράκι
Αναστάτωση από τις απαιτήσεις Σαχίνη, που ζητά μπόνους 15% συν δύο μισθούς επί ετήσιων αποδοχών ύψους 128.000 ευρώ, ενώ η εταιρεία στερεύει από ρευστό λόγω της μη αποστολής λογαριασμών και απειλείται με...
Το θράσος Σαχίνη τρέχει σαν νεράκι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επικίνδυνη «διαρροή» εσόδων για την ΕΥΔΑΠ
Ο διαγωνισμός για την αποστολή λογαριασμών κατανάλωσης που βρίσκεται «στον αέρα» εδώ και μήνες, ανέδειξε ως προσωρινό μειοδότη με τη χαμηλότερη τιμή τα ΕΛΤΑ και δεύτερο την ACS.
Επικίνδυνη «διαρροή» εσόδων για την ΕΥΔΑΠ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας