• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 24.1°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 22.8°C
  4 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 21.0°C
  5 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.9°C
  3 BF
  69%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  6 BF
  77%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 22.6°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 19.0°C
  4 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.1°C / 21.8°C
  2 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.0°C
  6 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.8°C
  6 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  4 BF
  35%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.5°C
  3 BF
  43%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 24.7°C
  4 BF
  33%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 19.3°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 23.3°C
  2 BF
  38%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  4 BF
  49%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Κάνει πίσω ο δήμαρχος Αθηναίων μετά την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.»

 • A-
 • A+

Οπισθοχωρεί, μετά το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», σε δύο σημεία των προτάσεων του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) για την πόλη της Αθήνας, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, λέγοντας καταρχήν «όχι» στην ανάπτυξη διοδίων και στην επί πληρωμή είσοδο Ι.Χ. στο κέντρο της πόλης, αλλά και στην επαναφορά των προβλέψεων του προγράμματος «Rethink Athens», που περιλαμβάνουν πλήρη πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου.

Απαντώντας με ανακοίνωσή του στο σημερινό μας αποκαλυπτικό δημοσίευμα, ο δήμαρχος έρχεται να ξεκαθαρίσει ότι ο Δήμος Αθηναίων «δεν μελετά, δεν συζητά» και «δεν έχει τη βούληση» για την ανάπτυξη διοδίων, καθώς και ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα επιστροφής του σχεδίου Rethink Athens». Ουσιαστικά, ο κ. Μπακογιάννης απορρίπτει δύο από τα μέτρα που προτείνει το ΣΒΑΚ που εισάγεται προς έγκριση στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων (ώρα έναρξης συνεδρίασης 16.00 - παρακάτω στην ανάρτηση τα δύο επίμαχα αποσπάσματα του ΣΒΑΚ).

Όπως γράψαμε στο σημερινό μας φύλλο, το προτεινόμενο Σχέδιο επαναφέρει προτάσεις του Rethink Athens ως ένα έργο που «είναι ώριμο μελετητικά» και μάλιστα προτείνει «να υλοποιηθεί εντός της επόμενης 5ετίας».Υπενθυμίζεται ότι για επαναφορά τμημάτων του Rethink Athens «από την πίσω πόρτα» έχουν μιλήσει και μέλη της -βραχύβιας- επιτροπής διαβούλευσης για τον Μεγάλο Περίπατο (βλ. «“Εξευγενισμός” σε δόσεις στο κέντρο της Αθήνας», «Εφ.Συν.» 23/10/2021).

Όσον αφορά την ανάπτυξη διοδίων, η σχετική πρόταση επίσης περιλαμβάνεται στο ΣΒΑΚ. Ωστόσο, όπως έχουμε ήδη καταγράψει στο ρεπορτάζ μας, το ίδιο το Σχέδιο κρίνει το συγκεκριμένο μέτρο ως ανώριμο για υλοποίηση, καθώς «συγκεντρώνει τις περισσότερες αρνητικές γνώμες» από όσα προτείνονται. Σε κάθε περίπτωση, ο δήμαρχος Αθηναίων κλείνει τις σχετικές συζητήσεις (με τις συγκεκριμένες προτάσεις να παραμένουν προφανώς στο ΣΒΑΚ). 

Η απάντηση του δημάρχου (παρατίθεται παρακάτω ολόκληρη) συνοδεύτηκε με διάφορους αφορισμούς και επιθέσεις κατά της «Εφ.Συν.». Μεταξύ άλλων ο δήμαρχος μας κατηγορεί για «μικροπολιτικά παιχνίδια» και «προφανή σκοπιμότητα» του δημοσιεύματος, χωρίς να μας εξηγεί ποια είναι αυτά τα «παιχνίδια» και ποιες αυτές οι «σκοπιμότητες». Επιτίθεται μάλιστα και στην αντιπολίτευση του δήμου «τσουβαλιάζοντας» -όπως συνηθίζει- εφημερίδες και δημοτικές παρατάξεις.

Η απαντητική ανακοίνωση του κυρίου δημάρχου δεν μπορεί να διαψεύσει το σημερινό μας δημοσίευμα: το ΣΒΑΚ, θέλει δεν θέλει ο δήμαρχος, έχει συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες καταγράψαμε προκειμένου να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη (αυτή είναι η δουλειά των δημοσιογράφων, θυμίζουμε, κι όχι να γινόμαστε αρεστοί στα πολιτικά πρόσωπα που ασκούν εξουσία). Ο δήμαρχος, βεβαίως, μπορεί να τις απορρίψει αυτές τις προτάσεις. Προς το παρόν, παραμένουν καταγεγραμμένες στο Σχέδιο.

Θα βρούμε και «άλλα θέματα» να εγκαλέσουμε τον κ. Μπακογιάννη - όπως μας συστήνει ο ίδιος- πάντα με έντιμη και τεκμηριωμένη κριτική. Προς το παρόν, να επισημαίνουμε ότι όταν ο δήμαρχος προσπαθεί να μας απαντήσει εντάσσοντας στην «επιχειρηματολογία» του μια ανακοίνωση της «Ανοιχτής Πόλης» από τον Ιανουάριο του 2020 -δηλαδή 22 μήνες πριν τεθεί το ΣΒΑΚ προς έγκριση και βεβαίως πολύ πριν ολοκληρωθεί η σύνταξή του- δείχνει ότι στερείται επιχειρημάτων κι ενδιαφέρεται για δικές του σκοπιμότητες. Κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια για άλλη μια φορά.

Η απάντηση του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη:

«Ούτε διόδια, ούτε πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, ούτε Rethink Athens ξανά

Τι απαντά ο Δήμος Αθηναίων στην Εφημερίδα των Συντακτών για τους ««εφιαλτικούς» στόχους του ΣΒΑΚ

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών μόνο απογοήτευση και έκπληξη προκαλεί για την επιμονή της σε μια ανέξοδη αντιπολίτευση εις βάρος της οικολογίας, της προόδου, της επιστήμης αλλά και της λογικής.

Βαθιά συντηρητικό και οπισθοδρομικό στην πράξη, κωφεύει στα κελεύσματα της επιστήμης, η οποία επισημαίνει τους κινδύνους της κλιματικής κρίσης και αρνείται την πρόοδο που συντελείται σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα και θέλει τις πόλεις να σχεδιάζονται γύρω από τον άνθρωπο και όχι το αυτοκίνητο, με μακρόπνοο όραμα που ξεπερνά τις θητείες των δημοτικών αρχών.

Είναι φανερό ότι η αριστερά της οικολογίας και της προόδου έχει δώσει τη θέση της στην αναχρονιστική και οπισθοδρομική λογική του «ναι αυτοί, όχι εμείς», χάνοντας έτσι την ιδεολογική μάχη με τον εαυτό της. Και είναι κρίμα, διότι η κοινωνία μάς χρειάζεται ενωμένους σε ένα τόσο μεγάλο θέμα. Με υπευθυνότητα σάς προτείνουμε να βρείτε άλλα θέματα για να μας εγκαλείτε -η βιωσιμότητα των πόλεων είναι πολύ σοβαρό θέμα για τα μικροπολιτικά σας παιχνίδια.

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, στο οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών δεν είναι δική μας εφεύρεση. Είναι θεσμική υποχρέωση όλων των Δήμων με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων και συνιστά προσαρμογή στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Είναι ένα στρατηγικό όραμα και όχι μία μελέτη πολεοδομικού, κυκλοφοριακού, συγκοινωνιακού ή περιβαλλοντικού χαρακτήρα.

Προφανής η σκοπιμότητα του δημοσιεύματος, ωστόσο θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι ο Δήμος Αθηναίων:

• ΔΕΝ  μελετά, δε συζητά, δε σχεδιάζει -και όλοι γνωρίζουν ότι- ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ να βάλει διόδια στις εισόδους της πόλης. Δεν έχει ούτε τη βούληση, ούτε τη δικαιοδοσία.
 
• ΔΕΝ υπήρξε ποτέ ούτε ως σχέδιο ούτε ως σκέψη η αντιδρόμηση της Ακαδημίας ή η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου.

• ΔΕΝ υπάρχει κανένα θέμα επιστροφής του σχεδίου Rethink Athens.

Εξάλλου, απόψε, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας καλείται να εγκρίνει την ανάπλαση της Πανεπιστημίου που βάσει σχεδίου (ήδη δημοσιευμένου) διατηρούνται και οι 4 λωρίδες κυκλοφορίας.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι το ΣΒΑΚ της Αθήνας άρχισε να εκπονείται το καλοκαίρι του 2019, ενώ τον Ιανουάριο του 2020 (15/1) σε ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης αναφέρεται ότι το Σχέδιο θέτει «ένα πλαίσιο ολιστικού και διεπιστημονικού σχεδιασμού της μετακίνησης πολιτών και εμπορευμάτων στην πόλη. Αν αξιοποιηθεί κατάλληλα, το ΣΒΑΚ ανοίγει το δρόμο για τολμηρές παρεμβάσεις, με επίκεντρο την ποιότητα ζωής και τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. […] Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας δίνει μια ευκαιρία να εφαρμόσουμε δραστικές αλλαγές στο αστικό περιβάλλον, που να κινούνται σε μια κατεύθυνση θετική για την ποιότητα της ζωής όλων μας».
 
Στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ελπίζουμε η… δήθεν αποκάλυψη για το ΣΒΑΚ να μη χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι από τις δημοτικές παρατάξεις, προκειμένου να αποσείσουν την ευθύνη έναντι των Αθηναίων να ταχθούν ξεκάθαρα υπέρ ή κατά του Σχεδίου ανάπλασης της Πανεπιστημίου.

Ιδού και οι επίμαχες προτάσεις του ΣΒΑΚ:

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βάζουν σε... κυκλοφορία το Rethink Athens και διώχνουν τα αυτοκίνητα
Ο Κ. Μπακογιάννης επαναφέρει το «κομμένο» από την Ευρωπαϊκή Ενωση πρότζεκτ μέσα από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας με τις προτάσεις του σχεδίου να κοστολογούνται στα περίπου 400.000.000 ευρώ.
Βάζουν σε... κυκλοφορία το Rethink Athens και διώχνουν τα αυτοκίνητα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκκίνηση για την ανάπλαση της Βασ. Ολγας στην Αθήνα
Ο Δήμος Αθηναίων έδωσε εκκίνηση στα έργα ανάπλασης της λεωφόρου Βασιλίσσης Ολγας, υπογράφοντας -μέσω του φορέα «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.»- τη σχετική σύμβαση με την ανάδοχο κατασκευαστική εταιρεία.
Εκκίνηση για την ανάπλαση της Βασ. Ολγας στην Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη λεωφόρο Αμαλίας εισηγείται ο δήμος
Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη επιχειρεί να δώσει λύση σε έναν κυκλοφοριακό αποκλεισμό που η ίδια δημιούργησε με την πεζοδρόμηση-ανάπλαση της Βασ. Ολγας.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη λεωφόρο Αμαλίας εισηγείται ο δήμος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ούτε ένα δέντρο λιγότερο, ούτε ένα παιδί σε κοντέινερ»
Κινητοποίηση για το παρκάκι στην Ιακωβάτων «Το πάρκο θα μείνει, το έργο δεν θα γίνει». «Οχι κοντέινερ και κλουβιά, ναι στα δέντρα για τα παιδιά». Δύο από τα συνθήματα που ακούστηκαν στη διάρκεια της πορείας...
«Ούτε ένα δέντρο λιγότερο, ούτε ένα παιδί σε κοντέινερ»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μικραίνει ο Μεγάλος Περίπατος
Ο δήμαρχος κατέθεσε αλλαγές και τροποποιήσεις μήπως και σώσει το... μεγαλόπνοο σχέδιο του. Διατήρηση της ελεύθερης κυκλοφορίας όλων των οχημάτων σε μια σειρά δρόμους με βασικότερες τις οδούς Ερμού και Αθηνάς.
Μικραίνει ο Μεγάλος Περίπατος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Κ. Μπακογιάννης απαντά σε ερωτήσεις για τον Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας
Ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης έκανε λόγο για «επανάσταση στο δικαίωμα της μετακίνησης του πεζού, του ποδηλάτη και του επιβάτη».
Ο Κ. Μπακογιάννης απαντά σε ερωτήσεις για τον Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας