• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 2.8°C / 7.7°C
  1 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -2.3°C / 1.3°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 10.7°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  3 BF
  64%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -2.7°C / 0.7°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -3.7°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.1°C / 7.6°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 12.5°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.9°C / 4.9°C
  3 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 12.9°C
  5 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Χιονοπτώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  6 BF
  91%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  5 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 1.9°C
  2 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 4.0°C
  2 BF
  89%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 11.8°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.0°C / 7.5°C
  2 BF
  87%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.7°C / 1.0°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -2.3°C / 1.4°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  77%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σταφιδοπαραγωγοί σε απόγνωση

 • A-
 • A+
Συλλαλητήριο των σταφιδοπαραγωγών της Πελοποννήσου στην Αθήνα την Παρασκευή με ζητούμενο την απόσυρση του αποθέματος σταφίδας, αλλά και την παράλληλη στήριξή τους ● Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές του «μαύρου χρυσού» της χώρας ● Εξωστρεφή δέσμη μέτρων, πέρα από την κρατική παρέμβαση, ζητούν εκπρόσωποι του κλάδου.

Στην Αθήνα θα βρεθούν την Παρασκευή οι σταφιδοπαραγωγοί της Πελοποννήσου προκειμένου να ζητήσουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ηδη από το καλοκαίρι χιλιάδες παραγωγοί εκπέμπουν SOS έπειτα από τη ραγδαία (άνω του 50%) πτώση της τιμής παραγωγού στη σταφίδα σε συνδυασμό με τους τόνους αδιάθετου «μαύρου χρυσού» που παραμένουν στα χέρια τους όχι μόνο λόγω κορονοϊού όπως καταγγέλλουν αλλά και εξαιτίας συντεχνιακών συμφερόντων και άστοχων κυβερνητικών χειρισμών.

Η φετινή παραγωγή δεν έχει πουληθεί και κινδυνεύει να καταστραφεί στα αμπέλια. Ενδεικτική του πολυσύνθετου προβλήματος είναι και η κατακόρυφη πτώση της τιμής παραγωγού από περίπου 2 ευρώ το κιλό το 2019 σε 1,5/κιλό, περίπου, το 2020 και φέτος μεταξύ 1 και 1,2 ευρώ το κιλό με ορισμένους εμπόρους να την αγοράζουν ακόμα και έναντι 0,5 ευρώ. Οπως καταγγέλλει ο περιφερειακός σύμβουλος με την «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου», Θανάσης Πετράκος, η κυβέρνηση αρνείται ουσιαστικά να προχωρήσει στην απόσυρση των αποθεμάτων και στη στήριξη των σταφιδοπαραγωγών οδηγώντας τους με αυτόν τον τρόπο σε αφανισμό και σε χρεοκοπία.

Πριν από λίγες μέρες, στις 27 Οκτωβρίου, το θέμα της άμεσης στήριξης της κορινθιακής σταφίδας έφερε στη Βουλή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Ψυχογιός μαζί με τον τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του κόμματος, Σταύρο Αραχωβίτη, και άλλους 16 βουλευτές. Οπως αναφέρουν, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις και ερωτήσεις ήδη από τον Ιούνιο η πολιτεία έχει επιδείξει εγκληματική απραξία και δεν έχει λειτουργήσει σαν «αγοραστής ύστατης καταφυγής», όπως προτείνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιοποιώντας και τις αδιάθετες περυσινές ποσότητες για κοινωνικούς λόγους.

«Ταφόπλακα»

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό, σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει έστω και την ύστατη στιγμή για να στηρίξει τους σταφιδοπαραγωγούς, γιατί αρνείται να λειτουργήσει η πολιτεία σαν «αγοραστής ύστατης καταφυγής» και ποια μέτρα θα ληφθούν ώστε να μη χαθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση των παραγωγών.

Για εμπαιγμό και πολιτική που βάζει «ταφόπλακα» στη σταφίδα από πλευράς του υπουργείου μιλά και ο πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ενωσης Συνεταιρισμών (ΠΕΣ), Θανάσης Σωτηρόπουλος, με αποτέλεσμα να έχει καταρρεύσει η τιμή της σταφίδας και να σημειώνονται πρωτοφανείς απώλειες εισοδήματος για τους παραγωγούς. Η Συντονιστική Επιτροπή των Συλλαλητηρίων των Σταφιδοπαραγωγών της Πελοποννήσου, που διοργανώνει το συλλαλητήριο στην Αθήνα, μιλά από την πλευρά της για μια σταφιδική κρίση που οργανώνεται επί 7 μήνες από μια μικρή συντεχνία εμπόρων, με συνέπεια την κατάρρευση της τιμής της σταφίδας και την εξαθλίωση των σταφιδοπαραγωγών. Κύριο αίτημά της είναι η απόσυρση του αναγνωρισμένου πλεονάζοντος αποθέματος σταφίδας που ανέρχεται κατά την ΠΕΣ σε 5.000 τόνους και η παράλληλη στήριξη των σταφιδοπαραγωγών, όπως και να σταματήσει η κερδοσκοπία εις βάρος τους.

Παραγωγοί της περιοχής του Αιγίου που μίλησαν την «Εφ.Συν.» τονίζουν ότι δεν αρκεί μόνο η ύστατη κρατική ενίσχυση για να διασωθούν, αλλά απαιτείται δέσμη κινήσεων στήριξης της παραγωγής και ένα καλύτερα δομημένο εξωστρεφές μοντέλο πωλήσεων καθώς η κορινθιακή σταφίδα αποτελεί ένα κατεξοχήν εξαγώγιμο προϊόν χωρίς ουσιαστικό ανταγωνισμό από άλλες χώρες. Με τη διαμορφωθείσα κατάσταση, επισημαίνουν, χιλιάδες σταφιδοκαλλιεργητές εκπέμπουν SOS αφού παραμένουν πνιγμένοι στα χρέη μη μπορώντας να καλύψουν ούτε τις ασφαλιστικές τους εισφορές και μη γνωρίζοντας εάν μπορούν να παραμείνουν στον πρωτογενή τομέα ή θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη σταφιδοκαλλιέργεια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ομπρέλα» στην πρωτογενή παραγωγή
Εγγειοβελτιωτικά έργα, προγράμματα ενίσχυσης της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και ωρίμανση προγραμμάτων για τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων προανήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός Στ. Αραχωβίτης
«Ομπρέλα» στην πρωτογενή παραγωγή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οργή αγροτών για το Εθνικό Απόθεμα
Tο «δογμα Λιβανού» που θα περιλαμβάνει σαρωτικούς ελέγχους σε όλο τον αγροτικό τομέα με σκοπό να μπει τέλος στην ανομία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στον απόηχο του σκανδάλου με τις επιδοτήσεις...
Οργή αγροτών για το Εθνικό Απόθεμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάηκε η γούνα του και θυμήθηκε τον Καμμένο
Προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά την κατακραυγή έκανε ο Μάκης Βορίδης, λέγοντας ότι θα ανακαλέσει την Υπουργική Απόφαση για τη χθεσινή εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας ύψους 12.000 ευρώ.
Κάηκε η γούνα του και θυμήθηκε τον Καμμένο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επεσαν οι υπογραφές για το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης
Ενα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για τους αγρότες θα είναι διαθέσιμο από τις αρχές του 2020. Πρόκειται για το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, οι υπογραφές για την υλοποίηση του οποίου μπήκαν χθες.
Επεσαν οι υπογραφές για το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας