• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 16.3°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.4°C / 11.3°C
  2 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.0°C
  3 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 5.8°C / 10.8°C
  2 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 7.2°C
  5 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 13.6°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 14.8°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 16.3°C
  6 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 11.8°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  87%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 12.5°C
  3 BF
  66%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.1°C / 13.9°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.2°C / 17.0°C
  3 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 11.6°C
  3 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 6.5°C / 11.2°C
  3 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  2 BF
  93%
EUROKINISSI/ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΕΡ.ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στη ρεματιά των αναθέσεων

 • A-
 • A+
Υπερτιμολογημένες και καθυστερημένες εργασίες καθαρισμού ρεμάτων με απευθείας αναθέσεις καταγγέλλει η αντιπολίτευση στην Περιφέρεια Αττικής. ● Σήμερα τίθεται προς έγκριση η κατακύρωση της σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία.

Καθυστερημένη αλλά και υπερτιμολογημένη απευθείας ανάθεση εργασιών καθαρισμού ρεμάτων από πλευράς περιφερειακής αρχής Γ. Πατούλη καταγγέλλει η αντιπολίτευση. Στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής τίθεται προς έγκριση η κατακύρωση σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία που θα αναλάβει τις εργασίες καθαρισμού σε Δυτικό και Βόρειο Τομέα Αθηνών.

Με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο περιφερειακός σύμβουλος της «Δύναμης Ζωής» και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, Χρ. Καραμάνος, καλεί το όργανο «να μην εγκρίνει την κυνική και σκανδαλώδη υπερτιμολόγηση».

Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 2.440.067 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Η περιφερειακή αρχή επέλεξε να αναθέσει το έργο με διαδικασίες διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση (ουσιαστικά με απευθείας ανάθεση) σε εταιρεία που υπέβαλε προσφορά με έκπτωση 8% και, ύστερα από πρόταση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής για νεότερη, βελτιωμένη προσφορά, πρότεινε έκπτωση 12%, ρίχνοντας έτσι την προσφορά της στα 1.731.597,51 ευρώ (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ).

Το έργο έχει στόχο να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων από τις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού. Στην ανάρτησή του ο κ. Καραμάνος κατηγορεί την περιφερειακή αρχή Πατούλη ότι «ενώ αρχικά αδιαφόρησε για τη σημαντική αυτή κοινωνική ανάγκη» της αντιπλημμυρικής προστασίας, στη συνέχεια «κάνοντας τον πόνο των ανθρώπων ευκαιρία μεγάλων κερδών», πήγε με απευθείας ανάθεση, «τάχα διαπραγμάτευση», να αναθέσει την εργολαβία με έκπτωση 12% «αντί του εύλογου ποσοστού (σ.σ. έκπτωσης) που είναι άνω του 60%».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο ίδιος (υπήρξε πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής στην προηγούμενη αυτοδιοικητική θητεία), επί διοίκησης Ρένας Δούρου το 2019 ανατέθηκαν τρεις εργολαβίες καθαρισμού ρεμάτων «προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ έκαστη», με τις δύο να έχουν ποσοστό έκπτωσης 67,6% και η τρίτη 64,6%. «Οι εργασίες κάλυψαν το 2020 και εκτελέστηκαν έγκαιρα και σύμφωνα με τη Σύμβαση», συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι το συνολικό κόστος (μετά τις εκπτώσεις) κατέληξε στο 1 εκατ. ευρώ.

Αντιθέτως, σύμφωνα με τον κ. Καραμάνο, η διοίκηση Πατούλη ανέθεσε τον Απρίλη του 2021, «με μεγάλη καθυστέρηση», μια εργολαβία συμβατικού ύψους «μόλις 195.000 ευρώ, μετά από έκπτωση 25%. Ανεπαρκέστατος προϋπολογισμός και μικρή έκπτωση», σχολίασε ο αντιπολιτευόμενος σύμβουλος. Ακολούθησαν οι πυρκαγιές του καλοκαιριού και η επίμαχη ανάθεση.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Ν. Πέππας, αντικρούει τις κατηγορίες για υπερτιμολόγηση και για καθυστερήσεις. «Είχαμε φωτιές τον Αύγουστο και αυτή η διαδικασία έρχεται για προστασία από πλημμυρικά φαινόμενα. Οταν θέλουμε να είμαστε γρήγοροι δεν μπορούμε να πάμε σε διαδικασίες προσκλήσεων. Το ίδιο έγινε και επί προηγούμενης διοίκησης. Πόσο πιο γρήγορα να προχωρούσαμε; Με κανονική διαγωνιστική διαδικασία αυτή τη στιγμή δεν θα είχε προκύψει ανάδοχος. Θα απαιτούνταν συνολικά από 6 έως 8 μήνες», μας απάντησε.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμάνο, η υπερτιμολόγηση υπολογίζεται σε ποσοστό «τουλάχιστον 48%» και προκύπτει ζημιά για το Δημόσιο «1.170.000 ευρώ τουλάχιστον».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Πατούλης «ψεκάζει» τον κορονοϊό με υπεριώδη ακτινοβολία
Δαπάνη χιλιάδων ευρώ εισηγείται ο περιφερειάρχης για αγορά φορητών συσκευών που υποτίθεται πως αποτρέπουν τη διασπορά του ιού, κάτι που επίσημα η πολιτεία το θεωρεί μύθο.
Ο Πατούλης «ψεκάζει» τον κορονοϊό με υπεριώδη ακτινοβολία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαχείριση αποβλήτων βάσει «τετελεσμένων»
Το αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ εισάγει την αναχρονιστική πρακτική της καύσης ως «αναγκαία» προκειμένου να σταματήσει η ταφή απορριμμάτων, διατηρώντας ταυτόχρονα υψηλές ποσότητες μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.
Διαχείριση αποβλήτων βάσει «τετελεσμένων»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούν έλεγχο στον ΧΥΤΑ Φυλής
Πρωτοβουλία για να κληθούν στις εγκαταστάσεις απορριμμάτων Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και αντιπροσωπεία επιτροπής της Βουλής, ώστε να ενημερωθούν για την τραγική κατάσταση, αναλαμβάνουν το «Δυτικό Μέτωπο» και ο...
Ζητούν έλεγχο στον ΧΥΤΑ Φυλής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα κάγκελα οι δήμαρχοι με τις τακτικές Πατούλη
Επικυρώθηκε η συνέχιση της λειτουργίας του αποτεφρωτήρα επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη Φυλή με φωτογραφικό διαγωνισμό που φέρνει απώλεια εσόδων 90.000 € τον μήνα στον ΕΔΣΝΑ.
Στα κάγκελα οι δήμαρχοι με τις τακτικές Πατούλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πατουλικό μπάχαλο με τις ψήφους για την ελεύθερη άθληση
Με ένα κυριολεκτικό μπάχαλο στην ψηφομέτρηση απορρίφθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής η κοινή εισήγηση των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων για επαναφορά της ελεύθερης άθλησης στα...
Πατουλικό μπάχαλο με τις ψήφους για την ελεύθερη άθληση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναστάτωση από τις φήμες για παραχώρηση του Πεδίου Αρεως στο Ιδρυμα Ωνάσης
Ο Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «Επιμένουμε Πεδίο του Αρεως» εκφράζει την ανησυχία του για πληροφορίες σχετικά με την παραχώρηση του πάρκου στο Ίδρυμα Ωνάση.
Αναστάτωση από τις φήμες για παραχώρηση του Πεδίου Αρεως στο Ιδρυμα Ωνάσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας