• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 13.4°C
  0 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 8.0°C
  4 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 12.3°C
  4 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 6.4°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.6°C / 7.3°C
  2 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 2.8°C
  4 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 11.6°C
  3 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 14.2°C
  3 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  3 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 15.2°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  6 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  7 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 7.5°C
  2 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 11.2°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 13.8°C
  1 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.7°C
  2 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  2 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.3°C / 8.1°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  86%

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Υλοποιούμε το όραμά μας για το Χαλάνδρι»

 • A-
 • A+
Για τη ριζική αλλαγή της εικόνας της πόλης κάνει λόγο ο Σίμος Ρούσος μέσα από τα σημαντικά έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στην πόλη του Χαλανδρίου.

«Εχουμε βάλει τις βάσεις για το Χαλάνδρι της επόμενης δεκαετίας. Και θα διεκδικήσουμε την πλήρη υλοποίηση αυτού του οράματος». Το Χαλάνδρι αλλάζει σταδιακά, τονίζει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος της πόλης, Σίμος Ρούσσος, που ξεκαθαρίζει ότι θα διεκδικήσει ακόμη μία θητεία στο ίδιο αξίωμα.

Οσον αφορά το επίκαιρο θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας, ο δήμαρχος ενημερώνει ότι έχει εγκαίρως απευθυνθεί στην Περιφέρεια Αττικής για την ανάγκη καθαρισμών μέσα στη Ρεματιά, αλλά «ακόμα αναμένουμε τις ενέργειές τους. Οπως επίσης αναμένουμε και την έγκριση των μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων στην οδό Κόδρου και στην οδό Πόντου, όπως έχουμε προτείνει».

● Βρεθήκατε πρόσφατα στο επίκεντρο της επικαιρότητας συγκεντρώνοντας θετικά σχόλια για την απόφασή σας να βελτιώσετε τους υγειονομικούς όρους λειτουργίας των σχολείων του Χαλανδρίου. Αυξήσατε τον αριθμό των σχολικών καθαριστριών κατά 50% συγκριτικά με πέρυσι. Τόσο για τη νέα σχολική χρονιά όσο και γενικότερα στη διάρκεια της πανδημίας, πιστεύετε ότι η κυβέρνηση άφησε τους δήμους χωρίς επαρκή στήριξη, έως και δημιουργώντας εμπόδια στην τήρηση υγειονομικών μέτρων, όπως με το νέο πλαίσιο απασχόλησης καθαριστριών σχολικών κτιρίων;

Δυστυχώς, δυο χρόνια μετά την πανδημία, η Πολιτεία δεν έχει λάβει, ακόμα, τα κατάλληλα μέτρα, όπως η αραίωση των σχολικών τμημάτων και η αύξηση του διδακτικού προσωπικού και του προσωπικού καθαριότητας. Οι προτάσεις των δήμων δεν εισακούστηκαν από το αρμόδιο υπουργείο.

Προχωρήσαμε σε αύξηση κατά 50% του αριθμού των καθαριστριών στα σχολεία

Γι’ αυτό αναλάβαμε ως δήμος την πρωτοβουλία να προχωρήσουμε σε αύξηση κατά 50% του αριθμού των καθαριστριών στα σχολεία, προσλάβαμε 51 άτομα από 33 πέρσι, προκειμένου να διασφαλιστεί τουλάχιστον η καθαριότητα στα σχολεία της πόλης.

Από τη δική μας πλευρά προσπαθούμε με τη φροντίδα της καθαριότητας, τις απολυμάνσεις, τις μάσκες, τα αντισηπτικά, να διασφαλίσουμε ότι θα γίνει ό,τι μπορεί να γίνει για την ασφαλέστερη λειτουργία των σχολείων.

● Γενικότερα στους δήμους της χώρας καταγράφονται φαινόμενα υποστελέχωσης. Πώς, κατά την άποψή σας, μπορούν να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα;

Υπάρχει σοβαρό θέμα με τις προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού, ειδικά μηχανικών, που είναι απολύτως αναγκαίο ενόψει και του πακέτου ανάκαμψης. Η κατάσταση δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο από τον τρόπο που υλοποιείται η κινητικότητα, με αποτέλεσμα όλοι οι δήμοι της χώρας να έχουν αποψιλωθεί από αναγκαίο προσωπικό, προς όφελος της κεντρικής κυβέρνησης, αφού η πλειονότητα των υπαλλήλων κατευθύνεται προς τα υπουργεία.

Η δραματική υποστελέχωση κρίσιμων τομέων, κυρίως της τεχνικής και της οικονομικής υπηρεσίας, εξωθεί τους δήμους σε ευρεία ιδιωτικοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, με ό,τι σημαίνει αυτό. Απαιτείται άμεσα να σταματήσει η αφαίμαξη των δήμων και να γίνουν προσλήψεις στους κρίσιμους για τη λειτουργία τους τομείς.

● Ας εστιάσουμε σε ζητήματα του Χαλανδρίου. Πρόσφατα εγκρίθηκε το αναθεωρημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του δήμου. Σε τι στάδιο βρισκόμαστε σήμερα και τι ζητήματα έρχεται να λύσει;

Το αναθεωρημένο ΓΠΣ επιλύει εξαιρετικά σημαντικά θέματα της πόλης και πρωτίστως ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη στο Σχέδιο Πόλης των ξεχασμένων περιοχών του «Πεύκου Πολίτη» αλλά και της ζώνης των 250 μέτρων γύρω από το κοιμητήριο.

Ειδικά για την πολύπαθη περιοχή «Πεύκο Πολίτη» –που παραμένει εκτός σχεδίου σχεδόν 50 χρόνια στερώντας από περίπου 1.180 ιδιοκτήτες τις περιουσίες τους και από τον Δήμο Χαλανδρίου την αξιοποίηση του δημόσιου χώρου των 30 στρεμμάτων στο Νομισματοκοπείο– η διαδικασία επισπεύδεται σημαντικά.

Ο Δήμος Χαλανδρίου με πολύ γρήγορα αντανακλαστικά προχώρησε στην ανάρτηση της νέας αναθεωρημένης μελέτης για την ένταξη της περιοχής, εκδίκασε στο δημοτικό συμβούλιο τις σχετικές ενστάσεις, μέσα στο καλοκαίρι, και η μελέτη βρίσκεται ήδη στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής. Αναμένουμε λοιπόν τη θέση της Περιφέρειας, πράγμα που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, για να προωθηθεί η μελέτη στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) προς έγκριση.

● Ανοίγει παράλληλα ο δρόμος για την αξιοποίηση του χώρου των 30 στρεμμάτων στο Νομισματοκοπείο, που έχουν παραχωρηθεί στον δήμο από το υπουργείο Οικονομικών…

Ο χώρος αυτός των 30 στρεμμάτων, που βρίσκεται στην εκτός Σχεδίου περιοχή, έχει παραχωρηθεί στον δήμο από το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να γίνει χώρος Πρασίνου και Αθλησης. Αυτό ακριβώς τον σχεδιασμό θα υλοποιήσουμε, όταν ολοκληρωθεί η ένταξη της περιοχής στο Σχέδιο Πόλης.

● Κάθε φθινόπωρο μας απασχολεί το ενδεχόμενο πλημμυρικών φαινομένων. Στο Χαλάνδρι ποια είναι η κατάσταση με τα ρέματα; Εχουν όλοι οι αρμόδιοι ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους;

Τα ρέματα είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Ο δήμος έχει ανταποκριθεί πλήρως στην υποχρέωσή του σε ό,τι αφορά τον καθαρισμό των πρανών. Εχουμε ενημερώσει τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής για την ανάγκη καθαρισμών μέσα στη Ρεματιά από τον Μάρτιο του 2021, αμέσως μετά τη «Μήδεια».

Τον Ιούλιο μάλιστα του 2021 επανήλθαμε με επιστολή προς την Περιφέρεια Αττικής, τονίζοντας την ανάγκη για απομάκρυνση των φερτών υλικών ειδικά στα σημεία που δημιουργούνται πλημμυρικά φαινόμενα, σημεία στα οποία ο δήμος δεν μπορεί να επέμβει γιατί είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Ακόμα αναμένουμε τις ενέργειές τους. Οπως επίσης αναμένουμε και την έγκριση των μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων στην οδό Κόδρου και στην οδό Πόντου, όπως έχουμε προτείνει.

● Πώς σχολιάζετε τον νέο εκλογικό νόμο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Η εκλογή στον δεύτερο γύρο με 50% συν μία ψήφο εξασφαλίζει υψηλή νομιμοποίηση της πολιτικής που θέλει να ασκήσει ο εκάστοτε δήμαρχος, όμως η μείωση του ορίου στο 43% συν μία ψήφο, στον πρώτο γύρο, εξυπηρετεί, όπως και στο παρελθόν, άλλου είδους μικροπολιτικές σκοπιμότητες, με τις οποίες δεν συμφωνούμε.

Ας μην ξεχνάμε ότι έχουν προταθεί δεκάδες τρόποι εφαρμογής της απλής αναλογικής, έτσι ώστε να έχει το δημοτικό συμβούλιο λόγο ουσιαστικό στα θέματα της πόλης, να ευνοούνται οι συναινέσεις, οι συγκλήσεις και οι συνεργασίες μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων, χωρίς να υπονομεύεται η καθημερινή λειτουργία του δήμου.

● Θα διεκδικήσετε μια τρίτη θητεία δημάρχου;

Από το 2014 που ανέλαβε η σημερινή διοίκηση, στο Χαλάνδρι έχει γίνει πολύ σημαντικό έργο σε ό,τι αφορά τις υποδομές, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την προάσπιση του δημόσιου χώρου, τη δημιουργία μιας πόλης φιλικής προς τον πεζό, τα εμποδιζόμενα άτομα και το περιβάλλον, μένει όμως να γίνουν πολλά περισσότερα. Ναι, θα διεκδικήσουμε την ολοκλήρωση αυτού του έργου και συνακόλουθα τη ριζική αλλαγή της εικόνας της πόλης.

Οι βάσεις έχουν τεθεί στις βασικές υποδομές και η πόλη αλλάζει σταδιακά. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη στην πόλη έργα δεκάδων εκατομμυρίων, από την ανέγερση του νέου δημαρχείου έως τις μεγάλες αστικές αναπλάσεις, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Cultural Hidrant, τα έργα ομβρίων, τις ασφαλτοστρώσεις και πολλά ακόμα.

Πιστεύουμε ότι, με την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων, του σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) –που πρωτοποριακά υιοθέτησε το Χαλάνδρι από το 2019– και του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, με την ένταξη στο Σχέδιο Πόλης των ξεχασμένων περιοχών του Χαλανδρίου, έχουμε βάλει τις βάσεις για το Χαλάνδρι της επόμενης δεκαετίας. Και θα διεκδικήσουμε την πλήρη υλοποίηση αυτού του οράματος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μήνυση για συκοφαντικά δημοσιεύματα
Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σ. Ρούσσος, για συκοφαντικά σε βάρος του δημοσιεύματα, με αφορμή ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις πρόσφατες επιθέσεις σε βάρος προσφύγων στη...
Μήνυση για συκοφαντικά δημοσιεύματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιπλημμυρικά έργα και δρόμοι στον Λυκαβηττό, σιντριβάνι στην Ομόνοια
Μεγάλα και μικρά έργα, σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας όσο και στις γειτονιές, βρίσκονται στον σχεδιασμό του Δήμου Αθηναίων για το προσεχές μέλλον.
Αντιπλημμυρικά έργα και δρόμοι στον Λυκαβηττό, σιντριβάνι στην Ομόνοια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πιο ακριβά τα δημοτικά τέλη
Αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι πολίτες στους δήμους «παρείχε» ο πρωθυπουργός στην τηλεδιάσκεψη που είχε με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ.
Πιο ακριβά τα δημοτικά τέλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεγάλος Περίπατος στην Πανεπιστημίου, χωρίς αντιπλημμυρικό η Ριζούπολη
Την έναρξη πιο ουσιωδών έργων απαιτούν οι γειτονιές της Αθήνας , ενώ ο δήμος ξεκινά τα έργα για την ανάπλαση της Πανεπιστημίου.
Μεγάλος Περίπατος στην Πανεπιστημίου, χωρίς αντιπλημμυρικό η Ριζούπολη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τους (Περιφέρεια και ανάδοχο) παρέσυρε το ρέμα, Κόρμπι μου δεν είναι ψέμα
Γεφύρι της Αρτας... τα αντιπλημμυρικά έργα στο ρέμα της Βάρης-Κορωπίου που καταλήγει στη Βάρκιζα - Μόνο το 10% έχει ολοκληρωθεί από το έργο 2,84 χλμ. εδώ και οκτώ χρόνια
Τους (Περιφέρεια και ανάδοχο) παρέσυρε το ρέμα, Κόρμπι μου δεν είναι ψέμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας