Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.0° 15.9°
2 BF
55%
Θεσσαλονίκη
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
13°C
14.0° 11.6°
1 BF
85%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
18.0° 17.1°
4 BF
66%
Ιωάννινα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
76%
Αλεξανδρούπολη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
82%
Βέροια
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
12°C
12.0° 12.0°
2 BF
91%
Κοζάνη
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
8°C
8.4° 8.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.1° 13.1°
2 BF
85%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.8° 19.9°
5 BF
53%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.4° 14.3°
1 BF
52%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
3 BF
63%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
2 BF
85%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
45%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
16.3° 13.8°
2 BF
85%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.8° 16.8°
2 BF
59%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
13.8° 13.8°
2 BF
76%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
1 BF
74%
Κατερίνη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
12°C
12.0° 12.0°
1 BF
100%
Καστοριά
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
11°C
11.3° 11.3°
0 BF
79%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 27 Μαρτίου, 2025
Σταύρος Μπένος | EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στ. Μπένος: «Μέχρι να ολοκληρωθεί το σχέδιό μου, δεν θα μπει καμία ανεμογεννήτρια»

Μία μέρα αφότου έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση ζήτησε την ανάκληση των αδειών για ανεμογεννήτριες στα καμένα της βόρειας Εύβοιας, ρίχνοντας όλη την ευθύνη στη ΡΑΕ, ο επικεφαλής της ειδικής επιτροπής για την ανασυγκρότηση της περιοχής, Σταύρος Μπένος, δήλωσε ότι «όσο θα είμαι εγώ εκεί και μέχρι να ολοκληρωθεί το σχέδιό μου, δεν θα μπει καμία ανεμογεννήτρια».

Στις 23 Σεπτεμβρίου, αναρτήθηκαν στην «Διαύγεια» 17 άδειες αιολικών πάρκων στην Εύβοια, τις οποίες χορήγησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στην Εύβοια, κάποιες από τις οποίες αφορούν πυρόπληκτες περιοχές. Μία από τις αποφάσεις δίνει την άδεια για εγκατάσταση 13 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 29,9 MW, με διάμετρο πτερωτής 71 μέτρα, στο όρος Τελέθριο του Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού, για χρονικό διάστημα 25 ετών με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα τόσα χρόνια.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις τόσο από την τοπική κοινωνία όσο και από τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Β. Αποστόλου, ο οποίος έθετε το ερώτημα, μεταξύ άλλων, γιατί εκδίδονται νέες άδειες αιολικών πάρκων τη στιγμή που η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει καταθέσει το αναπτυξιακό της σχέδιο για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών;

«Σταματούν τα σχέδια για ανεμογεννήτριες»

Μετά τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, που έριξε τις ευθύνες στη ΡΑΕ, καλώντας την να προχωρήσει «σε αναστολή έκδοσης αδειών για έργα ΑΠΕ στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας και στην ανάκληση αδειών που εκδόθηκαν προσφάτως», για το θέμα μίλησε και ο Σταύρος Μπένος.

Κατά την ενημέρωση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος για το πρόγραμμα ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση έπραξε άριστα, αποφασίζοντας να σταματήσει ένα λάθος που είχε γίνει από τη ΡΑΕ, για να δρομολογηθούν άδειες για ανεμογεννήτριες».

«Αυτό σταματάει, προκειμένου να γίνει το σχέδιο της ανασυγκρότησης που ξεκινάει από λευκή κόλλα», είπε, σημειώνοντας ότι εντός Οκτωβρίου θα γίνει η ανάθεση των πρώτων δέκα θεματικών μελετών, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την αναγέννηση, ανάπτυξη και ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας.

Το πρόγραμμα για τη Β. Εύβοια

«Το πρόγραμμα για την Εύβοια δεν είναι μόνο ανθρωποκεντρικό, δεν είναι μόνο φιλοπεριβαλλοντικό, είναι ολιστικό. Θα έχει άξονα, ραχοκοκαλιά τον υφυπουργό κ. Τριαντόπουλο, την κυβέρνηση, τον περιφερειάρχη τους δύο δημάρχους και το επιμελητήριο της περιοχής. Θα είναι αρθρωμένο δηλαδή στην τοπική κοινωνία και θα επιδιώξει να αναδείξει την λυτρωτική σχέση, την επαφή και τη διαβούλευση ανάμεσα στη σοφία της τοπικής κοινωνίας και στο πνευματικό- επιστημονικό κεφάλαιο της χώρας και της Ευρώπης», υποστήριξε ο Σταύρος Μπένος. 

Εξήγησε πως στη μελέτη για το «νέο δάσος» θα εμπλακούν όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, ερευνητικοί φορείς και πολίτες και θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση. Τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια θα τα επιβλέπει ο καθηγητής Δημήτρης Οικονόμου. «Θα έχουμε απόλυτη θωράκιση και καθολικούς κανόνες στην περιοχή για να μην γίνονται αυθαιρεσίες και να μην υπάρχουν γκρίζες ζώνες», πρόσθεσε.

Εθελοντές και ιδιωτικοί πόροι

Ενημέρωσε επίσης ότι έχει θέσει ως όρο να παραμείνει εθελοντής στο «Διάζωμα». 

«Δεν έχω θώκους, δεν έχω αμοιβές. Όσοι είναι δίπλα μου θα είναι εθελοντές. Ό,τι δε, προσφερθεί, με πρώτη προσφορά από το “Διάζωμα” όλες τις μελέτες, όλες οι μελέτες θα προέλθουν από τον κύκλο των δωρητών, των χορηγών και των εταιρικών μελών του “Διαζώματος” και θα δοθούν δωρεάν στην κυβέρνηση. Όλες οι μελέτες για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας. Ό,τι προκύψει από εμάς, θα προκύψει με τρόπο μονοσήμαντο. Από την αρχή που ξεκίνησε το “Διάζωμα”, είπαμε ότι ποτέ δεν θα πάρουμε χρήματα από το κράτος, ποτέ από την Ε.Ε., οι πόροι είναι μονάχα ιδιωτικοί και προέρχονται από τα μέλη μας», είπε ο Σταύρος Μπένος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Στ. Μπένος: «Μέχρι να ολοκληρωθεί το σχέδιό μου, δεν θα μπει καμία ανεμογεννήτρια»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας