• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    32°C 29.8°C / 34.0°C
    4 BF
    35%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    31°C 29.9°C / 32.4°C
    3 BF
    44%
  • Πάτρα
    Αυξημένες νεφώσεις
    29°C 29.4°C / 33.0°C
    3 BF
    50%
  • Ιωάννινα
    Ασθενείς βροχοπτώσεις
    20°C 19.9°C / 19.9°C
    4 BF
    83%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    31°C 28.5°C / 30.9°C
    2 BF
    42%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    31°C 29.0°C / 31.2°C
    2 BF
    42%
  • Κοζάνη
    Αραιές νεφώσεις
    25°C 15.9°C / 27.3°C
    2 BF
    38%
  • Αγρίνιο
    Αραιές νεφώσεις
    26°C 26.3°C / 26.3°C
    1 BF
    32%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    28°C 27.5°C / 29.3°C
    4 BF
    64%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    29°C 28.9°C / 30.7°C
    3 BF
    51%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    28°C 27.7°C / 28.4°C
    4 BF
    51%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    28°C 26.8°C / 27.7°C
    2 BF
    65%
  • Κεφαλονιά
    Αίθριος καιρός
    30°C 29.9°C / 29.9°C
    0 BF
    62%
  • Λάρισα
    Θύελλα
    32°C 30.1°C / 31.9°C
    3 BF
    33%
  • Λαμία
    Ελαφρές νεφώσεις
    31°C 28.5°C / 31.2°C
    2 BF
    41%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    31°C 30.8°C / 30.8°C
    4 BF
    51%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    32°C 30.8°C / 33.0°C
    2 BF
    25%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    29°C 29.3°C / 29.4°C
    1 BF
    55%
  • Κατερίνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    32°C 27.8°C / 32.0°C
    3 BF
    42%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    16°C 16.3°C / 16.3°C
    2 BF
    93%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Σκρέκας ρίχνει την ευθύνη στη ΡΑΕ

  • A-
  • A+
Με αυστηρή επιστολή, ο υπουργός Περιβάλλοντος ζητά την ανάκληση των αδειών για 13 ανεμογεννήτριες στο όρος Τελέθριο του Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού • Αγνωστες, όμως, οι πραγματικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης.

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις στη Βόρεια Εύβοια για νέες άδειες αιολικών πάρκων ακόμη και σε περιοχές που κάηκαν στις πρόσφατες πυρκαγιές, η κυβέρνηση σπεύδει τώρα να εξαγγείλει την ακύρωσή τους, ρίχνοντας όλη την ευθύνη στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, η ΡΑΕ εξέδωσε «ποταμό» αδειών για 17 νέα αιολικά πάρκα στην Εύβοια, εκ των οποίων οκτώ στο βόρειο μέρος του νησιού και τρία εξ αυτών σε περιοχές που κάηκαν στις πρόσφατες πυρκαγιές. Συνέπεια της δημοσίευσης ήταν να ξεσηκωθούν οι δήμαρχοι των περιοχών Γιώργος Τσαπουρνιώτης (Μαντούδι - Αγια Αννα - Λίμνη) και Γιάννης Κοντζιάς (Ιστιαία-Αιδηψός).

«Η απόφαση της ΡΑΕ για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο όρος Τελέθριο είναι ακραία προκλητική» έγραψε ο Γ. Κοντζιάς, τονίζοντας ότι είναι το μοναδικό βουνό που διασώθηκε από τη φωτιά «με πολύ αγώνα και ιδρώτα». «Πρόκειται για ένα βουνό με μοναδικά δρυοδάση και τις ανεμογεννήτριες να είναι ορατές από παντού, Ιστιαία και Αιδηψό, Ευβοϊκό και Αιγαίο», έγραψε, καταλήγοντας ότι «ο αγώνας θα είναι καθολικός και θα γίνει χωρίς εκπτώσεις μέχρι τέλους, δεν θα λείπει κανείς και από αυτό το μέτωπο, συντονιζόμαστε και ξεκινάμε».

Στον Δήμο Μαντουδίου - Αγιας Αννας - Λίμνης ανακοινώθηκαν συνολικά επτά νέες άδειες για αιολικά πάρκα στις περιοχές Μακρολούκα, Μπαρδάκος, Βασκαντήρα, Πριωνάς, Στρουγγίτσα, Γερακοβούνι και Πυξάρια – εκ των οποίων οι τρεις πρώτες κάηκαν στις πρόσφατες πυρκαγιές, σύμφωνα με τον Γ. Τσαπουρνιώτη. Οι περισσότερες από αυτές αφορούν πάρκα ισχύος 29,9 Μεγαβάτ όπως εκείνη στο Τελέθριο που αποτελείται από 13 ανεμογεννήτριες. «Μίλησα προσωπικά και με τον πρωθυπουργό και τον προειδοποίησα ότι εάν ισχύουν όλα αυτά δεν έχει νόημα να μιλούν για ανασυγκρότηση της περιοχής ούτε να έρχονται εδώ για να εξαγγέλλουν έργα», ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Μαντουδίου.

Μετά τις αντιδράσεις, φαίνεται πως δόθηκαν οι δέουσες οδηγίες οι οποίες όμως αποτυπώθηκαν σε μια ιδιαίτερα αυστηρή επιστολή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα προς τη ΡΑΕ όπου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Παρά τη ρητή δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα γίνει καμία παρέμβαση στις πυρόπληκτες περιοχές μέχρι την υποβολή του σχεδίου της Επιτροπής, με έκπληξη ενημερώθηκα ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας χορήγησε άδεια για την εγκατάσταση 13 ανεμογεννητριών στο όρος Τελέθριο του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού για χρονικό διάστημα 25 ετών».

Ο υπουργός αναφέρεται σε μια ρητή δέσμευση με άγνωστο όμως περιεχόμενο καθώς η ΡΑΕ λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή με βάση τους νόμους που αφορούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Υπενθυμίζεται ακόμη ότι συχνά η κυβέρνηση «καμαρώνει» για το πλήθος των αιτήσεων που δέχεται και εγκρίνει η ΡΑΕ για αιολικά πάρκα. Δόθηκαν λοιπόν κάποιες οδηγίες; Προφορικά ή γραπτά; Και τι ισχύ μπορεί να έχουν;

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν διευκρίνισε το περιεχόμενο της «ρητής δέσμευσης», ενώ και η ΡΑΕ (στην οποία η «Εφ.Συν» υπέβαλε γραπτό ερώτημα) δεν απάντησε. Στην επιστολή του, πάντως, ο κ. Σκρέκας καλεί τη ΡΑΕ να προχωρήσει «σε αναστολή έκδοσης αδειών για έργα ΑΠΕ στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας και στην ανάκληση αδειών που εκδόθηκαν προσφάτως». Την εντολή αυτή δικαιολογεί ο υπουργός με στόχο «τον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό και την απρόσκοπτη υλοποίηση του σχεδίου της Επιτροπής Μπένου», αφού θυμίσει ότι συστάθηκε τον περασμένο μήνα για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών και «αναμένεται το επόμενο διάστημα να υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση για τον χωροταξικό, ρυμοτομικό και πολεοδομικό σχεδιασμό των οικισμών στην Εύβοια που υπέστησαν πλήγμα, στο πλαίσιο των έργων αποκατάστασης και προστασίας τους».

Αγνωστο είναι επίσης το πώς η ΡΑΕ θα δικαιολογήσει την ακύρωση και αναστολή των αδειών, καθώς μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές είχε γίνει μακρά συζήτηση και η κυβέρνηση επέμενε ότι η επιβολή αναδάσωσης δεν αναστέλλει την αδειοδότηση αιολικών πάρκων μέσω απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2012 με εισηγήτρια την νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ανεξέλεγκτη εισβολή συμφερόντων στα καμένα»
Σκληρή κριτική από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας Γιώργο Χριστοφορίδη στα σχέδια της κυβέρνησης και της Επιτροπής Μπένου για τη Βόρεια Εύβοια.
«Ανεξέλεγκτη εισβολή συμφερόντων στα καμένα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στ. Μπένος: «Μέχρι να ολοκληρωθεί το σχέδιό μου, δεν θα μπει καμία ανεμογεννήτρια»
Αφότου έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση ζήτησε ανάκληση των αδειών για ανεμογεννήτριες στα καμένα της Β. Εύβοιας, ρίχνοντας όλη την ευθύνη στη ΡΑΕ, ο επικεφαλής της ειδικής επιτροπής για την ανασυγκρότηση της...
Στ. Μπένος: «Μέχρι να ολοκληρωθεί το σχέδιό μου, δεν θα μπει καμία ανεμογεννήτρια»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Άδειες για ανεμογεννήτριες και σε πυρόπληκτες περιοχές της Εύβοιας
Μία από τις 17 αποφάσεις της ΡΑΕ δίνει άδεια για εγκατάσταση 13 ανεμογεννητριών συνολικής σε βουνό που σώθηκε. Mε αγώνα μέχρι τέλους απαντά ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού.
Άδειες για ανεμογεννήτριες και σε πυρόπληκτες περιοχές της Εύβοιας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσφυγές κατά των ανεμογεννητριών στα καμένα της β. Εύβοιας
Οι Δήμοι Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας και Διρφύων - Μεσσαπίων κατέθεσαν προσφυγές κατά των αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για τη δημιουργία αιολικών πάρκων στην περιοχή που επλήγη από τις...
Προσφυγές κατά των ανεμογεννητριών στα καμένα της β. Εύβοιας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παράδειγμα οι Ρουμάνοι πυροσβέστες
Μέσα στο κλίμα της γενικευμένης οργής για την ανεπάρκεια του ελληνικού συστήματος δασοπυρόσβεσης, το κλιμάκιο των 108 Ρουμάνων πυροσβεστών, που ήρθαν στην Εύβοια, έπεσε σαν βροχή στο πυρωμένο χώμα.
Παράδειγμα οι Ρουμάνοι πυροσβέστες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας