Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το τελευταίο «αντίο» στον Μίκη Θεοδωράκη θα ακουστεί στην Κρήτη με τη σορό του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη να φθάνει στο νησί που αγάπησε, για να γραφτεί ο επίλογος όπως ο ίδιος επιθυμούσε.

Στα Χανιά, με μια ενδιάμεση στάση στην πλατεία της δημοτικής αγοράς, αρχικά η σορός του θα μεταφερθεί στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου για λαϊκό προσκύνημα. Θα ακολουθήσει αυτοκινητοπομπή προς τον ιερό ναό του Γαλατά όπου θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στη 1 το μεσημέρι ενώ θα ακολουθήσει πεζή συνοδεία της σορού στο κοιμητήριο του χωριού, σύμφωνα με την επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη.

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a11hkelc8h9r&playlistId=v-ce4prwwxhfkp-sf

Σημειώνεται πως όλη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας αναμένεται να βρεθεί στα Χανιά. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Επίσης ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, η πρώην γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, υπουργοί και βουλευτές.

Τελευταίο σταθμός στην Αττική, ο Πειραιάς

Σε κλίμα συγκίνησης και δέους όλη η Ελλάδα αποχαιρετά τον μεγαλοφυή συνθέτη με τον Πειραιά να αποτελεί το τελευταίο σταθμό στην Αττική.

«Ο ουρανός καμάρωνε κι η γη χειροκροτούσε»

Εκατοντάδες πολίτες βρέθηκαν στο λιμάνι, λίγα λεπτά πριν τις επτά, το απόγευμα της Τετάρτης και εν μέσω χειροκροτημάτων και ήχων της φιλαρμονικής του δήμου το όχημα με τη σορό του Μ. Θεοδωράκη επιβιβάστηκε στο πλοίο «Blue Galaxy» της ΑΝΕΚ με προορισμό τη Σούδα.

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a11hkelc8h9r&playlistId=v-ce4mv3t3xlxl-se

Η τελετή αποχαιρετισμού στη Μητρόπολη Αθηνών

Νωρίτερα, μέσα σε κλίμα συγκίνησης ο λαός της Αττικής υποκλίθηκε στον αξεπέραστο καλλιτέχνη αποτίοντας φόρο τιμής για τρίτη ημέρα στη Μητρόπολη Αθηνών πριν η σορός του μεγάλου συνθέτη να ξεκινήσει το ταξίδι για την τελευταία κατοικία.

Σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία εκφώνησε επικήδειο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, που επίσης εκφώνησε επικήδειο, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα εκπροσωπώντας το κόμμα, μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές, πρώην υπουργοί και βουλευτές, άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων, παραβρέθηκαν στη Μητρόπολη Αθηνών στο ύστατο χαίρε.

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a11hkelc8h9r&playlistId=v-ce4ifezvh3ax-se

Μετά τους δυο επικήδειους, υπό «βροχή» χειροκροτημάτων, την ιαχή «αθάνατος» και ζωηρά συνθήματα, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη, συνοδευόμενη από τα μέλη της οικογένειάς του, αναχώρησε από τη Μητρόπολη Αθηνών.

Πριν όμως να γίνει αυτό ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του προς το πρόσωπο του πρωθυπουργό αποδοκιμάζοντάς τον έντονα

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a11hkelc8h9r&playlistId=v-ce4jkyndo06h-se

Τα πρώτα γιουχαΐσματα ακούστηκαν μόλις εμφανίστηκε ο Κ. Βελόπουλος. Αλλά ο μεγάλος πανικός συνέβη με τον πρωθυπουργό. Ηταν ο μόνος για τον οποίο ακούστηκε και σύνθημα: «Ο λαός δεν ξεχνά, Μητσοτάκη κάθαρμα».

Πρωταθλήτρια στις αποδοκιμασίες αναδείχθηκε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. 

Αδυνατώντας να συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συμβαίνει στην κοινωνία και τι κλίμα επικρατεί, ο κ. Μητσοτάκης θεώρησε ένοχο τον ΓΓ του ΚΚΕ, κ. Κουτσούμπα για τις αποδοκιμασίες του κόσμου.

«Εσύ τους έφερες να με βρίζουν;» του είπε ο κ. Μητσοτάκης με τον κατάπληκτο ΓΓ του ΚΚΕ να του απαντάει κάτι, του στυλ, «τι φταίω εγώ αν βρίζει ο κόσμος;».


Η efsyn.gr με συνεχή ενημέρωση μετέφερε τον παλμό και το κλίμα μιας μέρας που θα παραμείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη όλων: