• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.0°C / 20.1°C
  0 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.4°C / 16.2°C
  2 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 19.4°C
  2 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  94%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.8°C / 15.2°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 9.4°C
  0 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.1°C / 19.0°C
  0 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.0°C / 21.4°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 9.9°C / 14.9°C
  1 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.8°C / 20.5°C
  1 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.6°C / 19.0°C
  0 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.5°C / 13.9°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 18.8°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.3°C / 20.4°C
  1 BF
  77%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.3°C / 14.4°C
  0 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.7°C / 16.2°C
  1 BF
  76%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  84%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιμένουν στο εισιτήριο για τον Ολυμπο

 • A-
 • A+
Με ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής διευκρινίζει ότι το σχέδιο ΚΥΑ που διέρρευσε αποτελεί βάση διαβούλευσης, η οποία εξελίσσεται με τους τοπικούς φορείς, και επιμένει ότι η καθιέρωση εισιτηρίου στις προστατευόμενες περιοχές αποτελεί βέλτιστη διεθνή πρακτική ● Σχέδια για χρέωση εισόδου σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές προαναγγέλλει ο ΟΦΥΠΕΚΑ.

Εισιτήριο για είσοδο σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές προαναγγέλλει ο οργανισμός ΟΦΥΠΕΚΑ μέσα σε χθεσινή ανακοίνωσή του μετά τις αντιδράσεις για το σχέδιο επιβολής εισιτηρίου 6 ευρώ ανά ημέρα και άτομο για τον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου.

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι ο φορέας εκείνος που θέσπισε πέρυσι η κυβέρνηση για να οργανώσει καλύτερα τη διαχείριση των περιβαλλοντικά προστατευόμενων περιοχών ανά την Ελλάδα και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Στον ΟΦΥΠΕΚΑ θα συγχωνευτούν οι 36 φορείς που λειτουργούσαν εδώ και χρόνια και είχε καθένας την αρμοδιότητα για μια περιοχή. Οι φορείς αυτοί συνεχίζουν να υφίστανται, πολλοί χωρίς καν προσωπικό και ένας από αυτούς αφορά τον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου.

Οταν διέρρευσε στη δημοσιότητα το σχέδιο για την επιβολή εισιτηρίου στον Ολυμπο, που δέχεται ετησίως 250.000 επισκέπτες, ξεσηκώθηκε κύμα διαμαρτυρίας καθώς δεν υπήρχε μελέτη που να λέει για ποιον λόγο επιλέγονται τα συγκεκριμένα αντίτιμα των 6 ευρώ ανά άτομο και ημέρα, 10 ευρώ για δίκυκλο, 12 ευρώ για Ι.Χ. όχημα, 70 ευρώ για τουριστικό κοκ. Επίσης δεν ήταν εμφανής η ανταποδοτικότητα των εσόδων που θα προκύψουν μέσω της είσπραξης εισιτηρίων και το αν θα κατευθυνθούν οι πόροι σε συγκεκριμένα έργα, προσλήψεις και άλλες ανάγκες. Κύκλοι της κυβέρνησης έσπευσαν από χθες να πουν ότι το σχέδιο δεν είχε φτάσει ποτέ σε γνώση των αρμόδιων υπουργείων (Οικονομικών-Περιβάλλοντος), ο ΟΦΥΠΕΚΑ δεν έχει καταθέσει την πρότασή του και ότι η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία είναι ακατάλληλη για διατύπωση προτάσεων με τις δεκάδες πυρκαγιές ανά τη χώρα και την οριζόντια απαγόρευση εισόδου σε δρυμούς, πάρκα και άλση, του Ολύμπου περιλαμβανομένου.

Κατόπιν αυτών, ήρθε χθες η ανακοίνωση του ΟΦΥΠΕΚΑ που αισθάνθηκε την ανάγκη να διευκρινίσει ότι:

Α. «Στις 23.12.2020 ο ΟΦΥΠΕΚΑ ανέθεσε το έργο εισηγητικής έκθεσης και σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την τεκμηρίωση και τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου». Δεν λέει πότε παρέλαβε το προϊόν της ανάθεσης.

Β. «Το σχέδιο ΚΥΑ αποτελεί εσωτερική διαδικασία και βάση για αρχική συζήτηση και διαβούλευση, η οποία εξελίσσεται, του ΟΦΥΠΕΚΑ με τον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης και τους τοπικούς φορείς και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένα ώριμο ή πολύ περισσότερο τελικό σχέδιο απόφασης». Δεν μας λέει πότε ξεκίνησε η διαβούλευση, πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί και πόσοι διαφωνούν με την πρόταση που διέρρευσε.

Αντιθέτως λέει ότι η διαδικασία αυτή προβλέπεται στον νόμο 4519/2018, ότι προϋπόθεση για να θεσπισθεί εισιτήριο εισόδου σε προστατευόμενες περιοχές είναι να εγκριθεί πρώτα από το Διοικητικό Συμβούλιο του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης, ο οποίος όμως τελεί υπό κατάργηση. «Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση είναι στην ευχέρεια των αρμόδιων υπουργείων και της πολιτικής ηγεσίας», προσθέτει επιστρέφοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση.

«Η καθιέρωση εισιτηρίου στις προστατευόμενες περιοχές, στη βάση της ανταποδοτικότητας και για τις τοπικές κοινωνίες, αποτελεί αφενός βέλτιστη διεθνή πρακτική και αφετέρου ένα χρήσιμο εργαλείο προστασίας και αποτελεσματικής διαχείρισης των μοναδικών μας οικοσυστημάτων», τονίζει ο ΟΦΥΠΕΚΑ δείχνοντας ουσιαστικά τις προθέσεις της κυβέρνησης. Επικαλείται επίσης την περίπτωση του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς που έχει καθιερώσει εισιτήριο εδώ και 30 χρόνια, χωρίς όμως να εξηγεί πώς ο κατάλογος χρεώσεων που διέρρευσε θα βοηθήσει τον Ολυμπο και γιατί εξαιρούνται συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως οι επισκέπτες της Μονής Διονύσου και οι μετέχοντες σε συγκεκριμένα αθλητικά γεγονότα. Κλείνοντας, με εμφανή πρόθεση να κατευνάσει τοπικές αντιδράσεις, ο ΟΦΥΠΕΚΑ υπόσχεται να υποστηρίξει δράσεις που χρονίζουν, όπως την κατάρτιση του φακέλου της υποψηφιότητας της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου για τον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ολυμπος Α.Ε. με εισιτήριο!
Μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η δημοσιοποίηση σχεδίου απόφασης επιβολής εισιτηρίου για είσοδο στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου, η κυβέρνηση την απορρίπτει και αποδίδει τη λάθος εισήγηση στον οργανισμό που εκείνη...
Ολυμπος Α.Ε. με εισιτήριο!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απειλές για απολύσεις αντί για προσλήψεις από την Eldorado Gold
Η Eldorado Gold ανακοίνωσε συσσωρευμένες ζημίες 500 εκατομμυρίων ευρώ και διακοπή λειτουργίας του μεταλλείου στις Μαύρες Πέτρες, που απειλεί με απόλυση 300 εργαζομένους στη Χαλκιδική.
Απειλές για απολύσεις αντί για προσλήψεις από την Eldorado Gold
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παχυλός μισθός για τον διοικητή
Μηνιαίο μισθό 4.500 ευρώ με αναδρομική ισχύ ενός έτους και πρόσθετη αποζημίωση θα λαμβάνει ο διοικητής της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, σύμφωνα με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υποδομών-Μεταφορών.
Παχυλός μισθός για τον διοικητή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ανεξέλεγκτη εισβολή συμφερόντων στα καμένα»
Σκληρή κριτική από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας Γιώργο Χριστοφορίδη στα σχέδια της κυβέρνησης και της Επιτροπής Μπένου για τη Βόρεια Εύβοια.
«Ανεξέλεγκτη εισβολή συμφερόντων στα καμένα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας