• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.3°C / 33.0°C
  3 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.5°C / 35.5°C
  3 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  30°C 28.0°C / 32.6°C
  3 BF
  30%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  61%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 36.0°C
  1 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  0 BF
  16%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  2 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.2°C / 29.4°C
  2 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.8°C / 30.9°C
  0 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 27.8°C
  2 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.5°C / 29.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  35°C 33.4°C / 34.9°C
  3 BF
  26%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  33°C 27.5°C / 33.3°C
  2 BF
  31%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  5 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.2°C / 34.3°C
  3 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 28.3°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 27.3°C / 32.7°C
  2 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  39%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα για τα αρχαία στη Βενιζέλου

 • A-
 • A+
Δεκάδες πολίτες ξεκίνησαν χθες νομικό αγώνα στη Θεσσαλονίκη συνυπογράφοντας αγωγή κατά της Αττικό Μετρό, προκειμένου να διακοπούν οι εργασίες απόσπασης των αρχαιοτήτων ● Η κατάθεση υπογραφών συνεχίζεται μέχρι σήμερα στις 12 το μεσημέρι.

Δεν πρόκειται να ξεμπερδέψουν τόσο εύκολα -όπως ίσως νόμιζαν λόγω καλοκαιρινής ραστώνης- η κυβέρνηση και η Αττικό Μετρό (Α.Μ.) με τους πολίτες και φορείς που αντιδρούν στο ξήλωμα των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου. Μία από τις πολλές νομικές και δικαστικές μάχες που προγραμματίζονται ακόμη ξεκίνησε χθες, με δεκάδες πολίτες να συνυπογράφουν ήδη και να καταθέτουν συλλογική αγωγή, ακόμη και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να διακοπούν οι εργασίες απόσπασης.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή της Νομικής του ΑΠΘ και δικηγόρο Απόστολο Σοφιαλίδη -που έχει ήδη στείλει ατομικά εξώδικο στον πρόεδρο της Α.Μ. Νίκο Ταχιάο και τώρα θα εκπροσωπήσει όσους πολίτες το επιθυμούν- «η αίτηση παροχής έννομης προστασίας θα στρέφεται κατά της κυρίας του έργου (εταιρείας “Αττικό Μετρό Α.Ε.”) και των εργολάβων ή και υπεργολάβων αυτής, εταιρειών ή φυσικών προσώπων, θα έχει ως αίτημα την άρση κάθε προσβολής και την παράλειψη κάθε άλλης στο μέλλον (αναστολή κάθε εργασίας διαμελισμού του Μνημείου και “απόσπασης” και απομάκρυνσης των επιμέρους στοιχείων του από τον τόπο στον οποίο βρίσκονται) και θα στηρίζεται νομικά και πραγματικά στα δικαιώματα των αιτούντων στις προσωπικότητές τους (προστασία ταυτότητας και αξιοπρέπειας, κοινωνική και ιστορική ατομικότητα του ανθρώπου, δικαίωμα στην ελεύθερη χρήση και απόλαυση κοινόχρηστων πραγμάτων χωρίς αλλοίωση αυτών, δικαίωμα κάθε ανθρώπου και πολίτη στην πόλη και στους θησαυρούς της πολιτιστικής κληρονομιάς του, αλληλεγγύη στις επερχόμενες γενιές)».

Σημειώνει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Σοφιαλίδης: «Μέσα στα πολλά και διάφορα άσχημα ή αδιάφορα κοινόχρηστα και δημόσια μέρη της πόλης μας, αποκαλύφθηκε ξαφνικά ένα μαργαριτάρι. Που μπορούσε να της δώσει λάμψη, παραμένοντας ζωντανό και ανέπαφο. Οχι σε προθήκες μουσείου ούτε σε απομιμήσεις δρόμων, τοίχων και κτιρίων», αλλά «δεν ήταν η αρχαιολογική ή επιστημονική αξία του που μας έκανε να αγωνιστούμε. Ηταν και είναι η συνείδησή μας γι’ αυτή την αξία. Γι’ αυτό αγωνιστήκαμε όλη την προηγούμενη δεκαετία να μείνει στη θέση του αλώβητο. Και τελικά το πετύχαμε. Το πέτυχε η πόλη».

Στο «κατηγορώ» του κ. Σοφιαλίδη, το οποίο μέσα σε 24 ώρες έσπευσαν να ασπαστούν σιωπηλά δεκάδες πολίτες που θα συμμετάσχουν στην αγωγή, τονίζεται πως «τώρα, η Αττικό Μετρό Α.Ε. και οι διάφοροι εργολάβοι και υπεργολάβοι της θέλουν με άγρια μηχανήματα, με απειλές και με διχαστικά και πάλι διλήμματα και συνθήματα να γίνουν ο Εφιάλτης της πόλης που μπορεί να γκρεμίσει τις Θερμοπύλες μας».

Προσθέτουν: «Με την ίδια πεποίθηση, βούληση και πίστη και με την ίδια αγωνία που είχαμε και στους αγώνες μας την προηγούμενη δεκαετία θα προσφύγουμε στο Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης για να προστατέψουμε τα δικαιώματά μας στις προσωπικότητες και στις περιουσίες μας, στην πόλη μας και στην ιστορία μας. Για να γλιτώσει το Μνημείο από την “απόσπαση” και “επανατοποθέτηση”. Θέλουμε το Μνημείο στη θέση του, θέλουμε την πόλη μας, όχι απομιμήσεις» είναι το σύνθημα.

Οσες και όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στον νομικό αγώνα με στόχο τη διατήρηση του μνημειακού συνόλου στον σταθμό Βενιζέλου χωρίς «απόσπαση» και «επανατοποθέτηση» μπορούν να αποστέλλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] μέχρι την ερχόμενη Κυριακή τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο -όπως αναγράφεται στην αστυνομική ταυτότητα-, πατρώνυμο, επαγγελματική ιδιότητα, διεύθυνση κατοικίας, ΑΦΜ -απαιτείται για τη «δικονομική» πληρότητα του δικογράφου και όχι για φορολογικούς λόγους-, ηλεκτρονική διεύθυνση και τηλέφωνο επικοινωνίας) προσθέτοντας την ένδειξη: «Για τη συμμετοχή μου σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ή/και αγωγή με αίτημα την κατασκευή του Σταθμού Βενιζέλου με κατά χώραν διατήρηση του εκεί υπάρχοντος επί αιώνες Μνημείου». Η οικονομική συμβολή ενός εκάστου ορίστηκε στα 20 ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποσπάσεις αρχαίων: έγκλημα που κόβει την ανάσα
Η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει πρώτη φορά φωτογραφικό υλικό από τις «ανασκαφικές» εργασίες στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, όπου 200 εργαζόμενοι δουλεύουν νυχθημερόν, σε τρεις βάρδιες.
Αποσπάσεις αρχαίων: έγκλημα που κόβει την ανάσα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το 2025 ήταν μια... αισιόδοξη πρόβλεψη!
Τα δεδομένα είναι τέτοια που μάλλον θα ανατραπούν ακόμη και οι προβλέψεις του ΣΕΑ για ολοκλήρωση του μετρό Θεσσαλονίκης το… 2025, αφού μετρό χωρίς ολοκλήρωση του σταθμού Βενιζέλου δεν μπορεί να κυκλοφορήσει.
Το 2025 ήταν μια... αισιόδοξη πρόβλεψη!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ντροπή για το «έγκλημα» στον σταθμό Βενιζέλου
Τρομάζεις να περάσεις από τη διασταύρωση μην τυχόν συμπέσεις με εικόνες σαν και τις προχθεσινές, με ένα μεγάλο κομμάτι πλευρικών τοίχων να κρέμονται μέρα μεσημέρι στον γερανό σαν σφάγιο στο τσιγκέλι.
Ντροπή για το «έγκλημα» στον σταθμό Βενιζέλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι Θεσσαλονικείς θέλουν τα αρχαία τους επί τόπου
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ετοιμάζονται να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα και νέα προσφυγή στο ΣτΕ.
Οι Θεσσαλονικείς θέλουν τα αρχαία τους επί τόπου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μάθημα... ανατομίας στον σταθμό Βενιζέλου
Εμφανίστηκε η υπ. Πολιτισμού στο σκάμμα με τις αρχαιότητες για πρώτη φορά ύστερα από 8 χρόνια! ● Αμετακίνητοι στην εγκληματική απόφαση για τεμαχισμό και απόσπαση οι υπουργοί και η συντροφιά τους.
Μάθημα... ανατομίας στον σταθμό Βενιζέλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σιωπή για το 2025
Καμία αναφορά από τους φορείς της Θεσσαλονίκης μετά τις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού για επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του έργου.
Σιωπή για το 2025

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας