• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 5.9°C / 10.0°C
  2 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.4°C / 3.6°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 8.8°C / 10.7°C
  3 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 3.1°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 3.0°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -0.2°C / 2.9°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -3°C -3.7°C / -1.6°C
  4 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 8.6°C
  0 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 12.5°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  3 BF
  84%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 15.7°C
  0 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  5 BF
  96%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  80%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  4°C 3.5°C / 3.5°C
  2 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 6.7°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 12.1°C
  2 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Ψιχάλες
  7°C 5.5°C / 11.4°C
  3 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.3°C / 3.2°C
  2 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 3.6°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  83%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τώρα τρέχουν για το Κτηματολόγιο

 • A-
 • A+
Με χαράτσια και «δώρα» προσπαθεί η κυβέρνηση να λύσει τον γόρδιο δεσμό. ● Χωρίς να έχουν εξεταστεί εκατομμύρια αμφισβητούμενες εκτάσεις, μεταβιβάζουν το βάρος για την απόδειξη της ιδιοκτησίας στους ενδιαφερόμενους που θα πρέπει να πληρώσουν ιδιώτες μηχανικούς και δικηγόρους.

Κλείνουν άρον άρον το Κτηματολόγιο χωρίς να έχουν εξεταστεί εκατομμύρια αμφισβητούμενες εκτάσεις και μεταβιβάζουν το βάρος για την απόδειξη της ιδιοκτησίας στους ενδιαφερόμενους που θα πρέπει να πληρώνουν ιδιώτες μηχανικούς και δικηγόρους.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση, αποτυπώνει ξεκάθαρα τη σπουδή της κυβέρνησης να πει ότι «τελείωσε τη δουλειά», αλλά ταυτόχρονα ανοίγει διάφορα παράθυρα όχι μόνο για αμοιβές στους ιδιώτες που θα εμπλακούν ως «διαπιστευμένοι» αλλά και για όσους θα διεκδικήσουν εκτάσεις που τώρα εμφανίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Είναι ενδεικτικό ότι το Δημόσιο θα έχει περιθώριο μόλις 60 ημερών για να απαντήσει στην αίτηση κάποιου διεκδικητή ακινήτου και σε διαφορετική περίπτωση, εάν η προθεσμία αυτή περάσει χωρίς απάντηση, θα τεκμαίρεται ότι ανήκει πλέον στον ιδιώτη.

Η σπουδή της κυβέρνησης φαίνεται ακόμη και από την ημερομηνία στην οποία το νομοσχέδιο τέθηκε σε διαβούλευση. Ενώ στην πρώτη σελίδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο opengov.gr αναφέρεται ως ημερομηνία ανάρτησης η 5η Ιουλίου 2021, στο εσωτερικό κείμενο λέει ότι «ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, θέτει από σήμερα, 3 Ιουλίου 2021, σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου» ώστε να τελειώσει στις 17 Ιουλίου. Πιθανολογείται με αυτόν τον τρόπο ότι η κυβέρνηση «κερδίζει» δύο μέρες για να προλάβει να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή και να το ψηφίσει πριν διακοπούν οι εργασίες τον Αύγουστο.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα σε πρωτοσέλιδο θέμα («Γρίφος για δυνατούς λύτες παραμένουν Κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες», 14/5/2021) η «Εφ.Συν.» περιέγραφε τα προβλήματα που δημιούργησαν τα «μπρος-πίσω» της κυβέρνησης, καθώς άλλοτε ζητούσε μέσα στην πανδημία και με κλειστές τις υπηρεσίες να προχωρήσουν οι δηλώσεις των ιδιοκτητών απειλώντας με πρόστιμα και άλλοτε έδινε παρατάσεις χωρίς να οργανώνει καμπάνια πρόσκλησης των ενδιαφερομένων. Το πρόβλημα διογκώνεται καθώς οι εκκρεμότητες πλέον αφορούν κυρίως περιοχές της υπαίθρου όπου συχνά δεν υπάρχουν σαφείς τίτλοι ιδιοκτησίας, ενώ εκτάσεις διεκδικούνται από το Δημόσιο ως δασικές ή κοινόχρηστες (π.χ. αιγιαλοί) ή ανήκουν σε δήμους που δεν τις έχουν δηλώσει.

Ενώ λοιπόν το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ευαγγελίζεται λύσεις «με το πάτημα ενός κουμπιού» που θα βγάζει κάθε ακίνητο χωρίς εκκρεμείς ενστάσεις και αμφιβολίες, τώρα έρχεται να κλείσει το Κτηματολόγιο εσπευσμένα. Ομως, το πάτημα του κουμπιού θα βγάζει πλέον μια ιδιοκτησία μαζί με όλα τα «βάρη», τις εκκρεμότητες για τον χαρακτήρα και τις χρήσεις γης, ακόμη και τις πιθανές διεκδικήσεις από πλευράς των όμορων ιδιοκτητών ή του Δημοσίου. Θα εναπόκειται πλέον στον αγοραστή να λύσει όλα αυτά τα θέματα μαζί με το ρίσκο της πιθανής εμπλοκής. Το παράδοξο είναι ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο, θεσπίζει μια σειρά από χαράτσια και «δώρα». Ενδεικτικά:

Αγνώστου ιδιοκτήτη

Στο άρθρο 13 του νομοσχεδίου θεσπίζονται εξαιρετικά ασφυκτικές προθεσμίες προκειμένου το Δημόσιο να απαντήσει στους διεκδικητές ακινήτων που εμφανίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Οταν κάποιος κάνει αίτηση και ζητά να διορθωθεί «πρόδηλο σφάλμα» για αυτά, η αίτηση επιδίδεται υποχρεωτικά εντός 10 ημερών από την κατάθεσή της στο Ελληνικό Δημόσιο και το Δημόσιο «τεκμαίρεται ότι συναινεί εάν δεν αποσταλεί από την αρμόδια υπηρεσία αρνητική απάντηση που απευθύνεται στον προϊστάμενο του αρμόδιου Κτηματολογικού Γραφείου εντός 60 ημερών».

Ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» μπορεί να εμφανιστεί κομμάτι διαιρεμένου ακινήτου (οικοπέδου, αγρού, οικίας κ.λπ.) που κάποιοι το δήλωσαν με τίτλους, αλλά μπορεί ένας να μην κινήθηκε είτε γιατί δεν ενδιαφέρεται είτε γιατί ζει στο εξωτερικό είτε γιατί δεν είχε τα χρήματα που απαιτούνται. Στην περίπτωση αυτή οι υπόλοιποι μπορούν να πάρουν το «αγνώστου ιδιοκτήτη» κομμάτι. Η ίδια διαδικασία μπορεί να αφορά ακίνητο που διεκδικείται από το Δημόσιο ως δασικό ή κοινόχρηστο (π.χ. αιγιαλός) και αυτό γεννά τον κίνδυνο τέτοια φιλέτα να καταλήξουν στα χέρια ισχυρών «καταπατητών».

Διαπιστευμένοι μηχανικοί

Σειρά άρθρων στο Κεφάλαιο Ε του νομοσχεδίου αφορά τη θέσπιση Ειδικού Μητρώου Διαπιστευμένων Μηχανικών. Θα είναι ιδιώτες μηχανικοί που θα αναλαμβάνουν εκείνοι να συντάσσουν τοπογραφικά γεωμετρικών μεταβολών και να ελέγχουν τοπογραφικά διαγράμματα με αμοιβή που θα λαμβάνουν από τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες. Αυτές οι εργασίες γίνονταν έως τώρα κυρίως από τους μελετητές της Κτηματογράφησης που αμείβονταν από την Κτηματολόγιο Α.Ε. με μέριμνα των υπαλλήλων της εταιρείας.

Αμοιβή θα ισχύει και για διαπιστευμένους νομικούς και όλα τα ποσά θα βαρύνουν τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες. Οι γνωμοδοτήσεις των διαπιστευμένων, τέλος, θα πρέπει να επικυρώνονται από τους προϊσταμένους των Κτηματολογικών Γραφείων οι οποίοι θα ορίζονται πλέον από την κυβέρνηση με αρκετά θολές διαδικασίες και χωρίς ξεκάθαρα υπηρεσιακά κριτήρια.

Η fast track αυτή περαίωση του Κτηματολογίου έρχεται να βαρύνει περαιτέρω τον φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο που πάσχει από υποστελέχωση. Μπορεί να μοιάζει ότι ένας όγκος εργασιών μοιράζεται σε εξωτερικούς παρόχους, όμως την ίδια ώρα αλλού η κτηματογράφηση έχει προχωρήσει χωρίς να ολοκληρωθεί, αλλού δεν έχει καν ξεκινήσει, οι δασικοί χάρτες εκκρεμούν (για Δασολόγιο ούτε λόγος) και τα υποθηκοφυλακεία πρέπει να κλείσουν χωρίς να υπάρχει κόσμος για τη στελέχωση των Γραφείων που θα τα αντικαταστήσουν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσωρινές λύσεις, μόνιμα προβλήματα
Η κυβέρνηση «παγώνει» τα πρόστιμα για την εκπρόθεσμη δήλωση ακινήτων μέχρι το τέλος του 2022 μέσω τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά.
Προσωρινές λύσεις, μόνιμα προβλήματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σφοδρή κριτική και προτάσεις του ΤΕΕ για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»
Ψήφισμα εξέδωσε η αντιπροσωπεία του ΤΕΕ ασκώντας κριτική αλλά καταθέτοντας και προτάσεις σχετικά με τις αιτήσεις στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».
Σφοδρή κριτική και προτάσεις του ΤΕΕ για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο εναλλακτικός δρόμος για τη Βόρεια Εύβοια
Η κίνηση πολιτών «Κανδήλιον Οραμα», με περισσότερα από 5.600 μέλη, προτείνει τη δημιουργία παραλιακής οδού από τα Πολιτικά μέχρι τη Λίμνη, σε αντιπαράθεση με τα σχέδια της επιτροπής Μπένου και τη μελέτη Ζέκκου.
Ο εναλλακτικός δρόμος για τη Βόρεια Εύβοια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για «πειραματικούς χειρισμούς» καταγγέλλουν οι μηχανικοί της ΕΥΔΑΠ τη διοίκηση
Σύμφωνα με τον Σύλλογο Μηχανικών Π.Ε και Τ.Ε. ΕΥΔΑΠ, η οικονομική ζημία προκλήθηκε από τον διαγωνισμό για την λειτουργία και συντήρηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ) για 5 έτη.
Για «πειραματικούς χειρισμούς» καταγγέλλουν οι μηχανικοί της ΕΥΔΑΠ τη διοίκηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακατάλληλα εκατοντάδες κτίρια
Συνεχίζονται οι αυτοψίες των μηχανικών στις πυρόπληκτες περιοχές με μεγάλο αριθμό κτιρίων να μην κρίνονται κατάλληλα λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί.
Ακατάλληλα εκατοντάδες κτίρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Κλείνει» με εκατομμύρια τρύπες το Κτηματολόγιο
Τεράστιες εκκρεμότητες με ακίνητα που κινδυνεύουν να βρεθούν στα χέρια του Δημοσίου ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και με δημόσιες εκτάσεις που διεκδικούνται από ιδιώτες. Σύγχυση και με τους δασικούς χάρτες
«Κλείνει» με εκατομμύρια τρύπες το Κτηματολόγιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας