• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  5°C 0.8°C / 6.8°C
  0 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.4°C / 3.0°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 8.4°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.1°C / -6.1°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  0 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.0°C / 2.3°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -5.6°C / -3.2°C
  1 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.6°C / 6.8°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.8°C / 7.0°C
  2 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -5.1°C / 2.9°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.2°C / 6.4°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  1 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.5°C / -1.8°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.5°C / -2.5°C
  1 BF
  65%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C -0.2°C / 6.0°C
  2 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.0°C / 7.0°C
  1 BF
  75%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.3°C / 3.3°C
  1 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -1.3°C / 3.1°C
  1 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  54%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΜΑΤ κατά γονέων, πολυκατοικία κατά σχολείου

 • A-
 • A+
Ο αγώνας για το 24ο Γυμνάσιο και Λύκειο στο Πολύγωνο συνεχίζεται ● Αστυνομικές δυνάμεις απέναντι στους γονείς μαθητών που διαμαρτύρονται για την τοποθέτηση κοντέινερ σε οικόπεδο το οποίο προορίζεται για ανέγερση σχολείου από τη δεκαετία του ’90

Νέο κάλεσμα για σήμερα το πρωί αποφάσισαν οι γονείς των μαθητών του 24ου Γυμνασίου και Λυκείου Αθηνών στο Πολύγωνο, που βρέθηκαν χθες αντιμέτωποι με δυνάμεις ΜΑΤ, ΟΔΟΣ και Δημοτικής Αστυνομίας όταν θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για την τοποθέτηση κοντέινερ σε οικόπεδο το οποίο προορίζεται για ανέγερση σχολείου από τη δεκαετία του ’90.

Οι λίγες δεκάδες γονιών που κατάφεραν να συγκεντρωθούν χθες, μέρα εργάσιμη και με καύσωνα, ζητούσαν να έρθει επιτόπου ο αρμόδιος αντιδήμαρχος από τον Δήμο Αθηναίων – αντ’ αυτού όμως εμφανίστηκαν τα όργανα της τάξης με τελευταία την κλούβα των ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί τούς ζητούσαν να απομακρυνθούν από το σημείο που είχαν τοποθετηθεί «κορδέλες ασφαλείας» για να μην κινδυνεύσουν από τα εκτελούμενα έργα. «Ποιος σας κάλεσε;», ρωτούσαν οι γονείς και αρκετή ώρα αργότερα έμαθαν ότι την παρέμβασή τους ζήτησε ο εργολάβος που έχει αναλάβει να γκρεμίσει κάποια χαλάσματα και να προετοιμάσει το έδαφος για να μπουν δύο κοντέινερ στο οικοδομικό τετράγωνο 51 (περιβάλλεται από τις οδούς Σούκα, Κουρμά και Παπαρσένη) – πιο σωστά ό,τι έχει απομείνει από αυτό σε σχέση με τη δεκαετία του ’90.

Την εποχή εκείνη, δεκάδες σχολεία λειτουργούσαν ακόμη σε διπλή βάρδια πρωί-απόγευμα καθώς, ειδικά στις πόλεις και κυρίως στην Αθήνα, δεν υπήρχαν αρκετά κτίρια για να στεγάσουν τους μαθητές. Ομως, η Ελλάδα είχε πετύχει να μπει στη ζώνη του ευρώ και οι αρμόδιοι, δηλαδή η κυβέρνηση με τον Κώστα Σημίτη και ο Δήμος Αθηναίων με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, εξήγγελλαν πλήθος σχεδίων και «μακέτων», δεσμεύοντας και χώρους για ανέγερση σχολείων.

Στο Πολύγωνο, η έλλειψη χώρων ανάγκαζε ακόμη και Νηπιαγωγεία να λειτουργούν σε απογευματινή βάρδια που ξεκινούσε στις 2 το μεσημέρι. Ετσι, ορίστηκε το Ο.Τ. 51 (με πολλούς ιδιοκτήτες χωρίς ισχυρούς τίτλους ιδιοκτησίας), έκτασης τότε 2,8 στρεμμάτων, για να ανεγερθεί το 24ο Λύκειο και να μείνει στην απέναντι σχολική μονάδα μόνο το 24ο Γυμνάσιο.

Συνοπτικά, στα χρόνια που ακολουθούν συμβαίνουν τα εξής:

■ Το οικόπεδο κρίνεται κατάλληλο για δόμηση σχολείου το 1998 από τον τότε Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) και το 1999 το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας δεσμεύει τον χώρο. Την ίδια στιγμή ξεκινούν αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες και μια εργολαβική εταιρεία που ενδιαφέρεται να χτίσει πολυκατοικία στο οικόπεδο.

■ Ο χώρος αποδεσμεύεται τον Ιανουάριο του 2001 με το σκεπτικό ότι υπήρχε αλλού διαθέσιμο οικόπεδο. Αντιδρούν ο ΟΣΚ και οι Σύλλογοι Γονέων και το 2003 ο Δήμος Αθηναίων, με δήμαρχο την Ντόρα Μπακογιάννη, ξαναδεσμεύει το οικόπεδο μαζί με άλλα 40 σε όλη την Αθήνα.

■ Στην περιοχή εμφανίζεται τον Μάρτιο του 2004, τρεις μέρες πριν από τις εκλογές που κέρδισε, ο τότε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής και υπόσχεται ότι θα δοθεί λύση για την ανέγερση του σχολείου.

■ Ομως, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία δέσμευσης-χαρακτηρισμού και απαλλοτρίωσης του οικοπέδου, η Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων εκδίδει τον Ιανουάριο του 2005 οικοδομική άδεια βάσει της οποίας η εργολαβική εταιρεία ξεκινά ανέγερση πολυκατοικίας σε μέρος του οικοπέδου.

■ Λίγους μήνες αργότερα, εκδίδεται άλλη απόφαση από την τότε Νομαρχία Αθηνών που δεσμεύει το υπόλοιπο μέρος του οικοπέδου (1,6 στρέμμα), στο οποίο όμως δεν υπάρχει πλέον χώρος για να χτιστεί το 12θέσιο σχολείο που αρχικά σχεδιαζόταν.

■ Η ανοικοδόμηση της πολυκατοικίας διακόπτεται καθώς κατατίθενται προσφυγές από τους Συλλόγους Γονέων. Η Ντόρα Μπακογιάννη προσπαθεί να συμβιβάσει τις δύο πλευρές με το σκεπτικό ότι μπορεί να χτιστεί 9θέσιο σχολείο, ενώ οι διάδρομοι βοούν ότι ο εργολάβος, καταγόμενος από την Κρήτη, έχει κουμπαριές με την οικογένεια Μητσοτάκη.

■ Από το 2006, ξεκινά μακρόχρονη δικαστική διαμάχη καθώς μέλος του Συλλόγου Γονέων και εκπαιδευτικός καταγγέλλει ότι δέχεται επίθεση από μέλος της οικογένειας του εργολάβου.

Δεκαπέντε χρόνια και τρία μνημόνια αργότερα, το 24ο Λύκειο δεν έχει χτιστεί και στο απέναντι διδακτήριο στριμώχνονται 400 μαθητές σε ακατάλληλους χώρους. Η πολυκατοικία ολοκληρώνεται, σύμφωνα όμως με πληροφορίες, τα διαμερίσματα παραμένουν στην ιδιοκτησία του εργολάβου που τα μισθώνει. Εν έτει 2021, ο Δήμος Αθηναίων αποφασίζει στον ίδιο χώρο να μπουν κοντέινερ για προσωρινή στέγαση Νηπιαγωγείων.

«Ο Δήμος Αθηναίων έκανε και πάλι τις επιλογές του. Επέλεξε, αντί να εμφανιστεί και να συζητήσει με τους γονείς, να στείλει τα ΜΑΤ για να μας εκφοβίσει», τονίζουν σε χθεσινή ανακοίνωση οι Σύλλογοι Γονέων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαπληκτισμοί αστυνομικών με γονείς έξω από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης
Ένταση μεταξύ μελών του Συλλόγου Γονέων και αστυνομικών με τους δεύτερους να απαγορεύουν στους συγκεντρωμένους να πλησιάσουν το σχολείο.
Διαπληκτισμοί αστυνομικών με γονείς έξω από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα διάσταση στην προσωρινότητα
Διαμαρτυρία από εκατοντάδες γονείς μαθητών του 24ου Λυκείου Αθηνών στο Πολύγωνο για τις ακατάλληλες συνθήκες και τα κοντέινερ που πρόκειται να τοποθετηθούν για προσωρινή στέγαση νηπιαγωγείων.
Νέα διάσταση στην προσωρινότητα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρωμα... συγκάλυψης για την απώλεια χιλιάδων ευρώ
Οσμή... κουκουλώματος αναδίδεται από μια υπόθεση απώλειας δεκάδων χιλιάδων ευρώ του Δήμου Αθηναίων τα οποία προορίζονταν για τα έξοδα λειτουργίας Δημοτικών σχολείων και Νηπιαγωγείων στο κέντρο της Αθήνας, τον...
Αρωμα... συγκάλυψης για την απώλεια χιλιάδων ευρώ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάθετα αντίθετοι με τα κοντέινερ σε τρεις σχολικές μονάδες
Αντιδράσεις για την αντιπαιδαγωγική και πρόχειρη λύση των κοντέινερ σε προαύλια σχολικών μονάδων που οδηγεί στην υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Κάθετα αντίθετοι με τα κοντέινερ σε τρεις σχολικές μονάδες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία για τα σχολεία με κοντέινερ
Γονείς μαθητών που φοιτούν στο 133ο Δημοτικό σχολείο αντιδρούν στην απόφαση για την τοποθέτηση τριών προκατασκευασμένων οικίσκων στο προαύλιο του σχολείου.
Διαμαρτυρία για τα σχολεία με κοντέινερ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φασιστική επίθεση στο 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου καταγγέλλουν γονείς και μαθητές
Η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας καταγγέλλει απρόκλητη επίθεση από μαθητές και εξωσχολικούς, την ώρα που μαθητές του σχολείου καλούσαν σε γενική συνέλευση για την κινητοποίηση της Πέμπτης...
Φασιστική επίθεση στο 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου καταγγέλλουν γονείς και μαθητές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας