• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 16.7°C / 21.5°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.5°C / 19.5°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.2°C / 21.0°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 14.4°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 15.7°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 17.6°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 14.0°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 18.3°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.2°C / 18.9°C
  3 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.9°C
  5 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  3 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.1°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 13.5°C / 19.4°C
  0 BF
  67%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  2 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 20.4°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 18.3°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  0 BF
  93%
EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κέντρο διασποράς του ιού η Μανωλάδα της Πιερίας

 • A-
 • A+
Η παρατηρητικότητα νοσηλευτών του Νοσοκομείου Κατερίνης αποκάλυψε δεκάδες κρούσματα της πανδημίας που σχετίζονται με «αόρατους» αλλοδαπούς εργαζομένους, οι οποίοι ζουν και δουλεύουν υπό άθλιες συνθήκες σε πτηνοτροφική μονάδα που, σύμφωνα με καταγγελίες, ευθύνεται για τη ρύπανση στον ποταμό Πέλεκα.

Δεκάδες κρούσματα κορονοϊού αλλοδαπών, κυρίως, εργαζομένων κρατήθηκαν μυστικά στην Κατερίνη καθώς φαίνεται να αφορούν «αόρατους» εργαζομένους πτηνοτροφικής μονάδας οι εργασιακές συνθήκες της οποίας, σύμφωνα με τις καταγγελίες, είναι μια άλλη εκδοχή της Μανωλάδας. Το θέμα αποκαλύφθηκε από την παρατηρητικότητα νοσηλευτών και γιατρών του Νοσοκομείου Κατερίνης, οι οποίοι καταμέτρησαν περισσότερα από 30 διαδοχικά περιστατικά τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες, με όλα να αναφέρονται σε αλλοδαπούς εργάτες για τους οποίους δεν υπάρχει κανένα άλλο στοιχείο.

Κοντά σε αυτό προστέθηκαν και καταγγελίες για ρύπανση στην αντιπλημμυρική τάφρο Κατερίνης και στον ποταμό Πέλεκα από τη συγκεκριμένη αλλά και άλλες μονάδες εκτροφής ζώων. Το θέμα αποκαλύφθηκε με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κατερίνης, ο οποίος επιτέθηκε στον ΕΟΔΥ αλλά και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για απόκρυψη του γεγονότος αλλά και για τις απάνθρωπες συνθήκες ζωής και εργασίας των αλλοδαπών εργατών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «τα κρούσματα αφορούν εργαζόμενους αλλοδαπούς και όχι μόνο. Οι διαγνώσεις που έγιναν στο νοσοκομείο της πόλης είναι δεκάδες» και επιπλέον «πληροφορούμαστε ότι μετά το γεγονός αυτό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επισκέφτηκε την επιχείρηση για τη διενέργεια ελέγχων. Τα αποτελέσματα δεν ανακοινώθηκαν».

Οπως αναφέρουν, υπάρχουν καταγγελίες «ότι οι εργαζόμενοι ζουν συνωστισμένοι σε άθλιες συνθήκες κατοικίας και ότι συνωστισμένοι μεταφέρονται με τα βανάκια της εταιρείας στους χώρους εργασίας, όπου εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες, σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χωρίς να τους παρέχονται ειδικές προστατευτικές στολές, με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία τους και την άμυνα του οργανισμού τους».

Σύμφωνα με τον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αστέριο Καστόρη, που μίλησε στην «Εφ.Συν.», «ρωτήσαμε δημοσίως με την ανακοίνωσή μας α) την Επιθεώρηση Εργασίας αν είναι δηλωμένοι και ασφαλισμένοι όλοι οι εργαζόμενοι, β) τον ΕΟΔΥ αν έκανε ελέγχους σε όλους τους εργαζομένους ή επιλεκτικά μόνο σε μερικούς, αν έκανε ιχνηλάτηση των επαφών και τέθηκαν σε καραντίνα τα κρούσματα, όπως επιβάλλουν τα πρωτόκολλα. Καμία απάντηση δεν πήραμε. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι, οι ξένοι εργαζόμενοι, είναι “αόρατοι”, δεν γνωρίζουμε αν χρήζουν νοσηλείας, τη μία στιγμή εμφανίστηκαν στο νοσοκομείο και την επόμενη εξαφανίστηκαν, υπάρχουν πολλά θέματα που είναι αυτή τη στιγμή ανοιχτά».

Δωρεάν τεστ

Στις καταγγελίες προστέθηκαν και άλλες από το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, που αναφέρει ότι για τους εργαζόμενους αυτούς «οι όροι αμοιβής και εργασίας τους καθορίζουν και τους όρους διαμονής και συνθηκών ζωής γενικά. Τα παλιόσπιτα όπου μένουν μαζί, δεκάδες, τα παραπήγματα, χωρίς συνθήκες υγιεινής (νερό, τουαλέτες), είναι οι χώροι διαβίωσης της μεγάλης πλειοψηφίας.

Μεταφέρονται σαν τα ζώα στις καρότσες φορτηγών, δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Οι παραπάνω άθλιες συνθήκες εργασίας και διαμονής έχουν μετατρέψει τους χώρους εργασίας σε υγειονομικές βόμβες και κέντρα διασποράς της πανδημίας. Η κατάσταση στη συγκεκριμένη επιχείρηση δεν είναι η εξαίρεση στον κλάδο τροφίμων-ποτών αλλά ο κανόνας».

Καταγγέλλοντας ακόμη την απουσία σχεδίου, το Σωματείο ζητά επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ με ευθύνη κυβέρνησης, περιφέρειας, δήμων και της εργοδοσίας και επίταξη χώρων για να διαμείνουν χωριστά οι νοσούντες από κορονοϊό και να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους μετανάστες εργάτες, με τη διάθεση δωρεάν από το κράτος όλων των μέσων προφύλαξης.

Εχει ενδιαφέρον ότι στις 25 Μαΐου η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών «I Can’ t Breathe» έστειλε επιστολή στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, καθώς και ένα πλήρες ιστορικό της υπόθεσης ρύπανσης στην αντιπλημμυρική τάφρο Κατερίνης, στον ποταμό Πέλεκα, και της συνεπαγόμενης έντονης δυσοσμίας στην πόλη.

Στην επιστολή μαζί με δημόσια έγγραφα, δορυφορικές εικόνες, φωτογραφίες και άλλα στοιχεία, οι πολίτες εξαπολύουν ευθείες βολές προς την Αντιπεριφέρεια Πιερίας διότι διαπιστώνουν ότι υπάρχει «απροθυμία»(!!!) να κάνει ό,τι πρέπει για την «άνομη επιχειρηματική δραστηριότητα» και ζητούν από τον περιφερειάρχη να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος και τη θωράκιση της δημόσιας υγείας.

Αναφέρονται χαρακτηριστικά «στην εκτεταμένη, μακράς διάρκειας, άρα και πιθανά δύσκολα αναστρέψιμη ρύπανση που προκαλείται από επιχειρήσεις του πτηνο-κτηνοτροφικού τομέα στην αντιπλημμυρική τάφρο και κατ’ επέκταση στον ποταμό Πέλεκα, στις δυτικές παρυφές της πόλης Κατερίνης» και σημειώνουν ότι μπορεί ο πρωτογενής τομέας να είναι πυλώνας για την επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά αυτό «δεν μπορεί να δικαιολογεί την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αξιοπρεπή ζωή και υγεία για κάθε πολίτη».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αστικοί θρύλοι και δραματικές αλήθειες για τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας
Σέρρες, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις δραματικές συνέπειες του σχεδιασμού αντιμετώπισης της πανδημίας στα νοσοκομεία τους.
Αστικοί θρύλοι και δραματικές αλήθειες για τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καζάνι που βράζει η Κοζάνη
Χωρίς απαντήσεις παραμένουν οι κάτοικοι της Κοζάνης μετά την ετεροχρονισμένη ανακοίνωση 49 θετικών κρουσμάτων κορονοϊού.
Καζάνι που βράζει η Κοζάνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τσίπρας: αυτόπτης μάρτυς στο δράμα της Δράμας
Κόψτε τουλάχιστον τα πανηγύρια! Η προτροπή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα προς την κυβέρνηση, από τη Δράμα όπου βρέθηκε χθες, συνοδεύτηκε από τη διαπίστωση ότι «η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι εκτός...
Τσίπρας: αυτόπτης μάρτυς στο δράμα της Δράμας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξωση εν θερμώ στο Κοινωνικό Ιατρείο Θέρμης
Με πρόσχημα την πανδημία ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, έδωσε τριήμερη προθεσμία στη δομή του κοινωνικού ιατρίου να αδειάσει το λυόμενο στο οποίο στεγάζεται από το 2013.
Εξωση εν θερμώ στο Κοινωνικό Ιατρείο Θέρμης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας