• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.1°C / 26.3°C
  1 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 21.0°C / 23.8°C
  3 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.0°C / 25.5°C
  1 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.4°C
  0 BF
  68%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 23.0°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 23.3°C
  1 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 23.9°C
  0 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 24.8°C
  1 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.9°C / 24.4°C
  3 BF
  69%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.5°C / 24.9°C
  1 BF
  67%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 26.4°C
  1 BF
  63%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  3 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.2°C / 23.7°C
  0 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 15.5°C
  1 BF
  71%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επικίνδυνη «διαρροή» εσόδων για την ΕΥΔΑΠ

 • A-
 • A+
Μπάχαλο με την αποστολή λογαριασμών, που έχει σταματήσει εντελώς εδώ και κάποιες εβδομάδες. ● Εμπλοκή για τον φορέα που θα αναλάμβανε τη διανομή τους. ● Το γαϊτανάκι με τους διαγωνισμούς που «κολλάνε».

Το κατάφερε και αυτό η ακριβοπληρωμένη διοίκηση Σαχίνη στην ΕΥΔΑΠ. Την ώρα που η εταιρεία εμφανίζει ζημίες στον ισολογισμό της έπειτα από δεκαετίες κερδοφορίας, έχουν διακοπεί οι εισροές χρημάτων από λογαριασμούς καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν γίνονται ταχυδρομικές αποστολές στους καταναλωτές νερού και τους χρήστες αποχέτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποστολή λογαριασμών κατανάλωσης έχει σταματήσει εντελώς εδώ και κάποιες εβδομάδες ως αποτέλεσμα της εμπλοκής στον διαγωνισμό της ΕΥΔΑΠ για να επιλέξει τον φορέα που θα αναλάμβανε τη διανομή τους.

Ο διαγωνισμός βρίσκεται «στον αέρα» εδώ και μήνες, ανέδειξε ως προσωρινό μειοδότη με τη χαμηλότερη τιμή τα ΕΛΤΑ και δεύτερο την ACS. Ακολούθησαν όμως δικαστικές προσφυγές που προκάλεσαν «πάγωμα» της διαδικασίας.

Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αποφάσισε τον περασμένο Ιανουάριο να «καλύψει» όπως όπως το κενό, αναθέτοντας και στις δύο εταιρείες την αποστολή λογαριασμών με απευθείας ανάθεση. Η απευθείας ανάθεση ήταν ύψους 500.000 ευρώ για τα ΕΛΤΑ και άλλα τόσα για την ACS με κοινή τιμή 0,39 ευρώ ανά φάκελο κάτω των 20 γραμμαρίων και 0,56 για βαρύτερο. Φαίνεται όμως ότι το συνολικό ποσό του 1 εκατομμυρίου εξαντλήθηκε μέσα στο διάστημα που μεσολάβησε, οπότε η αποστολή λογαριασμών έχει σταματήσει εντελώς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Εκκρεμότητες

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ στις 17/3/2021 αποφάσισε να προχωρήσει στην κατακύρωση του έργου στα ΕΛΤΑ και μάλιστα με τιμή χαμηλότερη από εκείνη της απευθείας ανάθεσης, δηλαδή 0,28 ευρώ για απλή αλληλογραφία.

Με βάση την απόφαση εκείνη, η ΕΥΔΑΠ θα πλήρωνε τα ΕΛΤΑ με το ποσό των 5.238.800 ευρώ για αποστολή λογαριασμών στην ερχόμενη διετία με δυνατότητα επέκτασης (προαίρεση) 25% ύψους 1.309.700 ευρώ.

Ομως, έκτοτε δεν έχει προχωρήσει η ενεργοποίηση της κατακύρωσης στα ΕΛΤΑ, πιθανότατα λόγω νέων προσφυγών ή άλλων εκκρεμοτήτων. Η «Εφ.Συν.» ζήτησε επί του θέματος διευκρινίσεις από τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, χωρίς να λάβει κάποια απάντηση ώς την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Το ερώτημα είναι εάν και πότε θα λυθεί το όλο ζήτημα καθώς η ΕΥΔΑΠ βρέθηκε πρώτη φορά σε αδυναμία να ενημερώνει τους καταναλωτές για τις οφειλές τους, την ίδια στιγμή που βλέπει τα κέρδη της να μετατρέπονται σε ζημίες.

Οπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος Χάρης Σαχίνης, για το έτος 2020 τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας ήταν -80,4 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή η εταιρεία έγραψε ζημίες 80,4 εκατομμυρίων, ενώ τα προηγούμενα χρόνια 2018 και 2019 εμφάνιζε κέρδη 80 και 84 εκατομμυρίων αντίστοιχα.

Σε πρόσφατη δημόσια τοποθέτησή του, ο κ. Σαχίνης συνέδεσε αυτή την οικονομική καθίζηση με την πανδημία, αλλά την απέδωσε κυρίως στην πρόβλεψη που αναγκάστηκε η ΕΥΔΑΠ να κάνει για το επιπλέον κόστος του ακατέργαστου νερού. Οπως αναφέραμε και σε πρόσφατο ρεπορτάζ για την ΕΥΔΑΠ («Ανοίγουν την κάνουλα των απολύσεων στην ΕΥΔΑΠ», 27/5/2021), η εταιρεία καλείται να πληρώνει στο Δημόσιο για να αγοράζει το αδιύλιστο νερό και αυτό συνδυάζεται με το ΣΔΙΤ που θα αναλάβει τη συντήρηση και λειτουργία του δικτύου που το φέρνει από τις πηγές μέχρι τα Κέντρα Επεξεργασίας.

Το κόστος αυτό επιβαρύνει την ΕΥΔΑΠ αναδρομικά και το ποσό που αφορά την περίοδο 2013-2020 ανέρχεται στα 157,5 εκατομμύρια ευρώ – δηλαδή όσος ο μισός τζίρος της εταιρείας. Η επιβάρυνση θα συνεχίσει στα επόμενα χρόνια και οι εργαζόμενοι ανησυχούν ότι αυτό θα καταστήσει την εταιρεία προβληματική προς όφελος της Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που θα αναλάβει το εξωτερικό υδροδοτικό δίκτυο.

Ολη αυτή η υπόθεση, όμως, που υποτίθεται πως βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση δεν έχει καμία σχέση με μια βασική λειτουργία της ΕΥΔΑΠ που αφορά την είσπραξη των οφειλών από τους καταναλωτές. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, υπάρχουν εισηγήσεις και πιέσεις να υπάρξει νέα απευθείας ανάθεση σε ΕΛΤΑ και ACS και πάλι σε υψηλότερες τιμές από εκείνες που περιγράφονται στην απόφαση του Μαρτίου.

Ακόμη πιο ανησυχητικά είναι τα σενάρια εκείνα που κυκλοφορούν στην εταιρεία και θέλουν τη διοίκηση Σαχίνη (με τις προσωπικές αμοιβές των 126.000 ευρώ ετησίως) να συζητά και με τρίτη εταιρεία, η οποία όμως θα αναλάβει και το έργο της εμφακέλωσης των λογαριασμών. Το έργο αυτό γίνεται τώρα από προσωπικό της ΕΥΔΑΠ το οποίο μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί στη συνέχεια πλεονάζον, όπως έγινε πρόσφατα με το προσωπικό του εξωτερικού υδροδοτικού δικτύου.

Προβλήματα και με χιλιάδες καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου

Εάν η μέση τιμή βρεθεί στα 70 ευρώ, αυτό σημαίνει αύξηση στη χρέωση κατά 40%, οπότε η έκπτωση του 30% που ανακοίνωσε η ΔΕΗ πάει περίπατο και επιστρέφει ως ανατίμηση 10%!

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, τι γίνεται όμως όταν ο λογαριασμός δεν έρχεται στην ώρα του; Εμφανίζεται αργότερα, αλλά με οφειλές συσσωρευμένες που αποσυντονίζουν τα νοικοκυριά καθώς είναι φορτωμένοι με καταναλώσεις πολλών μηνών που δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν ως προς την ορθότητά τους.

Το πρόβλημα με το «πάγωμα» αποστολής λογαριασμών της ΕΥΔΑΠ δεν είναι μοναδικό στην αγορά έτσι όπως διαμορφώνεται τους τελευταίους μήνες. Αντίστοιχο θέμα έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους με χιλιάδες καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου ειδικά σε περιοχές της Αθήνας.

Δεν οφείλεται, όμως, σε αδυναμία των εταιρειών να στείλουν ταχυδρομικά τους λογαριασμούς, αλλά σε προβλήματα καταμέτρησης των ρολογιών που βρίσκονται στα σπίτια των καταναλωτών. Στην «Εφ.Συν.» το τελευταίο διάστημα έχουν φθάσει πολλά παράπονα για λογαριασμούς της ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ) που έρχονται φουσκωμένοι αφού πέρασαν μήνες χωρίς να περάσει κάποιος για να δει τι γράφει το ρολόι.

Το ίδιο και για λογαριασμούς του φυσικού αερίου για την καταμέτρηση των οποίων αρμόδια είναι η ΕΔΑ Αττικής που ανήκει στην ΔΕΠΑ Υποδομών.

Για τους λογαριασμούς που αφορούν παροχές ενέργειας, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, καθώς η κατανάλωση είναι αυξημένη μέσα στον χειμώνα και κάθε καθυστέρηση στη μέτρηση προκαλεί επώδυνο «φούσκωμα» των οφειλών στην επόμενη μέτρηση.

Τόσο η ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ όσο και η ΕΔΑ Αττικής δεν διαθέτουν πλέον δικό τους προσωπικό για τις καταμετρήσεις στα ρολόγια. Και οι δύο αναθέτουν το έργο αυτό σε εξωτερικούς εργολάβους οι οποίοι φαίνεται πως δεν τηρούν πάντοτε τις υποχρεώσεις τους.

Αρμόδιοι από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ παραδέχονται, για παράδειγμα, ότι προέκυψε πρόβλημα με τον εργολάβο που θα έπρεπε να μετρά περίπου 600.000 ρολόγια στις νότιες περιοχές, ένα τρίγωνο με κορυφές στην αρχή της Συγγρού, τις Τζιτζιφιές και τη Βάρκιζα. Επιμένουν όμως ότι το πρόβλημα αυτό εμφανίστηκε πέρυσι και έχει πλέον αποκατασταθεί μετά την καταγγελία της σύμβασης με τον συγκεκριμένο εργολάβο.

Η ΕΔΑ Αττικής υποστηρίζει ότι οι καταμετρήσεις κατανάλωσης διακόπηκαν στο τέλος του χειμώνα για μικρό διάστημα επειδή έπρεπε να γίνουν κάποιες αναβαθμίσεις στο σύστημα καταγραφής των στοιχείων. Γνώστες των διαδικασιών καταμέτρησης, πάντως, αναφέρουν ότι το πρόβλημα εντάθηκε το τελευταίο διάστημα λόγω της εγκληματικότητας και του φόβου που μπορεί να προκαλέσει το χτύπημα του κουδουνιού από αγνώστους.

Αυτό θα μπορούσε να λυθεί εάν υπήρχε μια έγκαιρη ειδοποίηση μέσω SMS για την επερχόμενη μέτρηση, όπως συμβαίνει με τόσες άλλες εφαρμογές στις πολυδιαφημισμένες ψηφιακές πλατφόρμες.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε από το πολύμηνο λοκντάουν που έκανε πολλούς ανθρώπους να ανησυχούν ακόμη περισσότερο για το χτύπημα του κουδουνιού, ενώ άλλοι έφυγαν από τα σπίτια στην πόλη και πέρασαν την πανδημία σε άλλες περιοχές.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το θράσος Σαχίνη τρέχει σαν νεράκι
Αναστάτωση από τις απαιτήσεις Σαχίνη, που ζητά μπόνους 15% συν δύο μισθούς επί ετήσιων αποδοχών ύψους 128.000 ευρώ, ενώ η εταιρεία στερεύει από ρευστό λόγω της μη αποστολής λογαριασμών και απειλείται με...
Το θράσος Σαχίνη τρέχει σαν νεράκι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το νερό, ως ύψιστο δημόσιο αγαθό, πρέπει να παραμείνει δημόσιο
Απόφαση-σταθμός από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική τη μεταβίβαση της πλειονότητας των μετοχών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο.
Το νερό, ως ύψιστο δημόσιο αγαθό, πρέπει να παραμείνει δημόσιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν αυξάνεται αλλά... ίσως αυξηθεί η τιμή του νερού!
Μπορεί ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, να διαβεβαίωσε χθες ότι δεν θα γίνουν αυξήσεις στην τιμή του νερού, αλλά εκ των πραγμάτων αυτό δεν είναι βέβαιο έως ότου υπογραφεί νέα σύμβαση προμήθειας...
Δεν αυξάνεται αλλά... ίσως αυξηθεί η τιμή του νερού!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διακοπές νερού στην Αττική
Η χθεσινή μέρα συνοδεύτηκε από προβλήματα στην υδροδότηση σε περιοχές της Αττικής καθώς και από ολική διακοπή ηλεκτροδότησης στο νησί της Υδρας, ταλαιπωρώντας χιλιάδες κατοίκους. Οι πολύωρες διακοπές παροχής...
Διακοπές νερού στην Αττική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ΕΥΔΑΠ «προσφέρει» δόσεις και το διαφημίζει
Ενημερωτική καμπάνια ξεκινά η ΕΥΔΑΠ για να πείσει τους καταναλωτές που έχουν ανεξόφλητους λογαριασμούς να προσέλθουν ώς τις 30 Σεπτεμβρίου στις αρμόδιες υπηρεσίες για διακανονισμό των οφειλών τους. Το συνολικό...
Η ΕΥΔΑΠ «προσφέρει» δόσεις και το διαφημίζει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας