• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 15.7°C
  0 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.1°C / 14.0°C
  2 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.0°C / 13.3°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  93%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.2°C / 13.3°C
  1 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.3°C / 7.3°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 13.6°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 17.5°C
  1 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 8.9°C / 12.9°C
  1 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.4°C / 17.9°C
  1 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 8.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.5°C / 10.6°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 13.8°C / 18.8°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.0°C / 15.9°C
  0 BF
  74%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.3°C / 13.3°C
  0 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.4°C / 14.0°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  91%

Από τις χτεσινές κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανοίγουν την κάνουλα των απολύσεων στην ΕΥΔΑΠ

 • A-
 • A+
Την πόρτα της εξόδου δείχνει στους εργαζόμενους του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος η διοίκηση Σαχίνη, το οποίο ανατίθεται σε ΣΔΙΤ ● Εγγραφο που έρχεται σήμερα προς συζήτηση αναφέρει ότι «το Δημόσιο θα επωμισθεί το κόστος λύσης των συμβάσεων των εργαζομένων αορίστου χρόνου» ● Κινδυνεύουν 200 υπάλληλοι του ΕΥΣ, «σύμμαχος» στα σχέδια της διοίκησης η πολυδιασπασμένη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των εργαζομένων ● Η ΕΥΔΑΠ θα πληρώνει στο Δημόσιο τεράστια ποσά με τον κίνδυνο να καταστεί προβληματική, ενώ η ΕΥΔΑΠ Παγίων θα τα εισπράττει για να πληρώνει τον ιδιώτη εργολάβο που θα μπει στο σχήμα ΣΔΙΤ.

Απολύσεις εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ φέρνει η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του νερού της Αθήνας. Με μια σαφέστατη διατύπωση σε έγγραφο που έρχεται προς συζήτηση στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, η διοίκηση «πανηγυρίζει» διότι «το Δημόσιο θα επωμισθεί το κόστος λύσης των συμβάσεων των εργαζομένων αορίστου χρόνου» που απασχολούνται έως τώρα στο Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα το οποίο ανατίθεται σε ΣΔΙΤ.

Η συγκεκριμένη αναφορά, σε συνδυασμό με άλλες πράξεις και παραλείψεις της διοίκησης του διευθύνοντος συμβούλου Χρήστου Σαχίνη, προκαλεί ήδη αντιδράσεις στον χώρο των εργαζομένων οι οποίοι επί μήνες έζησαν –εκτός του πανδημικού εγκλεισμού– και σε καθεστώς πρωτοφανούς διχασμού. Η ΕΥΔΑΠ έχει φτάσει στο σημείο να λειτουργεί με δύο ξεχωριστές Ομοσπονδίες Εργαζομένων με συνέπεια η διοίκηση Σαχίνη να αποφεύγει τον θεσμικό έλεγχο ή να επιλέγει συνομιλητές κατά το δοκούν, όπως έχει αναφέρει η «Εφ.Συν.» και σε πρόσφατο ρεπορτάζ («Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ εξέλεξε θεσμικό συνομιλητή», 10/3/2021).

Φαίνεται όμως τώρα ότι οι τακτικισμοί της διοίκησης Σαχίνη επιστρέφουν μπούμερανγκ καθώς παρατάξεις από σχεδόν όλο το πολιτικό φάσμα και από τις δύο ομοσπονδίες εκδίδουν ανακοινώσεις και την καταγγέλλουν. Η μία από τις δύο ομοσπονδίες με πρόεδρο τον Η. Κορλό, μάλιστα, πραγματοποίησε χθες δυναμική κινητοποίηση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Περισσό και ζήτησε εξηγήσεις από τον κ. Σαχίνη, ο οποίος οδηγήθηκε σε αποχώρηση όταν έγινε κατάληψη στο γραφείο του.

Ο κ. Σαχίνης επιχείρησε να εμφανιστεί διαλλακτικός, αλλά δέχτηκε βροχή ερωτημάτων για τις επικείμενες απολύσεις αλλά και τη μη τήρηση του όρου τής προ τριετίας συλλογικής σύμβασης, βάσει της οποίας θα έπρεπε να καταργηθεί περικοπή ύψους 4% στους μισθούς όλων των εργαζομένων.

Παράσταση διαμαρτυρίας

Σήμερα το μεσημέρι έχει παράσταση διαμαρτυρίας η άλλη ομοσπονδία στην οποία έχουν τον πρώτο λόγο δύο παρατάξεις που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία (η ΔΑΚΕ έχει σπάσει σε τρία κομμάτια και ένα από αυτά στηρίζει την ομοσπονδία του Η. Κορλού), τμήμα της ΠΑΣΚΕ και οι προερχόμενοι από το ΚΚΕ. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ-ΕΥΔΑΠ: «Με τον πλέον ξεκάθαρο και ωμό τρόπο η διοίκηση Σαχίνη αποκαλύπτει τα σχέδια συρρίκνωσης και την προσπάθεια απαξίωσης της εταιρείας και των εργαζομένων της. Πριν περάσουν λίγοι μήνες και με το «φιάσκο» του οργανογράμματος αλλά και από τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης ότι δεν θα πειραχτεί και δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος από το ΕΥΣ, ξαφνικά οι προθέσεις της ‘’άλλαξαν’’ εν όψει της συμφωνίας με το ελληνικό Δημόσιο για τη συντήρηση και λειτουργία του ΕΥΣ, όπου στο περίγραμμα των βασικών όρων της σύμβασης με το ελληνικό Δημόσιο που πρόκειται να υπογραφεί αναφέρει ότι «το Δημόσιο θα επωμισθεί το κόστος λύσης των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αορίστου χρόνου που απασχολούντο (;) αποκλειστικά...»».

«Ωρα να φεύγουνε», φωνάζει σε δική της ανακοίνωση η άλλη «διάσπαση» της ΔΑΚΕ (ΑΚΕ-ΕΥΔΑΠ), τονίζοντας πως η διοίκηση «ανακοινώνει θρασύτατα ότι πρόκειται για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΥΔΑΠ να προχωρήσει σε απολύσεις».

«Μαζευτείτε και συνέλθετε!», κράζει η επίσης διασπασμένη ΠΑΣΚΕ, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας συνοπτικό απολογισμό του βίου και της πολιτείας Σαχίνη: «Χρειαστήκατε σχεδόν ενάμιση χρόνο για να κάνετε ένα υπέρογκο, δυσλειτουργικό και ακριβό οργανόγραμμα. Κλείνετε δύο χρόνια και ακόμα δεν το έχετε στελεχώσει. Απαξιώνετε και λοιδορείτε το προσωπικό, το οποίο κρίνετε ακατάλληλο να στελεχώσει τις υψηλές θέσεις του οργανογράμματος. Απαξιώνετε και λοιδορείτε όλα τα στελέχη που δεν κάνουν τα κέφια σας. Ασκείτε bullying σε όσους έχουν διαφορετική άποψη από τη δική σας. Υπογράφετε σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο με επαχθείς οικονομικούς όρους για την ΕΥΔΑΠ, αλλά βάζετε και την υπογραφή σας ώστε να υπάρξουν απολύσεις για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας. Αναγνωρίζετε την ΟΜΕ «Σκόνδρα-Κυρίτση», αλλά έχετε δώσει τα γραφεία της ΟΜΕ σε άλλους».

«Ηρθε η στιγμή που η κουρτίνα πέφτει και η αλήθεια αποκαλύπτεται», τονίζει στη δική της ανακοίνωση η παράταξη «Συμμαχία Εργαζομένων» που απαρτίζεται από μέλη της ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Η «Συμμαχία» θυμίζει ότι εδώ και καιρό προειδοποιούσαν για «την αναγκαιότητα αντίστασης και αντίδρασης στη σχεδιαζόμενη σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο και την εκχώρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος». «Υπήρχαν ήδη άλλωστε τα ζωντανά παραδείγματα των νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης σε οργανισμούς όπως η ΔΕΗ, τα ΕΛ.ΤΑ., τα οποία έκαναν «ηλίου φαεινότερο» τι μεθοδευόταν», επισημαίνει, αλλά υπενθυμίζει πως η διοίκηση Σαχίνη καθησύχαζε τους πάντες και τα στελέχη της κατηγορήθηκαν «ως κινδυνολόγοι και συνωμοσιολόγοι που εξυπηρετούσαν προσωπικές επιδιώξεις».

«Περισσεύουν» 200

Πώς όμως μεθοδεύονται οι απολύσεις; Το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα είναι ολόκληρο το δίκτυο των αγωγών που φέρνει το νερό από τον Μόρνο στην Αττική. Στις 15 Ιανουαρίου 2021, η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ ενέκρινε, μεταξύ άλλων, ΣΔΙΤ που θα αναλάβει τη «λειτουργία, συντήρηση, επισκευή και αποκατάσταση των παγίων του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) τα οποία χρησιμοποιούνται για τη συλλογή, αποθήκευση και μεταφορά ακατέργαστου νερού από τις πηγές μέχρι την είσοδο των Μονάδων Επεξεργασίας Νερού». Αναθέτουσα αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 235 εκατομμύρια ευρώ.

Ταυτόχρονα η ΕΥΔΑΠ καλείται να υπογράψει σύμβαση αποκλειστικού δικαιώματος με την οποία θα πληρώνει για το ακατέργαστο νερό που θα της δίνει το Δημόσιο μέσω της ΕΥΔΑΠ Παγίων. Η σύμβαση αυτή προκαλεί επίσης αντιδράσεις καθώς η ΕΥΔΑΠ θα πληρώνει στο Δημόσιο τεράστια ποσά με τον κίνδυνο να καταστεί προβληματική, ενώ η ΕΥΔΑΠ Παγίων θα τα εισπράττει για να πληρώνει τον ιδιώτη εργολάβο που θα μπει στο σχήμα ΣΔΙΤ.

Μέσα στους βασικούς όρους της σύμβασης αποκλειστικού δικαιώματος που έρχεται σήμερα στο Δ.Σ., υπάρχει και ο όρος των απολύσεων. Αφορά πρωτίστως τους 200 εργαζομένους στην Υδροληψία, προσωπικό με πολλά χρόνια υπηρεσίας και διαφορετικές ειδικότητες (από μηχανικούς του ΕΜΠ έως καθαρίστριες και εργάτες) που μένει επί ξύλου κρεμάμενο και με μόνη διέξοδο να παρακαλάει για μια μετάταξη σε άλλο φορέα του Δημοσίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γαλάζιες υποσχέσεις για επαναφορά δώρων
Φήμες για επαναφορά των μισθών στην προ μνημονίων κατάσταση με δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, μέσα στον Νοέμβριο και μόλις γίνει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Γαλάζιες υποσχέσεις για επαναφορά δώρων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρώτα αρνητικά σημάδια για την εργασία
Αρνητικό ήταν το ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων για τον περασμένο Αύγουστο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» που δόθηκαν στη δημοσιότητα. 
Πρώτα αρνητικά σημάδια για την εργασία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δόθηκε έγκριση για ομαδικές απολύσεις!
Πράσινο φως για να προχωρήσουν οι ομαδικές απολύσεις στα Λιπάσματα Καβάλας, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, άναψε χθες το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία της γενικής γραμματέως του υπ....
Δόθηκε έγκριση για ομαδικές απολύσεις!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ωρα μηδέν» ξανά για τα Ελληνικά Πετρέλαια
Απέρριψε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, την τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ, με τη δυνατότητα να ορίζει το Δημόσιο τη διοίκηση στα Ελληνικά Πετρέλαια αλλά και να εκπροσωπούνται στο Δ.Σ. οι εργαζόμενοι.
«Ωρα μηδέν» ξανά για τα Ελληνικά Πετρέλαια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οπισθεν ολοταχώς στα ΕΛΠΕ, μετά την παρέμβαση του ΤΑΙΠΕΔ
Κυβερνητική σιωπή για την αιφνίδια αναβολή της Γενικής Συνέλευσης μέχρι την επόμενη Παρασκευή ● Το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να υποβάλει αντιπρόταση.
Οπισθεν ολοταχώς στα ΕΛΠΕ, μετά την παρέμβαση του ΤΑΙΠΕΔ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας