• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.5°C / 30.1°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 23.6°C / 29.9°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.7°C
  0 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.6°C / 27.9°C
  3 BF
  51%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 24.0°C
  3 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 20.4°C
  1 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 27.1°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  4 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.7°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  74%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.2°C
  2 BF
  69%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.5°C / 26.7°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  3 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 30.0°C
  2 BF
  36%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 25.3°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  0 BF
  90%
MOTIONTEAM
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γερμανικό... πόδι για τις καθυστερήσεις

 • A-
 • A+
Ερχεται ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Ροτ, για σύσκεψη με το διοικητικό συμβούλιο του μουσείου και για να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για την αιφνιδιαστική κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να μεθοδεύσει αλλαγή στα διοικητικά.

Τέλος στην εσωστρέφεια, στις προσωπικές αντιπαλότητες, στους υπόγειους διαγκωνισμούς -και στην κυβερνητική παρέμβαση που έγινε προσφάτως με νομοθετική ρύθμιση για το Μουσείο Ολοκαυτώματος;- επιχειρούν… οι Γερμανοί. Τα σενάρια που κυκλοφορούν εδώ και πέντε, τουλάχιστον, μήνες, οι καθυστερήσεις και η αιφνιδιαστική κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να μεθοδεύσει αλλαγή στα διοικητικά του μουσείου, του οποίου η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας είναι εκ των βασικών χρηματοδοτών, φέρνει εκτάκτως στην Ελλάδα τον υφυπουργό Εξωτερικών, Μίχαελ Ροτ.

Την ερχόμενη Παρασκευή ο κ. Ροτ θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για σύσκεψη με το διοικητικό συμβούλιο του μουσείου για να ενημερωθεί από πρώτο χέρι και να ακούσει κυρίως τις θέσεις και τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων, χωρίς… διαμεσολαβητές. Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη μέρα έχει κλειστεί ραντεβού του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου με τον πρόεδρο του μουσείου, τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις σχετικά με τις διοικητικές αλλαγές που περιελήφθησαν σε ρύθμιση που αφορούσε το οικόπεδο στο οποίο θα ανεγερθεί το μουσείο.

Ηδη από τη συζήτηση στη Βουλή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος κατήγγειλε δημιουργία «από την πίσω πόρτα νέου φορέα, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση και χωρίς συμφωνία του προέδρου του ιδρύματος του Μουσείου Ολοκαυτώματος, Γ. Μπουτάρη, θέτοντας σε αμφισβήτηση τη λειτουργία του Ιδρύματος» («Εφ.Συν.» 24.05.2021, «Νέος φορέας και ερωτήματα για το Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη»).

Η ρύθμιση ήταν αυτή που προφανώς δημιούργησε νέα δεδομένα, ένα περισσότερο που ο κ. Ροτ είναι εκ των 29 «αθανάτων» του ιδρύματος που έχει έδρα τις Βρυξέλλες. Της άφιξής του είχε προηγηθεί αρθρογραφία του ομότιμου καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκου Αλιβιζάτου στην εφημερίδα «Καθημερινή» (28.5.2021) στην οποία: α) εξηγούσε γιατί το ίδρυμα ιδρύθηκε στις Βρυξέλλες και πώς εξασφάλισε τη χρηματοδότηση (10 εκατομμύρια από Γερμανία, 10 εκατομμύρια από το Ιδρυμα «Νιάρχος», προστέθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και η υπόσχεση για βοήθεια επί του ¼ του συνολικού κόστους), β) αναρωτιόταν «τι συνέβη και η σημερινή κυβέρνηση εγκατέλειψε αυτόν τον φορέα», και γ) διαπίστωνε ευγενικά πως πρόκειται «για μια ακόμη εκδήλωση της προ-νεωτερικής νοοτροπίας που ακούει στο όνομα “υπερκομματικοποίηση”».

Με άλλα λόγια, δηλαδή, όσα κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ διά στόματος του κ. Φάμελλου: «Αναρωτιόμαστε αν η κυβέρνηση έχει πρόθεση αλλαγής των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του νομικού προσώπου και αν όλα αυτά γίνονται για να βολευτούν μερικά γαλάζια παιδιά». Απλώς ο κ. Αλιβιζάτος είναι αισιόδοξος και περιμένει ότι «η κυβέρνηση και ειδικά ο πρωθυπουργός θα αντιληφθούν την εν λόγω αστοχία και θα επανορθώσουν όσο είναι καιρός» για να «μην ενδώσουμε, για άλλη μια φορά, στον επαρχιωτισμό της μιζέριας».

Είναι προφανές ότι κάποιοι γνωρίζουν περισσότερα από όσα λένε, αλλά η διπλωματική γλώσσα δεν μπορεί να τα κρύψει ή επιθυμεί να τα αποκαλύψει με μέθοδο. Κανένας φυσικά δεν υποθέτει ότι ο κ. Πικραμμένος κινήθηκε αυτοβούλως σε μια τέτοια υπόθεση, τόσο για τη σημασία της όσο και για το γεγονός ότι εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα μεγάλοι παίκτες του διεθνούς στερεώματος.

Ολοι υποθέτουν ότι η ρύθμιση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, ο οποίος μοιάζει απίθανο να μην είχε υπόψη του τα παρελκόμενα μιας τέτοιας κίνησης. Αν, δε, υποτίμησε τις αντιδράσεις, ακόμη χειρότερα διότι όλοι τώρα εύχονται να μη γίνουν χειρότερα τα πράγματα και να ξεκαθαρίσουν άπαξ διά παντός στη Θεσσαλονίκη. Ενα καταστροφικό σενάριο -άλλο ένα δυστυχώς για τη Θεσσαλονίκη- θα το σηκώσουν αποκλειστικά η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός. Υπάρχει φυσικά και η άλλη εκδοχή, οι Γερμανοί να ήταν πλήρως ενήμεροι, να αδιαφορούν -κομμάτι περίεργο αυτό- για τα διοικητικά και να τους ενδιαφέρει μόνο η κατασκευή του μουσείου με οποιαδήποτε μέθοδο και οποιοδήποτε νομικό καθεστώς.

Προκαλεί εντύπωση πάντως η ελαφρότητα στη διαχείριση της υπόθεσης τους τελευταίους μήνες. Ολοι είχαν δει το τροχιοδεικτικό γεγονός ότι ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας συναντιόνταν (1.2.2021) με τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ για να μιλήσουν για το μουσείο, απαξιώνοντας να καλέσουν τον κ. Μπουτάρη. Είναι προφανές πάντως ότι κάποιοι «λύνουν» προβλήματα με δελτία Τύπου που αναρτώνται σε θεσσαλονικιώτικα σάιτ…

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Σκάνδαλο το πάρκινγκ
Ο Σάμης Ταμπώχ στηλιτεύει τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης επειδή μετέτρεψε το προγραμματισμένο πάρκο μνήμης για τα θύματα και τους ήρωες του Ολοκαυτώματος σε χώρο στάθμευσης.
«Σκάνδαλο το πάρκινγκ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ταχεία επιστροφή στο ακροδεξιό παρελθόν που θέλαμε ( ; ) να ξεχάσουμε
Δυσάρεστες εκπλήξεις στον τελευταίο ανασχηματισμό του δήμου Θεσσαλονίκης με τον δήμαρχο να επιλέγει πρόσωπα που έχουν εκδηλώσει ρατσιστικές θέσεις ή έχουν διαγραφεί στο παρελθόν.
Ταχεία επιστροφή στο ακροδεξιό παρελθόν που θέλαμε ( ; ) να ξεχάσουμε
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπέγραψαν για το Πάρκο ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη
Με δύο χρόνια καθυστέρηση ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας και η υφυπουργός Πρόνοιας Δόμνα Μιχαηλίδου έβαλαν τις υπογραφές τους για τη δημιουργία του «Πάρκου για Ολους» στην Τούμπα.
Υπέγραψαν για το Πάρκο ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το μεγάλο χακάρισμα στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Από την περασμένη Πέμπτη όλες οι υπηρεσίες του δήμου είναι όμηροι ομάδας χάκερ, η οποία φέρεται να ζητά και λύτρα ● Σε ομηρία βρίσκονται όλοι οι σκληροί δίσκοι και 1.500 υπολογιστές ● Η αποκατάσταση της ζημιάς...
Το μεγάλο χακάρισμα στον Δήμο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δόθηκαν διαβεβαιώσεις, λύθηκαν παρεξηγήσεις
Η επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη του Γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών Μίκαελ Ροθ ξεκαθάρισε ότι στις προθέσεις των Γερμανών είναι η στήριξη και χρηματοδότηση του έργου κατασκευής του Μουσείου Ολοκαυτώματος.
Δόθηκαν διαβεβαιώσεις, λύθηκαν παρεξηγήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας