• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.2°C / 20.5°C
  1 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.4°C / 13.8°C
  3 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.2°C / 21.0°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 14.7°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 13.5°C
  1 BF
  81%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 13.2°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.4°C
  3 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 19.0°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 24.7°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.8°C
  5 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  4 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  5 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  51%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 16.2°C
  2 BF
  87%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 18.8°C / 24.3°C
  3 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 19.2°C
  2 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.0°C / 14.8°C
  1 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 13.9°C
  1 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  74%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προανάκριση για το κόστος των ΚΥΤ

 • A-
 • A+
Στον ανακριτή για έλεγχο νομιμότητας η σύμβαση των 6,2 εκατ. ευρώ που υπέγραψε ο υπ. Μετανάστευσης Ν. Μηταράκης με την εταιρεία Planet ΑΕ. Δεν παρείχε καμία έκπτωση και παραμένει άγνωστο αν κατατέθηκαν άλλες προσφορές. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Πολάκης αποκάλυψε πως κλήθηκε από την ανακρίτρια να καταθέσει για την υπόθεση, ενώ επισήμανε ότι σε κανένα ΜΜΕ δεν υπήρξε αναφορά για την προανάκριση.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στον ανακριτή για έλεγχο νομιμότητας καταλήγει η περιβόητη σύμβαση των 6,2 εκατ. ευρώ που ανέθεσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στην εταιρεία συμβούλων Planet A.E («Τεχνικοί σύμβουλοι στο έργο των ΚΥΤ με αμοιβή 5 εκατ. ευρώ», «Εφ.Συν.», 19/10/2020).

Η σύμβαση αφορά συμβουλευτικές υπηρεσίες και παρακολούθηση των εργασιών για τις νέες δομές που σχεδίαζε από πέρυσι το υπουργείο και ειδικά στους νησιωτικούς δήμους του ΒΑ Αιγαίου με το υπουργείο να προκηρύσσει τότε τον Οκτώβριο του 2020, πρώτη φορά από την επανίδρυσή του, «ανοικτό διεθνή διαγωνισμό» κατακυρώνοντας ωστόσο τελικά ως μειοδότρια την παραπάνω εταιρεία που προσέφερε την εκπληκτική έκπτωση του... 0%!

Γεγονός που δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο υπήρξε και δεύτερη προσφορά, στοιχείο απαραίτητο της νομιμότητας. Ετσι, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, με απόφαση του γ.γ. Πάτροκλου Γεωργιάδη, το υπουργείο υπογράφει την σύμβαση που έχει τη μορφή της «συμφωνίας πλαίσιο» με την συγκεκριμένη, αντί του ποσού των 5.000.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ 24%, σύνολο 6,2 εκατ. ευρώ) διατεινόμενο τότε ότι τα λεφτά αυτά που αποτελούν το ταβάνι της συμφωνίας διάρκειας τεσσάρων ετών, ενδεχομένως δεν θα χρησιμοποιηθούν όλα, αφού τα χρήματα θα εκταμιεύονται τμηματικά με υπηρεσίες που θα τιμολογούνται αναλόγως κάθε φορά.

Ηδη, πάντως, με την πάροδο λίγων μηνών το υπουργείο έχει προγραμματίσει να εκταμιεύσει έως τέλος Αυγούστου, ποσό άνω των 2.000.000 ευρώ. Από αυτά, το 1.984.000 ευρώ πηγαίνει για συμβουλευτικές υπηρεσίες κατασκευής των δομών σε Σάμο, Κω και Λέρο, ενώ με 90.000 θα αμειφθεί η εταιρεία για συμβουλές εργασιών στη δομή Μαλακάσας και άλλες 120.000 για ανάλογες υπηρεσίες που αφορούν τη δομή Σιντικής Σερρών.

Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει και το γεγονός ότι στο πρακτικό της επιτροπής με την οποία εγκρίθηκε η κατακύρωση του διαγωνισμού στην Planet δεν γίνεται ουδεμία άλλη αναφορά σε τυχόν συμμετέχοντες και τις ανάλογες προσφορές που απορρίφθηκαν ως ασύμφορες για τον ελληνικό δημόσιο.

Στα εύλογα ερωτήματα που από τότε τέθηκαν κυρίως από τον βουλευτή Λέσβου Γιάννη Μπουρνού αλλά και τον Παύλο Πολάκη, το υπουργείο περιορίστηκε να απαντήσει ότι ο σχετικός διαγωνισμός έγινε με κάθε τυπικότητα και χωρίς να ακολουθήσουν ενστάσεις από τρίτους διαγωνιζόμενους, αλλά χωρίς να μπαίνει σε λεπτομέρειες κρίσιμες, όπως για τον αριθμό και την ταυτότητα των διαγωνιζομένων εταιρειών, το ύψος της κάθε προσφοράς κ.ο.κ.

Ο κ. Πολάκης με ανάρτησή του καλούσε τον εισαγγελέα Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα να παρέμβει, μιλώντας για υπερτιμολόγηση και διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Σημείωνε ότι ο προϋπολογισμός των 120 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε περίπου 40 εκατ. ευρώ για τις τρεις δομές των νησιών, έχει κόστος πολλαπλάσιο της κατασκευής ενός νοσοκομείου μαζί με τον εξοπλισμό του, και κυρίως τα 6,2 εκατ. για συμβουλευτικές υπηρεσίες κρίνονται σκάνδαλο και «φαγοπότι».

Σε χτεσινή ανάρτηση ο κ. Πολάκης επανέρχεται: «Σήμερα το πρωί πήραν στο γραφείο μου τηλέφωνο από την ανακρίτρια που έχει αναλάβει την υπόθεση για να πάω να καταθέσω!!!!!! Είχε δοθεί εντολή για προανάκριση τελικά (θα δούμε πότε ακριβώς) δεν το έπαιξε κανένα ΜΜΕ και βέβαια εγώ ειδοποιήθηκα να καταθέσω μόλις χθες, μετά την επίσκεψή μας στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όπου εκτός από την κατάθεση της μήνυσης του ανέφερα συνοπτικά και άλλες υποθέσεις που έχουμε αποκαλύψει ως τομέας Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ!!»

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σημειώνουν ότι δεν γνωρίζουν για οποιαδήποτε δικαστική ενέργεια και επισημαίνουν: «Το έργο κατασκευής των δομών φιλοξενίας σε Σάμο, Κω, Λέρο, καθώς και η συμφωνία-πλαίσιο για την τεχνική υποστήριξη των έργων έγιναν με διεθνείς διαγωνισμούς, ακολουθώντας όλα τα προβλεπόμενα στάδια δημοσιότητας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν υπάρχει καμία “ανάθεση” όπως κακόβουλα γράφτηκε. Τονίζεται ότι και τα δύο έργα χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ειδικά η σύμβαση για τις δομές φιλοξενίας παρουσιάστηκε σε ειδική συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Τέλος, τα εν λόγω έργα έχουν εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο προ υπογραφής των συμβάσεων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπεβλήθη καμία προσφυγή επί των προκηρύξεων και της διαδικασίας διενέργειας των διαγωνισμών».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η επικοινωνιακή φιέστα Μηταράκη στη Χίο πνίγηκε στις διαμαρτυρίες
Εντονες διαμαρτυρίες από τους κατοίκους της Λαγκάδας στη Χίο ενάντια στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου για την πρόθεσή του να εγκαταστήσει στην περιοχή το νέο ΚΥΤ.
Η επικοινωνιακή φιέστα Μηταράκη στη Χίο πνίγηκε στις διαμαρτυρίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέο ΚΥΤ στη Μυτιλήνη με πλαστή πλειοψηφία
Με αποκλεισμό των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων από την ψηφοφορία ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου προώθησε την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου για το νέο ΚΥΤ στη Μυτιλήνη.
Νέο ΚΥΤ στη Μυτιλήνη με πλαστή πλειοψηφία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα βράχια πετάνε τους πρόσφυγες στη Χίο
Την πρόθεσή του για την κατασκευή νέας δομής για πρόσφυγες στο ακρωτήρι "Ακρα Παχύ" αποκάλυψε ο Νότης Μηταράκης. Κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι νησιώτες.
Στα βράχια πετάνε τους πρόσφυγες στη Χίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Μηταράκης καθιστά υπεύθυνο τον δήμο για δημιουργία κλειστής δομής
Μέσω του Δήμου Μυτιλήνης ψάχνει τον χώρο για τη δημιουργία κλειστής δομής ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.
Ο Μηταράκης καθιστά υπεύθυνο τον δήμο για δημιουργία κλειστής δομής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρώτα σύναψε συμβάσεις και μετά έκανε «διάλογο»
Ο κ. Μηταράκης αμέσως μετά τη σύσκεψη στο δημαρχείο της Χίου υπέγραψε τις συμβάσεις με «ΤΕΡΝΑ» και «ΑΚΤΩΡ», για τις εργασίες περίφραξης της ΒΙΑΛ και της Μόριας.
Πρώτα σύναψε συμβάσεις και μετά έκανε «διάλογο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας