Με δεκάδες χιλιάδες αιτήματα διόρθωσης από ιδιοκτήτες που είχαν εντοπίσει σφάλματα στους κτηματολογικούς πίνακες του Δήμου Αθηναίων και άλλων περιοχών να βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και μήνες και λίγο πριν από την εκδίκαση σχετικής προσφυγής στο ΣτΕ, η κυβέρνηση φέρνει με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή αλλαγές στον τρόπο εξέτασης των «ενστάσεων» που υποβάλλονται στο Κτηματολόγιο.
Το πρόβλημα με την εξέταση των ενστάσεων έχει προκύψει εδώ και δύο χρόνια με ρύθμιση που έφερε ο νόμος 4602 και εκδηλώθηκε καθώς προχωρούσαν οι αναρτήσεις των Κτηματολογικών Γραφείων. Με τη ρύθμιση, οι ανάδοχοι μελετητές της κτηματογράφησης καλούνταν να εξετάσουν εκείνοι τις ενστάσεις και τα αιτήματα διόρθωσης. Εως τότε, υπήρχαν οι ειδικές επιτροπές που εξέταζαν όλες τις ενστάσεις, αλλά μετά τη ρύθμιση οι ανάδοχοι θα έπρεπε να επιλέξουν ποιες υποθέσεις θα έφταναν στις επιτροπές και ποιες θα έμπαιναν στο αρχείο απορριπτόμενες.
Οι μελετητές που καταρτίζουν τις κτηματολογικές βάσεις αντέδρασαν στην ανάληψη μιας τέτοιας ευθύνης. Κατέθεσαν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας η οποία είχε προγραμματιστεί να εκδικαστεί τη μεθεπόμενη Παρασκευή 21/5/2021. Ταυτόχρονα, δεκάδες χιλιάδες ενστάσεις ξεκίνησαν να συσσωρεύονται και να παραμένουν «παγωμένες» καθώς αρχικά το υπουργείο Περιβάλλοντος και στη συνέχεια το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης διεμήνυαν ότι η διαδικασία θα αλλάξει.
Πέρυσι έγινε η ανάρτηση στον Δήμο Αθηναίων όπου διαπιστώθηκε ότι σε σύνολο 715.000 ιδιοκτησιών, κατατέθηκαν 75.000 αιτήματα για διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων και ενστάσεις. Ακολούθησαν οι αναρτήσεις σε άλλες περιοχές ανά την Ελλάδα όπως στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, στους δήμους σε Ελασσόνα, Τέμπη, Τύρναβο, Κιάτο, Βέλο, Δίον Πιερίας, Ακράτα, Κάτω Αχαΐα, Σχηματάρι, Νέα Αρτάκη, Αμαλιάδα, Σίνδο, Χαλάστρα και σε περιοχές της Μαγνησίας με πλήθος αιτημάτων διόρθωσης που είναι δύσκολο να προσδιοριστεί συνολικά.
Με την τροπολογία, ουσιαστικά επανέρχεται το προηγούμενο καθεστώς και όλα τα αιτήματα θα εξετάζονται από τις επιτροπές. Εφόσον οι επιτροπές συγκροτηθούν εγκαίρως, θα ξεκινήσει η εξέταση των ενστάσεων ώστε να γίνουν οι διορθώσεις και να απεγκλωβιστούν ακίνητα που τώρα δεν μπορούν να μεταβιβαστούν λόγω της εκκρεμότητας.
