• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.2°C / 14.6°C
  0 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 9.3°C / 12.1°C
  1 BF
  91%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.4°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 8.8°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.2°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.2°C / 10.0°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  0 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.3°C
  3 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.4°C
  1 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.7°C / 11.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 12.8°C
  0 BF
  88%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.2°C
  0 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.8°C
  2 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 11.0°C
  2 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 11.2°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  1 BF
  92%

Απλωμένες στο βάθος εκατοντάδες ξαπλώστρες, στριμωγμένοι στην άκρη (αριστερά) όσοι θέλουν να βάλουν τη δική τους ομπρέλα. Δεξιά στην ένθετη φωτογρ. εργασίες σε εξέλιξη για τρίτη επέκταση του beach-bar

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η καντίνα που... έφαγε μια ολόκληρη παραλία

 • A-
 • A+
Μια απίστευτη ιστορία καταπάτησης δημόσιου χώρου και υπερχρέωσης του Δημοσίου εκτυλίσσεται εδώ και χρόνια στην παραλία Πεύκο του Λαγονησίου, όπου μια επιχείρηση, που ξεκίνησε ως... τροχήλατη καντίνα, έχει εγκαταστήσει εκατοντάδες ομπρελοξαπλώστρες καταλαμβάνοντας όλο το εμβαδόν της παραλίας εκτός από μια μικροσκοπική γωνιά που μένει για τον κόσμο ● Ολα αυτά ενώ δεν πληρώνει καν!

Ηταν στραβός... ο γιαλός, τον έφαγε κι ο γάιδαρος. Το διαχρονικό καθεστώς της ασυδοσίας, των καταπατήσεων και της εκμετάλλευσης χωρίς όρια που επικρατεί τις τελευταίες δεκαετίες στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής γνωρίζει μια από τις πιο χαρακτηριστικές του εκφάνσεις στην παραλία Πεύκο, στο Λαγονήσι.

Επιχείρηση που ώς το 2012 είχε μια άδεια να λειτουργεί τροχήλατη καντίνα, κατάφερε σήμερα να έχει απλωθεί σε ολόκληρη την έκταση μέχρι εκεί που σκάει το κύμα, να έχει στήσει δύο τεράστιες σταθερές κατασκευές προετοιμασίας των προϊόντων beach-bar και να έχει απλώσει εκατοντάδες ομπρελοξαπλώστρες. Για όποιον θέλει να βάλει τη δική του ομπρέλα ή μια σκέτη πετσέτα έχουν μείνει ελάχιστα τετραγωνικά στα βράχια της στενής άκρης, ενώ περίοικοι που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση καταγγέλλουν ότι υπέστησαν τραμπουκισμούς και έχουν αλληλομηνυθεί με τον υπεύθυνο της επιχείρησης.

Το καλύτερο; Οπως αναφέρει ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, η επιχείρηση δεν πληρώνει για να εκμεταλλεύεται το συγκεκριμένο «φιλέτο» αφού δεν υπάρχει καν μισθωτήριο συμβόλαιο...

Πώς συνέβησαν όλα αυτά τα θαυμαστά ανάμεσα στο 41ο και το 42ο χιλιόμετρο της Αθηνών-Σουνίου, λίγο μετά το πολυτελές Grand Resort Λαγονησίου; Η ιστορία ξεκινά την προ του 2004 περίοδο και συνδέεται με τις τότε μπίζνες καθώς η συγκεκριμένη παραλία είναι από εκείνες που έφυγαν από το «στενό Δημόσιο» για να παραχωρηθούν σε ιδιώτες. «Στα χαρτιά», πρόκειται για παραλία που παραχωρήθηκε στην επιχείρηση του Grand Resort για να επεκτείνει τις δραστηριότητές του. Μάλιστα, το γεγονός ότι δεν κατάφερε να αξιοποιήσει αυτή την έκταση και άλλες οδήγησε σε διεκδικήσεις του Ομίλου Μαντωνανάκη, που πέτυχε πριν από ένα χρόνο διαιτητικές αποφάσεις βάσει των οποίων αξιώνει από το Δημόσιο ιλιγγιώδες ποσό άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ!!!

Με ένα τέτοιο «φέσι» στα κεφάλια τους, οι φορολογούμενοι θα ήταν αναμενόμενο να απολαμβάνουν, τουλάχιστον, μια ελεύθερη παραλία. Φαίνεται όμως καθαρά ότι μέσα στην πολύχρονη δικαστική διαμάχη, η ΕΤΑΔ και οι άλλοι φορείς που προϋπήρξαν κύριοι της έκτασης (Τουριστικά Ακίνητα, Παράκτιο Μέτωπο) προφανώς δεν κατάφεραν να βάλουν όρια στην τροχήλατη καντίνα που εξελίχθηκε σε διπλό beach-bar.

Τα πράγματα έφθασαν στο απροχώρητο και έτσι αποφάσισαν να κινητοποιηθούν οι περίοικοι. Η «Κίνηση Κατοίκων για την Παραλία Πεύκο» συνέταξε ένα κείμενο, συγκέντρωσε 300 υπογραφές και το κατέθεσε στις 5/3/2021 στον Δήμο Σαρωνικού, ζητώντας απλώς «τήρηση της νομιμότητας». Ενημερώνουν τον Δήμο «ότι τελευταία σε μεμονωμένες προσπάθειες των κατοίκων για τη νόμιμη και ελεύθερη χρήση της παραλίας έχουν δημιουργηθεί αντιδράσεις και έχουν εκδηλωθεί συμπεριφορές που ξεπερνούν τα όρια της νομιμότητας και έχουν οδηγηθεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη» και σημειώνουν ότι «δεν υπάρχει καμμία νόμιμη αντίδραση από την πολιτεία».

Η Κίνηση Κατοίκων ζητά από τον Δήμαρχο να ενημερώσει για τις ενέργειες που θα κάνει καθώς υπάρχει και πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ («Εφ.Συν.» «Επιστρέφουν στο Δημόσιο 7 παραλίες του Σαρωνικού» 20/11/2020) – σε διαφορετική περίπτωση τον ενημερώνει ότι θα κινηθεί με κάθε νόμιμο τρόπο σε όλα τα θεσμικά μέσα «που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας».

Στο μεταξύ, ο καταπατητής του beach-bar ξεκίνησε εργασίες τρίτης επέκτασης της επιχείρησης μπροστά από το μικρό λιμανάκι με τις βαρκούλες που φαίνεται στην άκρη της αεροφωτογραφίας. Οπως λένε περίοικοι, αγόρασε και σκάφη για να τα μισθώνει εκεί, αλλά μια τρίτη καντίνα δεν αποκλείεται να εμφανιστεί.

H ώρα της Πολιτείας

«Ήρθε η στιγμή ο κάθε αρμόδιος φορέας να αναλάβει τις ευθύνες του στο ακέραιο. Είμαστε όλοι υπόλογοι έναντι των πολιτών που απαιτούν από τους αιρετούς αλλά και τους κρατικούς λειτουργούς να διαφυλάττουμε το κράτος δικαίου. Οι παραλίες είναι δημόσιο αγαθό και για εμάς η αποδέσμευσή τους από πάσης φύσεως καταπατητές είναι καθήκον και απόλυτη προτεραιότητα». Τα παραπάνω είπε την περασμένη Πέμπτη ο Δήμαρχος Σαρωνικού Π. Φιλίππου στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που συγκάλεσε μαζί με συναρμόδιους φορείς.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε για «εξώδικο εκφοβισμού» που πρόσφατα «απηύθυνε ο καταπατητής», είπε ότι «το νομικό καθεστώς που διέπει τη διαχείριση της συγκεκριμένης παραλίας είναι περιπεπλεγμένο μεταξύ Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ), Κτηματικής Υπηρεσίας και Δήμου, με αποτέλεσμα ο καταπατητής να αξιοποιεί προς όφελός του τη γραφειοκρατία και τις ολιγωρίες και να επεκτείνει ολοένα και περισσότερο τις δραστηριότητές του, είτε τοποθετώντας σε όλο το μήκος της ακτής και σε κοντινές αποστάσεις ομπρέλες και ξαπλώστρες είτε εμφανίζοντας νέες αυθαίρετες κατασκευές και κυρίως προσκαλώντας χωρίς καμιά άδεια σκάφη αναψυχής για θαλάσσια σπορ».

Στην ανακοίνωση του Δήμου Σαρωνικού αναφέρεται ρητά ότι «η ΕΤΑΔ δεσμεύτηκε ότι ως ιδιοκτήτης τμήματος της έκτασης θα προωθήσει άδεια κατεδάφισης για τις αυθαίρετες κατασκευές και εγγυήθηκε ότι ο καταπατητής θα φύγει από τον χώρο φέτος το καλοκαίρι», ενώ η Δημοτική Αρχή θα παρέμβει άμεσα καθώς έχει την ευθύνη να προστατεύσει το τμήμα του αιγιαλού που ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία. Να περιμένουμε θαύματα στην εποχή της απόλυτης διευκόλυνσης επενδυτών και «επενδυτών»;

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατατέθηκε εμπλουτισμένο το νομοσχέδιο για τη δημοτική αστυνομία σε ρόλο «Ράμπο»
Η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη φέρνει στη Βουλή νομοσχέδιο που εντάσσει τους δημοτικούς αστυνομικούς σε σώμα με στρατιωτικά χαρακτηριστικά και τους παρέχει κλομπ και χειροπέδες.
Κατατέθηκε εμπλουτισμένο το νομοσχέδιο για τη δημοτική αστυνομία σε ρόλο «Ράμπο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η κυβέρνηση περί άλλα τυρβάζει
Σε πολλούς δήμους η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής θα συνεχίσουν να συνεδριάζουν και να παράγουν αποφάσεις παρά τον κίνδυνο αυτές να πάσχουν από πλευράς ακυρότητας.
Η κυβέρνηση περί άλλα τυρβάζει
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολύωρη ταλαιπωρία στην Κακιά Σκάλα
Εμφραγμα από χθες το πρωί στην Κακιά Σκάλα ύστερα από πτώση βράχων στον αυτοκινητόδρομο η οποία, μάλιστα, συνέβη σε μια περίοδο κατά την οποία βρισκόταν σε εξέλιξη η ετήσια επιθεώρηση βραχοπροστασίας.
Πολύωρη ταλαιπωρία στην Κακιά Σκάλα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι αθέμιτες πρακτικές του... γενικού πριν από τη μεταγραφή στη Lamda
Επιβράβευση για... παράπλευρες υπηρεσίες; Εγκατάλειψη του «σκάφους» ύστερα από σειρά «ναυαγίων» και ενόψει κυβερνητικής αλλαγής; Όποια και αν είναι η εξήγηση, το γεγονός είναι ότι χθες ανακοινώθηκε η παραίτηση...
Οι αθέμιτες πρακτικές του... γενικού πριν από τη μεταγραφή στη Lamda
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε κενά αέρος η κυβέρνηση
Aπέτυχε η κυβέρνηση να απαγορεύσει τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων στην πρόσφατη (9/11/22) πανελλαδική 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και προσφεύγει τώρα στο Εφετείο.
Σε κενά αέρος η κυβέρνηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας