Αθήνα, 30°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
30°C
30.6° 27.4°
2 BF
50%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.8° 26.2°
1 BF
65%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
26°C
26.0° 24.3°
1 BF
67%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
1 BF
82%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
24°C
25.2° 23.9°
0 BF
78%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
27.3° 25.9°
2 BF
60%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
22.3° 20.4°
2 BF
68%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
24°C
23.8° 23.8°
1 BF
54%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
24°C
26.6° 23.8°
2 BF
69%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
28°C
28.8° 25.7°
2 BF
49%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 28.8°
0 BF
41%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
26°C
25.7° 25.7°
3 BF
80%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
26°C
26.1° 26.1°
1 BF
72%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
26°C
26.3° 25.7°
1 BF
64%
Λαμία
Αίθριος καιρός
28°C
29.0° 28.3°
1 BF
58%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
27°C
26.8° 24.3°
3 BF
75%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
26°C
30.4° 26.1°
2 BF
61%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
21°C
21.3° 21.3°
1 BF
83%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
28°C
28.1° 26.7°
2 BF
58%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
19°C
19.5° 19.5°
1 BF
67%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καρτέλ, ψέματα, αρπαχτές και αυτοδιαγνώσεις

H κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι στις αρχές Απριλίου θα υπήρχαν 10 εκατ. self tests στα φαρμακεία της χώρας, έτοιμα προς διάθεση στους πολίτες.

Τελικά μετά κόπων και βασάνων από την Παρασκευή 9 Απριλίου θα αρχίσει η διάθεση μόλις 1 εκατ. αυτοδιαγνωστικών τεστ. Πίσω από την κυβερνητική αστοχία κρύβεται όχι μόνο ο ερασιτεχνικός χειρισμός αλλά και ένα πλούσιο επιχειρηματικό παρασκήνιο σε έναν ακόμα διαγωνισμό (έπειτα από αυτούς του ΙΦΕΤ και του ΕΟΔΥ) προμήθειας προϊόντων ανίχνευσης αντιγόνων για τον Covid-19, o οποίος παρουσιάζει ισχυρές ενδείξεις αδιαφάνειας.

Tριάντα μία εταιρείες υπέβαλαν προσφορές στον fast-track ανοιχτό, μειοδοτικό διαγωνισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την προμήθεια 10 εκατ. self tests. Οπως έγινε γνωστό, οι εταιρείες που κέρδισαν τον διαγωνισμό ήταν οι: Ξενοφών Γερμανός (2,5 εκατ. τεστ), Αnats (1 εκατ. τεστ), Swiss Med (3 εκατ. τεστ), Marvifarm (1 εκατ. τεστ) και η πολυεθνική Roche (1,9 εκατ. τεστ).

Οι τιμές προσφορών κυμαίνονταν από 2,29 ευρώ μέχρι 4 ευρώ ανά τεμάχιο. Από τις παραπάνω εταιρείες μόνο η Roche είναι παραγωγός και έχει το δικό της τεστ, ενώ όλες οι άλλες είναι απλώς διανομείς.

Πρόκειται για εταιρείες που κατά τεκμήριο δεν σχετίζονται με τον χώρο των ιατροδιαγνωστικών (εκτός από την Anats) ενώ η μία εξ αυτών (Swissmed) συστάθηκε μόλις τον περασμένο Οκτώβριο με αρχικό κεφάλαιο 30.000 ευρώ.

Η ίδια εταιρεία κέρδισε παραδόξως και τον πρόσφατο διαγωνισμό του ΕΟΔΥ για τα 3 εκατ. τεστ (έχει παγώσει λόγω προσφυγών) και είναι ένα βήμα πριν από την υπογραφή σύμβασης με το Δημόσιο ύψους 10 εκατ. ευρώ. Ευλόγως δημιουργείται το ερώτημα πώς ακριβώς θα βρεθεί το κεφάλαιο για να υποστηριχθεί μια τέτοια επένδυση. Η ιστοσελίδα της, πάντως, στο διαδίκτυο είναι ακόμα... υπό κατασκευή.

Η έναρξη της εταιρείας Swissmed έγινε στο όνομα συγγενούς (πρώτου βαθμού) επιχειρηματία ο οποίος στο παρελθόν έχει αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις για σοβαρά οικονομικά εγκλήματα. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας διατηρεί φιλικές σχέσεις με τις άλλες τρεις εταιρείες-αναδόχους στον διαγωνισμό αλλά και με τον επιχειρηματία Θόδωρο Καρυπίδη, πρόεδρο της ΠΑΕ Αρης.

Ο διαγωνισμός για τα self tests της Πολιτικής Προστασίας ήταν ο πρώτος που η εταιρεία Amani Swiss, ουσιαστικών συμφερόντων Καρυπίδη, δεν κατέθεσε φάκελο υποψηφιότητας.

Αντί όμως για την Amani Swiss, εμφανίστηκε εσχάτως μια άλλη εταιρεία «ελβετικής έμπνευσης», η Swiss Med. Κατά διαβολική σύμπτωση το προϊόν (τεστ) Joysbio ήταν αυτό που είχε προσφέρει η Amani Swiss στον διαγωνισμό της Περιφέρειας Αττικής με τα υπερκοστολογημένα rapid tests (σε τιμή πάνω από 9 ευρώ, ενώ τώρα προσφέρεται από 2,29 μέχρι 4).

Σημειώνεται πως, εκτός από τη Roche, οι τέσσερις ανάδοχοι του τελευταίου διαγωνισμού είχαν κατέβει και στους προηγούμενους διαγωνισμούς, καταθέτοντας κλιμακωτές προσφορές ως προς τις τιμές, για το ίδιο προϊόν, που όμως τις προηγούμενες φορές ήταν το επίσης κινέζικο «WondFo».

Στον τωρινό διαγωνισμό της Πολιτικής Προστασίας για τα self tests, όλες μαζί, πάλι κατά διαβολική σύμπτωση, άλλαξαν το προϊόν και πρόσφεραν το «Joysbio», αυτό δηλαδή που προμηθευόταν ο Θ. Καρυπίδης, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις και με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός Β. Μαρινάκη. Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως μία από τις συγκεκριμένες τέσσερις αναδόχους έχει αποκλειστεί από τα τραπεζικά ιδρύματα και άλλους φορείς ως ύποπτη εταιρεία, με την οποία δεν πρέπει να γίνονται συναλλαγές.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», πριν από τον διαγωνισμό είχαν διαρρεύσει φήμες από το περιβάλλον γνωστού λοιμωξιολόγου (δεν είναι μέλος της τριμελούς Επιτροπής Αξιολόγησης) ότι μόνο δύο προϊόντα θα γίνουν δεκτά, το κινεζικό Joysbsio και αυτό της Roche. Οπως τελικά και έγινε.

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός πως καμία (πλην της Roche) από τις προαναφερθείσες εταιρείες όπως και η Amani Swiss δεν διαθέτει την κεφαλαιακή επάρκεια για τέτοιου είδους έργα. Η Roche δήλωσε αδυναμία να καλύψει πλήρως την ποσότητα των 10 εκατ. τεστ, κάνοντας προσφορά μόνο για 1,9 εκατ. Υπενθυμίζουμε πως η κυβέρνηση κάνει λόγο για 40 εκατ. τεστ τον μήνα! Προς το παρόν ούτε η ρευστότητα των νεοφυών επιχειρηματιών υπάρχει ούτε το εμπόρευμα!

Εκτός αν μπει κάποιο... γκολ της τελευταίας στιγμής.

Ερωτήματα για την εγκυρότητα

Η «Εφ.Συν.» έγκαιρα έχει αναδείξει τον βαθμό επικινδυνότητας που κρύβουν τα self tests («Πυροτέχνημα τα τεστ στο σπίτι», Ντ. Βέργου, 24.3.2021) καθώς πλέον γνωρίζουμε πως δεν είναι τόσο έγκυρα στους πολύ ασυμπτωματικούς, πιθανώς και στους προσυμπτωματικούς.

Σύμφωνα με τα σχόλια στον πίνακα αξιολόγησης των τεχνικών προδιαγραφών του διαγωνισμού της Πολιτικής Προστασίας, το τεστ «Joysbio» δεν φέρεται να καλύπτει την απαιτούμενη ευαισθησία. Στον δείκτη FIND το συγκεκριμένο προϊόν έχει βαθμολογία κάτω από 80% (μια τέτοια βαθμολογία στην πράξη έχει αποτελέσματα πολύ πιο κάτω).

Σύμφωνα με την τεχνική αξιολόγηση, το προϊόν έγινε δεκτό με την εξής αιτιολόγηση: «Η ειδικότητα είναι ΟΚ. Δεν παρέχεται ανάλυση ευαισθησίας σε σύγκριση με PCR στον 33ο κύκλο, όμως από τον αναλυτικό πίνακα των αποτελεσμάτων ανά ασθενή τεκμαίρεται ότι πληρούνται οι προδιαγραφές». Ομως ο διαγωνισμός απαιτούσε αυστηρά ανάλυση ευαισθησίας σε σύγκριση με PCR στον 33ο κύκλο (CT) ιικού φορτίου. Αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος αποκλεισμού άλλων εταιρειών/προϊόντων.

Στις 31 Μαρτίου το Ελεγκτικό Συνέδριο, χωρίς να μπει στην ουσία των προδιαγραφών του διαγωνισμού, ενέκρινε την υπογραφή σύμβασης με τις πέντε ανάδοχες εταιρείες.

Καθυστερούν οι διαγωνισμοί για τα rapid

Καθολικά απορριπτικές ήταν οι αποφάσεις της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφορών στις προσφυγές των Siemens και Roche για τον διαγωνισμό του ΙΦΕΤ των 10 εκατ. rapid tests. Ως εκ τούτου, η ανάδοχος εταιρεία Βαρελάς αναμένεται να υπογράψει τη σχετική σύμβαση. Ενδιαφέρον θα έχει η στάση της Roche από εδώ και πέρα, καθώς νομικά διαθέτει τη δυνατότητα προσφυγής στα δικαστήρια για τον διαγωνισμό του ΙΦΕΤ.

Στον διαγωνισμό του ΕΟΔΥ εκκρεμούν οι προσφυγές των εταιρειών Πήγασος, Siemens και προσφάτως και της Roche. Η πρώτη κατέθεσε δύο προσφυγές κατά των όρων του διαγωνισμού και της ανάδειξης της Swiss Med ως μειοδότη, καταγγέλλοντας παρατυπίες. Η δεύτερη βάλλει κατά των όρων της διακήρυξης (αλλά δεν έλαβε μέρος στον διαγωνισμό) και η Roche κατά της Swiss Med για καταχρηστική ανάδειξή της σε προσωρινό μειοδότη, υποστηρίζοντας ότι δεν πληρούσε κάποιες τεχνικές προδιαγραφές αλλά και δεν είχε προσκομίσει κάποια νομικά έγγραφα.


Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Καρτέλ, ψέματα, αρπαχτές και αυτοδιαγνώσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας