• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 13.5°C
  2 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.7°C / 12.8°C
  2 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 15.0°C
  3 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  0 BF
  99%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.1°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.6°C / 7.4°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 14.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.2°C
  2 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 12.3°C
  0 BF
  88%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.1°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 12.7°C
  0 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 9.4°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 7.6°C
  1 BF
  91%

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μοριοδοτούνται διά χειρός Βορίδη οι επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

 • A-
 • A+
Κι αν ο νόμος δεν μας αρέσει, τόσο το χειρότερο για τον νόμο

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύει καθημερινά ότι αν ένας από τους εκλεκτούς της δεν ταιριάζει στις προϋποθέσεις που ορίζει ακόμα κι ένας δικός της νόμος, πολύ απλά αλλάζει φωτογραφικά τον νόμο. Η νέα αυτή «αρχή» του επιτελικού κράτους εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται παντού, ακόμα και στις ανεξάρτητες αρχές ελέγχου, με τα γνωστά εκ των υστέρων ασυμβίβαστα, τις θέσεις που απαιτούσαν μεταπτυχιακά τα οποία όμως δεν υπήρχαν κ.λπ.

Αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με νέο νόμο κατάργησε την αυτοτέλεια όλων των ελεγκτικών μηχανισμών, ενώ όπου δεν μπορούσε να διορίσει, απλώς καταργούσε τον θεσμό, όπως για παράδειγμα τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Στη συνέχεια σύστησε με νόμο την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) ως ομπρέλα σε όλες τις έως τότε αυτοτελείς αρχές ελέγχου (ΣΕΠΕ, ΣΕΥΥΠ, ΣΔΟΕ κ.λπ.), η οποία υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό. Επειδή ο νέος νόμος προβλέπει επιλογή διοικητή με συγκεκριμένα προσόντα, θεσπίστηκαν ειδικές μεταβατικές διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες κατά παρέκκλιση ο εκλεκτός του Κ. Μητσοτάκη θα ήταν μεταβατικός και μόλις η ΕΑΔ θεμελίωνε τη λειτουργία της (μετά από δύο έτη) θα οριζόταν ο νέος διοικητής με βάση τα κριτήρια του νόμου 4622/2019 και με πενταετή θητεία.

Ο διοικητής της Εθνικής Αρχής, Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο νόμος προβλέπει για τη θέση πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, υψηλής επιστημονικής συγκρότησης και επαγγελματικής εμπειρίας σε τομείς που έχουν σχέση με τις αρμοδιότητες της Αρχής. Ανάμεσα στα απαραίτητα προσόντα είναι: α) πτυχίο ΑΕΙ ή ισότιμος τίτλος σπουδών σχολών της αλλοδαπής, β) μεταπτυχιακός ή διδακτορικός τίτλος ισότιμος με των ΑΕΙ, γ) σημαντική διοικητική εμπειρία σε θέσεις ευθύνης, σε διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού κ.ά., δ) άριστη γνώση τουλάχιστον μιας ξένης γλώσσας, ιδίως της αγγλικής, ε) αποδεδειγμένη εμπειρία τουλάχιστον δέκα ετών σε πολιτικές, έργα και δράσεις καταπολέμησης της απάτης και της διαφθοράς. Ως επιπρόσθετα προσόντα καθορίστηκαν η εμπειρία από ανάλογα έργα σε διεθνείς οργανισμούς και χώρες του εξωτερικού, η φοίτηση στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και η κατοχή επαγγελματικών πιστοποιήσεων από αναγνωρισμένους φορείς επαγγελματικής πιστοποίησης.

Ο μεταβατικός διοικητής Α. Μπίνης είχε υπηρετήσει ως επιθεωρητής-ελεγκτής σε διάφορους ελεγκτικούς μηχανισμούς μέχρι που επί κυβέρνησης Σαμαρά αποσπάστηκε ως υπάλληλος στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στον ΟΟΣΑ, όπου υπηρέτησε μέχρι το 2015. Από τότε εργάστηκε ως σύμβουλος-αναλυτής σε θέματα και προγράμματα διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς στον ΟΟΣΑ. Με μεταβατικές διατάξεις δόθηκε η δυνατότητα στον διοικητή της ΕΑΔ να επιλέγει και να τοποθετεί με απόφασή του όλους τους προϊσταμένους όλων των οργανικών μονάδων της Αρχής. Τώρα, δύο χρόνια μετά τη λειτουργία της ΕΑΔ, την οποία γνωρίσαμε σχεδόν αποκλειστικά από τους καθημερινούς ελέγχους και τις επιβολές προστίμων επί πανδημίας και όχι από τις υποθέσεις διαφθοράς που ανέδειξε στα πορίσματά της ή τις υποθέσεις που έστειλε στον εισαγγελέα ή τα αποτελέσματα των ελέγχων «πόθεν έσχες», η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για ανανέωση της θητείας του Α. Μπίνη.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Μενέλαος Τσουπλάκης

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με υπουργική απόφαση του Μ. Βορίδη προσαρμόζεται η μοριοδότηση στο βιογραφικό τού σημερινού διοικητή. Για παράδειγμα, η εργασιακή εμπειρία σε χώρες του εξωτερικού μπορεί να φτάσει τα 300 μόρια και υπολογίζεται με τον μήνα (!), ενώ αντίθετα δεν ισχύει αυτό το χρονικό μπόνους για τα χρόνια που μπορεί κάποιος να έχει υπηρετήσει σε διευθυντική θέση ευθύνης ελεγκτικών μηχανισμών στην Ελλάδα. Η απασχόληση του Α. Μπίνη στον ΟΟΣΑ του διασφαλίζει την υψηλή αυτή (σε σχέση με τα προαπαιτούμενα) μοριοδότηση. Επίσης, με 300 μόρια «ανταμείβονται» οι συμμετοχές σε σεμινάρια πιστοποιημένων -πλην όμως ιδιωτικών- ινστιτούτων και φορέων, ενώ η γνώση της αγγλικής γλώσσας βαθμολογείται με μόλις 100 (Υ.Α. 18.3.2021).

Στο προαπαιτούμενο της αγγλικής γλώσσα με τη χαμηλή μοριοδότηση αναμένεται να ευνοηθεί και ο διορισμένος πρόεδρος της ΕΑΔ (με ψήφους της Ν.Δ.) Μ. Τσουπλάκης, για τον οποίο προέκυψε ότι πήρε το πτυχίο του μετά από 23 χρόνια και δεν γνωρίζει την αγγλική γλώσσα («Πέρασε τη βάση ο Μ. Τσουπλάκης», «Εφ.Συν.», 20.7.2020). Δύσκολα η φωτογραφική αυτή υπουργική απόφαση δεν σηματοδοτεί ειλημμένη απόφαση και ακόμα δυσκολότερα θα εκτιμήσουν αυτές τις μοριοδοτήσεις οι εργαζόμενοι επιθεωρητές που καλούνται να εφαρμόζουν διαφάνεια, αξιοκρατία και έλεγχο στη δημόσια διοίκηση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαγωνισμός με αγνώστους «Χ»
Οι προς κάλυψη θέσεις είναι προς το παρόν το μόνο απτό δεδομένο που έχουν διαθέσιμο οι προσοντούχοι υποψήφιοι που καλούνται να υποβάλουν τις ηλεκτρονικές αιτήσεις τους μεταξύ 2 και 20 Δεκεμβρίου.
Διαγωνισμός με αγνώστους «Χ»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Ελληνικό Κτηματολόγιο μισθώνει ακίνητο με κτηματολογική εκκρεμότητα
Aκίνητο που είναι κτηματολογικά «αρρύθμιστο» και υπάγεται στην κατηγορία των «αγνώστου ιδιοκτήτη» μισθώνει η εταιρεία Ελληνικό Κτηματολόγιο για να στεγάσει το Κτηματολογικό Γραφείο Αττικής στο Κορωπί!
Η Ελληνικό Κτηματολόγιο μισθώνει ακίνητο με κτηματολογική εκκρεμότητα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξαγγέλλουν προσλήψεις «στον αέρα»
Το μεγαλύτερο μέρος των 17.942 θέσεων μόνιμου προσωπικού που εξήγγειλε ο Μ. Βορίδης εμπίπτουν στον λεγόμενο κανόνα «1 προς 1», δηλαδή μίας πρόσληψης έχει προηγηθεί μία αποχώρηση δημοσίου υπαλλήλου.
Εξαγγέλλουν προσλήψεις «στον αέρα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο governor της ΕΑΔ Α. Μπίνης πάει Βρυξέλλες
Μέσω τηλεδιάσκεψης αλλά και με χθεσινή ανακοίνωση ο εκλεκτός του κ. Μητσοτάκη διοικητής (governor) της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που σύστησε η κυβέρνηση ανακοίνωσε την παραίτησή του.
Ο governor της ΕΑΔ Α. Μπίνης πάει Βρυξέλλες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαρκή τα ερωτήματα για την ΕΑΔ
Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας οφείλει να εξηγήσει πώς ενέκρινε επίδομα 22.600€ για απόσπαση υπαλλήλου της πέντε μήνες προτού πραγματοποιηθεί και γιατί απομάκρυνε από τη θέση του επιθεωρητή ο οποίος δικαιώθηκε στα...
Διαρκή τα ερωτήματα για την ΕΑΔ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προεκλογικό μπόνους στο Δημόσιο
Ως προεκλογική παροχή μοιάζει να αξιοποιείται από την κυβέρνηση το μπόνους παραγωγικότητας για τους δημόσιους υπάλληλους ● Το νέο πλαίσιο παρουσίασε ο υπ. Εσωτερικών Μ. Βορίδης.
Προεκλογικό μπόνους στο Δημόσιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας