• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.8°C / 27.9°C
  0 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.4°C / 28.2°C
  1 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 25.9°C
  2 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.8°C / 28.1°C
  0 BF
  30%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 26.4°C
  1 BF
  10%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.6°C / 25.8°C
  1 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.1°C / 24.3°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.9°C / 22.9°C
  1 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 24.4°C
  2 BF
  35%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.6°C / 22.7°C
  1 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.9°C
  4 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 25.5°C
  2 BF
  22%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 25.7°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.4°C
  2 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.7°C / 28.1°C
  1 BF
  32%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.5°C / 23.3°C
  0 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.5°C / 28.3°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  15%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στη Θεσσαλονίκη του Ολοκαυτώματος

 • A-
 • A+
Αντιδράσεις εξ αριστερών για την αποδοχή από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης των μεθοδεύσεων της γερμανικής κυβέρνησης ώστε να αποδράσει από την ηθική και οικονομική ομηρία του ναζιστικού παρελθόντος, μπλοκάροντας με τον τρόπο της τις ελληνικές διεκδικήσεις
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σφοδρές επικρίσεις από τα αριστερά στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, για την αποδοχή του να μετάσχει στο εποπτικό συμβούλιο του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, πρόεδρος του οποίου είναι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

«Στον πιο μαρτυρικό δήμο της Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη του Ολοκαυτώματος, στη Θεσσαλονίκη της ‘‘Ελευθερίας’’, της πρώτης αντιστασιακής οργάνωσης στην κατεχόμενη Ευρώπη, η κυβέρνηση της Ν.Δ. και οι ταγοί της στην πόλη σπεύδουν να συμμορφωθούν με τους σχεδιασμούς της γερμανικής κυβέρνησης, ώστε να ‘‘καταπολεμηθούν τα στερεότυπα(!) ανάμεσα στους νέους των δύο χωρών’’, όπως ισχυρίζονται, αποσιωπώντας το γεγονός ότι τραβήξαμε τα πάνδεινα από τα γερμανικά στρατεύματα» σχολιάζει στην «Εφ.Συν.» ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, πρώην πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

«Είναι καιρός ο δήμαρχος να καταλάβει ότι η πόλη και η ιστορία της δεν του χαρίστηκαν σαν δώρο. Ακόμα και σαν δήμαρχος μικρής μειοψηφίας ΔΕΝ μπορεί να τη δεσμεύει με τέτοιου είδους απαράδεκτες αποφάσεις» τονίζει σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με επικεφαλής τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί μάλιστα τον δήμαρχο «να καταλάβει ότι το ψέμα και η υποκρισία έχουν “κοντά ποδάρια” καθώς: αφού ψήφισε “παρών” (βλ. δεν ψήφισε) στη μετονομασία της οδ. Χρυσοχόου (του διοικητή της πόλης στη ναζιστική κατοχή και μάρτυρα υπεράσπισης στη δίκη του ναζιστή σφαγέα των Εβραίων της πόλης, Μέρτεν), δηλώνει “δεν ξεχνώ” στη μαύρη επέτειο του δολοφονικού εξοστρακισμού τους στα στρατόπεδα δολοφονίας το 1943 και την ίδια μέρα αποδέχεται τον διορισμό του στο Ελληνογερμανικό Ιδρυμα “λήθης” των εγκλημάτων του Ναζισμού».

Σύμφωνα με τον κ. Μηταφίδη, είναι «διαχρονική η προσπάθεια των Γερμανών κυβερνώντων να αποδράσουν από την ηθική και οικονομική ομηρία του ναζιστικού παρελθόντος με στρατηγικές που απωθούν, εξασθενίζουν ή ακόμη και “εκκαθαρίζουν σιωπηλά τις μη ορθές πολιτικά μνήμες” από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ώστε να απεκδυθούν της ευθύνης τους να αποκαταστήσουν ηθικά και υλικά τα θύματα των ναζιστικών φρικαλεοτήτων». Μάλιστα «η πρακτική αυτή, την οποία η Γερμανία δοκιμάζει και σε άλλες χώρες-πρώην θέατρα εγκλημάτων θηριωδίας, όπως η Ναμίμπια, απασχόλησε πρόσφατα και την ελληνική Βουλή, κατά την κύρωση της συμφωνίας για το Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας», το κείμενο της οποίας «αποφεύγει να αναφερθεί στην εκπλήρωση των αθετημένων υποχρεώσεών της απέναντι στην καθημαγμένη χώρα μας, ως “καθολικός διάδοχος του Γ’ Ράιχ”, σύμφωνα με τις μεταπολεμικές συμφωνίες που φέρουν και τη δική της υπογραφή, όπως η Συνθήκη του Λονδίνου του 1953».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» από την πλευρά της θυμίζει πως «η επιλογή της Θεσσαλονίκης ως έδρας του ιδρύματος αυτού ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών», ότι το ίδρυμα «χρηματοδοτείται και λειτουργεί σαν παράρτημα του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας» και πως «είναι γνωστές οι σκέψεις και διαδικασίες για αναθεώρηση της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα της περιόδου απελευθέρωσής της το 1944 από τον ΕΛΑΣ (με πρωτοβουλίες ακροδεξιών αλλά και στελεχών του κ. Ζέρβα)».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εννέα χρόνια που άλλαξαν τη Θεσσαλονίκη
Βλέποντας πίσω στον χρόνο και προοικονομώντας την «κριτική των επόμενων γενιών», ο απερχόμενος δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης προτάσσει στον τελευταίο απολογισμό του το Μουσείο Ολοκαυτώματος.
Εννέα χρόνια που άλλαξαν τη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέθανε η τελευταία επιζήσασα από το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη
Η Βασιλική Γκουραμάνη είχε καταφέρει να βγει ζωντανή από τον φούρνο της οικογένειας μέσα στον οποίο εκτελέστηκαν και κάηκαν οι 70 από τους 146 πολίτες του Χορτιάτη.
Πέθανε η τελευταία επιζήσασα από το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το μεγάλο χακάρισμα στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Από την περασμένη Πέμπτη όλες οι υπηρεσίες του δήμου είναι όμηροι ομάδας χάκερ, η οποία φέρεται να ζητά και λύτρα ● Σε ομηρία βρίσκονται όλοι οι σκληροί δίσκοι και 1.500 υπολογιστές ● Η αποκατάσταση της ζημιάς...
Το μεγάλο χακάρισμα στον Δήμο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δόθηκαν διαβεβαιώσεις, λύθηκαν παρεξηγήσεις
Η επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη του Γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών Μίκαελ Ροθ ξεκαθάρισε ότι στις προθέσεις των Γερμανών είναι η στήριξη και χρηματοδότηση του έργου κατασκευής του Μουσείου Ολοκαυτώματος.
Δόθηκαν διαβεβαιώσεις, λύθηκαν παρεξηγήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γερμανικό... πόδι για τις καθυστερήσεις
Στη Θεσσαλονίκη για σύσκεψη με το διοικητικό συμβούλιο του Μουσείου Ολοκαυτώματος και για την πλήρη ενημέρωσή του θα βρεθεί ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Ροτ.
Γερμανικό... πόδι για τις καθυστερήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το «θαύμα» είχε... σπασμένα φρένα
Ενώ η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίαζε το «επιχειρησιακό σχέδιο ανάταξης του ΟΑΣΘ» λεωφορείο προκάλεσε σύγκρουση με άλλο όχημα του ΟΑΣΘ χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς.
Το «θαύμα» είχε... σπασμένα φρένα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας