Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σήμερα αναμένεται το πόρισμα της επιτροπής σεισμολόγων για το πρωτόγνωρο σεισμικό φαινόμενο που έπληξε τη Θεσσαλία. Οι έλεγχοι από τα κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στις σεισμόπληκτες περιοχές επιφύλασσαν δυσάρεστες εκπλήξεις χαρακτηρίζοντας αρκετές εκατοντάδες κατοικίες ακόμα ως ακατάλληλες, με αποτέλεσμα να προβάλει ως επείγουσα ανάγκη η στέγαση των κατοίκων στις υποδομές που θα στηθούν ειδικά εξαιτίας του νυχτερινού κρύου και των ασταθών καιρικών συνθηκών της εποχής.

Ενα… χωριό μη κατοικήσιμο

Μέτρα ανακούφισης και άμεσο εμβολιασμό των πληγέντων ζήτησε μετά την περιοδεία που πραγματοποίησε στην περιοχή το Σάββατο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας. Χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, είχε επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, από τον οποίο ζήτησε την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για Εκτακτες Ανάγκες (rescEU), ώστε να εξευρεθούν άμεσα και επιπλέον οικίσκοι προκειμένου να στεγαστούν οι σεισμοπαθείς.

Ως πρώτο θύμα του καταστροφικού σεισμού καταγράφηκε χθες 83χρονος που απεβίωσε από παθολογικά αίτια στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Ο ηλικιωμένος, που είχε απεγκλωβιστεί από το σπίτι του στο Μεσοχώρι Ελασσόνας, αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα υγείας και δεν έφερε τραυματισμούς από τον σεισμό.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο συνεχίστηκαν οι έλεγχοι από κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών με 898 από τις 1.609 κατοικίες που ελέγχθηκαν να κρίνονται ως μη κατοικήσιμες. Ορισμένα από αυτά τα σπίτια παλιάς κατασκευής έτσι κι αλλιώς δεν κατοικούνται, όμως δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των ακατάλληλων κτισμάτων μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω.

Για την άμεση αντιμετώπιση των αναγκών για προσωρινή στέγαση των πληγέντων από τον σεισμό μεταφέρθηκαν (40) τροχόσπιτα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη χρήση τους από τους Δήμους Ελασσόνας, Τυρνάβου, Φαρκαδόνας και Λαρίσης.

Ενα… χωριό μη κατοικήσιμο

Παράλληλα προχωρούν οι εργασίες από τους δήμους για να τοποθετηθούν οι οικίσκοι για τους σεισμόπληκτους. Σε οικόπεδο έξω από το γήπεδο του Δαμασίου πραγματοποιούνται οι χωματουργικές εργασίες και η κατασκευή των λοιπών υποδομών από τους αρμόδιους δήμους ώστε να τοποθετηθούν οι οικίσκοι, που αναμένεται να φτάσουν στην περιοχή μέσα στην εβδομάδα, εφόσον ολοκληρωθούν οι σχετικές υποδομές.

Οπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, που βρέθηκε στην περιοχή το Σάββατο, οι σεισμόπληκτοι δήμοι θα λάβουν έκτακτη επιχορήγηση 300 χιλιάδων ευρώ με σκοπό να καταβάλουν αποζημιώσεις από 600 έως 6.000 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες διαβίωσης και τις ανάγκες οικοσκευής στους πληγέντες. Ο κ. Πέτσας έγινε δέκτης των παραπόνων μερίδας των κατοίκων και από κυβερνητικής πλευράς προσπάθησε να τους καθησυχάσει.

Ενα… χωριό μη κατοικήσιμο

Το Σάββατο πραγματοποίησε περιοδεία στις σεισμόπληκτες περιοχές και ο Αλέξης Τσίπρας. Για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το σημαντικό ήταν ότι δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές, ούτε υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί, με τους κατοίκους να επιδεικνύουν εξαιρετική ψυχραιμία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εντυπωσιάστηκε από τη συμπεριφορά και την ετοιμότητα που έδειξαν οι μαθητές στο Δημοτικό Δαμασίου με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν από το σχολείο τους που κατέρρευσε με απόλυτη ασφάλεια. «Αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι να δοθούν οι αποζημιώσεις, να γίνουν οι αυτοψίες, να ξεκινήσουν γρήγορα οι αποκαταστάσεις και να προβλεφθεί η παρουσία των κατάλληλων κοντέινερ στην περιοχή, για να μπορέσουν οι άνθρωποι να αντεπεξέλθουν σε ενδεχομένως άσχημες καιρικές συνθήκες τις επόμενες μέρες» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακόμα ζήτησε πέρα από τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις να υπάρξει εξάμηνη απαλλαγή των σεισμόπληκτων κατοίκων και επιχειρήσεων από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως και να πραγματοποιηθεί κατά προτεραιότητα εμβολιασμός όσων έμειναν άστεγοι, για να μη σημειωθεί έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού.

● Κλειστά για 3 μέρες θα παραμείνουν όλα τα σχολεία του Δήμου Λαρισαίων (πρωτοβάθμιας-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής), δημόσια και ιδιωτικά, όπως και οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Λαρισαίων από σήμερα έως και την Τετάρτη 10 Μαρτίου. Τα συγκεκριμένα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν ούτε με εξ αποστάσεως εκπαίδευση.