• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.8°C
  0 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.4°C / 13.6°C
  0 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 16.0°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.3°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 13.9°C
  3 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.8°C / 13.0°C
  0 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 8.4°C
  2 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 15.7°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 18.8°C
  1 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  4 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 14.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  1 BF
  67%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.5°C / 14.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.0°C
  1 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.8°C / 17.0°C
  2 BF
  49%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 12.3°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.7°C / 13.7°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  89%

Ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λετζέρι

AP Photo/Czarek Sokolowski
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καρφώνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη η Frontex

 • A-
 • A+
Ο διευθυντής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας, Φαμπρίς Λετζέρι, κατά την ακρόασή του στο Ευρωκοινοβούλιο, απέδωσε τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο -στις οποίες κατηγορείται ότι συμμετέχει η υπηρεσία- στην αλλαγή πολιτικής της Ελλάδας.

Την αλλαγή της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα επικαλέστηκε ο διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λετζέρι, για να εξηγήσει την αλλαγή επιχειρησιακής πρακτικής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας στο Αιγαίο, δείχνοντας την κυβέρνηση της Ν.Δ. και την αντιπροσφυγική πολιτική της σε όσους στην Ευρώπη έχουν βάλει στο στόχαστρο τη Frontex για συμμετοχή ή ανοχή σε παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης του ελληνικού Λιμενικού, για υποβάθμιση και συγκάλυψη κατηγοριών, για υπονόμευση του ανεξάρτητου μηχανισμού επιτήρησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων της υπηρεσίας και για πρακτικές κακοδιαχείρισης.

Απαντώντας στις ερωτήσεις ευρωβουλευτών της νεοσύστατης Ομάδας Εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου για τον Ελεγχο της Frontex, ο κ. Λετζέρι αναφέρθηκε στις αποφάσεις της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ τον περασμένο Μάρτιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Τουρκία ακόμη και μέσα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Πρόκειται για αποκάλυψη άλλης μιας πτυχής των περιβόητων αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ και της κυβέρνησης τον Μάρτιο, που περιλάμβαναν την πρωτοφανή αναστολή των αιτήσεων ασύλου για ένα μήνα και την άμεση επαναπροώθηση των προσφύγων που περνούν τα σύνορα, χωρίς να καταγραφεί το αίτημά τους για άσυλο, αποφάσεις που έχει χαρακτηρίσει αδιανόητες και παράνομες η Ευρωπαία επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον και το σύνολο των διεθνών οργανισμών και οργανώσεων και που γρήγορα αναγκάστηκε να αποσύρει η κυβέρνηση.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση βαφτίζει «αναχαιτίσεις» τις επαναπροωθήσεις προσφύγων μέσα από τα ελληνικά ύδατα δεν αλλάζει σε τίποτα το γεγονός ότι παραβιάζεται η αρχή της μη επαναπροώθησης, θεμελιώδης αρχή του διεθνούς δικαίου, και μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή των ανθρώπων, που εγκαταλείπονται καταμεσής στο πέλαγος σε φουσκωτές σχεδίες χωρίς μηχανή, χωρίς να τους έχουν δοθεί σωσίβια, ανάμεσά τους μικρά παιδιά, έγκυες και άλλοι ευάλωτοι, αναγκαζόμενοι συχνά να κωπηλατούν με τα χέρια.

Υπάρχουν άλλωστε αμέτρητα πια τεκμήρια για επιχειρήσεις απαγωγής και επαναπροώθησης προσφύγων από στελέχη της αστυνομίας και του Λιμενικού όχι μόνο από τα ελληνικά θαλάσσια ύδατα αλλά και από τις ελληνικές ακτές και από κρατικές δομές στο εσωτερικό των νησιών μέσα σε πόλεις όπως είναι τα Διαβατά, τα Μεγάλα Θέρμα και το Βαθύ της Σάμου.

«Πολιτική αλλαγή»

«Η πρακτική που απορρέει από τον Κανονισμό έχει μετατραπεί σε συστηματική αποβίβαση [προσφύγων στις ακτές] και σε επιχειρήσεις υπό την ομπρέλα της έρευνας και διάσωσης, που συνήθως είναι σωστή στην Κεντρική Μεσόγειο εξαιτίας της απόστασης μεταξύ βόρειας Αφρικής και για παράδειγμα της Ιταλίας ή της Μάλτας.

Αλλά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας η απόσταση είναι διαφορετική, η γεωγραφία είναι διαφορετική και αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2020 αποφάσισε στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του Ελληνα πρωθυπουργού να κάνει την καλύτερη χρήση των διατάξεων για την αναχαίτιση. Που σημαίνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να δοθεί οδηγία στις βάρκες των μεταναστών να μην παραμείνουν στα θαλάσσια ύδατα ή να μην μπουν.

Υπάρχει τώρα μια δυναμική σε επιχειρησιακούς όρους λόγω γεωγραφίας, λόγω πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα, αν μπορώ να το πω, την οποία είχαμε επισημάνει» σημείωσε αποκαλυπτικά ο κ. Λετζέρι απαντώντας σε ερώτηση για τις νέες πρακτικές της Frontex, τις οποίες επιχείρησε να νομιμοποιήσει με μια αμφιλεγόμενη ερμηνεία του κανονισμού της ευρωπαϊκής υπηρεσίας που ισχύει εδώ και έξι χρόνια.

Οι ευρωβουλευτές εξέτασαν για μία ώρα τον κ. Λετζέρι και την Ευρωπαία επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον σχετικά με την καθυστερημένη ανταπόκριση της Frontex στην υποχρέωσή της να αναβαθμίσει τον ανεξάρτητο μηχανισμό επιτήρησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων, σχετικά με τον νέο μηχανισμό λογοδοσίας και διαφάνειας και βέβαια σχετικά με την εμπλοκή της σε επιχειρήσεις στο Αιγαίο και τον κανονισμό λειτουργίας της.

Αρχικά η συνεδρίαση ορίστηκε ως κεκλεισμένων των θυρών, παρά τη δέσμευση της Ομάδας για πλήρη διαφάνεια, στη συνέχεια όμως, ύστερα από πιέσεις, αποφασίστηκε να είναι ανοιχτή η συνεδρίαση.

Η Ομάδα συστάθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου και έχει αναλάβει τη διεξαγωγή τετράμηνης έρευνας για τις καταγγελίες συμμετοχής ή ανοχής της Frontex σε παράνομες επιχειρήσεις του ελληνικού Λιμενικού στο Αιγαίο, όπως και για υποβάθμιση των υπηρεσιακών αναφορών και συγκάλυψη των βαρύτατων ευθυνών παραβίασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Σήμερα αναμένεται το πόρισμα του διοικητικού συμβουλίου της Frontex για πέντε υποθέσεις επαναπροώθησης που η ίδια η Frontex αρνείται ότι παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα δεν παίρνει ξεκάθαρα θέση για τις παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων, καταγράφει όμως αντιφάσεις και λογικά άλματα στις εξηγήσεις του ελληνικού Λιμενικού.

Μηχανισμός επιτήρησης

Ως προς την καθυστέρηση της αναβάθμισης του ανεξάρτητου μηχανισμού επιτήρησης θεμελιωδών δικαιωμάτων, επικαλέστηκε μακρόχρονες συζητήσεις σχετικά με τον βαθμό ανεξαρτησίας της Αξιωματούχου Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και με ζητήματα χρηματοδότησης και αρμοδιοτήτων, καθώς κάποιοι επιτηρητές δικαιωμάτων «μπορεί να μην αντιλαμβάνονται τις συστημικές επιπτώσεις» από έναν μηχανισμό που δεν θα παίρνει υπόψη τις θέσεις του διευθυντή της υπηρεσίας.

Από την πλευρά της η κ. Γιόχανσον είπε ότι η ερμηνεία του κανονισμού της Frontex είναι έργο του Δικαστηρίου της Ε.Ε. και ότι η Επιτροπή έχει καταθέσει τη δική της θέση. «Σύμφωνα με τον Κώδικα Συνόρων της Σένγκεν, τα κράτη-μέλη είναι υποχρεωμένα να εμποδίζουν την παράνομη είσοδο στην Ε.Ε., αλλά ένα άτομο που ζητά άσυλο έχει το δικαίωμα να εξεταστεί η αίτησή του πριν να ληφθεί εξατομικευμένη απόφαση για επιστροφή» σημείωσε.

Και επισήμανε: «Με ανησυχεί πολύ ότι έχουμε συνεχόμενες αναφορές από αξιόπιστες πηγές για παράνομες και μερικές φορές βίαιες επαναπροωθήσεις. Και αυτό είναι ασφαλώς κάτι που χρειάζεται δράση και την κατάλληλη απάντηση».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξώδικο οργανώσεων κατά Frontex
Οι οργανώσεις front-LEX και Legal Centre Lesvos με εξώδικό τους ζητούν να ανασταλεί κάθε δραστηριότητα της Frontex στο Αιγαίο.
Εξώδικο οργανώσεων κατά Frontex
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συντονισμένη δράση στις «μυστικές» επαναπροωθήσεις στον Εβρο
Δύο νέα βίντεο-ντοκουμέντα των Forensic Architecture ανασυνθέτουν με εντυπωσιακή λεπτομέρεια και ακρίβεια τις παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης που πραγματοποιούνται στον Εβρο.
Συντονισμένη δράση στις «μυστικές» επαναπροωθήσεις στον Εβρο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δαρμένος στη μετάφραση
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη καταγγελία θύματος επαναπροώθησης από κάτοικο ευρωπαϊκής χώρας και εργαζόμενο σε ευρωπαϊκή υπηρεσία, και μάλιστα στην υπηρεσία που συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές για να...
Δαρμένος στη μετάφραση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διερμηνέας της Frontex καταγγέλλει την ΕΛ.ΑΣ. για επαναπροώθηση
Την ιδιαίτερα σοβαρή καταγγελία την φέρνει στο φως ρεπορτάζ των New York Times, που επικαλείται πληροφορίες από Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ την επιβεβαιώνει η Ευρωπαία Επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον.
Διερμηνέας της Frontex καταγγέλλει την ΕΛ.ΑΣ. για επαναπροώθηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οσα είδε στη Σάμο η Κ. Ερνστ
Το μέλος της LIBE κατέθεσε αναλυτικά την προσωπική μαρτυρία της στο twitter για την εξαφάνιση των 19 προσφύγων από τη Σάμο ● Η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων καταγγέλλει στοχοποίηση του δικηγόρου Δ. Χούλη από...
Οσα είδε στη Σάμο η Κ. Ερνστ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ετσι «εξαφάνισαν» τους πρόσφυγες από το Βασιλίτσι
Η μαρτυρία των κατοίκων του Βασιλιτσίου Μεσσηνίας στην «Εφ.Συν.» για επαναπροώθηση προσφύγων από το χωριό τους αναπαράχθηκε και στο γερμανικό πρακτορείο Tagesschau με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες από...
Ετσι «εξαφάνισαν» τους πρόσφυγες από το Βασιλίτσι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας