• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.8°C / 26.3°C
  0 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 24.9°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 22.1°C
  1 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 22.0°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 22.6°C
  3 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 18.9°C
  1 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 18.6°C / 25.8°C
  1 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 26.1°C
  2 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 16.9°C / 22.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 27.2°C
  3 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 27.7°C
  1 BF
  39%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  81%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.5°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 19.5°C / 25.7°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 18.8°C / 25.4°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 26.6°C
  0 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.3°C / 21.6°C
  0 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 25.0°C
  1 BF
  96%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  61%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο σταθμός Βενιζέλου και το πάρκο Παύλου Μελά

 • A-
 • A+
Η «μυστική διπλωματία», η ανακοίνωση του δήμου και η απάντηση της «Εφ.Συν.»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με εκτενή ανακοίνωσή του στις 27/2/2021 ο Δήμος Παύλου Μελά επιχειρεί να απαντήσει στο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» με τίτλο ««Σαπίζει» το στρατόπεδο Παύλου Μελά» (25/2/2021), χωρίς όμως να απαντά στα καίρια ζητήματα που ανακύπτουν από τους χειρισμούς της τετραπλής μυστικής διπλωματίας ανάμεσα στον δήμαρχο Παύλου Μελά, την υπουργό Πολιτισμού, τον μητροπολίτη και τον… δήμαρχο Θεσσαλονίκης (!), όπως αποκάλυψε η «Εφ.Συν.». Το θέμα αποκτά τώρα μεγαλύτερο ενδιαφέρον διότι από την έρευνά μας προέκυψαν 11 επιπλέον ερωτήματα.

Ο δήμος στο απαντητικό του δελτίο αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης και τοποθετείται ως εξής σε ό,τι αφορά την εμπλοκή της κ. Μενδώνη: «Η συνάντηση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, σε επίσκεψή της στον Δήμο Παύλου Μελά, με τους λοιπούς εκπροσώπους των συμβαλλόμενων φορέων υπήρξε καθοριστική για την επιτάχυνση των διαδικασιών σύνταξης του σχεδίου της προγραμματικής σύμβασης, η οποία αναμένεται να λάβει τη σύμφωνη γνώμη επί του προσυμβατικού ελέγχου νομιμότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Εν ολίγοις, η συμβολή της κυρίας Μενδώνη υπήρξε καταλυτική, καθώς έχει βοηθήσει θεσμικά προς όλες τις κατευθύνσεις για την πρόοδο του έργου. Κατά τη δεύτερη φάση του μηχανισμού στήριξης και σύμφωνα με τα οριζόμενα στη νέα προγραμματική σύμβαση, που αποτελεί το πλαίσιο καθορισμού των όρων συνεργασίας των φορέων που συμμετέχουν σε αυτήν, ο Δήμος Παύλου Μελά ορίζεται ως κύριος του έργου και έχει διά των αρμόδιων αποφαινόμενων οργάνων και υπηρεσιών του τις αποφασιστικές αρμοδιότητες (προϊσταμένη αρχή) και την ευθύνη του φυσικού αντικειμένου του έργου, ενώ η ΜΑΘ ΑΕΕ/ΟΤΑ ορίζεται ως φορέας υλοποίησης, το ΥΠΠΟΑ ορίζεται ως φορέας επιστημονικής εποπτείας και η ΜΟΔ Α.Ε. ως φορέας τεχνικής υποστήριξης».

Απάντηση «Εφ.Συν.»: Η ουσία του δημοσιεύματός μας ήταν άλλη και επ’ αυτής η ανακοίνωση του δημάρχου δεν αναφέρει ούτε την ουσία αλλά ούτε και την αλήθεια. Αφορά την έκτακτη χρηματοδότηση του ποσού του 1.080.000 ευρώ για την εκπόνηση μελετών αναστήλωσης και επανάχρησης των κτιρίων του πάρκου. Υπάρχει και το ζήτημα αν ο σταθμός Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης με τα προς απόσπαση αρχαία και το Πάρκο Παύλου Μελά είναι συγκοινωνούντα δοχεία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δήμου Παύλου Μελά

Τις τελευταίες μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας, άρθρα στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό τύπο, σχετικά με το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά και το μέλλον του έργου και διαπιστώσαμε ότι γράφτηκαν ανακρίβειες.

Στον Δήμο Παύλου Μελά, βασική μας θέση είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα οι αγώνες και οι μεγάλες κατακτήσεις των τοπικών κοινωνιών και να μην τσουβαλιάζονται καταστάσεις, πρόσωπα και γεγονότα, κάτω από την επιρροή της τρέχουσας επικαιρότητας.

Σας παραθέτουμε λοιπόν το ιστορικό της πορείας των έργων αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά.

Το έργο ανάπλασης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, με τίτλο «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και απόδοση σε κοινή χρήση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά», που αποτελεί την πρώτη φάση αξιοποίησης του χώρου, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» με προϋπολογισμό 19.650.000,00€ (κυρίως κατασκευαστικό έργο) και 315.438,21€ (υποέργα συνδέσεων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και αρχαιολόγου).

Το έργο εντάχθηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου έτους 2020 και στις 06/04/20 προκηρύχθηκε ο ανοιχτός διαγωνισμός για την κατασκευή του, ο οποίος λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊου covid-19 και της αποχής των μηχανικών από τις επιτροπές διαγωνισμού μεταφέρθηκε στις 04/05/20, με αποσφράγιση προσφορών στις 08/05/20.

Έκτοτε οι διαδικασίες ακολουθούν μια χρονική σειρά ενεργειών που υπαγορεύονται από τις διατάξεις του Ν. 4412/16. Επί της διαδικασίας κατατέθηκαν 3 προδικαστικές προσφυγές (η μία αποσύρθηκε), οι οποίες εξετάστηκαν από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ).

Κύριος του έργου, αναθέτουσα αρχή και φορέας κατασκευής του έργου είναι ο Δήμος Παύλου Μελά, Προϊσταμένη Αρχή η Οικονομική Επιτροπή (ΟΕ) και το Δημοτικό Συμβούλιο (ΔΣ) του Δήμου και Διευθύνουσα – Επιβλέπουσα Υπηρεσία η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου. Οι διαδικασίες δημοπράτησης του έργου δεν έχουν σταματήσει, καθόσον δεν επιβλήθηκε στον δήμο αναστολή των διαδικασιών.

Οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται στη χρονική αλληλουχία των διαδικασιών που προβλέπονται από τη νομοθεσία (πρακτικά επιτροπής διαγωνισμού, αναρτήσεις στο ΕΣΗΔΗΣ, αποφάσεις Ο.Ε. κ.λ.π.), καθώς και στην αποχή των μηχανικών από τις επιτροπές διαγωνισμού, την περίοδο 23/11/2020 – 12/03/2021.

Η υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών δημοπράτησης και την υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης.

Οι μελέτες εφαρμογής του έργου και όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις, αδειοδοτήσεις και διοικητικές ενέργειες, εκδόθηκαν από τις υπηρεσίες του δήμου Παύλου Μελά με την παροχή συμβουλών από εξωτερικούς συνεργάτες και τη ΜΑΘ ΑΕΕ/ΟΤΑ και με ανάθεση των απαιτούμενων στατικών μελετών σε εξωτερικό μελετητή με βάση τις διατάξεις του Ν. 4412/16, ενώ δεν συμμετέχει σε καμία διαδικασία ωρίμανσης του έργου οποιοσδήποτε άλλος φορέας.

Ο Δήμος Παύλου Μελά, προχωρώντας στη δεύτερη φάση αξιοποίησης του χώρου, υπέβαλε πρόταση χρηματοδότησης σε πρόσκληση του ΕΠΑνΕΚ για την αποκατάσταση – επανάχρηση του διατηρητέου κτίσματος στρατωνισμού με το διακριτικό Α2 και με χρήσεις Υπηρεσιών του δήμου και μόνιμης έκθεσης αφιερωμένης στην Εθνική Αντίσταση.

Για την ταχύτερη μελετητική και διοικητική ωρίμανση του έργου με πρωτοβουλίες του Δήμου, της ΜΑΘ ΑΕΕ/ΟΤΑ, της ΜΟΔ ΑΕ και του ΥΠΠΟΑ επιτεύχθηκε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, ύψους 426.402,20€, για την παροχή υπηρεσιών συμβουλών και υποστήριξης των υπηρεσιών του Δήμου Παύλου Μελά στο έργο τους. Η παροχή υπηρεσιών συμβουλών, από την ΜΑΘ ΑΕΕ/ΟΤΑ προς τις υπηρεσίες του δήμου, όσον αφορά στο έργο «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και απόδοση σε κοινή χρήση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά», είχε αποκλειστικό αντικείμενο τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης του έργου.

Οι μελέτες εφαρμογής και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου αποκατάστασης – επανάχρησης του κτίσματος Α2 εκπονήθηκαν και ολοκληρώθηκαν από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου, όπως και οι απαιτούμενες γνωμοδοτήσεις και εγκρίσεις από τις υπηρεσίες και τα συμβούλια του ΥΠΠΟΑ, καθόσον το κτίριο Α2 είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο, ολοκληρώθηκαν και αυτές με ενέργειες των υπηρεσιών του δήμου και με την συνδρομή και πολύτιμη παροχή συμβουλών του ανωτέρω μηχανισμού στήριξης, του οποίου οι εργασίες της πρώτης φάσης ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.

Το εγχείρημα της αξιοποίησης του χώρου του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά αποτελεί ένα τεράστιο επίτευγμα του δήμου και των υποστελεχωμένων υπηρεσιών του.

Για την εξέλιξη του εγχειρήματος που αφορά στην ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης – επανάχρησης του κτίσματος Α2 και τη μελετητική ωρίμανση επιπλέον κτισμάτων εντός του “ιστορικού τόπου”, εξασφαλίστηκε νέα χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών, ύψους 1.080.000,00€, κατόπιν προσπαθειών του Δημάρχου Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη και τη δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η χρηματοδότηση αφορά στη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Δήμου Παύλου Μελά, του ΥΠΠΟΑ, της ΠΚΜ, της ΜΟΔ ΑΕ και της ΜΑΘ ΑΕΕ/ΟΤΑ και αποτελεί ουσιαστικά τη δεύτερη φάση του μηχανισμού στήριξης.

Η συνάντηση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, σε επίσκεψή της στον δήμο Παύλου Μελά, με τους λοιπούς εκπροσώπους των συμβαλλόμενων φορέων, υπήρξε καθοριστική για την επιτάχυνση των διαδικασιών σύνταξης του σχεδίου της Προγραμματικής Σύμβασης, η οποία αναμένεται να λάβει τη σύμφωνη γνώμη επί του προσυμβατικού ελέγχου νομιμότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Εν ολίγοις, η συμβολή της κυρίας Μενδώνη υπήρξε καταλυτική, καθώς έχει βοηθήσει θεσμικά προς όλες τις κατευθύνσεις για την πρόοδο του έργου.

Κατά τη δεύτερη φάση του μηχανισμού στήριξης και σύμφωνα με τα οριζόμενα στην νέα Προγραμματική Σύμβαση που αποτελεί το πλαίσιο καθορισμού των όρων συνεργασίας των φορέων που συμμετέχουν σε αυτήν, ο Δήμος Παύλου Μελά ορίζεται ως Κύριος του έργου και έχει δια των αρμόδιων αποφαινόμενων οργάνων και υπηρεσιών του τις αποφασιστικές αρμοδιότητες (Προϊσταμένη Αρχή) και την ευθύνη του φυσικού αντικειμένου του έργου, ενώ η ΜΑΘ ΑΕΕ/ΟΤΑ ορίζεται ως Φορέας Υλοποίησης, το ΥΠΠΟΑ ορίζεται ως Φορέας Επιστημονικής Εποπτείας και η ΜΟΔ ΑΕ ως Φορέας Τεχνικής Υποστήριξης.

Τα συμβαλλόμενα μέλη, αναγνωρίζοντας την υψηλή αναγκαιότητα και προτεραιότητα για την αξιοποίηση του χώρου του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά και την προστασία – ανάδειξή του ως τόπου ιστορικής και κοινωνικής μνήμης με την αποκατάσταση και επανάχρηση μέρους του κτιριακού αποθέματός του, θα συνεργαστούν έως την επίτευξη του τελικού στόχου, ο οποίος δεν είναι άλλος από την απόδοση όλων των έργων στην τοπική κοινωνία αλλά και σε ολόκληρο το Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Η απάντηση της «Εφ.Συν.»

Και όμως … Ο σταθμός Βενιζέλου του Μετρό με τα προς απόσπαση αρχαία και το Πάρκο Παύλου Μελά είναι συγκοινωνούντα δοχεία.

Στην ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται την αποτυχία του να χειριστεί την ωρίμανση και δημοπράτηση του μεγαλύτερου έργου πρασίνου στην Θεσσαλονίκη αυτό της κατασκευής του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, ρίχνοντας γενικά και αόριστα τις ευθύνες στην «διαδικασία» και στην απεργία των Μηχανικών από τις επιτροπές διαγωνισμού, την περίοδο 23/11/2020 - 12/03/2021 αν και παραδέχεται ότι η Δημοπράτηση του έργου έγινε τον στις 4/5/2020 και η αποσφράγιση προσφορών στις 8/5/2020 σε περίοδο δηλαδή που δεν υπήρχε απεργία των Μηχανικών και η Επιτροπή Διαγωνισμού είχε ολοκληρώσει το έργο της.

Με τον τρόπο αυτό ο Δήμαρχος εκθέτει τις … «υποστελεχωμένες» (όπως τις αποκαλεί)  υπηρεσίες του (!), οι οποίες αν και αποτελούν - όπως σωστά υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος - εκ του Νόμου Διευθύνουσες και Επιβλέπουσες  Υπηρεσίες, δεν κατάφεραν μέσα σε χρονικό διάστημα 11 μηνών (από τον Απρίλιο του 2020 που ξεκίνησε η Δημοπράτηση) να ολοκληρώσουν τον διαγωνισμό, με αποτέλεσμα να βρίσκονται ήδη εκτός χρονοδιαγράμματος ΕΣΠΑ το οποίο και χρηματοδοτεί το έργο.

Όμως η «ταμπακιέρα» του δημοσιεύματός μας δεν ήταν το έργο του Πάρκου που κατά την ομολογία του Δημάρχου βαίνει προβληματικά με κίνδυνο απώλειάς του.

Η παρέμβαση της ΕΦΣΥΝ αφορά στο άλλο σκέλος του θέματος για το οποίο η ανακοίνωση του Δημάρχου δεν αναφέρει ούτε την ουσία αλλά ούτε και την αλήθεια και αφορά στην έκτακτη χρηματοδότηση του ποσού του 1.080.000 Ευρώ για την εκπόνηση μελετών αναστήλωσης και επανάχρησης των κτιρίων του Πάρκου.

Επί αυτού λοιπόν του θέματος καλείται ο Δήμαρχος αλλά και όλοι οι αμέσως ή εμμέσως εμπλεκόμενοι φορείς (το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο  Μακεδονίας Θράκης, η ΜΑΘ ΑΕΕ/ΟΤΑ αλλά και άλλοι που θα προκύψουν στην πορεία,  να απαντήσουν στα παρακάτω πραγματικά ερωτήματα :

1. Η πρώτη χρηματοδότηση των 450.000 Ευρώ για την ωρίμανση μελετών  των κτιριακών έργων που εκδόθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών το 2018 μετά από παρέμβαση του τότε Υπουργού Ανάπτυξης κ. Αλ. Χαρίτση και την υποστήριξη του αιτήματος  από το τότε Γραφείο Πρωθυπουργού (κ. Κ. Νοτοπούλου) ολοκληρώθηκε;

2. Αν ναι γιατί δεν δημοπρατείται το έργο της αναστήλωσης του κτηρίου στο οποίο πρόκειται να εγκατασταθεί το Δημαρχείο Παύλου Μελά και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης έργο για το οποίο έχει εκδοθεί από το 2018 χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ η οποία κινδυνεύει και αυτή να χαθεί;

3. Γιατί προστέθηκε αιφνιδίως στις προτάσεις των έργων του Δήμου Παύλου Μελά η εκχώρηση κτιρίου για την κατασκευή Αρχαιολογικού Μουσείου ευρημάτων του Μετρό Θεσσαλονίκης του Υπουργείου Πολιτισμού ενώ σε καμία ψηφισμένη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παύλου Μελά δεν προβλέπεται τέτοια χρήση;

4. Γιατί παρενέβη η Υπουργός Πολιτισμού στο όλο έργο η οποία με ενέργειές της αύξησε την χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών χωρίς δηλαδή η ίδια να δώσει ούτε ένα Ευρώ και επέβαλε την επέκταση του αντικειμένου χρηματοδότησης για την δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου ευρημάτων Μετρό;

5. Αφού τόσο η πρώτη (450.000 Ευρώ) όσο και η δεύτερη (1.080.000 Ευρώ) χρηματοδότηση είναι του Υπουργείου Εσωτερικών, γιατί στη Προγραμματική Σύμβαση δεν προτείνεται καν να συμμετέχει το Υπουργείο Εσωτερικών δια του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης που έχει και την ευθύνη των παρεμβάσεων του ΥΠΕΣ στην Θεσσαλονίκη;

6. Γιατί τόσο ο προηγούμενος Υπουργός κ. Θ. Καράογλου, όσο και ο νυν κ. Καλαφάτης δεν παίρνουν θέση στο θέμα την στιγμή που το Υπουργείο τους είναι χρηματοδότης φορέας και αφήνουν ελεύθερο το πεδίο δράσης σε ένα άλλο Υπουργείο; 

7. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου :

«Κατά τη δεύτερη φάση του μηχανισμού στήριξης και σύμφωνα με τα οριζόμενα στην νέα Προγραμματική Σύμβαση που αποτελεί το πλαίσιο καθορισμού των όρων συνεργασίας των φορέων που συμμετέχουν σε αυτήν ο Δήμος Παύλου Μελά ορίζεται ως Κύριος του έργου και έχει δια των αρμόδιων αποφαινόμενων οργάνων και υπηρεσιών του τις αποφασιστικές αρμοδιότητες (Προϊσταμένη Αρχή) και την ευθύνη του φυσικού αντικειμένου του έργου, ενώ η ΜΑΘ ΑΕΕ/ΟΤΑ ορίζεται ως Φορέας Υλοποίησης, το ΥΠΠΟΑ ορίζεται ως Φορέας Επιστημονικής Εποπτείας και η ΜΟΔ ΑΕ ως Φορέας Τεχνικής Υποστήριξης».

Προκύπτουν εδώ όμως τα εύλογα ερωτήματα  :

● ο Δήμος είναι Προϊσταμένη Αρχή αλλά φορέας Υλοποίησης (sic) δηλαδή Διευθύνουσα - Επιβλέπουσα Υπηρεσία ορίζεται η ΜΑΘ;

● αν ναι, έχει η ΜΑΘ την απαραίτητη στελέχωση συγκριτικά με τις «υποστελεχωμένες» (όπως η ανακοίνωση του Δημάρχου τις απαξιώνει) Δημόσιες Υπηρεσίες του Δήμου;

● έχει η ΜΑΘ μελετητική εμπειρία σε τέτοιου μεγέθους έργα, την στιγμή που η ΜΑΘ μόλις το 2017 διασώθηκε από την χρεοκοπία στην οποία είχε οδηγηθεί;

8. Τι σημαίνει ότι «το ΥΠΠΟΑ ορίζεται ως Φορέας Επιστημονικής Εποπτείας»;  Τι ακριβώς θα εποπτεύει; Θα εγκρίνει τις διαδικασίες προσλήψεων στην ΜΑΘ την οποία ελέγχει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, για να στελεχωθεί ξανά η Τεχνική Υπηρεσία της η οποία όμως πρόσφατα διαλύθηκε προφανώς για να αντικατασταθεί; (Το ίδιο ερώτημα βέβαια ισχύει και για τον Δήμο Παύλου Μελά)

9. Γιατί ενώ στην πρώτη φάση του 2018 – 2019 η ΜΑΘ ήταν «Σύμβουλος» προς την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, ξαφνικά τώρα μετατρέπεται σε «φορέας υλοποίησης» δηλαδή σε Διευθύνουσα – Επιβλέπουσα υπηρεσία;

10. Ποιος και πως θα ασκεί έλεγχο πληρότητας των μελετών και νομιμότητας των προσλήψεων και των πληρωμών από την ΜΑΘ  αφού τα συμφωνημένα όργανα ελέγχου της πρώτης φάσης έχουν τώρα διαλυθεί;

11.Τέλος τίθεται το καίριο ερώτημα : Αφού η μορφή της συνεργασίας, το αντικείμενο και οι διαδικασίες αλλάζουν ριζικά γιατί εκδίδεται η χρηματοδότηση στο όνομα της ΜΑΘ και όχι απευθείας στον κύριο του έργου που είναι ο Δήμος Παύλου Μελά; 

Τα ερωτήματα είναι πολλά και μπορούν να γίνουν περισσότερα.

Το σημαντικό όμως είναι να αναδειχθούν τα πραγματικά γεγονότα και οι πραγματικές προθέσεις που ως συνήθως κρύβονται πίσω από τις αοριστολογίες και την ξύλινη γλώσσα των Δημοτικών Δελτίων Τύπου. 

Και αυτά έχουν ως εξής όπως αποδεικνύεται από την συγκέντρωση όλων των στοιχείων και την συγκρότηση της μεγάλης εικόνας  που είναι η εμβόλιμη παρέμβαση της Υπουργού Πολιτισμού για την δημιουργία στον χώρο του πρώην στρατοπέδου ενός Αρχαιολογικού μουσείου που θα φιλοξενεί αρχαιότητες της ανασκαφής του Μετρό περιλαμβανομένων (άραγε) και τμημάτων του σταθμού  Βενιζέλου στον αύλειο χώρο του κτιρίου του πάρκου.

Για τον σκοπό αυτό ο Δήμος του Παύλου Μελά σταδιακά περιθωριοποιείται και αντ’ αυτού χρησιμοποιείται υπηρεσία ελεγχόμενη από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα, η οποία σταδιακά παίρνει επάνω της το έργο μέσα από ελεγχόμενες διαδικασίες. 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το μεγάλο χακάρισμα στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Από την περασμένη Πέμπτη όλες οι υπηρεσίες του δήμου είναι όμηροι ομάδας χάκερ, η οποία φέρεται να ζητά και λύτρα ● Σε ομηρία βρίσκονται όλοι οι σκληροί δίσκοι και 1.500 υπολογιστές ● Η αποκατάσταση της ζημιάς...
Το μεγάλο χακάρισμα στον Δήμο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γερμανικό... πόδι για τις καθυστερήσεις
Στη Θεσσαλονίκη για σύσκεψη με το διοικητικό συμβούλιο του Μουσείου Ολοκαυτώματος και για την πλήρη ενημέρωσή του θα βρεθεί ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Ροτ.
Γερμανικό... πόδι για τις καθυστερήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρον άρον να κλείσουν οι πληγές στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης
Ο Πέτρος Λεκάκης εξελέγη τελικά χθες νέος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης παρά τις αντιδράσεις παρατάξεων της μειοψηφίας και ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων.
Αρον άρον να κλείσουν οι πληγές στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν πουλάει η μαγική εικόνα του Κ. Ζέρβα στους ταλαίπωρους επιβάτες
Η δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης επιδεινώνεται καθημερινά, παρά τις υποσχέσεις για βελτίωση, παρά...
Δεν πουλάει η μαγική εικόνα του Κ. Ζέρβα στους ταλαίπωρους επιβάτες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας