Το βαρύγδουπο σχέδιο με το όνομα του μυθολογικού θεού «Βορέα» που δημιουργήθηκε πέρσι επικαλέστηκαν χθες στελέχη της γ.γ. Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) ως βάση της επιχείρησης διαχείρισης της «Μήδειας» που σαρώνει τις τελευταίες ημέρες τη χώρα. Οταν όμως ρωτήθηκαν για τα αίτια της εικόνας αποδιοργάνωσης που εμφάνιζε ο κρατικός μηχανισμός, τότε «ξέχασαν» το σχέδιο και μοίρασαν τις ευθύνες σε άλλους φορείς.
Σημειώνεται πως ήδη από προχθές ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργος Καμίνης είχε αποκαλύψει ότι το όλο σχέδιο βρίσκεται στον αέρα, αφού στις απαντήσεις επί των δικών του ερωτήσεων του στη Βουλή, με τελευταία εκείνη στις 25 Ιανουαρίου, ο αρμόδιος υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς δεν προσδιόριζε ποιες περιφέρειες έχουν ολοκληρώσει τα δικά τους σχέδια για την αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων. Πώς θα μπορούσε άλλωστε ο τελευταίος να το πράξει αφού οι απαραίτητες διαδικασίες στην πραγματικότητα δεν έχουν ολοκληρωθεί;
Μπορεί το σχέδιο «Βορέας» να… διαφημίστηκε με Δελτίο Τύπου στις 27 Νοεμβρίου, αλλά αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΠ στις 14 Δεκεμβρίου. Τέσσερις μέρες μετά, στις 18 Δεκεμβρίου, εκδόθηκε το «Πρότυπο Υποδείγματος Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Αμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Χιονοπτώσεων και Παγετού για τη σύνταξη σχεδίων από τους Δήμους της χώρας» και την επομένη εκδόθηκε γι’ αυτό Δελτίο Τύπου.
Στο τελευταίο δε τονίζεται ότι «με το νέο αυτό σχέδιο διασφαλίζεται η εναρμόνιση των δράσεων αντιμετώπισης συνεπειών από εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού σε τοπικό επίπεδο, […] ενώ περιγράφονται με ακρίβεια οι αρμοδιότητες των Δήμων». Με όλες αυτές τις καθυστερήσεις οι περισσότεροι δήμοι, όπως προκύπτει, δεν είχαν στείλει έγκαιρα τα σχέδιά τους. Ομως, αυτό που παραλείπεται εντελώς είναι ότι, βάσει του «μυθολογικού» σχεδίου, η ίδια η ΓΓΠΠ έχει την αρμοδιότητα του συντονισμού «των φορέων στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών λόγω χιονοπτώσεων και παγετού στο οδικό δίκτυο της χώρας».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ως προς την επίρριψη ευθυνών σε τρίτους, κινήθηκαν χθες και τα στελέχη της γενικής γραμματείας Π.Π. όταν ρωτήθηκαν από την «Εφ.Συν.». Σύμφωνα με τους ίδιους, για τις διακοπές του ρεύματος αρμόδιος είναι ο ΔΕΔΔΗΕ, για την κοπή των δέντρων που έπεφταν στα καλώδια η Πυροσβεστική, για τους κεντρικούς δρόμους του λεκανοπεδίου υπεύθυνες οι Περιφέρειες, για την αποκατάσταση του τοπικού οδικού δικτύου οι δήμοι και για τη διακοπή της κυκλοφορίας η Τροχαία. Οι ίδιοι ισχυρίστηκαν ότι σε όλη τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη ακολουθούνται ανάλογες διαδικασίες.
● Σκέψεις για ενεργοποίηση του Στρατού -κυρίως για τη διάνοιξη δρόμων- ώστε να δοθούν κάποιες λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκληθεί στην Αττική με τις διακοπές ηλεκτροδότησης διατυπώθηκαν χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης υπό τον υπουργό Προ.Πο. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΓΕΕΘΑ, του ΔΕΔΔΗΕ, της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας αλλά και του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη.
